Ovas i čaj od ovsa kao lek za holesterol, dijabetes, mršavljenje (NUTRITIVNA VREDNOST i recepti)

ovas nutritivna vrednost

Ovas poseduje svojstva korisna za zdravlje, u koja spadaju poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, sprečavanje pojave i lečenje dijabetesa, snižavanje holesterol, ublažavanje zatvora, borba protiv ćelija raka, smanjivanje učestalosti pojave hipertenzije, jačanje imuniteta i borba protiv bakterija, sprečavanje gojenja i podsticanje mršavljenja, jačanje kostiju, poboljšanje sna, lečenje akni, dejstvo prirodnog pročišćivača za jetru, lečenje peruti i sprečavanje opadanja kose…

U prvom delu članka ćemo se pozabaviti upotrebom ovsa i ishrani a u drugi deo je posvećen čaju od ovsa

Sadržaj:
– Ovas kalorije i nutritivna vrednost
– Proteini za masu
– Kuvanje i priprema
– Upotreba za mršavljenje
– Za imunitet
– Za dijabetičare
– Protiv holesterola
-Za bebe
– ČAJ OD ZOBI (OVSA) za holesterol, potenciju, protiv bakterija, u trudnoći, priprema i iskustva


Šta je ovas ili zob?

ovas

Ovas ili zob (Avena sativa) se koristi u brojnim oblicima – mleven, drobljen, kao pahuljice ili griz. Ovsena kaša se priprema od ovsa i nije bez razloga jedno od omiljenih jela za doručak. Ovas pripada porodici žitarica popularnih zbog svog semena. Širom sveta ovas se koristi i kao stočna hrana.

Zašto ne bismo jeli više onoga što se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu?


Da li ovas sadrži gluten?

Ne.Ovas ne sadrži gluten.

ovas protiv holesterola

Ova integralna žitarica bez glutena sadrži sve esencijalne hranljive materije potrebne organizmu, kao što su vlakna, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i antioksidanti.

Poznato je da konzumiranje ovsa za doručak pomaže kod mršavljenja zbog visokog sadržaja vlakana, koja dugo drže sitost i ispunjavaju želudac.

Ovas nutritivna vrednost na 100 grama

Kalorije 389


Ukupni ugljeni hidrati 66 g


Dijetalna vlakna 11 g


Proteini 17 g


Vitamini i minerali

Tiamin vitamin B1 0,763 mg – 51% dnevnih potreba


Vitamin B5 1,349 mg – 13% dnevnih potreba


Riboflavin vitamin B2 – 0,139 mg 8% dnevnih potreba


Mangan 4,916 mg – 246 % dnevnih potreba


Fosfor 523,00 mg – 52 % dnevnih potreba


Magnezijum 177.00 mg  – 44 % d. potreba


Bakar 0,626 mg – 31 % d. potreba


Gvožđe 4,72 mg – 26 % d. potreba


Cink 3,97 mg – 26 % d. potreba


Kalijum 429,00 mg – 9 % dnevnih potreba


Proteini za masu

Zob ili ovas je dobar izvor kvalitetnih proteina od 11-17% suve težine, što je više od većine drugih zrna žitarica (1). Glavni protein u zobi – na 80% ukupnog sadržaja – je avenalin, koji se ne nalazi u drugim žitaricama, ali je sličan leguminoznim proteinima koji se nalaze u pasulju i sočivu.


Svojstva ovsa korisna za zdravlje i lekovitost

ovas kao lek

 1. Ovas ili zob je neverovatno hranljiva namirnica čija je nutritivna vrednost visoka, jer sadrži mnoštvo minerala i vitamina.
 2. Ovas je odličan izvor rastvorljivih vlakana, koja se zovu beta glukani.
 3. Kuvani ovas može da snizi nivo lošeg holesterola u organizmu.
 4. Ovas pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi kod dijabetičara.
 5. Kuvani ovas je dobar za zdravlje iako ima preko 350 kalorija na 100 grama veoma je zasitan pa ove kalorije neće izazvati debljanje.
 6. Ovas čak pomaže kod mršavljenja.

Ovas se najčešće jede za doručak ali je toliko prilagodljiv da može da bude deo svakog dnevnog obroka. Evo nekih inspiracija i recepata za pripremanje ovsa.


