Perut u kosi: Uzroci i 11 načina pomoću kojih se može ukloniti zauvek (Evo i kako…)

maska protiv peruti

Istraživanja kažu da je perut svakodnevno prisutna u životu čak 40% ljudi! Impozantan broj, zar ne? Praktično, 40% ljudi svakog dana doživljava svrab vlasišta, otpadanje perutave kože i „pahuljice“ koje znaju da prekriju rameni i leđni deo garderobe. Osoba deluje neuredno i aljkavo bez obzira koliko truda ulagala u negu kose.

Zato ćemo vam, ukoliko imate dotični problem, pružiti naučno proverene informacije o tome kako ukloniti perut prirodnim putem, jednostavnim i blagim prirodni

Ali pre toga: zašto se javlja perut?

Ćelije kože kao i sve druge ćelije imaju svoj životni vek posle kojeg, jednostavno odumiru i otpadaju. Redovnom higijenom – kupanjem, pilingom i sl. – uklanjamo ih, a nove ćelije su već zauzele njihovo mesto.

Ipak, nekada nove ćelije brže nastaju nego što stare bivaju odbačene stvarajući na koži sloj izumrlih ćelija. I tako, kada je kosa u pitanju, eto peruti u vidu ljuspica izumrle kože sa sve pratećim simptomima: svrabom i zatezanjem kože.

Još uzroka peruti

Uzroci peruti uključuju i suvu kožu, seboreični dermatitis, osetljivost na proizvode za kosu i rast specifične vrste gljivica koje žive na vlasištu.

Perut nije zarazna i ne može se preneti sa osobe na osobu (frizeri mogu da odahnu). Za pojavu peruti često mogu biti „krive“ i genetske predispozicije.

Iako postoji dosta proizvoda koji se mogu nabaviti bez recepta a čija je namena lečenje peruti (tj. uklanjanje iste), prirodni lekovi mogu biti veoma efikasni i zato im pri tretiranju ovog problema treba dati prednost.

Top 9 jednostavnih domaćih sredstava za uklanjanje peruti

Pre nego što počnemo da predstavljamo proverena domaća sredstva koja će vam pomoći u uklanjanju peruti, jedno malo ali bitno podsećanje: ma koliko da vam je kratka kosa – redovno je češljajte!

Češljanjem masirate skalp i podstičete ga da odbacuje mrtve ćelije, čime ste već u samom startu rešili deo problema.

Ulje čajevca protiv peruti

U pitanju je ulje koje se dobija od čajnog drveta. Ovo ulje može se lako nabaviti u specijalizovanim prodavnicama, a gledano kroz istoriju, redovno se koristilo za lečenje bolesti kože u rasponu od akni do psorijaze.

Takođe je dokazano da ima snažna antimikrobna i protivupalna svojstva, koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma peruti.

Prema jednom istraživanju, ulje čajevca je efikasno u borbi protiv specifičnog soja gljivica koji može izazvati i seboreični dermatitis i perut.

Jedno istraživanje koje je trajalo četiri nedelje i obuhvatilo 126 ljudi, pratilo je efekte ulja čajevca na perut. Dobrovoljci su bili podeljeni u dve grupe: učesnici prve grupe su prali kosu jednom dnevno šamponom sa 5% ulja čajevca, a učesnici druge grupe šamponom bez dodatka ovog ulja.

Na kraju studije, ulje čajevca je smanjilo jačinu simptoma za 41% i značajno ublažilo simptome (masnoću i svrab) kod grupe koja je koristila preparat sa čajevcem. Druga grupa nije doživela nikakvo poboljšanje (čak ni placebo efekt nije bio od pomoći).

Imajte na umu da ulje čajevca može izazvati iritaciju kod osoba koje imaju osetljivu kožu. Najbolje ga je razblažiti nekim blagim i neutralnim uljem (npr. kokosovim) pre nego što ga nanesete direktno na kožu glave. Ili, 50 kapi dodajte u šampon koji koristite i normalno operite kosu glave, nešto duže masirajući vlasište pre ispiranja.

Кoristite kokosovo ulje

Poznato po višestrukim zdravstvenim prednostima, kokosovo ulje se često koristi i kao prirodni lek protiv peruti.

Кokosovo ulje može pomoći poboljšanju hidratacije kože i sprečavanju suvoće koja pogoršava perutunje kože. Suva koža je prošlost kada se redovno koristi kokosovo ulje!

Mala studija u kojoj su bile 34 osobe, pokazala je da je kokosovo ulje jednako efikasno kao i mineralno ulje u poboljšanju hidratacije kože.

Druga istraživanja otkrila su da bi kokosovo ulje moglo pomoći u lečenju ekcema, stanja kože koje može doprineti nastanku peruti.

