VMA dijeta

dijeta

Vma dijeta za mršavljenjeje siguran način na koji možete regulisati telesnu težinu, a da pri tome ne ugrožavate vaše zdravstveno stanje.

Što je najbitnije u ovoj ishrani nema perioda restrikcije kojom iscrpljujete organizam ni odricanja nekih namirnica.

Medicinska dijeta sa vma je napravljenja prvenstveno za pacijente koji pre operacije imaju veliki višak kilograma koji moraju skinuti.

Osim toga, VMA dijeta će vam obezbediti vitalnost i ubrzati metabolizam. Međutim, isto tako se odlično pokazala kod detoksikacije čitavog organizma jer veoma uspešno izbacuje toksine iz tela.

Medicinska dijeta VMA nije iscrpljujuća za razliku od nekih drugih dijeta pa zbog toga ne dolazi do malaksalosti. Za jelovnik se može reći da je probran ali i efikasan, a naročito kad je u pitanju VMA dijeta 15 i 18 dana.

Kako funkcionišu dijete sa smanjenim unosom kalorija

Postoji nekoliko dijeta koje se manje – više zasnivaju na istim principima na kojima se zasniva VMA dijeta. Neki od kreatora tih režima ishrane čak tvrde da su njihovi načini mnogo bolji i efikasniji i da se kilograme brže tope.

U suštini sve dijete koje obećavaju brzo skidanje velikog viška kilograma za posledicu mogu imati narušavanje zdravlja i to celokupnog.

Međutim, to sa ovom dijetom nije slučaj. Bolnička dijeta najviše služi da bi se metabolizam ubrzao i da bi se na taj način i samo zdravlje unapredilo. Kao njen krajnji cilj je prirodno i zdravo mršavljenje.

Tokom ovog režima ishrane postepeno će dolaziti do redukcije telesne težine. To se dešava jer je smanjen unos masti i ugljenih hidrata.

Zatim, povećava se njihovo pretvaranje u energiju a zatim je organizam potroši. To je razlog zbog kojeg je ova ishrana potpuno prirodan način na koji se možete rešiti viška kilograma.

Bolnička dijeta se zasniva na procesima koji ne iscrpljuju organizam i što je bitno rezultati su primetni i održavaju se duži vremenski period.

VMA dijeta se može držati 15 ili 18 dana. Podrazumeva potpuno izbacivanje voća iz upotrebe kao i krompira, šećera, testenine ali i proizvoda od žitarica.

Preporučuje se konzumiranje jaja, zelene salate, mesa, ribe a dozvoljen je i unos kafe. Pravilnim i strogim pridržavanjem medicinska dijeta može vam pomoći da skinete 5 – 15 kilograma u periodu od 15 do 18 dana.

Pravila VMA dijete

Ova medicinska dijeta sa dvopekom i narandžama zahteva veoma strogo pridržavanje određenih pravila. Morate ih se pridržavati do kraja kako biste videli rezultate.

Već smo napomenuli da je bitno izbacili šećere iz ishrane ali isto tako i iz napitaka. Ne smeju se koristiti nikakvi veštački zaslađivači jer imaju sposobnost da brzo stvore osećaj gladi.

Takođe se zabranjuje i upotreba cigareta i alkohola jer je on glavni krivac zbog kojeg se stvaraju masne naslage na određenim delovima tela.

VMA dijeta je zapravo režim ishrane koji funkcioniše ciklično pa se nakon petog dana stalno ponavlja. Bolnička dijeta se drži 15 – 18 dana, u zavisnosti od toga koje rezultate želite da postignete.

Jedno od pravila kojeg se morate pridržavati je da dnevno pijete najmanje osam čaša vode to jest 2 litre. Osim vode, dozvoljeno je da pijete limunadu ili zeleni čaj jer je dokazano da pomažu kod skidanja viška kilograma.

Vma dijeta jelovnik

Veoma je važno da tokom ove dijete imate sva tri obroka. Znači redovan doručak, ručak i večera. Neki optimalan razmak između obroka treba da je oko 4 – 5 sati s tim da nikada ne preskačete nijedan obrok.

Doručak je obrok koji uvek treba da se zasniva na unosu prirodnog soka od narandže jer je to prirodni voćni šećer. Narandža treba biti i sastavni deo ostalih obroka ručka i večere jer sadrži fruktozu koja se lako vari i ne stvara masne naslage. Zato se ova ishrana naziva i pomorandza dijeta sa vma.

Jelovnik po danima i primeri

Prvi dan

Doručak kao prvi obrok u toku dana treba da se sastoji od jedne narandže, jednog dvopeka  i šoljice kafe ili čaja. Napitak po izboru mora biti bez zaslađivača.

Za ručak se preporučuje jedno kuvano jaje, zatim dve kašike kisele pavlake, jedan dvopek i jedna narandža.

Ukoliko ne konzumirate pavlaku iz nekog razloga, kao rezervna varijanta, dozvoljena je upotreba kiselog mleka u istoj količini kao i pavlaka ili šolja jogurta.

Večera treba da se sastoji od jednog ili dva dvopeka, dva kuvana jajeta, jednog paradajza i krastavca.

Drugi dan

Doručak drugog dana sastoji se od istih namirnica kao i prethodnog. To znači da trebate doručkovati jednu pomorandžu, jedan dvopek i popijte šolju kafe ili čaja, bez šećera.

Ručak je dosta sličan kao i prethodnog dana a to je jedno kuvano jaje, dve kašike pavlake, 2 dvopeka i na kraju pojedete jednu narandžu.

