Proređivanje i opadanje obrva (SVI MOGUĆI UZROCI I LEČENJE)

opadanje obrva

Da li vam obrve opadaju bez nekog očiglednog razloga?

Ako je tako, onda bi trebalo da pročitate ovaj članak u kome se navodi 10 najčešćih uzroka koji mogu da izazovu opadanje obrva kod muškaraca, žena i dece. Pored toga, govorićemo i o mogućim načinima za lečenje, koje možete odmah da probate.

Najčešći uzroci opadanja obrva

Dlake dlake sa obrva su iste kao i dlake bilo gde na vašem telu, što znači da je moguće da se i kod njih jave isti problemi. Ako u obzir uzmete faktore koji dovode do istanjivanja kose, znajte da oni mogu da utiču i na obrve.

Loša ishrana može da dovede do nejednakog rasta obrva ili istanjivanja već postojećih dlaka. Nedostatak proteina ili vitamina, a naročito gvožđa, su najčešći uzrok, a s druge strane, prekomeran unos nekih vitamina takođe može da dovede do opadanja obrva.

Oboljenja koja dovode do opadanja kose, takođe mogu da pokrenu probleme sa obrvama kao što su opadanje i proređivanje. Hipotireoza je čest uzrok, kao i atopijski dermatitis koji prati perutanje i opadanje obrva, a pogotovo kod osoba sa osetljivom kožom.

Oblikovanje obrva u kozmetičke svrhe može da dovede do trajnog prestanka rasta dlaka, a prekomerno čupanje je vodeći uzrok istanjivanja dlaka obrva. Stalno čupanje dlaka na istim površinama obrva dovodi do slabljenja folikula dlaka i oštećenja, koja kao krajnju posledicu imaju prestanak rasta dlaka.

Čak i šminka može da utiče na obrve. Korišćenje olovke za obrve i trljanje prilikom skidanja šminke, na kraju mogu da dovedu do štetnog delovanja kada se praktikuju tokom dužeg vremena.

U nekim slučajevima gubitak obrva jednostavno može da bude posledica starenja. Kako starimo, dlake se prirodno tanje, a ovo može da bude vidljivije na obrvama nego na skalpu.

opadanje obrva kod zena

Slede najčešći uroci za opadanje i proredjivanje obrva…

Stres

Jedan od najverovatnije najčešćih uzroka za proređivanje obrva poznat je kao telogeni eflivijum.

Telogeni eflivijum je naziv za stanje kod koga kosa opada mnogo brže nego što je to normalno. U suštini, kosa opada brže nego što organizam može da obezbedi rast novih dlaka. Ovo bolesno stanje je najčešće posledica prevelikog stresa kome je organizam izložen.

Stres može da da se manifestuje emocionalnim ili fizičkim simptomima.

Situacije koje mogu da budu okidač za ovakav gubitak obrva uključuju razvod, hronični stres na poslu, fizičku traumu, na primer, saobraćajnu nesreću, itd.

U suštini, bilo koji uzrok ekstremnog stresa za posledicu može da ima opadanje dlaka (trepavica, kose i obrva).

opadanje obrva kod muskaraca

Lečenje

Oslobodite se stresa za sva vremena.

Eliminisanje stresa iz života nije lako, ali je to jedini lek za ovaj uzrok opadanja dlaka.

Možete da pokrenete ponovni rast dlaka uzimanjem određenih suplemenata i upotrebom nekih krema, ali nećete u potpunosti postići željeni cilj ukoliko se ne rešite stresa.


Ishrana

Verovali ili ne, preterano držanje dijete vodi ka neuhranjenosti i može da bude uzrok opadanja obrva.

Govorimo o svim restriktivnim dijetama kod kojih je dnevni unos kalorija manji od 1000 i koje se praktikuju duže vreme.

Dijete poput HCG dijete, postale su ozloglašene zbog toga što prouzrokuju naglo opadanje obrva, a uzrok su metaboličke promene koje se javljaju u organizmu zbog dugotrajnog držanja dijete.