Jedno istraživanje je uporedilo efekte kokosovog ulja i mineralnog ulja na atopijski dermatitis, vrstu ekcema za koji su karakteristični svrab i upala.

Primenom kokosovog ulja na kožu tokom osam nedelja smanjeni su simptomi za 68%, u poređenju sa samo 38% u grupi ispitanika koji su koristili mineralna ulja.

Кokosovo ulje i njegova jedinjenja takođe su pokazala antimikrobna svojstva, mada efekti na specifični soj gljivica koji izaziva perut još nisu ispitani.

Nanosite Aloe veru

Aloe vera se često dodaje u kožne kreme, kozmetiku i losione. Postoji dosta dokaza da kada se nanosi na kožu, Aloe vera pomaže u lečenju stanja kao što su opekotine i psorijaza. Suva koža takođe „voli“ kreme od aloa vere.

Prema jednom pregledu, antibakterijska i antifungalna svojstva aloe vere mogu pomoći u zaštiti od peruti.

Nekoliko studija u laboratorijama pokazalo je da je aloe vera efikasna protiv nekoliko vrsta mikroorganizama i može pomoći u kontroli gljivičnih infekcija koje izazivaju gubitak kose sa vlasišta glave.

Istraživanja su takođe otkrila da aloe vera može smanjiti upalu, što značajno olakšava simptome.

Uprkos obećavajućim rezultatima u praksi, potrebne su dodatne studije da bismo saznali mehanizam kako aloe vera direktno utiče na perut. Šamponi na bazi Aloe vere su takođe dostupni pa ih možete kombinovati sa drugim prirodnim sredstvima.

Uključite jabukovo sirće u dnevnu rutinu negovanja kose

Jabukovo sirće je povezano sa mnogim zdravstvenim dobrobitima. Neke od njih: povećava osetljivost na insulin (veoma korisno kod šećerne bolesti), pomaže smanjenju telesne težine, čisti krvne sudove, leči upaljeno grlo…

Jabukovo sirće se takođe koristi kao prirodni lek za uklanjanje peruti time što pomaže stimulisanje otpadanja mrtvih ćelija kože glave na vlasištu.

Jabukovo sirće takođe uravnotežuje pH kože što smanjuje rast patogenih mikroorganizama i to je još jedan način na koji se bori protiv peruti.

Međutim, ne postoje studije koje bi potvrdile ove tvrdnje i koristi od jabukovog sirćeta kada je perut u pitanju i sve ove pogodnosti se zasnivaju na anegdotskim dokazima, odnosno na prenošenju i prepričavanju iskustava onih koji su koristili jabukovo sirće.

Uprkos tome, ispitivanja u laboratoriji su pokazala da jabukovo sirće i njegova jedinjenja mogu sprečiti rast određenih vrsta gljivica (čak je i kandida među njima).

Ako želite da isprobate jabukovo sirće, dodajte nekoliko kašika šamponu ili ga kombinujte sa drugim esencijalnim uljima i prskajte direktno na kosu.

Dobri rezultati se postižu i dodavanjem 1/2 dl sirćeta na pola litre mlake vode i ispiranjem kose posle pranja.

Naravno, sirće treba da je pravo, od divljih jabuka – a ne neka lažna varijanta koja će pomoći jedino da mirišete na salatu.

Кoristite sodu bikarbonu

Ima je u kuhinjskim ostavama širom sveta i predstavlja brz, pogodan i lako dostupan lek koji pomaže u lečenju peruti. Deluje kao blagi piling za uklanjanje mrtvih ćelija kože i smanjenje svraba.

Soda bikarbona takođe ima antifungalna svojstva koja mogu biti korisna u lečenju peruti.

Jedno istraživanje je izmerilo antifungalne efekte sode bikarbone na nekim od najčešćih sojeva gljivica koji izazivaju infekcije kože i kose glave. Impresivno, soda bikarbona je mogla u potpunosti da inhibira rast gljivica u 79% uzoraka već posle sedam dana!

Drugo istraživanje pratilo je efekte sode bikarbone na 31 osobi sa psorijazom. Otkriveno je da tretman kupkama sode bikarbone značajno smanjuje svrab i iritaciju nakon samo tri nedelje.

Kod drugih sličnih stanja, poput atopijskog dermatitisa, kupke sa soda bikarbonom takođe mogu da budu od pomoći u smanjenju simptoma, a pre svega svraba.

Za najbolje rezultate, pokušajte da sodu bikarbonu nanesete direktno na vlažnu kosu i masirate vlasište. Ostavite je da odstoji minut-dva, a zatim nastavite da šamponirate i perete kosu kao i obično.