Za večeru uzećete veću količinu proteina. Uz jedan dvopek pripremite 125 g mlevenog junećeg mesa. Najbolji način za pripremu je da ga ispržite na malo masti u tiganju.

Kao salata može vam poslužiti jedan paradajz. Nakon svega pojedete jednu narandžu. Izbegavajte svinjetinu, jer je jako masna i teško se vari.

Treći dan

Doručak je opet isti. Počinjete ga narandžom, zatim jednim dvopekom i šoljicom kafe ili čajem.

Za ručak opet jedno kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake ili zamena za nju, a kao salata jedan krastavac. Nakon toga pojedite jednu pomorandžu.

I ovog trećeg dana večera je bogata proteinima. Uz jedan komad dvopeka ispržite 125 g junećeg mlevenog mesa a nakon takve večere dozvoljeno je  da popijete šolju kafe ili čaja.

Isto kao i  prethodnih dana nakon svega toga pojedite jednu narandžu.

Četvrti dan

I četvrtog dana doručak je isti kao i prethodnih a sastoji se od 1 pomorandže, jednog dvopeka i šoljice čaja ili kafe bez zaslađivača.

Ako ste se u međuvremenu zasitili istog doručka svaki dan, možete umesto dvopeka uzeti krekere. Dozvoljena su četiri krekera ali obratite pažnju da ne budu slana.

Ručak kao glavni obrok tokom dana, treba da je bogat prirodnim belančevinama. Zato ćete pored jednog dvopeka ovog obroku dodati i komad od 125 gr narezanog kravljeg sira i jedan paradajz.

Proteinska večera će se sastojati iz dva dvopeka ili osam neslanih krekera, zatim isprženog mesa od 125 gr i dva sveža paradajza.

Peti dan

Doručak je i daje isti a to podrazumeva narandžu, jedan dvopek i šoljica kafe ili čaja bez zaslađivača.

Ručak će ovaj put biti nešto malo drugačiji. Pripemite za njega 200 gr kuvane junetine bez imalo soli. Od začina je dozvoljen samo soja sos i dozvoljeno da ga stavite jako malo. Osim toga, možete uzeti jedan dvopek i jedan paradajz.

Večera je i dalje lagan obrok pa je dozvoljeno jedno kuvano jaje i 500 gr barenog povrća.

Posle ovog petog dana počinjete sa dijetom ispočetka to jest vraćate se na prvi dan pa sve do petnaestog. U zavisnosti od toga koliko kilograma želite da izgubite, sa bolničkom ishranom možete da nastavite do osamnaestog dana.

Kad završite sa ovim ciklusom od 15 ili 18 dana, napravite auzu od najmanje dve nedelje.

Da li se može držati jednodnevna VMA dijeta

Kilogrami koje ste izgubili ovom dijetom mogu a i ne moraju da se vrate. Ako želite da budete sigurni da se neće vratiti potrebno je da za svaki slučaj držite dijetu jednog dana. Ona se sastoji od sledećih pravila:

  1. Doručak se sastoji od 2 dl prirodnog ceđenog soka od limuna ili grejpa u koji ne smete dodati nijedan zaslađivač.
  2. Za ručak je predviđen jedan dvopek ili neko integralno pecivo i jedna sveža jabuka.
  3. Lagana večera će podrazumevati jedno tvrdo kuvano jaje, jedan svež paradajz, jedan dvopek ili četiri krekera. Umesto svežeg paradajza možete da koristite i onaj kuvani i to 2 dl.

Vma dijeta iskustva i rezultati

Ako ste se pitali šta je dobro za zdravo mršavljenje onda je to ovaj režim ishrane sigurno.

Pre nego se odlučite da držite ovu dijetu morate biti svesni da je veoma teška i stroga. Ne traje dugo ali daje jako dobre rezultate.

Pre počeka VMA dijete obavezno se posavetujte sa lekarom kako bi proverio u kakvom je stanju vaš organizam i da li ćete moći da je podnesete. Veoma je važno da znate da je strogo zabranjeno konzumirati sva alkoholna pića.

Unošenje tečnosi u organizam treba da se kreće oko 2 litre dnevno. Najviše zbog činjenice da ćete na taj način izbeći dehidrataciju organizma ali i sprečiti pojavu gladu tokom noći.

Nemojte tokom pripreme obroka koristiti sol jer je ona jedna od krivaca zvog kojeg dolazi do zadržavanja vode u organizmu. Bolnička dijeta će vas osloboditi viška vode i smanjie nadutost.

Dijetu ćete privesti kraju samo ako se strogo pridržavate svih pravila. Nakon toga polako povećavajte broj kalorija do nekog optimalnog nivoa.

Nemojte odjednom početi sve jesti u većim količinama jer je opasno za zdravlje posebno zbog pojave visokog krvnog pritiska.

Vma dijeta kao niskokalorična dijeta nema posledice po pamćenje, problema sa održavanjem pažnje, osećaj slabosti, ne dolazi do ospanosti niti do razdražljivoti izazvane glađu.

Osobe koje su probale ovaj režim ishrane kažu da su rezultati vidljivi već nakon par dana. Takođe pomoglo im je kod ubrzavanja metabolizma, sagorevanja masti ali isto tako nije došlo do jo – jo efekta.

Osim skidanja određene količine kilograma, VMA dijeta vam moe pomoći i da se na prirodan način rešite celulita.

Dijeta sa VMA je jedna od dijeta sa smanjenim unosom kalorija i mogu da je probaju i oni koji imaju dijabetes ali i osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom ali i srčanih tegoba.