Alkalna voda: 7 razloga da počnete da je pijete već danas

alkalna voda

Ovakva voda omogućava da se telo alkalizuje polako, odnosno da se uspostavi ravnoteža pH u organizmu te održava duže vreme i delovaće preventivno protiv niza problema

Umor, glavobolja, problemi sa probavom, pad imuniteta i mnoge ozbiljnije bolesti mogu biti posledica nezdravih navika, loše hrane i posledično, potrebom ljudi da zakiseljuju svoj organizam.

Potrebnu ravnotežu naše telo održava pre svega putem bubrega i pluća. Međutim, hronična neravnoteža iscrpljuje snagu našeg organizma…

Iako naš organizam čišćenjem kroz bubrege i pluća nastoji da održava ravnotežu pH, kad osetimo te simptome, možemo pomoći sebi konzumacijom alkalne vode. Alkalna voda ima viši nivo pH od obične vode i potpuna je suprotnost kiseloj vodi, koja slabi imuni sistem.

Kada se posmatra pH vrednost ljudskog tela, mora se uzeti u obzir nekoliko ključnih delova tela. LJudska koža ima normalnu pH vrednost oko 5,5 što se smatra lagano kiselo. Za razliku od kože, pH slina se kreće oko 6,5 do 7,4, odnosno varira malo na obe strane neutralnog. Probavni trakt ima pH od 1,5 do 7,0 u zavisnosti od faze probave i varenja hrane. Kad smo zdravi, pH krvi se kreće od 7,35 do 7,45, što je lagano alkalna okolina.

Potrebnu ravnotežu naše telo održava pre svega putem bubrega i pluća. Međutim, hronična neravnoteža iscrpljuje snagu našeg organizma.

Voda je alkalna kada je njena pH vrednost podešena tako da je oko 8 ili 9, što je baza.Napunite čašu sa oko 200 mililitara vode. Ne koristite vodu iz slavine, jer joj se obično dodaju hemikalije tokom procesa prečišćavanja. Koristite destilovanu ili filtriranu vodu ili vodu pročišćenu reverznom osmozom.U smešu dodajte 0,4 grama morskog kalcijuma. Iako ovo može izgledati kao beznačajna količina, nivoi pH su osetljivi i ta količina će doneti veliku razliku. Stavite pola kapsule magnezijumovog kompleksa u vodu. Vodu promešajte kašikom ili štapićem za mešanje. Ovom metodom se borite protiv potencijalnih nedostataka kalcijuma ili magnezijuma pored stvaranja alkalne vode.Koristite pH kapi, koje koriste visoko koncentrovane alkalne minerale da dramatično povećaju alkalnost tečnosti. Ova metoda je povoljna jer se pH kapi mogu lako spakovati u torbicu ili kesu i dodati u bilo koju vodu koja se pije tokom dana kada ste u pokretu.U vodu dodajte sok od limuna ili limete. Ovo je najjeftinija opcija. Iako su limun i limeta kiselo voće, oni u sebi sadrže minerale koji imaju alkalni uticaj na telo, mada se bolje koriste kao brzo popravljanje pH vrednosti nego trajno rešenje.

Za razliku od našeg organizma, pH vrednost vode je neutralna, oko pH 7. Hemikalije i gasovi mogu da promene ovu vrednost, stoga voda postaje kiselija ili alkalnija. Kisele materije imaju pH ispod 7,0, sve do nule, pa je pH sirćetne kiseline oko 3, limunov sok ima pH 2, a baterijska kiselina oko pH 1. Alkalne materije imaju pH do 14. pH sode bikarbone je između pH 8 i 9, a magnezijumovo mleko ima pH između 10 i 11.

Zbog naših tipičnih “modernih” načina ishrane koja se uglavnom sastoji od prerađene hrane uključujući so, šećer, kofein i alkohol,  većina naših tela su previše kisela…

Voda može biti visoka ili niska u pH vrednosti, ali ako je ova vrednost previsoka ili preniska, to može imati štetne efekte. Voda koja je previše alkalna ima gorak ukus. Može prouzrokovati naslage koje opterećuju cevi i uređaje. Visoko kisela voda može korodirati metale ili ih čak rastvoriti.

Zašto je delotvorna alkalna voda?

Alkalna voda postala je popularna poslednjih godina zbog verovanja da može imati koristi za zdravlje. Mnogi veruju da ovo poboljšava zdravlje vašeg tela, jer telo ima tendenciju da gravitira ka kiselosti, što može oslabiti imuni sistem i učiniti organizam podložnijim bolestima.

Ova voda pogodna je za naš organizam jer on počiva na vodi, od kojih pH utiče na naše zdravlje i na kraju na bolesti. Zbog naših tipičnih “modernih” načina ishrane koja se uglavnom sastoji od prerađene hrane uključujući so, šećer, kofein i alkohol,  većina naših tela su previše kisela. Ako okruženje u telu postane previše kiselo ili lužnato, zdrave ćelije mogu postati otrovne, propasti i umreti. Ova neuravnoteženost u pH nagriza tkiva. Ukoliko se ova preterano kisela atmosfera nastavi, telo taloži višak kiselih sastojaka u neke delove tela u pokušajima da postane baznije.

Kako se kiselost dalje povećava u nekim područjima i neke ćelije umru, druge nastavljaju da žive ili se prilagođavaju okolini i pretvaraju se u maligne ćelije koje izazivaju kancer.  Maligne ćelije rastu neodređeno i bez reda, a vremenom se mogu proširiti na druga područja u telu, inače poznate kao metastaze.

Suprotno, ćelije raka se ne mogu održati u alkalnoj vodi, zbog čega je konzumiranje ovakve vode posebno zdravo i korisno.

Alkalna voda je posebno značajna i za hidrataciju tela. Telesni sistem lakše apsorbuje alkalnu vodu, što ga hidrira i dovodi do napretka u blagostanju i jasnoći. Ovakva voda omogućava da se telo alkalizuje polako, odnosno da se uspostavi ravnoteža pH u organizmu te održava duže vreme i delovaće preventivno protiv niza problema.

Između ostalog, ovom vodom sprečava se stvaranje kamena u bubrezima i razvoj niza bolesti koje su povezane sa zdravljem bubrega i zadržavanjem otrova u organizmu.

Doziranje i ograničenje u konzumiranju

Kako nema dokaza koji podržavaju zdravstvene koristi alkalne vode, ne postoji preporučena količina koja poboljšava zdravlje. Međutim, ukoliko želite da počnete da pijete alkalnu vodu, počnite sa malim unosom i postepeno je povećavajte. Ovo može umanjiti korozivne efekte visoko alkalne vode.
Sa druge strane, voda za piće koja je previše alkalna može imati štetne efekte. Istraživači koji su proučavali vezu između alkalne vode, alkalne ishrane i raka ustanovili su da alkalna ishrana može biti štetna, jer podstiče ljude da izbegavaju hranu koja sadrži važne hranljive materije. Oni su zaključili da promocija alkalne ishrane i alkalne vode za prevenciju ili lečenje raka nije opravdana.