Čaj od kukuruzne svile: 10 upotreba (za celulit, mršavljenje, kamen u bubregu)

čaj od kukuruzne svile mršavljenje

Za šta je dobar čaj od kukuruzne svile?

Čaj od svile kukuruzne svile je dobar za lečenje bolesti bubrega, bešike i mokraćnih kanala pa čak i za topljenje kamena u bubregu.Mnogi su ga probali i kao sredstvo za mršavljenje i protiv celulita…. a kakva su njihova iskustva?

Kukuruz već hiljadama godina raste u Severnoj Americi, a tokom vremena se ova vrsta proširila i na Evropu i Južnu Ameriku.Kako se odavno koristi u ishrani jer je bogat prirodnim šećera, vitaminima i mineralima, postao je značajan deo ishrane u zapadnoj kulturi.U ishrani se koriste zrna ove biljke, dok se kukuruzna svila koristi u medicinske svrhe.

kukuruzna svila caj celulit

Domorodci u Americi, za razliku od ostalih koji obično obrate pažnju samo na zrna biljke su često koristili svilu kukuruza kao lek za razne srčane probleme i za lečenje infekcija urinarnog trakta. Iz tog razloga mnogi ljudi danas konzumiraju čaj od kukuruzne svile, jer je dokazano da ima mnoge značajne pozitivne efekte na zdravlje ljudi.


Čaj od kukuruzne svile priprema

Za pripremu čaja od kukuruzne svile, potrebno je jednu kašičicu suve kukuruzne svile preliti šoljom ključale vode i ostaviti oko 10 minuta.Ako koristite svežu kukuruznu svilu uzmite dve kašičice za šolju čaja.Zasladite šećerom ili medom po želji. Preporuka je da se ovaj čaj pije najmanje tri puta dnevno, pogotovo ako se koristi za lečenje infekcija urinarnog trakta.


Čaj od kukuruzne svile protiv celulita

Zbog visokog sadržaja minerala i vitamina čaj od svile kukuruza je koristan za opšte zdravlje organizma jer podiže imunitet i čisti krvotok.Vruć čaj od kukuruzne svile eliminiše toksine iz tela i iz potkožnog tkiva što je veoma važno u borbi protiv celulita.Veoma je jak diuretik što znači da oslobadja telo od viška vode koja se zbog preterane upotrebe soli ili nekih bolesti nakuplja u telu.Oslobadjanje od viška tečnosti je veoma važno u borbi protiv celulita.Medjutim ovaj čaj može samo ublažiti celulit ali ne i potpuno ga eliminisati.O njegovom dejstvu protiv celulita za sada ne postoje naučne studije a iskustva korisnika su takva da se nemože tvrditi da on može u potpunosti eliminisati celulit.Čaj nije štetan po zdravlje pa ga možete probati ukoliko želite da se rešite celulita, a potrebno je piti 3 šolje toplog sveže pripremljenog čaja dnevno.


Kukuruzna svila za mršavljenje

Kukuruz svila se jako dugo koristi kao sredstvo za mršavljenje i nema većih štetnih nuspojava, tako da možemo reći da je njena upotreba potpuno bezbedna.Za tu svrhu se koristi čaj od kukuruzne svile pripremljen kao što je opisano iznad.Ono što je važno napomenuti je da kukuruzna svila ne dovodi do pravog mršavljenja iako efikasno skida kilograme! Sigurno ćete se zapitati kako je to moguće?

Cilj svakog mršavljenja treba da bude skidanje sala a ne prosto smanjenje broja kilograma koje se može postići gubitkom vode iz organizma.Kukuruzna svila je efikasan diuretik i smanjuje količinu vode u organizmu, pa kad stanete na vagu imate manje kilograma ali i istu količinu sala kao i ranije.Kad prestanete da koristite kukuruznu svilu za mršavljenje, kilogrami će se vratiti za dan ili dva! Takva su jednostavno iskustva iako ne postoje ozbiljni naučni radovi u vezi uticaja kukuruzne svile na mršavljenje.Ako vas iskustva onih koji su koristili kukuruznu svilu za mršavljenje ne mogu odvratiti od namere da uz pomoć nje “smršate” možete je slobodno probati jer se radi o potpuno bezbednom prirodnom diuretiku koji vam može činiti samo dobro izbacivanjem viška tečnosti iz organizma.Takodje mnogima lice izgleda deblje zbog nakupljenog viška tečnosti a samim tim i cela figura, ako koristite čaj od kukuruzne svile doći će do primetne pozitivne promene.


