Kako se sprovodi tečna dijeta za mršavljenje (jelovnik, rezultati, iskustva)

tečna dijeta

Tečna dijeta je apsolutni pobednik, kada je reč o brzom smanjenju telesne težine. Sve što je potrebno je da hranu konzumirate u tečnom obliku.

Ovaj tip dijete i lekari često prepisuju pacijentima sa digestivnim problemima i onima koji se oporavljaju od povreda ili se pripremaju za operaciju. Međutim, za mršavljenje ne smete je praktikovati duže od jednog dana, osim ako vam vaš dijetetičar nije preporučio drukčije.Može se praktikovati svakog drugog dana a da bi rezultati bili što bolji tokom dana kada jedete čvrstu hranu treba paziti na količinu i sastav obroka.

Premda nije delotvorna kao dugoročni plan ishrane za smanjenje telesne težine, svaki drugi dan na tečnoj dijeti može da vam pomogne da detoksikujete sistem i posluži kao početak za mršavljenje.

U ovom članku ćemo govoriti o različitim tečnim dijetama, korisnim svojstvima, opasnostima i daćemo vam bezbedne tabele za dijetu.Saznaćete i kakva su iskustva i rezultati. Pa da krenemo!

tecna dijeta

Šta je tečna dijeta?

Tecna dijeta podrazumeva konzumiranje niskokaloričnih namirnica u tečnom obliku. Možete da zamenite jedan ili dva obroka tečnom hranom ili možete da idete na varijantu celodnevne tečne dijete. Ovo prosto znači da ćete kalorije unositi u tečnom obliku. Možete da cedite sokove od voća i povrća, pripremate smutije ili čorbu. Uglavnom postoje tri vrste tečne dijete. O njima ćemo govoriti u nastavku članka.

Vrste tečne dijete

Za početnike praktikovanje tečne dijete može da bude teško. A ako vam nije prijatno da čitavog dana budete na tečnoj dijete, imate i drugu mogućnost. Pogledajmo najpre koje su to vrste tečnih dijeta. Pre nego što počnete da praktikujete bilo koju od navedenih vrsta tečnih dijeta, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom/dijetetičarem.

 1. Detoks/pročišćavajuća tečna dijeta

Detoks ili pročišćavajuće tečne dijete tek su nedavno stekle popularnost. One vam pomažu da detoksikujete organizam, a rezultate možete da primetite ako detoks tečnu dijetu praktikujete jednom nedeljno tokom jednog meseca. Jedan dan ćete piti samo sokove od povrća/voća sa  lekovitim biljem. Za vaš organizam ne samo da će to biti novo iskustvo, već i osveženje. U primere detoks/pročišćavajućih tečnih dijeta spadaju post na vodi i master cleanse (poznato i kao limun dijeta, odnosno post na limunovom soku i javorovom sirupu).

 1. Tečna dijeta kao zamena za obrok

tecna dijeta za mrsavljenje

Dijeta za zamenu obroka je zapravo zamena jednog ili dva obroka sokovima. Prema ovom planu ishrane, drugi obroci mogu da budu od čvrste hrane. Naravno, te druge namirnice moraju da budu zdrave i hranljive. Šejkovi ili sokovi koje ćete konzumirati umesto doručka ili ručka, obično su niskokalorični i trebalo bi da sadrže sve makronutrijente (proteine, ugljene hidrate i masti) i većinu mikronutrijenata (vitamina, minerala itd.)

 1. Medicinska tečna dijeta

Ova tecna dijeta nije namenjena smanjenju telesne težine. Za nju je neophodna posebna pažnja i nadzor lekara. Ovu vrstu tečne dijete prepisuje lekar za pripremu pacijenta za predstojeću operaciju ili da bi mu pomagao da se oporavi od povrede ili da mu ublaži probleme sa varenjem. Medicinski propisane tečne dijete od pacijenta zahtevaju da bude na bistroj tečnoj hrani. Oni mogu da piju samo vodu, supu, sok od jabuke, voćni sladoled na štapiću i čajeve.

Povezano⇒ Evo kako se koriste limun i topla voda ujutro za mršavljenje i zdravlje (recept)

Važna napomena: Ako vam to pogoduje, tečnu dijetu možete da praktikujete jedan dan. Ali za smanjenje telesne težine je najbolje da izaberete dijetu za zamenu obroka, kod koje ćete imati koristi i od čvrste hrane i od tečnosti – sokova/supa. Klonite se medicinske tečne dijete –ona ne služi za mršavljenje.

Sada se nameće pitanje kako ove tečne dijete doprinose smanjenju telesne težine? Saznajmo i to!

Kako tečne dijete pospešuju mršavljenje?