Kako se ovas jede za doručak

Dobar doručak vam daje pogonsko gorivo i priprema vas za novi dan. Evo nekih zdravih predloga za pripremanje ovsa.

Ovas sa mlekom i svežim voćem

Jedan od najlakših načina pripreme ovsa za doručak je dodavanje toplog mleka, svežeg voća, orašastih plodova i semena. Možete da koristite i kokosovo mleko i slatke bobice. Uzmite činiju toplog mleka i dodajte pola šolje kuvanog ovsa uz sve što vam srce poželi.


Ovas kuvanje i priprema

Kuvanje ovsa je isto kao i kuvanje pšenice.Najbolje je da ovas potopite preko noći.Pre pripreme dobro ga isperite pod mlazom hladne vode.Kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta dok potpuno ne omekša.Sklointe sa vatre i ostavite petnaestak minuta u vodi u kojoj se kuvao.Procedite i ovas je spreman za jelo.

Povezano⇒ Kako se kuva pšenica


Ovas kao lek

Za dijabetes

ovas za mrsavljenje

Sprečava i leči dijabetes

Nizak glikemijski indeks ovsa je koristan za snižavanje i regulisanje nivoa šećera u krvi kod dijabetičara. Takođe, pošto je bogat vlaknima, ovas se sporo vari jer zgušnjava sadržaj želuca. Brojna su svedočenja pacijenata sa dijabetesom tipa 2 da im se koncentracija glukoze u krvi smanjila nakon konzumiranja ovsa.


Jača imunitet

Otkriveno je da se beta glukani, kojih ima u ovsenoj kaši, veoma korisni za povećanje aktivnosti belih krvnih zrnaca i da ih čine jačima i mnogo aktivnijima. Osnažena armija leukocita dovodi do toga da imuni sistem zdravije funkcioniše. Visok sadržaj cinka i selena u ovsu pomaže kod borbe protiv infekcija i u njihovom sprečavanju.Za jači imunitet možete konzumirati ovsenu kašu i kuvani ovas a ne samo voće bogato vitaminom C.


Za mršavljenje

Kada jedete ovas osećaj sitosti traje mnogo duže, pa vas tako sprečava da jedete više što je veoma bitno za osobe čiji je cilj mršavljenje. Vodite računa da kupujete običan ovas u zrnu i kuvate ga, jer je onaj koji se prodaje u pakovanjima kao musli prepun je neprirodnih šećera. Ovas može da se koristi i kao adjuvantna terapija (pomoćna terapija koja se uzima nakon primarneterapije) kod metaboličkih bolesti. Pošto ovas već sadrži dovoljno ugljenih hidrata i dovoljno kalorija, on obezbeđuje energiju dugo vremena i ne dozvoljava da se javi osećaj letargije i, kao posledica toga, potreba za hranom. Ovas je bogat oblik integralne žitarice i zato je u obrnutoj srazmeri sa visokim indeksom telesne mase, jer pomaže da se telesna težina reguliše.

Sve u svemu, ovas je koristan kada se unosi direktno za mršavljenje, kao i za spoljašnju primenu jer je dobar za zdravlje i lepotu kože i kose. Zbog toga je ovas namirnica koja mora da se nalazi u svakoj kuhinji.Jedite kuvani ovas za doručak i mršavljenje više neće biti nedostižan cilj.

Povezano⇒ Moćne ovsene pahuljice za mršavjenje i bolje zdravlje


Ovas protiv holesterola

ovsene pahuljice

Kako ovas snižava nivo holesterola

Jutarnja činija ovsene kaše dobra je za zdravlje srca, a uz ostala korisna svojstva snižava i nivo holesterola. Ovsena kaša se pravi od drobljenog ovsa, pa može da se koristi u brojnim jelima, uključujući kaše, keks i grickalice. Ispitivanja pokazuju da ovsena kaša ima neka svojstva korisna za zdravlje srca. Zasluga za to uglavnomleži u činjenici da je ovas bogat izvor dijetalnih vlakana rastvorljivih u vodi, a posebno beta glukana.Za snižavanje lošeg holesterola možete piti i čaj od ovsa, o tome će biti više reči u drugom delu članka.

Kakva je korist od ovsa protiv holesterola?

