Dijeta za skidanje sala sa kukova butina i zadnjice: Evo zašto imate telo u obliku kruške…

U ovom članku saznaćete kako skinuti salo sa zadnjice, kukova i butina, kako treba da izgleda dijeta za skidanje sala sa donjeg dela tela ali i zašto imate višak težine baš na tim delovima tela.Veoma važno je da shvatite uzrok kako bi ste se na pravi način izborili sa ovim problemom!

Kukovi i butine su najčešća mesta na kojima se kod nekih žena skladišti višak sala. Premda „ciljani trening“ tih regija može da deluje primamljivo, taj cilj nije dostižan. Samo ukupno smanjenje telesne težine može da smanji veličinu bilo kog dela tela. Sa gubitkom telesne težine i smanjenjem telesnog sala uočićete da nestaje salo nakupljeno oko kukova, butina i zadnjice kao i na ostalim delovima tela.

Ako želite da se rešite ovog sala, moraćete da probate kombinaciju dijete za skidanje sala sa kukova butina i zadnjice, kardiovaskularnih vežbi i vežbi jačanja.

kako skinuti salo sa butina

Šta izaziva povećanje težine u donjem delu tela?

Veći deo povećane telesne težine u zrelom dobu posledica je upornog konzumiranja više kalorija od onih koje možete da sagorite. Čak i 100 kalorija više svakog dana, može za godinu dana da dovede do povećanja telesne težine od oko 5kg. Gde će se salo taložiti zavisi od vašeg genetskog tipa tela, što je obično uslovljeno polom i hormonima. Žene su posebno podložne povećanju telesne težine u donjem delu tela – naročito oko kukova, butina i na zadnjici.

Žene češće imaju salo u donjem delu tela

kako skinuti salo sa kukova

Žene imaju veće šanse za dobijanje na telesnoj težini u donjem delu tela posebno u predelu zadnjice i butina, za razliku od muškaraca kod kojih se višak kilograma najčešće javlja na stomaku.

Salo se gomila u predelu karlice na butinama i zadnjici zbog ženskih hormona. Ovo skladištenje sala potpomaže trudnoću i dojenje. Dok su mali, dečaci i devojčice obično imaju približno istu količinu sala, ravnomerno raspoređenog, ali kada nastupi pubertet žene dobijaju salo većom brzinom od muškaraca. Do 25. godine žene imaju oko dva puta više sala od muškaraca. Najveća masa sala se kod devojčica javlja oko kukova, butina i na zadnjici – a kod nekih i u grudima. Nakon tinejdžerskog uzrasta, u normalnim okolnostima, više ne dobijate ćelije sala. Ćelije koje već imate počinju da se šire kada skladištite bilo koji višak unetih kalorija.

Salo u donjem delu tela je zdravije

 

kako skinuti salo sa zadnjice

Premda vam se možda neće dopasti estetski aspekt sala u donjem delu tela, poželjnije je da težinu nosite u tom delu tela nego duboko u stomaku. Duboko stomačno salo ima metabolički aktivna svojstva, što povećava stepen rizika od pojave hroničnih bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2.

Salo koje nosite u donjem delu tela je subkutano (potkožno), što znači da je smešteno odmah ispod kože. Ono ispumpava više korisnih jedinjenja, u koja spada i leptin, hormon koji smanjuje apetit i pobuđuje organizam da metaboliše uskladišteno salo. Subkutano salo takođe proizvodi hormon adiponektin, koji pomaže organizmu da delotvorno preradi masti i šećer, pa vam tako smanjuje verovatnoću za nastanak dijabetesa. Subkutano salo ima i antiinflamatorna svojstva korisna za krvne sudove.

Puzeća debljina

skidanje sala sa kukova butina i zadnjice

Ako ste izašli iz puberteta, a i dalje dobijate salo na zadnici i butinama, najverovatnije jedete više kalorija nego što možete redovno da sagorite.

U donjem delu tela ćelija sala se šire da bi uskladištile višak energije. Samo 100 kalorija više svakog dana mogu da dovedu do toga da za godinu dana dobijete oko 5kg telesne težine. Ako dodate i gazirane sokove, 30g sira, kafu sa mlekom ili oko 30g čokolade na kalorije koje već unosite, možete da se ugojite.

