Dijeta sa suvim šljivama. Izgubite 3 kg za samo 5 dana

dijeta sa suvim sljivama

Da li ste znali da postoje dijete koje pored toga što vas oslobađaju suvišnih kilograma, istovremeno i jačaju vaš imunitet?

Upravo takva je dijeta sa suvim šljivama tokom koje ćete za samo 5 dana smršati do 3 kilograma. Zar to ne zvuči sjajno?

Ako vas uskoro očekuje proslava ili slavlje za koje želite da izgledate top, ova dijeta je savršen izbor. Nastavite sa čitanjem i saznajte koliko je ova dijeta svemoguća!

Dijeta sa suvim šljivama se ubraja u brze dijete. Ali bez obzira na to što brze dijete generalno prati glas da nisu baš najzdravije, ova dijeta je apsolutno suprotno – uz nju ćete gubiti kilograme i dodatno ojačati vaš imunitet.

Zašto kažemo da ćete ojačati imunitet? Suve šljive su veoma bogate dijetetskim vlaknima, kao i antioksidansima i vitaminom C i E i mineralima (bakar i kalijum).

Njihovim unošenjem, obezbedićete svom organizmu sve potrebne vitamine i minerale, preventivno delovati na nastanak malignih ćelija, neutralisati sve slobodne radikale, a problema sa zdravljem sigurno nećete imati.

Šta je zapravo dijeta sa suvim šljivama?

Ova dijeta se pre svega zasniva na izmenjenom doručku, svako jutro je potrebno da pojedete 6 suvih šljiva koje su vam zamena za doručak i koje će vas snabdeti sa glukozom i ugljenim hidratima.

Navešćemo primer jelovnika za jedan dan kako biste imali bolji uvid u to kako se pridržavati ove brze dijete: Doručak se sastoji od 6 suvih šljiva, za užinu treba da pojedete jednu jabuku dok se za ručak jede viršla i jedno kuvano jaje.

Opet na red dolazi užina koja je ista kao i ručak a za večeru treba da unesete jednu čašu niskomasnog jogurta. Ovaj jelovnik primenjujte svih pet dana, rezultati sigurno neće izostati.

Kako možete i sami da primetite, ova dijeta se pre može nazvati doručak za mršavljenje sa suvim šljivama jer se šljive samo ujutru i jedu.

Bitno je naglasiti da se ova dijeta preporučuje apsolutno zdravim osobama, koje ne pate od nikakvih tegoba.

Dijeta sa suvim šljivama i kefirom

Još jedna varijanta koja vas uspešno rešava kilograma i pomaže u mršavljenju jeste dijeta ili tačnije doručak za mršavljenje koji kombinuje suve šljive sa kefirom.

Oni koji su probali ovu dijetu, tvrde da im je nakon mesec dana salo sa stomaka u potpunosti nestalo kao i da su izgubili do 5 kilograma. Tajna je u sjajnom doručku, a recept sledi:

Pripremite sledeće sastojke: 300ml kefira, 2 supene kašike ovsenih pahuljica, 1 kašičicu mlevenog lanenog semena, jednu kašičicu kakaa u prahu i 5 do 7 suvih šljiva.

Doručak morate pripremiti uveče kako bi ujutru bio spreman za konzumiranje. Dakle, suve šljive prelijte sa oko 100ml kipuće vode.

U drugu činiju sipajte pahuljice, laneno seme i kakao. Sve to prelijte kefirom i dobro promešajte. Šljive koje ste prethodno potopili sameljite u blenderu i dodajte ih u smesu sa kefirom.

Smesa se drži u frižideru i ujutru se konzumira. Možda u prvim danima primetite da vam stomak malo burnije reaguje ali je sve to deo privikavanja organizma na novi doručak.

Posle prvih par dana, stomak i digestivni trakt će početi da rade kao sat.

Ovu smesu ćete naći i pod nazivom napitak od suvih šljiva za skidanje sala sa stomaka, ali bitno je znati da je isti recept u pitanju.