Smatra se da se vlakna ovsa mešaju sa holesterolom u tankom crevu, a zatim vezuju molekule holesterola i izbacuju ih iz organizma, umesto da se oni apsorbuju u krvi.

Izgleda da je ovsena kaša najdelotvornija za snižavanje nivoa LDL holesterola („lošeg“ holesterola). Sudeći prema ispitivanju na odraslim osobama, LDL holesterol u nekim slučajevima može da se smanji za 10%. U ovim ispitivanjima, količina od 40 – 60g  (približno jedna činija) ovsene kaše davana je učesnicima svakodnevno. Korisno delovanje ovsene kaše na smanjenje nivoa holesterola zavisi od doze. Drugim rečima, što više ovsene kaše jedete, to će vam holesterol biti niži.

Premda je ovsena kaša dobra za snižavanje nivoa holesterola u krvi, neki od sastojaka koji se stavljaju u nju mogu i da ne budu. Tu spadaju maslac, čokolada, punomasno mleko i sir. Ovsena kaša može da se koristi za pripremanje granole (domaći musli) ili štapića, ali je često finalni proizvod prepun šećera i masti. Dobro proverite sastojke ovsene kaše i sadržaj masti po porciji, ukoliko želite da ostvarite potpuno delovanje ovsa protiv holesterola.

I instant ovsena kaša snižava holesterol

Ako želite da snizite nivo holesterola u krvi, instant ovsene kaše, odnosno one koje se brzo pripremaju, završavaju posao podjednako dobro kao i kaša od ovsenog griza ili pahuljica. Ovakve kaše se i dalje smatraju integralnim. Međutim, pošto se ova vrsta ovsene kaše pravi od veoma tankih pahuljica koje se brže vare, one dovode do podizanja nivoa glukoze u krvi. Da biste sprečili nagli skok glukoze u krvi, dobro je da uz instant ovsenu kašu jedete neki slab protein ili zdravu masnoću, kao što su niskomasno mleko ili seckani orašasti plodovi.

Morate da budete obazrivi i kada kupujete ovsenu kašu obogaćenu nekim ukusima i da obratite pažnju na sastojke. Ovakve instant ovsene kaše obično sadrže šećer i arome, koje možda ne biste želeli.


Ovas za bebe

ovsene pahuljice

Ovsena kaša za bebe

Ovsena kaša je odlična hrana za bebe koje su počele da jedu čvrstu hranu. Žitarice su bogate esencijalnim hranljivim materijama, kao što su vlakna, proteini i vitamini. Nema sumnje da je ovas dobar za bebe, ali u kom uzrastu je pravo vreme da ga uvedete u ishranu bebe?

Kada bebe smeju da jedu ovsenu kašu?

Bebi možete da počnete da dajete ovsenu kašu u uzrastu od šest meseci. U stvari, ona može da bude jedna od prvih čvrstih namirnica za vašu bebu. Ovas je izuzetno hranljiv.

Kako se priprema ovas za bebe?

Evo kako se pripremaju ovsene pahuljice/ovsena kaša za bebe i ovseni griz.

Pripremanje ovsenih pahuljica/ovsene kaše za bebe

 • Ovas potopite u vodu na minut.
 • Kuvajte ga 10-15 minuta ili onoliko vremena koliko je preporučeno na pakovanju.
 • Dodajte još vode ili mleka da biste prilagodili gustinu.
 • Ovas ohladite i usitnite u blenderu da biste pripremili ovsenu kašu za bebu.

Pripremanje ovsenog griza za bebu

Ovseni griz je integralni griz i zato zahteva duže vreme kuvanja.

 • Ovseni griz na jakoj vatri kuvajte 10 minuta i ostavite ga da stoji preko noći u vodi u kojoj se kuvao (11 – 12 časova).
 • Ujutru, ponovo prokuvajte ovseni griz, ovoga puta 15 – 20 minuta na vatri srednje jačine.
 • Mešajte stalno da bi se griz ravnomerno ukuvao.
 • Kada je ovseni griz kuvan, ostavite ga da se ohladi. Umutite ga u blenderu da biste dobili kašu.
 • Umesto vode možete da koristite mleko i pratite sve korake navedenog načina pripreme.

Osim što ovas može da se jede sa mlekom, on može da se kombinuje i sa nekim drugim namirnicama da bi kašica za bebe bila ukusna.