Ako ste zbog posla vezani za radni sto više nego obično, ova smanjena aktivnost umanjuje broj kalorija koje svakodnevno sagorevate i može da dovede do povećanja telesne težine. Prekovremeni rad zbog koga propuštate teretanu ili šetnju u vreme ručka, takođe su mogući uzroci povećanja telesne težine.

Dobijanje na težini koje nije povezano sa promenom ishrane ili nivoom aktivnosti, može da bude posledica hormonskih promena koje dolaze sa starenjem. Ako ste zabrinuti, posavetujte se svojim lekarom o drugim mogućim uzrocima.

Skidanje sala sa zadnjice kukova i butina

Subkutano salo je poželjna vrsta sala, ali ako vas količina koju imate svrstava u kategoriju osoba sa nezdravom telesnom težinom, bilo prema vašem indeksu telesne mase ili proceni lekara, moraćete da skinete malo sala. Ipak, ne možete da ciljate na specifične regije za skidanje sala.

Ako imate telo kruškastog oblika – sitniji gornji i krupniji donji deo tela – kada smršate, bićete samo manja kruška. Vaš opšti oblik tela se neće promeniti skidanjem viška kilograma, već će se proporcionalno skupiti.

Subkutano salo, posebno na kukovima i butinama, skida se teško, ali će na kraju reagovati na klasičnu strategiju „manje jela – više kretanja“. 500 do 1000 kalorija manje svakodnevno, usled sagorevanja više kalorija i smanjenja količine hrane, za rezultat će imati gubitak od 0,5 – 1kg nedeljno.

U jednostavne načine za smanjenje unosa kalorija spada dijeta i ograničenje konzumiranja zašećerenih napitaka i poslastica, kao i uzimanje voća ili jogurta za užinu umesto prerađenog čipsa li krekera.

Brza šetnja od 30 – 45 minuta ili jedna sesija na eliptičnom trenažeru, mogu da vam pomognu da sagorite više kalorija. Druga mogućnost je da svakodnevno dodajete male kretnje, kao što je penjanje stepeništem umesto liftom, hodanje dok telefonirate ili obavljate kućne poslove.

Dijeta za skidanje sala sa kukova butina i zadnjice

Žene s telom u obliku kruške se šire na bokovima i bedrima imaju  povišen nivo ženskog hormona estrogena.Ovo stanje može izazvati preterano stvaranje sala, zadržavanje vode i naduvenost.

Kako bi trebalo da izgleda dijeta za žene sa telom u obliku kruške sa kojom se cilja salo na zadnjici, kukovima i butinama?

Dijeta za skidanje sala sa kukova butina i zadnjice bi pre svega trebalo da utiče na smanjenje estrogena u organizmu.Od presudne je važnosti da se izbegavaju namirnice koje povećavaju nivo estrogena i u većoj količini unose one koje smanjuju njegov nivo.

Namirnice koje treba izbegavati:

Soja i sve što sadrži soju: Nefermentirani proizvodi od soje mogu povećati estrogen u organizmu

Kafa: Previše kafe može izazvati povišene nivoe estrogena.

Testenine /hleb i peciva: Visoki glikemijski indeks i prosti ugljeni hidrati koje u velikoj količini sadrži ovakva hrana uzrokuju zadržavanje vode i povećavaju gomilanje sala.

Mesne prerađevine: Sve mesne prerađevine, salame, kobasice, viršle, pršuta i sl. sadrže previše soli i uzrokuju zadržavanje vode u organizmu i povećaju nivo estrogena jer u današnje vreme zbog masovnog uzgoja životinja i ishrane koncentratima meso sadrži životinjske hormone.

Alkohol takođe izaziva povećanu proizvodnji estrogena i povećava rizik od raka dojke.

Štetne masti: Ovo uključuje većinu biljnih ulja suncokretovo, sojino, kukuruzno, palmino i margarin.Zdrava ulja su maslinovo i kokosovo.

Na kojim namirnicama bi trebalo da bude bazirana vaša dijeta za skidanje sala?

