Šta je alkalna voda i zašto je dobra za naše zdravlje?

alkalana voda

Alkalna voda je suprotnost kiseloj vodi. Ima viši nivo pH od obične vode.Tvrdnje da ima razne zdravstvene koristi pomogle su u povećanju popularnosti alkalne dijete i prodaji aparata koji alkalizuju vodu.Brojna naučna istraživanja na ovu temu još uvek traju…

Šta je zapravo alkalna voda?

Šta je alkalna voda? da li je isto što i destilovana voda?

PH vrednost vode je neutralna, oko pH 7. Hemikalije i gasovi mogu da promene ovu vrednost, stoga voda postaje kiselija ili alkalnija.

PH kišnice je malo ispod neutralnog, jer iz vazduha ima ugljen-dioksida, a to povećava kiselost.

Kisele materije imaju pH ispod 7,0, sve do nule. PH sirćeta je oko 3, limunov sok ima pH 2, a baterijska kiselina oko pH 1.

Alkalne materije imaju pH do 14. pH sode bikarbone je između pH 8 i 9, a magnezijumovo mleko ima pH između 10 i 11.

Voda može biti visoka ili niska u pH vrednosti, ali ako je ova vrednost previsoka ili preniska, to može imati štetne efekte.

Voda koja je previše alkalna ima gorak ukus. Može prouzrokovati naslage koje opterećuju cevi i uređaje. Visoko kisela voda može korodirati metale ili ih čak rastvoriti.

Alkalna voda: prednosti

Zbog nezdrave hrane koju često unosimo i loših navika, većina ljudi zakiseljuje organizam, usled čega se javlja umor, glavobolja, pad imuniteta, kao i neke ozbiljnije bolesti. Naime, kiselost organizma je preduslov za nastanag ozbiljnih malignih oboljenja, jer uzrokuje izumiranje dobrih ćelija, dok druge mogu da žive ili mutiraju u zloćudne ćelije.

Alkalna voda postala je popularna poslednjih godina zbog verovanja da može imati koristi za zdravlje. Voda je alkalna kada joj je pH vrednost podešena tako da bude oko 8 ili 9, što je čini bazom. Mnogi veruju da ovo poboljšava zdravlje vašeg tela, jer telo ima tendenciju da gravitira ka kiselosti – što može oslabiti vaš imuni sistem, čineći vas podložnijim bolestima.

Urađeno je zaista malo istraživanja na temu efekata alkalnih namirnica na kosti. Ispitivanje objavljeno u „Kosti“ otkrilo je učinak na resorpciju kosti. Resorpcija kostiju je proces u kom se stare koštane ćelije razgrađuju, a zamenjuju ih nove.

Ljudska krv ima pH od oko 7.4 – blago alkalna. To je od suštinskog značaja za naše telo da zadrži pH unutar uskog opsega. Čak i mala fluktuacija u pH naše krvi može imati ozbiljne zdravstvene rizike, ali pH organa širom tela može da varira. U želucu, gde želudačna kiselina vari hranu, pH je 1,5 do 3,5 (kiselo). Antacidi sadrže alkalne jone koji mogu poništiti kiselost i neutrališu želudačnu kiselinu. Vi sigurno ne želite da se oslobodite sve svoje želudačne kiseline, međutim, jer je neophodna za varenje hrane.

Dobra stvar je što sami možete da napravite svoju alkalnu vodu.

Preporučeni dnevni unos

Kako nema dokaza koji podržavaju zdravstvene koristi alkalne vode, ne postoji preporučena količina koja poboljšava zdravlje.

Međutim, ako želite da počnete da pijete alkalnu vodu, počnite s malim unosom i postepeno je povećavajte. Ovo može umanjiti korozivne efekte visoko alkalne vode.

Rizici

Voda za piće koja je previše alkalna može imati štetne efekte. Istraživači koji su proučavali vezu između alkalne vode, alkalne ishrane i raka ustanovili su da alkalna ishrana može biti štetna, jer podstiče ljude da izbegavaju hranu koja sadrži važne hranljive materije.

Oni su zaključili da promocija alkalne ishrane i alkalne vode za prevenciju ili lečenje raka nije opravdana.

Kako napraviti alkalnu vodu?

Napunite čašu sa oko 200 ml vode. Ne koristite vodu iz slavine, jer joj se obično dodaju hemikalije tokom procesa prečišćavanja. Najbolje je da se koristi destilovana voda.

U smešu dodajte 0,4 grama morskog kalcijuma. Iako ovo može izgledati kao beznačajna količina, nivoi pH su osetljivi i ta količina će doneti veliku razliku.

Stavite pola kapsule magnezijumovog kompleksa u vodu. Vodu promešajte kašikom ili štapićem za mešanje. Ovom metodom se borite protiv potencijalnih nedostataka kalcijuma ili magnezijuma pored stvaranja alkalne vode.

Koristite pH kapi, koje koriste visoko koncentrovane alkalne minerale da dramatično povećaju alkalnost tečnosti. Ova metoda je povoljna jer se pH kapi mogu lako spakovati u torbicu ili kesu i dodati u bilo koju vodu koja se pije tokom dana kada ste u pokretu.

Filtriranje i jonizacija, ionizacija vode, takođe su oprobane metode za dobijanje alkalne vode i spadaju u praktične načine, budući da vam obezbeđuju alkalnu vodu u svakoj prilici.

U moderno doba, u kom se veliki deo čovekove ishrane bazira na prerađenim namirnicama i uključuje unošenje većih količina soli, šećera, kofeina i alkohola, većina ljudskih organizama postaje manje ili više kisela nego što je to poželjno i zdravo. Kiselost organizma je preduslov za nastanak ozbiljnih malignih oboljenja, jer uzrokuje odumiranje dobrih ćelija, dok neke druge mogu da žive ili da mutiraju i pretvore se u zloćudne ćelije. Simptomi koji ukazuju na povećanu kiselost tela su umor, česte glavobolje, bolovi u stomaku i generalno oslabljen imunološki sistem.

Alkalna voda ne dozvoljava ćelijama raka da se razmnožavaju i zato se od strane njenih zagovornika smatra izuzetnom preventivom malignih oboljenja. Naš organizam je u stanju da reguliše nivo kiselosti u izvesnoj meri, no kada opterećenje postane preveliko, to može biti veoma rizično za zdravlje. Zbog toga je konzumiranje alkalne vode vrlo korisno da spreči da do ovakve pojave dođe.

Alkalna voda je takođe izvrsna za hidrataciju tela. Ona se lakše absorbuje u organizam od obične vode, te je zato i hidratacija tela efikasnija.