Takođe, pored toga što će povoljno uticati na mršavljenje, ovaj napitak ili smesa, će odlično uticati i na vašu kožu, kosu i nokte. Po želji, ovom magičnom napitku za mršavljenje možete dodati i malo cimeta.

Suve šljive za probavu

Laksativna svojstva suvih šljiva su nadaleko poznata, 2012. godine su čak i evropske zdravstvene institucije priznale da šljive pozitivno utiču na pražnjenje creva.

Dovoljno je da dnevno uzimate oko 100 grama ovog suvog voća, ili 5 komada dnevno, i problema sa probavom nećete imati.

Takođe, kao jedna od opcija se preporučuje i kompot od suvih šljiva koji se preporučuje i ako vas muče hemoroidi. Za potrebe boljeg rada probave se uz šljive preporučuje i čaj od sene u koju se razmuti kašika marmelade od šljiva.

Ovaj čaj se priprema na sledeći način:

Uzmite kašiku ploda od sene i kuvajte je u 3 decilitra vode. Kada voda proključa, ostavite da se prohladi a zatim procedite čaj.

Kada se ohladi, uzmite kašiku marmelade i razmutite u pripremljen čaj. Ovako pripremljen lek za probavu se pije se u večernjim satima.

Suve šljive već godinama važe kao idealan lek za tvrdu stolicu i probleme sa probavom. I to je informacija koja je svima manje više poznata.

Međutim, da li ste znali na koji su sve način one dragocene za opšte zdravlje organizma? Da li ste znali da uspešno rešavaju probleme sa holesterolom? Saznajte više u nastavku.

Suve šljive i zdravlje

Suve šljive su veoma bogate polifenolom i dragocenim vlaknima koji zajedno povoljno utiču na holesterol u organizmu.

Ona ga tačnije drže u granicama normale i to duži vremenski period. Takođe, kada je reč o holesterolu, naučno je dokazano da je isti nešto povišeniji kod žena koje su u menopauzi, zbog čega se preporučuje konzumiranje istih u tom periodu života.

Preporuka je da se uzima oko 10 suvih šljiva dnevno uz neprestano praćenje i kontrole.

Isto, kada je reč o menopauzi, posle tog perioda kosti postaju dosta krhkije, a to je samo jedan od razloga zašto bi trebalo nastaviti sa konzumiranjem suvih šljiva.

Sačuvajte zdravlje skeletnog sistema u potpunosti, samo 50 do 100 grama dnevno je dovoljno za očuvanje kostiju i smanjenja rizika od osteoporoze.

Isto, suvim šljivama možete uspešno i nos otpušiti, tačnije košticom ove šljive. Stavite koštcu u nos i držite tako jedno vreme, ne više od 30 minuta.

Nakon ovog perioda, videćete i sami, nos će se prirodno otpušiti a problema sa sinusima nećete imati.

Iskustva

Iskustva onih koji su držali dijetu sa suvim šljivama su pozitivna, to možete i sami primetiti ukoliko malo prelistate forume.

Takođe, mnogi koji su podelili pozitivna iskustva su istakli da su uz ovu dijetu uveli i 20-minutno vežbanje, što je svakako dalo još bolje rezultate.

Iako je brza, ovom dijetom gubite po kilogram dnevno, svedoče korisnici. Ukoliko ste odličnog zdravlja, nećete imati bilo kakve negativne reakcije, ali ukoliko ipak imate neke vrste tegoba, preporučujemo da se prvo posavetujete sa lekarom.

Vrlo bitno: Dijeta se drži samo 5 dana, nemojte je na svoju ruku produžavati.

Za sam kraj, istakli bismo da je ova dijeta odlična za sve uzraste, i da bi svakako bilo dobro da suve šljive uvedete u ishranu, čak i ako ne želite da smršate.

Suvo voće je veoma zdravo i korisno za opšte celokupno zdravlje organizma. Da li se slažete? Kakva su vaša isksutva? Pišite nam, podelite sa nama vaše utiske u komentarima.