Kukuruzna svila za lečenje urinarnog trakta

Čaj od svile kukuruza se danas kao lek upotrebljava pre svega za sve probleme vezane za lečenje urinarnog trakta. Konzumiranje čaja može biti efikasan način detoksikacije organizma ukoliko osoba pati od infekcije urinarnog trakta. Antiseptici koji se mogu naći u ovom čaju pomažu u izbacivanju toksina i ublažavanju bolova u bubrezima i bešici, a ono što je posebno značajno je da sprečava pojavu infekcije i u budućnosti. Osim toga, čaj od kukuruzne svile pomaže organizmu da zadrži onoliko vode koliko mu je potrebno, dok ostatak izbacuje.

Ovaj čaj se može koristiti i za sprečavanje mokrenja u krevet kod dece a u prošlosti se koristio kao prirodni lek protiv gonoreje. Pomaže kod infekcije urinarnog trakta i kamena u bubregu, jer kao blagi diuretik.


Pomaže kod lečenja artritisa

Studije su dokazale da čaj od kukuruzne svile može biti dobar način da se olakša nelagodnost i bol kod gihta i artritisa. Konzumiranje ovog čaja pomaže u snižavanju nivoa kiseline u telu, što ublažava tegobe vezane za artritis. Druge studije su pokazale da ovaj čaj može biti koristan i u lečenju udruženih poremećaja u organizmu, kao i da pomaže u lečenju trenutnih neprijatnih bolova.


Snižava krvni pritisak

Još jedna velika prednost korišćenja čaja od kukuruzne svile je da ovaj napitak pomaže osobama koje pate od visokog krvnog pritiska. Ukoliko se redovno pije, ovaj čaj može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, kao i da doprinese regulaciji šećera u krvi, što je posebno značajno za odobe koje pate od dijabetesa.


Prednosti čaja od kukuruzne svile

Pijenje ovog čaja potencijalno pomaže detoksikaciju bešike i bubrega. Kako kukuruzna svila deluje kao diuretik ona pomaže telu da se oslobodi toksina. Čaj je takođe veoma koristan za smanjenje iritacije i upale urinarnog trakta, što dovodi do smanjenja osećanja bola koji može biti povezan sa oboljenjima bešike.
Čaj od kukuruzne svile je sjajan lek za one koji žele da na zdrav i prirodan način ublaže mnoge svakodnevne bolove i tegobe. Biljni čajevi su organski i za razliku od medikamenata, manje su šanse da osoba dožive bilo kakve nuspojave. Ovaj napitak može da se čuva u kući kao brz i delotvoran lek.


Upotreba u trudnoći i za decu

Ne postoje naučna istraživanja koja bi dala preporuku u vezi upotrebe čaja od kukuruzne svile u trudnoći.Zato je najbolje ne koristiti ga mada ne postoje ni negativna iskustva.Isto važi i za decu.


Gde kupiti čaj od kukuruzne svile

Ono što je dobro je da je ovaj čaj veoma lako dostupan ljudima sa sela i onima koji prolaze pored polja kukuruza jer sami mogu ubrati svilu i osušiti je na promaji.Može se naći i u mnogim prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama.


Šta sadrži kukuruzna svila?

Želite da saznate više? Nastavite da čitate!

Kukuruzna svila sadrži stigmasterol i sitosterol (biljni steroli, odnosno fitosteroli, koji spadaju u podrgrupu steroida), koji su izuzetno delotvorni za prevenciju srčanih bolesti i povišenog nivoa holesterola. Sadrži i biljne kiseline, koje pomažu kod oralnih i kožnih oboljenja, kao i kod regulacije nivoa glukoze u organizmu što je veoma važno kad je u pitanju mršavljenje i uklanjuanje celulita. Najjednostavniji način da iskoristite korisna svojstva kukuruzne svile jeste priprema čaja. Čaj od kukuruzne svile mora da bude obavezni deo kuhinjskih zaliha.

Evo i 10 korisnih svojstava koja možete da iskoristite konzumiranjem čaja od kukuruzne svile.

Sadrži vitamin C

Čaj od kukuruzne svile ima visok sadržaj vitamina C. To je moćni antioksidant, koji sprečava oštećenja ćelija izazvana slobodnim radikalima i kardiovaskularne bolesti. Osim toga, pospešuje cirkulaciju krvi, što je od presudne važnosti za optimalno funkcionisanje svih vitalnih organa organizma ali i za skidanje celulita.


Snižava nivo šećera u krvi

Čaj od kukuruzne svile je odličan za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska. Pomaže i kod snižavanja nivoa šećera, tako što utiče na rast nivoa insulina u organizmu. Pored toga, odličan je lek protiv kongestivnog zatajenja srca (srčane insuficijencije, odnosno slabosti srca), dijabetesa, povišenog holesterola itd.


Ublažava giht

Čaj od kukuruzne svile ima čudotvorno dejstvo. Ublažava bolove koje izaziva giht. Počnite sa ispijanjem 3 šolje čaja od kukuruzne svile dnevno. Kada bol umine, smanjite količinu na 1 šolju dnevno.