Laneno seme: Ovo je namirnica koja pomaže eliminaciji viška estrogena.Semenke lana sadrže mikrohranjive sastojke nazvane polifenoli. Polifenoli se nalaze u biljkama i smanjuju nivo estrogena u krvotoku. Prema informacijama sa Univerziteta Oregon, semenke lana sadrže najviši nivo od svih semenki.

Laneno seme je takođe jedan od najbogatijih izvora lignana, koji deluju kao fitoestrogeni. Mnogi faktori određuju zdravstvene efekte fitoestrogena, uključujući koliko efikasno čovek apsorbuje i metabolizuje fitoestrogene.

Zbog svog složenog hranljivog sastava, lanene semenke mogu pomoći kod snižavanja estrogena kod nekih ljudi. Za druge, oni ne mogu pomoći ili čak oponašati simptome dominacije estrogena.

Povezano⇒ Kako se koristi laneno seme za mršavljenje i bolje zdravlje (dnevna doza)

Lisnato povrće poput brokolija, kupusa i karfiola: Sadrži visok nivo izotiocijanata fitonutrijenata, koji pomažu u snižavanju estrogena.

Cvekla: Ovo povrće bogato vlaknima oslobađa suvišnog lošeg estrogena i takođe sadrži veliku količinu vlakana. Takođe podržavaju zdravu funkciju jetre, pomažući eliminaciji estrogena.

Mahunarke i pasulj: Sadrže visok nivo glukonske kiseline (350mg / 100g) koja ometa reapsorpciju estrogena iz gastrointestinalnog trakta. Takođe je dobar izvor vlakana i proteina.

U nastavku sledi jelovnik za dijetu kojom se može skinuti salo sa kukova i butina ali je veoma važno da shvatite šta je estrogen i zašto on utiče na gomilanje sala u dobjem delu tela.

Dijeta za skidanje sala sa kukova butina i zadnjice jelovnk

Dan 1

Doručak: Jogurt i laneno seme.U čašu jogurta dodajte kašiku mlevenog lanenog semena.Najbolje je da ga sami svakodnevno meljete u blenderu jer brzo užegne.Zeleni čaj

Užina: Čia semenke u vodi sa kašičicom meda.Dodajte kašiku čia semenki u čašu vode i malo meda za desetak minuta će se natopiti i dobićete gelastu smešu.Čia semenke možete kupiti u bolje snabdevenim marketima i prodavnicama zdrave hrane.Ova dijeta za skidanje sala predviđa svakodnevo konumiranje chia semena.

Ručak: Tanjir posnog pasulja, kupus salata.

Večera: Mešano bareno povrće karfiol, brokoli, šargarepa…Danas u prodavnicama možete naći veliki broj različitih mešavna smrznutog povrća od kojih brzo možete spremiti večeru.

Dan 2

Doručak: Kefir i laneno seme.Priprema se isto kao i mleveno laneno seme sa jogurtom.Zeleni čaj

Užina: Čia semenke u vodi sa kašičicom meda

Ručak: Grašak, salata od cvekle

Večera: Grilovani ili prženi šampinoni

Dan 3

Doručak: Jogurt i lan

Užina: Čia semenke u vodi sa kašičicom meda

Ručak: Kuvano sočivo, salata od kupusa – Sočivo (Recepti, kalorije, nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje)

Večera: Mešano bareno povrće po izboru

Dan 4

Doručak: Kefir i lan, zeleni čaj

Užina: Čia semenke u vodi sa kašičicom meda

Ručak: Kuvane leblebije ili pasulj.Salata od cvekle

Večera: Pečurke po izboru (bukovače, šitake, vrganj ili šampinoni.)

Dan 5

Doručak: Ovsena kaša, zeleni čaj

Užina: Čia semenke u vodi sa kašičicom meda

Ručak: Integralni pirinač sa malo graška, šampinjonima i kuvanim kukuruzom

Večera: Kaša od prosa ili tanjir kuvanog ovsa sa kašičicom meda ….

Ova dijeta je dizajnirana da snizi nivo estrogena i smanji ukupan dnevni unos kalorija.Trudite se da hleb izbacite iz ishrane ili pojedite parče nekog integralnog hleba bogatog semenkama.