Ponavljajuće jojo dijete takođe mogu da budu uzrok opadanja obrva.

Problem sa opadanjem dlaka zbog ovog uzroka je u tome što i kada jednostavno prestanete da držite dijetu, to nije dovoljno da dlake ponovo počnu da rastu. Razlog je u tome što do opadanja dlaka dolazi usled metaboličkih i hormonskih promena koje mogu da traju mesecima, čak i kada prestanete da držite dijetu.

Za sprečavanje ovakvog gubitka dlaka, od presudne važnosti je da, za početak, izbegavate ekstremne ili brze (kraš) dijete.


Nedovoljan unos proteina

opadanje obrva slike

Još jedan čest uzrok opadanja obrva je nedovoljan unos proteina.

Ovo je obično jedan od problema kod ekstremnih ili brzih dijeta koje isključuju neke grupe namirnica.Takođe se može javiti kod dece i tinejdžera u pubertetu koji imaju povećanu potrebu za proteinima.

Većina dijeta sadrže obilne količine slabih proteina, ali neke od njih mogu da budu siromašne aminokiselinama, kao što je leucin.

Ove proteine možete da nadoknadite suplementacijom kolagenom, koji obično sadrži ove specifične aminokiseline.

Dobra stvar, kada je ovaj uzrok u pitanju, je to što protiv njega možete da se borite uzimanjem suplemenata.


Previše vitamina A (hipervitaminoza A)

Da li imate osećaj da ste preterali sa suplementima?

Ako je tako, proverite da li vaši suplementi sadrže preterane doze vitamina A.

Vitamin A je jedan od retkih vitamina rastvorljivih u mastima, preko kojih možete da unesete previše ovog vitamina.

Drugi vitamini (vitamini B kompleksa, vitamin C itd.) smatraju se rastvorljivima u vodi, što znači da ćete svaki višak da izbacite kroz mokraću.Znaćete šta je u pitanju, jer će vam mokraća često biti svetložuta kada sadrži mnogo vitamina.

Ovo ne važi za vitamin A.

Vitamin A se skladišti u ćelijama sala i polako se oslobađa dugo vremena nakon što prestanete da uzimate suplemente.Dokazano je da prekomerne doze vitamina A izazivaju opadanje obrva.

Lek za ovaj problem je da prestanete da uzimate vitamin A i da onda sačekate da vaš organizam vremenom polako eliminiše višak.

Svaka obrva ima 250 do 400 dlaka


Problemi sa štitnom žlezdom

opadanje obrva slika

Problem sa štitnom žlezdom su zaprepašćujuće čest uzrok kako opadanja obrva tako i opadanja trepavica, kose i svih dlaka.

Prema nekim procenama, oko 10% opšte populacije ima neki oblik bolesti štitne žlezde, a čak i najmanje promene nivoa tiroidnih hormona u organizmu, mogu da se manifestuju kao ozbiljni simptomi.

Bolest štitne žlezde, poznata kao hipotireoza (nedovoljno aktivna štitna žlezda), obično izaziva specifičan obrazac opadanja dlaka, a to je bočna trećina obrva.Žene sa ovim problemom sa obrvama, obično nemaju krajeve obrva, dok većina najgušćeg dela ostaje.

Loša vest, kada su u pitanju bolesti štitne žlezde, jeste ta da je naglo opadanje obrva RANI znak ovog oboljenja.Pored toga, javljaju se i prateći simptomi poput umora, dobijanja na težini i drugih problema sa kožom.

Ključna stvar kod ovog uzroka opadanja obrva je da dobijete dijagnozu i počnete sa terapijom zamene hormona.

Možete da uzimate i neke suplemente, koji će pospešiti funkcionisanje štitne žlezde.


