Uklonite bore na čelu i između obrva

bore

Bore na čelu i između obrva pojavljuju se s godinama, ali na njihovu vidljivost utiču i mnogi faktori koje možemo efikasno suzbiti.

Vredi se fokusirati na sprečavanje bora, a ne samo uklanjanje postojećih brazda. Kako se formiraju bore na čelu i kako ih se rešiti? Da li je moguće eliminisati bore kod kuće?

Bore na čelu su uzdužne brazde na koži. Najčešće se pojavljuju u obliku horizontalnih bora iznad linije obrva i vertikalnih bora između obrva. Horizontalne bore na čelu mogu biti rezultat prirodnog procesa starenja kada koža izgubi debljinu i elastičnost usled gubitka hijaluronske kiseline i kolagena, elastina i sastojaka koji podstiču njihovu proizvodnju, npr. vitamini A, C, E, kolagena, elastina i gubitka kiseline. Hijaluronska kiselina s vremenom gubi sposobnost da podrži kožu. Mimične bore nastaju pokretima mišića lica odgovornih za izraze lica. Kada govorimo, smejemo se ili se naljutimo, bore postepeno jačaju i postaju sve vidljivije.

Mimične bore na čelu obično se javljaju između 25-30 godina. Bore na čelu su rezultat načina na koji živimo. Njihovoj kreaciji pogoduju nepravilna ishrana ili stimulansi – pušenje i zloupotreba alkohola. Kožu uništavaju toksini i slobodni radikali prisutni u zagađenom okruženju i dolaze do tela kroz probavni trakt zajedno sa slatkišima, brzom hranom i zaslađenim, gaziranim pićima. Bore mogu nastati i ukoliko spavate tako što gužvate kožu tokom sna ili zbog štetnih efekata sunčevih zraka, koji ubrzavaju starenje kože i izazivaju stvaranje brazda i promenu boje (sunčane bore).

Nabori na čelu – kako ih sprečiti?

Bore na čelu mogu se pojaviti pre trideset godina, zbog čega je tako važno ne samo eliminisati postojeće bore, već pre svega sprečiti njihovo prerano stvaranje. Na pojavu bora na čelu uglavnom utiču geni koje ne možete menjati i način na koji živimo svaki dan. Da biste sprečili nastanak bora, morate razviti naviku pravilnog negovanja lica. Osnova bi trebalo biti svakodnevna nega kremom protiv bora i hidratantna krema koja sadrži kolagen i elastin, vitamine A i E, hijaluronsku kiselinu i antioksidante. Čest problem je vidljiva “lavova brazda” ili male, vertikalne linije između obrva. Da biste sprečili pojavu ove vrste bora, dovoljno je da kontrolišete izraze lica – najbolje je izbegavati uobičajeno mrštenje i pokušati zadržati labavost u ovim predelima. Neprijatelj naše kože je takođe sunce, tako da je uvek dobro imati sunčane naočare koje će nas sprečiti da se mrštimo i tako fiksiramo brazde.

Da biste sprečili bore na čelu, vredno je redovno vršiti masaže lica koje poboljšavaju cirkulaciju i deluju opuštajući eliminišući uobičajenu napetost mišića na licu i na čelu. Takođe možete trenirati mišiće lica – joga lica čini vašu kožu elastičnijom i pomaže vam da opustite zategnute mišiće.

Vidljive, fiksirane bore je teško eliminisati, pa ponekad morate posetiti kozmetički salon, gde će vam iskusni kozmetičar pomoći da odaberete način uklanjanja ili smanjenja bora na čelu.

Krema protiv bora na čelu

Vidljivost bora na čelu može se smanjiti upotrebom profesionalnih kreme protiv bora koje izglađuju i poboljšavaju čvrstinu kože. Prava krema treba da obnovi i regeneriše kožu, čime izglađuje i umanjuje pojavu bora. Krema ili serum protiv bora treba da sadrži supstance koje su izvor kolagena i elastina i vitamine potrebne za kožu. Kreme sa dodatkom hijaluronske kiseline i puževe sluzi, bogat su izvor prirodnih sastojaka i ubrzavaju proces obnove ćelija i bore se sa znakovima starenja kože. Krema protiv bora na čelu takođe treba da sadrži SPF koja će zaštititi vaše čelo od UV zraka.

Bore na čelu mogu se eliminisati i kućnim preparatima koji pomažu da nahranite i hidrirate kožu. Zahvaljujući tome, možemo izglađivati bore na čelu i smanjiti njihovu vidljivost te sprečiti pojavu novih. Dobra navika je redovna upotreba hranljivih maski koje se samostalno pripremaju od prirodnih proizvoda – sok od belog kupusa ili meda, banane i limuna. Listove kupusa treba iseckati i procediti, sok utrljati u čelo i oprati hladnom vodom nakon otprilike 20 minuta. Maska od soka od kupusa ima učvršćujuće dejstvo.

Druga opcija je kombinovanje banane sa kašičicom meda i malo limunovog soka. Dobijena kaša treba da se nanese na čelo, a nakon sušenja se ispere mlakom vodom. Maski treba da prethodi piling koji se priprema ručno, na primer, piling od banane sa šećerom, piling od kafe ili jednostavan piling pripremljen od prirodnog jogurta i ovsenih pahuljica.

Ukoliko se kućni tretmani pokažu kao neefikasni, vredno je iskoristiti tretmane estetske medicine koji nude saloni lepote i klinike za estetsku medicinu. Popularno rešenje za fiksne bore na čelu je piling površinskih slojeva epiderma. U zavisnosti od broja i dubine brazda, u pilingu se koriste različite vrste supstanci, uključujući kiseline kao što su mlečna i glikolna kiselina.

Piling se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, osobama obolelim od raka i osobama alergičnim na kiseline. Invazivnije metode za uklanjanje bora na čelu su, na primer, popunjavanje bora na čelu botoksom ili uklanjanje laserom. Popunjavanje bora botoksom nije indicirano, između ostalog, u slučaju netolerancije na bilo koji sastojak preparata (botulinum toksin, hijaluronska kiselina, albumin, itd.).

Najefikasniji laserski tretman omogućava dugotrajno uklanjanje bora na čelu. Ove vrste metoda ne bi trebalo koristiti uglavnom kod osoba obolelih od karcinoma, trudnica i dojilja, kao i osoba sa psorijazom i dijabetesom.