Svinjska mast kao lek ( u ginekologiji za kosu, kožu, hemoroide…)

svinjska mast

Svinjska mast se dugo smatrala kao sredstvo za prženje koje može loše da utiče na krvne sudove i kao nepotrebna masnoća koja nikako ne može da bude zdrava. Međutim, kada pogledate, naši stari su skoro sva jela pekli na masti i ništa im nije bilo (ovo ne znači da treba da se odreknete zdravog načina života i prženja na na primer maslinovom ulju).

Svinjska mast se između ostalog možda i više koristi jer je jeftinija od suncokretovog ulja, a njena lekovita svojstva su naširoko poznata.

Za šta je dobra svinjska mast

Svinjska mast je dobra za ceo organizam, samo ne bi trebalo da se konzumira svaki dan. Verovali ili ne, ova mast je odlična za skidanje lošeg holesterola i ne menja svoju strukturu ni na 250 stepeni. Kakva će biti mast u mnogome zavisi i od svinja, odnosno od njihove prehrane, ako je na primer organska, mast će biti odlična.

Mast čuva srce i jača imunitet, ako uvrstite svinjsku mast u ishranu, organizam će vam mnogo više biti otporan na bolesti. Isto tako, ako vam je na primer nos zapušen, svinjska mast je dobro rešenje jer otvara pore na koži i bori se sa sekretom koji se spušta na pluća.

Bogata je oleinskom kiselinom, zasićenim masnoćama a korisna je kako za celulit i strije tako i za kosu, akne i hemoroide.

svinjska mast u 9 voda


Svinjska mast kao lek u ginekologiji

Svinjska mast se dugo upotrebljavala kao alternativni lek, pogotovu u ginekologiji gde se ovo sredstvo koristi kao lek za upalu jajnika. Ova mast otklanja i tzv belo pranje, što je u stvari pojačan sekret. Potrebno je da na tampon stavite mast koja je preprana u 9 voda i da taj tampon stavite u vaginu i držite ga tako celu noć. Takođe, možete malo masti staviti na uložak ili na vaticu i tako prespavati mada je tampon učinkovitiji jer ulazi u vaginu. Tretman bi trebalo da traje sedam dana u kontinuitetu, a oni koji su probali tvrde da su rezultati brzo vidljivi i da ova mast zaista pomaže kod skoro svih ženskih bolesti.


Svinjska mast u devet voda

Pomenuli smo u prethodnom pasusu da svinjska mast pre korišćenja mora da se opere u devet voda. Šta znači preprati svinjsku mast? Pre nego što je iskoristite kao lek, mast mora biti preprana i to na sledeći način: Sipajte malo vode u količinu masti koja vam treba i promešajte. Onda tu vodu prospite pa dodajte novu, i tako devet puta. Kada završite, ovako preprana mast je spremna za korišćenje a razlog ovog čišćenja masti je spiranje nešistoća koje su nastale otapanjem kao i spiranje soli.


Svinjska mast za kožu

svinjska mast kao lek

Naši stari su svinjsku mast koristili za ulepšavanja zbog čega su i u dubokoj starosti imali lepu i negovanu kožu. Danas, pored toliko mirišljavih preparata, nikome ne pada na pamet da uzme svinjsku mast i da je namaže na lice. Upravo to bi s vremena na vreme trebalo da se radi jer je ova mast odlična za sve probleme na koži.
ovo sredstvo je odlično za bebe, kada im se koža ojede od pelena, a isto tako je dobro i za negovanje ogrubele kože laktova.

Kada je reč o aknama, za svinjsku mast je dokazano da pomaže kod regulisanja upala i ožiljaka. Takođe, kod strija, posebno onih nakon porođaja, ova mast dosta pomaže. Ako vam pak smeta miris masti, pomešajte je sa nekom mirišljavom kremom i utrljavajte je sve vreme. Rezultate ćete brzo primetiti samo morate biti uporni. Takođe, ova mast reguliše svrab koji izazivaju hemoroidi, ali je isto kao i kod ginekoloških problema potrebno da je preperete u devet voda. Svinjska mast je i lek za dugovečnost, o tome svedoče mnogi naši predaci koji u njihovo doba nisu imali lekove koje mi danas imamo a koji su živeli i do sto godina.