Infekcije (virusne, bakterijske i gljivične)

Još jedan manje čest uzrok gubitka kose i obrva je infekcija kože. Najčešća od ovih infekcija uključuju aktuelne gljivične infekcije kože. Druge retke vrste infekcija uključuju virusne (kao što je herpes) i bakterijske . Većinu vremena ljudi znaju da imaju ova stanja i često se lako dijagnosticiraju posetom doktoru. Za lečenje se koriste anti-gljivični, anti-bakterijski i anti-virusni lekovi. Kada se infekcija očisti, rast kose i obrva treba da počne ponovo.


Opadanje obrva zbog gljivice tinea capitis

Gljivice tinea capitis, poznate kao kožni lišaj takođe mogu biti uzrok za opadanje obrva. One izazivaju svrab, perutanje, i prstenaste fleke koje neki nazivaju pečati.Ove gljivice napadaju i kosu i kožu ostavljajući karakteristične krugove na mestu infekcije.Mogu da se jave i kod muškaraca, žena i dece.Lečenje se sprovodi antifungalnim kremama koje prepisuje lekar.Ipak opadanje obrva na pečate je mnogo češće zbog stanja alopecia areata.

Alopecija areata (opadanje obrva u pečatima)

Alopecija areata je autoimuna bolest u kojoj vaše telo napada sopstvene folikule kose što dovodi do gubitka kose. Ova specifična autoimuna bolest karakteristična po tome što izaziva opadanje dlaka u pečatima obično pogađa kosu a kod muškaraca i bradu mada nije retko da se vidi i na obrvama. Ako imate lokalizovano opadanje obrva u pečatima, bez gubitka kose na glavi, onda verovatno nemate Alopecia Areata.Vrlo je moguće da su uzrok gljivice!

Problem sa stanjem alopecia areata je u tome što se može veoma teško lečiti, jer su glavni način za lečenje aktuelni anti-inflamatorni lekovi koji ponekad ne funkcionišu.


Perutanje i opadanje obrva zbog seboreičnog dermatitisa

Seboreični dermatitis je stanje koje izaziva prekomerno aktivan imuni sistem.Za sada nije pronađen lek za ovaj problem.Zbog prekomerne proizvodnje ulja u koži ona postaje plodno tlo za razne gljivice i bakterije.Kao posledica se javljaju svrb, crvenilo i perutanje. Seboroični dermatitis dovodi do peruti, čak i na obrvama.Pranje kose i obrva nekim antifungalnim šamponom može biti od pomoći.


Ekcem (atopijski dermatitis)

Ekcem je upala kože koja izaziva svrab, crvenilo i iritaciju. On je podstaknut preosetljivim imunološkim sistemom i može se pojaviti kao jednokratno rasplamsavanje ili stalno stanje. Budući da su folikuli dlaka ugrađeni u kožu, ekcem može ometati pravilan rast dlake.Može da pogodi bilo koji deo tela uključujući i obrve mada se ovo retko dešava.


Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je izazvan kontaktom sa alergenom ili toksičnim iritantom. Možda ćete osetiti svrab ili osetiti peckanje. Ako je zahvaćena oblast u blizini vaših obrva, upala može sprečiti rast dlaka.


Psorijaza

Psorijaza je autoimuni poremećaj koji uzrokuje da se ćelije kože tako brzo razmnožavaju da se formiraju crvene, guste, ljuskaste i bolne mrlje, koje blokiraju folikule dlake i zaustavljaju rast.


Trudnoća i porođaj

Pojačano opadanje obrva, trepavica i kose u trudnoći je veoma česta pojava.U trudnoći vaši hormoni divljaju. Ove fluktuacije hormona mogu poremetiti cikluse rasta dlaka i uzrokovati pojačano opadanje kose i obrva.Ne brinite zbog ovoga posle porodjaja vaše obrve će početi normalno da rastu, ovo je samo privremeno stanje.


Kako zaustaviti opadanje obrva

Opadanje i proređivanje obrva se može zaustaviti kad se utvrdi uzrok koji izaziva ovu neprijatnu pojavu.Ako iz prethodnog niste uočili da kod vas problem izaziva neka bolest verovatno je u pitanju loša ishrana ili stres.

Obratite pažnju na ishranu posebno kod dece u pobertetu.Veći unos proteina i vitamina mogao bi zaustaviti opadanje i proređivanje.