Dijeta za skidanje sala sa butina i zadnjice je veoma efikasna, posle 5 dana ponovite jelovnik još jednom i posle 10 dana bićete iznenađeni rezultatima.Sama dijeta će biti efikasnija ako povećata fizičku aktivnost makar to bila i brza šetnja u trajanju od pola sata.

Bilans estrogena je važan za postizanje i održavanje gubitka masti.Kod muškaraca i žena u premenopauzi, previše estrogena, dovodi  stvaranja sala na zadnjici i butinama zadržavanje vode, naduvenost i mnoštvo drugih zdravstvenih problema.

Ako ste se pitali kako skinuti salo sa butina kukova i zadnjice ova dijeta je najbolje rešenje!

Uzroci dominacije estrogena

Postoje samo dva načina za akumuliranje viška estrogena u telu: ili ga sami proizvodimo previše (loša genetika) ili ga dobijamo iz svog okruženja ili ishrane. Nažalost, do nagomilavanje estrogena dolazi lako i brzo. Konstantno smo izloženi jedinjenjima sličnim estrogenima u hrani koja sadrži toksične pesticide, herbicide i hormone rasta. Za mnoge od ovih toksina se zna da uzrokuju gomilanje sala, a ono podstiče još veću proizvodnje estrogena iz masnih ćelija.

Bakterijska neravnoteža u crevima i drugi problemi koji kompromituju varenje ometaju pravilno uklanjanje estrogena iz tela kroz probavni trakt.Zato je veoma važno da uključite neki probiotik koji možete kupiti u apoteci.Uzimajte 1-2 kapsule dva puta dnevno na prazan stomak.

Nerastvorljiva vlakna se takođe vežu za višak estrogena u digestivnom traktu, koji se nakon toga izlučuje iz tela. Dodatak vlakna takođe može uticati na sastav crevnih bakterija i smanjiti stvaranje i ponovnu apsorpciju estrogena koji je slobodan.Nabavite neki dodatak vlakana i konzumirajte pre ili posle obroka najbolji su psilijum, mleveno laneno seme ili čia semenke.

Povezano⇒ Čia semenke za mršavljenje i zdravlje (kako se jedu)

Telo zahteva dovoljan unos cinka, magnezijuma, vitamina B6 i drugih osnovnih hranljivih materija ne samo da podrže razgradnju i eliminaciju estrogena, već i da pomogne funkciji enzima odgovornih za pretvorbu testosterona u estrogen. Svakako dodajte visokokvalitetni multivitaminski dodatak svakodnevno.

Izbegavajte  kontracepcijske pilule.

Dugotrajan manjak sna uzrokuje smanjenje hormona melatonina, koji pomaže u zaštiti od dominacije estrogena. Trudite se da redovno priuštite sebi 8 sati sna.

Dijeta za skidanje sala će biti efikasnija uz vežbe i pojačanu fizičku aktivnost! Ali…

Nema vežbi za skidanje sala sa samo jednog mesta na donjem delu tela

Čučnjevi, izbačaji i tegovi za noge jačaju i oblikuju mišiće donjeg dela tela, ali ne sagorevaju salo direktno u samo jednoj regiji. Jednostavno ne možete da ciljate regiju sa koje želite da skinete salo. Vaš organizam mobiliše zalihe sala iz čitavog tela i koristi ih kao energiju, a ne iz samo jednog određenog dela za koji radite vežbe. Verovatnije je da ćete ubrzati smanjenje telesne težine čitavog tela pomoću redovnih kardiovaskularnih vežbi, koje sagorevaju kalorije i tako povećavaju kalorijski deficit.

Premda nema ciljanih vežbi za salo u donjem delu tela, trening za jačanje svake veće grupe mišića, poboljšava vaš telesni odnos nemasnog i masnog tkiva. Što je više nemasne mase – posebno nemasne mišićne mase – to metabolizam brže sagoreva salo i olakšava mršavljenje.

Takođe, obratite pažnju da je mesto na kome najpre dobijate višak kilograma (kukovi, butine, zadnjica) ujedno i poslednje mesto sa koga će višak kilograma nestati. Donji deo tela je zato dobro poznata „problematična regija“, ali uz usklađene vežbe i dijetu za skidanje sala sa kukova, butina i zadnjice možete da smršate do zdrave telesne težine.