Virak čaj dejstvo i priprema: Za plodnost, miome i ciste, mršavljenje…

caj od virka

Virak je biljka koja je nadaleko poznata po svojim lekovitim dejstvima. U narodnoj medicini se koristi već vekovima. Mnogi savremeni lekovi nisu uspeli da zamene dobar, stari čaj od virka.

Ova biljka ima više imena. Latinki naziv joj je Alchemilla vulgaris. Narod je još zove gospin plašt ili plašt device Marije, a negde je poznat i kao vrkuta, virkuta, rosanica ili biserka. Za čaj i druge narodne lekove, najčešće se koristi list.

Pripada porodici ruža. S obzirom da o njegovom pozitivnom dejstvu znamo uglavnom iz narodnih priča i iskustava korisnika, mnogi naučnici se zbog toga zalažu za neka konretnija ispitivanja, da bi smo saznali šta sve može da nam ponudi i koje sve bolesti može da izleči. ( izvor )

Naravno, ukoliko vam je potrebna biljka, uvek je najbolje koristiti je što svežiju. Ako ste u prilici da tražite biljke u prirodi, znajte da obično raste pored potoka i na pašnjacima, i to u podnožju planina. Ukoliko imate potrebe da koristite vrkutu, eto sjajnog izgovora da provedete dan u prirodi. Kada je reč o Srbiji, njega ima najviše u jugoistočnom delu naše zemlje.

Pored Srbije, može se naći i u Sibiru, Južnoj i Srednjoj Evropi, kao i Skandinaviji.

Čaj od virka kao lek za ženske probleme

Benfiti čaja ogledaju se u tome da je odličan za žene, odnosno pomaže kod ženskih bolesti: sredstvo za plodnost, u toku menstruacije, u trudnoći, tokom menopauze…

Prva stvar koju će vam reći za ovaj čaj, jeste da je dobar za žene i ,,ženske probleme”.

Kada kažemo da je dobar za plodnost, mislimo prvenstveno na plodnost kod žena. Što se tiče muškaraca, konzumiranje ovog čaja, svakako nije na odmet, ali nije potvrđeno da ima pozitivan učinak na plodnost muškaraca, kao što je to slučaj kod žena. U svakom slučaju, neće da škodi, pa ako planirate bebu, svakako možete da pijete čaj od virka zajedno sa svojim partnerom.

Čaj od virka tokom trudnoće

U konsultaciji sa ginekologom, ovaj lekovit napitak se može piti i tokom trudnoće. Veruje se da će ova biljčica olakšati porođaj i da štiti od pobačaja. Iako ima mnogo pogodnosti po ženske reproduktivne organe, ipak, napominjemo da najpre treba upitati ginekologa za savet, ako želite da pijete čaj od virka tokom trudnoće. Ne samo kada je reč o ovom čaju, već i kada je bilo koji drugi čaj u pitanju.

Vrkuta umiruje simptome menopauze, a pomaže i ako imate bolne menstruacije. Čaj od virka će smiriti grčeve u stomaku, koji nastaju kao posledica menstruacije. Za razliku od nekih drugih čajeva namenjenih ,,ženskim problemima”, čaj od virka se slobodno sme piti i tokom mestruacije.

Takođe, reguliše neredovan ciklus, hormonski disbalans, kao i PMS. Preporučuje se kod žena koje imaju miome, upale reproduktivnih organa, ili obilno menstrualno krvarenje.

Čaj od virka se preporučuje čak i devojčicama, to jest, tinejdžerkama, koje su tek počele da dobijaju menstruaciju. Poznato je da je devojčicama ciklus neredovan u prve dve godine, nakon prve menstruacije. Čaj od vrkute ili neka adekvatna mešavina će pomoći da se ciklus što pre reguliše.

Čaj od virka za varenje i mršavljenje

S obzirom da virak ima mnogo pogodnosti, zbog toga je poznato da pozitivno deluje i na digestivni trakt. Koristite čaj od vrkute ako imate blaži proliv, ali nemojte ga koristiti ako imate oziljne probleme sa žuči i jetrom.

Rad creva, predstavlja problem kod mnogih osoba. Iskustva pojedinih pacijenata kažu da je virak uspeo da im pročisti creva. Time su poboljšali svoje varenje, a tada se i creva pročiste, i onda lakše je  izgubiti kilograme. Tako da se čaj od virka može koristiti i kao pomoć kod mršavljenja.

Priprema i upotreba! Kako se pije čaj od virka?

Kao što smo već naveli, najbolje je nabrati lično listove, koje ćete posle osušiti i od njih praviti čaj. Prosto, sveže listove ostavite na osunčanom mestu, tako da se suše par dana. Neka budu svi pravilno raspoređeni, nemojte ih ostaviti na gomili, jer sunčeva svetlost neće mogu da prodre na listove koji su ispod.