Tečne dijete su prva pomoć za brojne osobe koje drže dijetu. Razlog je to što im pomažu da uštede vreme, poboljšaju brzinu metabolizma, detoksikuju organizam, a povoljno utiču na sistem za varenje. Sve navedeno za rezultat ima smanjenje telesne težine i bolje opšte zdravstveno stanje. U nastavku članka možete da pročitate kako tečne dijete pomažu kod mršavljenja.

 • Detoksikuju organizam

Tečne dijetu su sjajan način da detoksikujete organizam. Sokovi/supe/smutiji su bogati vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima. A ovi nutrijenti imaju svojstva antioksidanata. Antioksidanti čiste štetne slobodne radikale kiseonika, koji potencijalno mogu da dovedu do mutacija DNK, izazivajući štetne/nefunkcionalne sinteze proteina. Takođe, sadržaj vode i dijetalnih vlakana čisti digestivni trakt. Oba ova dejstva su na direktan ili indirektan način povezana sa smanjenjem telesne težine.

 • Niskokalorične su

Kao što smo već pomenuli, sokovi/smutiji/supe imaju malo kalorija. A kada konzumirate manje kalorija, vaš organizam kao pogonsko gorivo počinje da troši zalihe glikogena ili masti. Ovo će zauzvrat dovesti do smanjenja telesne težine.

 • Hranljive su

Glavni razlog za stvaranje sala je nedostatak hranljivih materija u organizmu. Pranje, kuvanje i ljuštenje mogu da dovedu do toga da se hranljiva vrednost namirnica prepolovi. Kada namirnice konzumirate u obliku sokova/smutija, većina hranljivih materija ostaje netaknuta. Rezultat će biti porast metaboličke stope i trošenje kalorija u obliku upotrebljive energije. Međutim, ako koristite centrifugalni blender, potrudite se da sok/smuti popijete odmah nakon pripreme.

 • Lake su za sistem za varenje

Sokovi/smutiji su laki za sistem za varenje. Zauzvrat ćete imati dobro varenje, apsorpciju i ekskreciju. Štaviše, dijetalna vlakna u tečnim dijetama drže vas sitima duže vreme i sprečavaju konstipaciju.

 • Praktične su

Veoma praktične, zapravo. Nema potrebe da čekate da se tiganj zagreje, pretražujete recepte na internetu i naprežete mozak da smišlja različite ukusne recepte. Samo ubacite sve sastojke u Nutribullet, i vaši doručak/ručak/večera su gotovi. Ovo je još jedan plus ako želimo da preskočimo obrok ili naručimo nezdravu hranu, samo zato što kuvanje traži dosta vremena i naporno je.

A gladovanje ili konzumiranje nezdrave hrane imaju samo jedan rezultat – povećanje telesne težine.

Povezano⇒ Kako limun dijeta skida 10 kilograma za 14 dana (OBELODANJENO)

Pogledajmo sada kako izgledaju tabele ishrane, koje mogu da vam pomognu da odlučite koja vrsta tečne dijete vam najviše odgovara i koja je za vas najpraktičnija.

Ekstremna tečna dijeta jelovnik

Ekstremna tečna dijeta se sprovodi isključivo tokom jednog dana.Sledećeg dana se jede normalno.Možete da je ponavljate svakog drugog dana.

Ujutu

Topla voda sa pola limuna

Pola sata nakon toga zeleni čaj ili kafa

Sveže ceđeni sok od narandže i limuna (može i drugo voće bez dodatog šećera).Količina nije ograničena.

Ručak

Kafa ili zeleni čaj.

Supa sa testeninom i komadićima belog pilećeg mesa.

Večera

Čaša toplog mleka sa kašičicom meda.

Tecna dijeta jelovnik

Obroci Šta možete da pijete
Rano jutro

(6h ujutru)

1 šolja vode sa sokom od pola limuna
Doručak

(7h ujutru)

Smuti od pomorandže, nara, dinje, semenki u prahu i nane
Sredina jutra

10h ujutru)

Sok od jabuke
Ručak

(12:30h)

Čorba od krastavca + 1 šolja pileće bistre supe
Posle ručka

(15:30h)

Mlaćenica ili čaj
Večera

(19h)

Bundeva iz blendera ili čorba od pečuraka

 

Savet: Popijte aromatizovanu vodu da biste glad držali pod kontrolom.

Ako vas glad ipak obuzme, postoji mnogo prijateljskija varijanta tečne dijete za zamenu obroka, a evo i tabele.

Jelovnik tečne dijete za zamenu obroka

Obroci Šta možete da pijete
Rano jutro

(6h ujutru)

1 šolja vode sa sokom od pola limuna
Doručak

(7h ujutru)

Smuti od borovnica, ovsene kaše, urmi, 2 badema i mleka
Sredina jutra

10h ujutru)

1 bareno jaje + 1 šolja zelenog čaja
Ručak

(12:30h)

Čorba od pečuraka ili sočiva
Posle ručka

(15:30h)

Čaj/mlaćenica/kokosova voda + 10 pistaća u ljusci
Večera

(19h)

Bistra supa od povrća sa grilovanom ribom/piletinom/tofuom + 1 šolja tople/toplog mleka

 

Tecna dijeta za mrsavljenje deluje izvodljivo, zar ne? Da, ima malo kalorija i na početku može da bude teško. Ali to je samo jedan dan, i vi to možete.

