Svinjska mast kao lek ( u ginekologiji za kosu, kožu, hemoroide…)

svinjska mast

Poslednjih decenija naučna istraživanja su konzumiranje svinjske masti, odnosno nezasićenih masnoća, najčešće povezivala sa srčanim oboljenjima. Međutim, novija istraživanja sugerišu da su nezasićene masti u stvari dobre za zdravlje. Naučnici ističu da svinjska mast sadrži takozvane „dobre“ monozasićene masnoće, koje su ranije smatrane štetnima. Smatra se da bi ove masnoće mogle biti zdravije od putera.

Svinjska mast ne menja svoj strukturalni sastav čak ni na temperaturi od 250 stepeni, pa samim tim i hrana koja se priprema na svinjskoj masti ne upija toliko štetnih slobodnih
radikala.

Pored tradicionalne primene u ishrani, svinjska mast se koristi i za lečenje pojedinih bolesti, ali i u kozmetičke svrhe tj. za negu kose i pripremu raznih domaćih krema za lice i ruke.

Da bi se svinjska mast koristila kao lek ili sredstvo za negu, potrebno je preprati je. Taj proces je vrlo jednostavan: mast se sipa u posudu, doda se par kapi vode, promeša se i prospe se voda. Sve to se ponavlja ukupno devet puta, nakon čega se može koristiti kao lek. Svinjska mast koja je preprana je penasta i znatno belja, pomaže kod kijavice i zapušenog nosa. Dovoljno je staviti malo svinjske masti u nos.

Kod lečenja kašlja i bronhitisa, mast je najdelotvornija ako se pripremi oblog koji se stavlja na grlo. Nikako se ne sme koristiti u slučaju povišene temperature, jer ona deluje tako što zatvara pore i praktično na taj način zagreva organizam koji potom otapa sekret kako bi se lakše iskašljavao.

Oprana svinjska mast protiv hemoroida je svetski priznat melem, vrlo uspešan kod velikog broja ljudi koji imaju ovakav problem. Svinjsku mast je potrebno staviti na sterilnu gazu i pre spavanja je postaviti na bolno mesto i ostaviti tako tokom noći.

Protiv upale jajnika svinjska mast se koristi kao obloga, stavi se na donji deo stomaka i ostavi preko noći, a postupak treba ponavljati do ozdravljenja. Osim toga, ovaj domaći preparat može se koristiti u slučajevima kada se javlja belo pranje ili pojava gljivičnih vaginalnih infekcija. U tom slučaju ovaj prirodni lek propran kroz devet voda je potrebno naneti na higijenski uložak ili tampon.

Ukoliko imate bubuljice na koži koje ne prolaze već neko vreme, možete da ih namažete svinjskom mašću i one će nestati. Nekada su žene koristile prepranu svinjsku mast za negu ispucalih peta, laktova i kože ruku. Postoje i kreme koje se pripremaju u domaćoj radinosti, a sadrže svinjsku mast. Pošto svinjska mast nema baš lep miris u nju se dodaju soda bi karbona, kamilica i neven kako bi se taj miris poboljšao.

Problem suve kose često sa sobom donosi ispucale krajeve, svrab i pojavu peruti. Možda će zvučati čudno, ali svinjska mast je odlična za suvu kosu. Najbolje je svinjsku mast naneti na prljavu kosu, neposredno pred pranje, a nakon pranja kosu isprati čajem od kamilice.

Ne znam za vas, ali svinjska mast je vraćena u moj dom.

Kako napraviti svinjsku mast kod kuće

Svinjsku mast uvek možete kupiti u prodavnici ili u mesari, ali recept za pravljenje masti je vrlo jednostavan. Glavni sastojak je domaća slanina. Iseckajte je na manje kockice. U lonac sipajte vodu, ne treba puno, pa dodajte kockice slanine. Kuvajte uz stalno mešanje. Ukoliko slanina dobije žućkastu boju odmah sklonite lonac sa vatre.. Kada se ohladi procedite i sipajte smesu u drugu posudu. Dobijena mast je bele ili svetlo sive boje. Čuvajte je na hladnom i tamnom mestu, deo možete i zamrznuti i tako je čuvati do godinu dana. Pranjem masti kroz devet voda uklonicete sve nepoželjne ostatke i soli iz nje i dobićete čistu mast koju možete koristiti za različite medicinske potrebe.