Čaj od zobi (ovsa) kao lek

caj od zobi

Čaj od zobi se pravi od ovsene slame, koja je se uzima nakon što su zrna požnjevena.Još u davna vremena,otkrivena su lekovita svojstva ove slame kad se od nje kuva i pije čaj.Iz slame se tokom kuvanja oslobađaju mnogi antioksidansi i materije korisne za zdravlje.

Čaj od zobi za sta je dobar ?

Čaj od zobi je dobar kao lek za mnoge bolesti.Koristi se kao lek za jetru, holesterol, regulaciju šećera kod dijabetičara, protiv bakterija, kašlja i za jačanje imuniteta.

Recept

caj od ovsa

Kako se priprema čaj od zobi?

 • Pripremanje čaja od zobi je jednostavno:
 • Dodajte 2 do 3 kašičice suve ovsene slame na čašu kipuće vode.
 •   Poklopite posudu i ostavite da se namaka 15 minuta.
 • Možete da konzumirate ovaj čaj od slame ovsa 3 puta dnevno.
 • Da bi se čaj od ovasa optimalno iskoristio kao lek možete ga učiniti jačim:
 • Dodajte 8-10 kašičica ovsene slame u litar kipuće vode.
 • Poklopite i ostavite na jedan sat.
 • Zatim procedite i popijte jednu čašu.Ostatak ostavite i pijte još najviše dva puta dnevno.

Upotreba

Protiv bakterija u mokraćnom sistemu

ovas caj

Jedna od koristi za zdravlje koju nudi čaj od ovsa je diuretično delovanje. Ovaj čaj pomaže ispiranje mokraćne bešike povećanjem mokrenja. Pored toga što je pomoć u borbi protiv bakterija može pomoći za lečenje mnogih simptoma uzrokovanih infekcijama urinarnog trakta, diuretični čajevi takođe pomažu da se ublaži bol izazvan kamenom u bubregu.


Čaj od zobi protiv holesterola

Među lekovitim biljkama za snižavanje holesterola, zob je najbolji. Ne samo da snižava holesterol već jača vaše telo, kao i vaše srce. Ima visok nivo magnezijuma.Treba ga piti redovno da bi se smanjio nivo holesterola u krvi i ojačalo srce. Pomaže u čišćenju krvnih sudova i jača ih. Ovaj čaj je takođe koristan za hemohoide i proširene vene.Postoji i tinktura od ovsene slame.Tinktura se može koristiti u limunadi, supama ili bilo kom napitku.Ako je ne možete nabaviti biće dobro da pijete 3 čaše ovog čaja svaki dan.


Za potenciju

Iako se čaj od zobi često prodaje kao prirodni lek za potenciju i afrodizijak, ove tvrdnje nisu podržane od strane nauke. Isto važi i za njegovu sposobnost da poboljša zdravlje prostate. Istraživanja pokazuju da ova biljka može povećati nivo slobodnog testosterona i poboljšati seksualnu funkciju, ali naučni dokazi su slabi (2).


Čaj od zobi u trudnoći i tokom dojenja

Čaj od ovsene slame je napitak koji je koristan za trudnice i dojilje.Pomaže jačanje nervnog sistema sena. Bogata mineralima, zobena slama je veoma korisna za jačanje kostiju i zuba. Zbog ovih svojstava, čaj od zobi je postao izvor dodatnih hranljivih materija koje se mogu konzumirati tokom trudnoće i dojenja.Tokom trudnoće nemojte da konzumirate više od jedne čaše ovog čaja dnevno!

Preporuke i doziranje

Pre svega, preporučuje se da dnevno konzumirate najviše 3 čaše čaja od slame ovsa. Ako prekoračite preporučenu količinu, ona može postati štetna. Čaj od ovsa je jako lekovit i dobar za borbu protiv mnogih bolesti. Lako se možete pripremiti. Ako vam se ne sviđa ukus, možete ga konzumirati sa dodatim šećerom ili sa malo meda, po vašem ukusu.

Iskustva

Kada se čaj pije u preporučenim količinama iskustva su veoma pozitivna.Ljudi koji su ga pili protiv holesterola i protiv povišenog šećera u krvi već posle nedelju dana su imali dobru krvnu sliku.