Savet: Onih dana kada ste na tečnoj dijete nemojte da radite teške vežbe. Radite laka istezanja, idite u laganu šetnju ili meditirajte.

Ako mislite da su ovo jedine namirnice koje smete da jedete, varate se. Pogledajte spisak namirnica koje možete da konzumirate dok traje tecna dijeta.

Namirnice koje smete da jedete

 • voće i povrće
 • sojino/bademovo/punomasno mleko
 • jogurt i niskokalorični smrznuti jogurt
 • sirova jaja ili kajgana
 • čaj/kafa
 • voćni sladoled na štapiću
 • voda
 • hladno ceđeni sokovi
 • med/sirup
 • sportski napici
 • sladoled
 • aromatizovana voda
 • supa
 • krem čorba
 • slabi proteini poput ribe, piletine, sočiva, pasulja, tofua, pečuraka i soje
 • sorbe
 • lekovito bilje

Kao što vidite, imate mnogo mogućnosti. Ako ste na detoks dijeti, izbegavajte sve vrste namirnica u čvrstom obliku. Iscedite sok ili napravite smuti od njih i tako ih konzumirajte. Što se tiče onih koji su se opredelili za zamenu obroka, oni mogu da uvrste i čvrstu hranu, ali moraju da imaju bar dva tečna obroka. Ako ovo praktikujete jednom (ili dva puta) nedeljno, u periodu od 4 nedelje, požnjećete plodove koje ćemo upravo navesti.

Koristi od tečne dijete

 • Pomaže kod detoksikacije.
 • Sistemu za varenje obezbeđuje zasluženi odmor.
 • Poboljšava metaboličku stopu:
 • Poboljšava kvalitet kože.
 • Pomaže osobama koje pate od bolnih umnjaka.
 • Ublažava bol kod čira želuca.
 • Veoma je korisna za osobe koje su operisale krajnike ili želudac.

Kao i svaka ekstremna dijeta, tečna dijeta može da bude i opasna ako je praktikujete više dana uzastopno. Pogledajte koja su moguća neželjena dejstva.

Opasnosti od tečne dijete

Ovo su opasnosti kojima možete da budete izloženi ako tečnu dijetu praktikujete stalno, u dužem vremenskom periodu.

 • Vaš imunitet će oslabiti.
 • Bićete ošamućeni i imaćete vrtoglavicu.
 • Žudnja za hranom može da se pojača, što može da dovede do prejedanja.
 • Može da dovede do gubitka mišićne mase i slabljenja kostiju.
 • Može da spreči mozak da pravilno funkcioniše.
 • Može da dovede do ćudljivosti ili iracionalnih razmišljanja.
 • Može da vas učini podložnima kašlju i prehladi.
 • Može da izazove mučninu.

Ko bi trebalo da izbegava tečnu dijetu?

Premda je tecna dijeta dobra za mrsavljenje, neke osobe bi trebalo da je izbegavaju:

 • trudnice i dojilje
 • deca
 • starije osobe (osim ako nije po preporuci lekara)

I da zaključimo – praktikujte tečnu dijetu, ali odgovorno. Smanjenje telesne težine je težak proces, a u zavisnosti od tipa vašeg tela, može da traje od nekoliko dana do nekoliko godina. Upadanje u stanje panike i stalno praktikovanje tečne dijete može da vam škodi. Takođe, budite u stalnom kontaktu sa svojim lekarom i dijetetičarem kada ste na novom planu ishrane za smanjenje telesne težine, jer kockanje sa zdravljem i imunitetom nije vredno bilo kakvog brzog smanjenja telesne težine.

Dakle, čuvajte se i budite srećni. Živeli!

Iskustva i rezultati

Rezultati su dobri a iskustva zavise od osobe do osobe.Mnogi su gladni već pre ručka osećaju pad energije i koncentracije dok drugima jedan dan na dijeti kao što je tečna nimalo ne smeta.Morate da probate da bi shvatili kako ćete je vi podneti.Rezultati mnogo zavise i od dana pauze kada niste na dijeti.Ako uspete da jedete uglavnom posno meso i povrće bez slatkiša, grickalica i zaslađenih sokova rezultati će biti fantastični.Taj dan pauze nema jelovnik da bi mogli da pojedete i nešto što vam se sviđa i na taj način se psihički pripremite za sledeći dan na tečnoj dijeti.

Za više informacija potražite savet nutricioniste
Tanja Bakrač nutricionistaTanja Bakrac Bakrač Tanja nutricionista