Leči noćno mokrenje

Ovo je problem sa kojim se suočavaju i deca i odrasli.* (* Enureza, ili nevoljno mokrenje, je popremećaj kontrole bešike usled koga dolazi do pojave nekontrolisanog mokrenja tokom dana ili noći. Kako se ovaj poremećaj češće ispoljava tokom noći, naziva se i noćno mokrenje (enuresis nocturna). – Prim. prev.)  Čaj od kukuruzne svile je veoma delotvoran narodni lek protiv noćnog mokrenja. Stručnjaci za lečenje ovog problema preporučuju ispijanje 1 šolje čaja od kukuruzne svile pre odlaska na spavanje.


Pomaže u borbi protiv problema sa bubrezima

Čaj od kukuruzne svile je i čudotvoran kućni lek protiv problema sa bubrezima. Izuzetno je delotvoran kod lečenja oboljenja povezanih sa bubrezima, uključujući i bolno mokrenje, infekciju urinarnog trakta, infekciju bešike, upalu urinarnog sistema, bubrežni kamenac itd.


Pospešuje varenje

Ovaj blagotvorni čaj je koristan i za poboljšanje varenja i lečenje problema sa varenjem. Istraživanja pokazuju da čaj od kukuruzne svile može da stimuliše lučenje žuči u jetri. Žuč se skladišti u žučnoj kesi, a rezultat je pravilno varenje hrane i razlaganje masnoća.Ovo je veoma bitno svojstvo i za skidanje kilograma.


Kontroliše krvarenje

Jedno od mnogih korisnih svojstava čaja od svile kukuruza je i to da njegovim ispijanjem organizmu obezbeđujete vitamin K u priličnoj količini. Ovaj vitamin je važan za kontrolu krvarenja, posebno kod žena koje prolaze kroz porođaj.


Povećava količinu urina

Kao što smo već rekli, čaj od kukuruzne svile je delotvoran prirodni lek protiv problema sa bubrezima. Razlog tome je što doprinosi povećanju količine mokraće. Zahvaljujući tome, možete da izbegnete brojne probleme sa bubrezima, jer se toksini i druge štetne materije uspešno izbacuju iz organizma.


Sadrži brojne hranljive materije

Čaj od kukuruzne svile je, pored ostalih esencijalnih nutrijenata, i odličan izvor beta karotena, riboflavina (vitamin B2), mentola, timola, selena, niacina (vitamin B3) i limonena. Kako ove hranljive materije ne mogu da se dobiju konzumiranjem svih namirnica biljnog porekla, to ovaj čaj čini izuzetno korisnim za zdravlje.


Leči osipe i čireve

Čaj od kukuruzne svile može da se koristi i topički za lečenje kožnih problema, kao što su osipi i čirevi, a ublažava is svrab usled ujeda insekta, ogrebotina i manjih posekotina. Ima antibakterijska i antiseptička svojstva, pa sprečava infekcije.


Priprema čaja od kukuruzne svile

Priprema čaja od kukuruzne svile je  veoma jednostavno. Potrebno je da uradite sledeće:

 1. Prokuvajte 1 kašiku kukuruzne svile (iseckane) u 1 šolji vode.
 2. Kada završite, poklopite posudu i ostavite da se čaj natapa 15 – 20 minuta.
 3. Kada je čaj dovoljno prohlađen da može da se pije, po želji, možete da dodate i 1 kašičicu sirovog meda. Na taj način oni koji vole tako, mogu da zaslade čaj.
 4. Preostali čaj možete da čuvate u frižideru 2 – 3 dana.

Doza zavisi od oboljenja od koga patite, kao i od vaše telesne težine.

Uobičajena preporuka za odrasle osobe je 1 šolja, 2 – 3 puta dnevno. Stručnjaci preporučuju da čaj od kukuruzne svile ne pijete neposredno pre odlaska na spavanje.

Doza koja se daje deci, prema tome, mora da bude manja.

Pre nego što počnete da koristite ovaj čaj za lečenje bilo kog oboljenja, obavezno se posavetujte sa lekarom, kako biste bili sigurni da ne ometa delovanje drugih lekova.


Tinktura od kukuruzne svile

Priprema alkoholne tinkture od kukuruzne svile

Da biste pripremili alkoholnu tinkturu od kukuruzne svile, uradite sledeće:

 1. Uzmite malu teglu i približno 1/4 napunite iseckanom kukuruznom svilom.
 2. Dopunite teglu votkom ili nekim drugim pićem sa visokim sadržajem alkohola.
 3. Poklopite teglu i ostavite ova dva sastojka da se sažimaju 4 – 6 nedelja na hladnom, tamnom mestu. Ne zaboravite da povremeno protresete teglu.
 4. Procedite tinkturu i uzimajte ¼ do ½ kašičice nekoliko puta dnevno. Za mlađu decu smanjite dozu.
 5. Možete da dodate i punu kašiku meda radi boljeg ukusa, naročito ako tinkturu dajete deci.