Glavni savet za žene je prestanak čupanja obrva bar na neko vreme.

Ako su u pitanju gljivice potražite neki antifungalni šampon u apoteci ili se obratite dermatologu.

Ako uzimate neke lekove ili suplemente, proverite neželjene efekte.


Kako oporaviti obrve

Kolagen

Jedan od načina za promovisanja rasta obrva je upotreba ciljanih aminokiselina koje se nalaze u kolagenskim dodacima. Određene aminokiseline kao što je lizin su potrebne za optimalan rast dlaka i naša ishrana u savremenom svetu je takva da favorizuje prekomerne količine određenih aminokiselina na račun drugih. Postoje određene aminokiseline koje se mogu naći u crvenom mesu, ligamentima, tetivama i organskim mesnim obrocima, a većina njih je isključena u korist posnijeg mesa. Ovo može dovesti do dispariteta u unosu aminokiselina.

U apotekama možete naći kolagen koji je prirodni proizvod i može uticati na ponovni rast vaših obrva i kose.


Ricinusovo ulje za rast obrva

Ricinusovo ulje se dobija iz semenki biljke ricinus.Ovo ulje je sastojak mnogih kozmetičkih preparata i tokom istorije se koristi za lečenje mnogih različitih bolesti.Iako mu je najpoznatija upotreba kao oralni laksativ, koristise  i za: i

  • lečenje gljivičnih i bakterijskih infekcija
  • umiruje opekotine od sunca
  • deluje protiv peruti
  • vlaži kožu

Vekovima ga ljudi koriste protiv opadanja i za ubrzanje rasta kose.Ova reputacija ricinusovog ulja dovela je do toga da ga ljudi pre svega žena sve više koriste kao sredstvo za rast obrva i trepavica.

Važno je izabrati proizvod koji je čisto ricinusovo ulje. Ricinusovo ulje koje je mešano sa drugim uljima ili aditivima može izazvati iritaciju, a ne proizvesti željene rezultate. Pre nanošenja ricinusovog ulja na obrve, uradite test kako biste bili sigurni da nećete imati alergijsku reakciju.

Nanesite nekoliko kapi ricinusovog ulja na donju stranu ruke. Sačekajte barem jedan dan da biste videli da li u tom području nastaju simptomi alergije, kao što su crvenilo, oticanje i svrab. Ako ne razvijete alergijske reakcije, možete nastaviti sa upotrebom na obrvama.

Za nanošenje ricinusovog ulja na obrve izaberite određeno vreme i svakodnevno ga koristite otprilike na 24 sata. Najbolje, pre spavanja jer ovo gusto ulje može ostati na obrvama dok spavate. Koristite pamučni štapić za šišćenje ušiju da nanesete malu količinu ricinusovog ulja preko obrva. Lagano masirajte ricinusovo ulje u obrve. Posebno pazite da ne dozvolite da bilo kakvo ricinusovo ulje dođe u kontakt sa očima. Ako se to dogodi, odmah ga isperite. Ujutro operite ricinusovo ulje vodom ili blagim sredstvom za čišćenje.

Povezano⇒ Kako koristiti ricinusovo ulje za trepavice i obrve

Dodaci ishrani

Dodataci prehrani sa antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i omega-6 masnim kiselinama su efikasni protiv gubitka kose kod žena a verovatno i kod muškaraca.Iako nema mnogo naučnih istraživanja mogli bi biti podjednako efiksani i protiv opadanja i proređivanja obrva.


Serumi za rast obrva

U kozmetičkim radnjama i apotekama se mogu naći razni serumi za rast obrva koji mogu biti veoma efikasni u pojedinim slučajevima.Prilično su skupi a uspeh zavisi od uzroka koji je do ovog problema doveo u vašem slučaju.

Kao što smo već pomenuli opadanje obrva može imati mnogo uzroka, uključujući endokrinološke, autoimune ili one uzrokovane traumom.

Izvori: (1) (2) (3)