Čaj od đumbira, limuna i meda za jačanje imunog sistema

Đumbir eliminiše toksine i reguliše unutrašnju temperaturu, med je antiseptik, a limun je bogat antioksidantima.

Djumbir, limun i med su tri sastojka čine savršeni tim za borbu protiv bolesti i za poboljšanje sposobnosti vašeg organizma da se sam brani. Svakodnevno ispijanje jedne šolje čaja od đumbira, limuna i meda može da ojača vaš imuni sistem. Vremenom će vitamini, kojih ima u ovoj mešavini, ojačati odbranu vašeg organizma.

Da li ste se ikada zapitali šta izaziva bolesti? Izazivaju ih bakterije, virusi i drugi mikroskopski patogeni organizmi, piše portal simptomibolesti.net. Njihov uticaj na organizam može da bude jači, ukoliko vaš imuni sistem nije dorastao zadatku da se sa njima bori. Zbog toga je od presudne važnosti da poboljšate vaš imuni sistem.

Imuni sistem je prva linija odbrane u zaštiti organizma od bolesti. On deluje kao prepreka za viruse, bakterije i gljivice koji žele da inficiraju vaš organizam. Međutim, ponekad vaš imuni sistem nije dovoljno snažan da bi mogao da uspostavi dobru odbranu. Ukoliko se nedovoljno odupire pretnji od mikroorganizama, oni nalaze svoj put do vašeg organizma.

Ako želite da ojačate prirodnu odbranu vašeg organizma, možete da iskoristite blagodeti domaćeg leka u obliku čaja od đumbira, limuna i meda. Ova tri sastojka jačaju imuni sistem, a imaju sjajan ukus.

djumbir i limun

Kako đumbir, limun i med jačaju imuni sistem?

Recimo da je zima tek počela, a vi ste se već razboleli. Ili svakog meseca izostajete sa posla zbog prehlade. U težim slučajevima, možda ćete zbog bolesti morati da provedete čitavu nedelju u krevetu. Ako vam je bilo koji od ovih scenarija poznat, onda je moguće da imate oslabljeni imuni sistem.

Povezano⇒ Djumbir i med najzdravija kombinacija na planeti

Virus prehlade i drugi patogeni prisutni su na više mesta nego što to možete i da zamislite. Štaviše, oni će se prikačiti za svaki organizam koji ima poželi dobrodošlicu. Njihov opstanak zavisi od toga. Ako vaš imuni sistem nije spreman za bitku, onda ćete postati lak plen za ove zlikovce.

Srećom, imuni sistem može da se ojača i vrati u optimalno stanje. Kako biste postigli ovo, morate da praktikujete zdravu rutinu i da imate dobre navike. Ishrana je definitivno dobro mesto za početak. Imuni sistem možete da počnete da jačate pomoću svakodnevnog ispijanja ovog čaja koji se pravi od đumbira, limuna i meda.

Svaki od ovih sastojaka ima brojna svojstva korisna za zdravlje, čak i kada se konzumiraju pojedinačno. Limun sadrži moćne antioksidante i bogat je vitaminima. Ima i svojstvo da se bori protiv bakterija i čisti toksine. Med ima neka antibakterijska svojstva, pa može da uništava neke loše bakterije.

Na kraju, ali ne od najmanje važnosti, đumbir ima višestruko delovanje i koristi se protiv različitih bolesti. Neki stručnjaci su otkrili da je đumbir i dekongestant, pa može da pomogne da nosna šupljina bude čistija.

Kako se priprema čaj/napitak od đumbira, limuna i meda

Ako ste podložni bolestima, nije loša ideja da probate neke prirodne lekove za prevenciju. Čaj koji se pravi od đumbira, limuna i meda može dugoročno da poboljša vaš imunitet. Neka šolja ovog čaja postane deo vaše jutarnje rutine uz doručak, a možete da popijete i malo vrućeg čaja uz večeru.

Da biste napravili napitak od đumbira, limuna i meda, potrebni su vam svež koren đumbira, kašika meda i sok od jednog limuna. Limunova kora može da se koristi po želji, ali je dobro da i nju iskoristite, jer ona jača delotvornost napitka. Sve navedene sastojke stavite u blender i dodajte 4 šolje vode. Meljite sve dok ne dobijete ujednačenu pastu. Ono što ne iskoristite možete da čuvate u frižideru i popijete sledeći put kada to poželite. Međutim, trebalo bi da popijete bar jednu šolju svakog dana.

Druga mogućnost je da sve sastojke skuvate zajedno i napravite čaj. Đumbir isecite na male komadiće i skuvajte ih u vodi. Zatim sklonite rastvor sa vatre i dodajte limunov sok i kašiku meda.

Od đumbira, limuna i meda možete čak da napravite i neku vrstu pudinga. Za ovo je potrebno da u staklenu teglu sa hermetičkim poklopcem stavite đumbir, limunovu koru i med. Zatim sve dobro umutite i stavite u frižider. Ovaj „želatin“ može zimi da stoji i do tri meseca, ako je tegla dobro zatvorena.

Saveti za jačanje imunog sistema

Pored uvrštavanja đumbira, limuna i meda u zdravu rutinu, trebalo bi da razmislite i o prihvatanju nekih navika, ako već niste. Naročito obratite pažnju na to da vaša ishrana doprinosi održavanju jačine organizma i štiti od bolesti.

Jedite više proteina

Uravnotežena ishrana u velikoj meri pomaže da se sačuva jak imuni sistem, jer će vaš organizam biti sposobniji da proizvodi bela krvna zrnca. Proteini biljnog ili životinjskog porekla su korisni za ovaj proces. Najbolji izvori proteina su proizvodi od integralne pšenice, zelenolisno povrće, avokado, meso, jaja i mlečni proizvodi.

Jedite „zdrave“ masti

Nisu sve masti nezdrave za organizam. Uvrštavanje zdravih masti u ishranu pomaže vam da izbegnete kardiovaskularne probleme, hipertenziju i loš holesterol. Preporučujemo vam kukuruz, soju i susam.

Smanjite unos ugljenih hidrata

Trebalo bi da jedete samo preporučenu količinu ugljenih hidrata, koja se nalazi u žitaricama (integralnim), kako bi vaš organizam mogao da proizvodi više belih krvnih zrnaca. Ako jedete ugljene hidrate iz prerađenog brašna, videćete da će sposobnost vašeg organizma da proizvodi T limfocite biti smanjena. To je jako loša vest za vaš imuni sistem.

Dodajte zdrave namirnice

Đumbir, limun i med nisu dovoljni da održavaju zdravlje vašeg organizma. Probajte da uvrstite u ishranu sirovi beli luk, badem, kelj, beli pasulj, mahunarke, maline, pečurke, grčki jogurt, zeleni čaj ili druge zdrave namirnice.

Uvrstite antioksidantne bustere (ojačivače)

Antioksidanti su prisutni u brojnim namirnicama i imaju moć da pomažu vašem organizmu da eliminiše toksine, kao i da regenerišu ćelije oštećene virusima i bakterijama. Vitamini C i E, beta karoten, selen i cink spadaju u najmoćnije antioksidante. Možete ih naći u kupusu, šargarepi, paradajzu, kukuruzu, paprici, brokoliju, pomorandžama, jagodama, orašastim plodovima, papaji, suncokretu, spanaću i morskim plodovima.