Jedan od najpoznatijih recepata kada je reč o korišćenju svinjske masti je recept za kašalj i bronhitis. Nekada su naši stari deci davali da jedu slaninu tzv sapunjaru, baš zato što je mast dosta pomagala kod iskašljavanja. Danas se najčešće primenjuje pravljenje obloga od svinjske masti koje se stavljaju oko vrata bolesne osobe. Jedna napomena: s obzirom da mast greje, nemojte koristiti oblogu ako vi ili dete (koga ve muči bronhitis) ima povišenu temperature.


Svinjska mast za kosu

Za slučaj da vam je kosa iskrzana ili oštećena od farbanja i raznih drugih tretiranja, rešenje je svinjska mast. Ova mast jača kosu i ubrzava njen rast a dlaku čini bukvalno svilenom i preporođenom. I ovde je potrebno da koristite mast koja je oprana u devet voda i da je nanosite pažljivo kako ne biste zahvatili koren. Nanesite mast do 2 cm do korena kako se ne bi isti još više izmastio. Ukoliko vam smeta miris, stavite nekoliko kapljica parfema u mast koju ćete naneti malo pre pranja. Vredi istrpeti miris jer će vam kosa biti poput onih koje reklamiraju šampone, blistava.


Svinjska mast za hemoroide

Svinjska mast je efikasan prirodni lek za lečenje hemoroida. Sve što treba da uradite je samo da uzmete oko 300 grama neslane masti i da dodate oko 40 grama cvetova nevena posle zagrevanja masti.Dobro promešati i ostaviti da se ohladi i stegne. Za lečenje spoljašnjih hemoroida, nanesite smešu na pogođenu površinu pomoću vate. Za unutrašnje hemoroide potreban je drugačiji proces. Potopiti neke supozitorije vune u mlaku smesu. Pustite da se ohladi i nakon toga ih lagano umetnite u anus.


Kako da napravite svinjsku mast kod kuće

Ako već kupujete svinjsku mast, uvek kupujte domaću (od seljaka koji su skoro klali svinju i slično). Kupovna ima različite aditive u sebi, hidrogenizovana je i može loše da vam utiče na zdravlje jer sadrži velike količine holesterola.

Isto tako, vrlo lako možete i vi sami da napravite mast, samo vam treba slanina. Prvo iseckajte slaninu na kocke i stvaite je u malo vode. Posudu sa slaninom i vodom stavite na šporet i mešajte dok slanina ne počne da žuti, tada treba da smanjite temperaturu. I isto tako, najbitnije je da vam mast ne zagori kao i da se ne desi da se ispeče nedovoljno. Posudu sklonite sa šporeta i pustite da se ohladi, posle toga odvojite iz posude svinjsku mast u drugu posudu. Kada se ohladi, mast mora da bude bele boje i trebalo bi da se čuva na tavanu tokom zime, a leti u podrumu jer mast hoće hladnoću.

Ako je čuvate u emajliranoj posudi, mast može da vam potraje i do godinu dana.

Jedna napomena: Ako se desi da se svinjska mast pokvari, ona može da se popravi, odnosno njen ukus, kada se pomeša sa crnim lukom koji ste prethodno isekli na listiće i propržili ga.

Mnogi savetuju da umesto svinjske masti za zdravlje kao alternativu uzimamo margarin koji je baziran na biljnim uljima. Odmah da razrešimo dilemu – ove dve namirnice nikako ne mogu biti iste, margarin dosta podiže nivo lošeg a snižava dobar holesterol. Tako lako može doći do srčanog udara, dok sa druge strane, mast štiti srce i snižava loš holesterol.