5 GENIJALNIH trikova za loš ZADAH iz usta (+ UZROCI)

neugodan zadah iz usta

Neprijatan zadah je daleko od uobičajene pojave. Velika zastupljenost u ljudskoj populaciji, na žalost čini ga jednim od glavnih higijenskih ali i zdravstvenih problema. Relevantne statistike, rađene od strane stomatologa, pokazuju da svaki treći čovek u našem društvu ima problem lošeg zadaha.

Zadah nije problem samo one osobe koja ga ima već i celokupnog njenog okruženja. Jako je važno biti svestan da kod vas postoji ovaj problem, kako biste na vreme počeli da ga rešavate.

Ukoliko niste svesni da imate ovaj problem, a veliki broj ljudi nije, pitajte vaše srodnike, bračne partnere, roditelje, prijatelje i suočite se na vreme.

Ovaj problem se danas vrlo uspešno resava i najčešće je on posledica nedovoljne higijene i nezdravih navika u ishrani.  Neprijatan zadah drastično utiče na kvalitet života onog ko ima taj problem ali i njegovog okruženja takođe, pa se smatra da on loše utiče na radne sposobnosti, ljubavne odnose i društvenu socijalizaciju. Negativno utiče na samopouzdanje i samopoštovanje, radne i društvene norme, može biti problem higijenske prirode, ali i ozbiljan zdravstveni problem.

Loš zadah javlja se kao posledica niza različitih uzroka. Može biti uzrokovan hranom koju konzumiramo i jedan od najčešćih razloga je upravo hrana koju konzumiramo u kombinaciji sa nedovoljnom oralnom higijenom – higijenom usta i zuba.

Zatim, može biti uzrokovan raznim oboljenjima organa za varenje, najčešće želuca, ali i opštim stanjem organizma u slučajevima dehidratacije, zatim određenih virusnih oboljenja koja su praćena povraćanjem, dijarejom itd.

Da bi mogli da se pozabavimo ovim ozbiljnim društvenim, ali i zdravstvenim problemom neophodno je za početak ustanoviti odakle problem potiče i koji su njegovi uzročnici. Dakle, rešavamo se problema tako što eliminišemo uzrok, trajno i efikasno.

Razlozi za loš zadah mogu biti i krajnje benigni poput jutarnjeg lošeg zadaha. Jutarnji zadah  je stanje koje je donekle i normalno jer noću pljuvačne žlezde ne luče dovoljno pljuvačke koja između ostalog služi i za prirodno ispiranje usta. Zbog toga se može desiti pojava neprijatnog zadaha, koja se odmah po buđenju adekvatnom higijenom usta, eliminiše. Starost takođe može biti uzrok pojave neprijatnog zadaha. Studije pokazuju da se intenzitet lošeg zadaha pojačava sa godinam starosti. Međutim, bitno je napomenuti da postoje hronična stanja koja čine da se ovaj problem ne rešava tako lako i to su najčešće hronični zdravstveni problemi.

U daljem tekstu pomoćićemo vam kako da otkrijete uzrok lošeg zadaha i kako da ga rešite prirodnim putem.

Prevencija lošeg zadaha

Pre nego se pozabavimo uzrocima neprijatnog zadaha, ne bi bilo loše da pomenemo preventivne mere za sprečavanje istog. Važno je znati kako da se ponašamo, hranimo i koji su to mehanizmi koji mogu da preveniraju pojavu neprijatnog zadaha.

Da ne bismo došli u situaciju, da nas neko od najbliže okoline opomene da je neophodno da se pozabavimo ovim problemom, bitno je imati svest o prevenciji, oralnoj higijeni, navikama u ishrani i ispravnim načinima čišćenja usta i zuba. Svi ovi faktori spadaju u prevenciju neprijatnog zadaha, a pridržavanjem ovih mera sprečavamo pojavu lošeg zadaha i do 90 posto. 

Prvi i osnovni mehanizam prevencije je pravilna, redovna i adekvatna higijena usta, usne duplje i zuba. Redovnom posetom stomatologu i lečenjem i popravkom oštećenih, pokvarenih i polomljenih zuba u velikoj meri činimo da se ovaj problem ne pojavi. Redovno pranje zuba kvalitetnim pastama za zube, upotreba zubnog konca i ispiranje usta higijenskim  rastvorima za usta i zube, spada u osnove oralne higijene. Ćišćenje jezika od naslaga hrane, pogotovo njegov zadnji deo koji se nalazi na samom ulasku u grkljan, čišćenje unutrašnjosti obraza, održavanje vlažnosti usta, dovoljna hidratacija celog organizma, korišćenje dovoljne količine tečnosti najbolje čiste vode su mehanizmi u prevenciji neprijatnog zadaha. Limun, citrusi, biljni čajevi mogu nam pomoći u održavanju svežine zadaha i higijene usta, ne preporučuju se veštački obojeni napitci koji sadrže veliku količinu šećera.