Ovu alkoholnu tinkturu od kukuruzne svile možete da koristite godinu dana, jer ima dug rok trajanja.


Priprema glicelorske (glicerinske) tinkture od kukuruzne svile

Još jedan način da sačuvate kukuruznu svilu jeste da umesto alkohola koristite biljni glicerol, odnosno glicerin za pripremu tinkture. Glicerin je bolje rešenje za decu, kućne ljubimce i osobe koje ne konzumiraju alkohol. Za pripremu je potrebno da uradite sledeće:

 1. Uzmite svežu kukuruznu svilu i glicerin (2 – 3 puta više glicerina nego kukuruzne svile).
 2. Ova dva sastojka izmešajte u blenderu, sve dok se u potpunosti ne sjedine.
 3. Mešavinu prespite u teglu, poklopite i čuvajte na hladnom, tamnom mestu. Teglu morate da protresete svakog dana.
 4. Nakon 2 nedelje mešavinu procedite kroz najsitniju cediljku. Možete da koristite i nekoliko slojeva gaze.
 5. Stručnjaci preporučuju početnu dozu od ¼ do ½ kašičice, nekoliko puta u toku dana. Ako dajte deci, smanjite dozu.

Kao i alkoholna, glicerinska tinktura ima dug rok trajanja i može da se koristi oko godinu dana.


Kukuruzna svila za kućne ljubimce

Kao što smo već rekli, kukuruzna svila može da se koristi i za lečenje kućnih ljubimaca. Smatra se delotvornim prirodnim lekom protiv bolesti donjeg urinarnog trakta mačaka. Ako je potrebno lečenje donjeg urinarnog trakta, najbolje rešenje je svež čaj od kukuruzne svile. Međutim, možete da koristite i glicerinsku tinkturu.

Doziranje za kućne ljubimce

Čaj od kukuruzne svile – Preporučena doza čaja je ¼ šolje na 9kg telesne težine, 2 puta na dan.

Glicerinska tinktura – Preporučena doza ove tinkture je ¼ kašičice na 9kg telesne težine, 2 puta na dan. Ovaj način lečenja se ne preporučuje za trudne životinje.

Trebalo bi da se posavetujete sa veterinarom, kako bi vam dao dalja uputstva za lečenje određenog oboljenja vašeg kućnog ljubimca.


Ostala blagotvorna svojstva čaja od kukuruzne svile

Delovanje čaja od kukuruzne svile na ljudsko zdravlje, neprestano se ispituje. Ako tražite blago, prirodno sredstvo koje će vam pomoći da poboljšate zdravlje, ovo je odličan izbor i trebalo bi obavezno da ga isprobate. Ima lep ukus i prepun je antioksidanata, vitamina i minerala. Pored toga, sadrži polifenole, koji štite od brojnih bolesti. Zbog svega toga je čaj od kukuruzne svile koristan napitak, bilo da pokušavate da lečite neko određeno oboljenje ili samo želite da popravite opšte zdravstveno stanje.

Prema istraživanjima, kukuruzna svila ima i druga korisna svojstva. Otkriveno je da je delotvoran prirodni lek za različita oboljenja, uključujući poremećaje prostate, gojaznost, PMS i sindrom karpalnog tunela. Dakle, kao što možete da vidite, svakodnevno ispijanje jedne ili dve šolje čaja od kukuruzne svile može da ima brojna čudotvorna dejstva na vaš organizam i pruža brojne koristi.

Kao i kod svih prirodnih lekova, važno je da se posavetujete sa lekarom pre početka uzimanja.

Od presudne je važnosti da budete sigurni da ne uzimate neki lek koji može da ima štetno dejstvo kada se uzima u kombinaciji sa prirodnim lekom.

Takođe, morate da budete sigurni i nemate neko oboljenje koje bi moglo da dovede do komplikacija kada koristite lekove poput čaja od kukuruzne svile.

Bilo da čaj od kukuruzne svile uzimate za lečenje nekog oboljenja ili zbog hranljivih materija koje sadrži, obavezno o tome razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da ga koristite.

Čaj od kukuruzne svile je odličan način da u organizam unesete brojne esencijalne hranljive materije, lečite i sprečite brojna oboljenja i bolesti. To je potpuno prirodan lek o kome biste mogli da razmislite kao o sastavnom delu svakodnevne ishrane, a ima brojna korisna svojstva koja druge namirnice ne mogu da vam obezbede.