Kuvana pšenica: najbolji RECEPT+ upotreba za probavu, mršavljenje, bebe…

kuvana psenica za probavu

Kuvano žito je jako dobro za zdravlje, iako ga mnogi jedu samo za slavu ili božić trebalo bi da se često nađe na vašem jelovniku…

Kuvana pšenica koristi zdravlju srca i kostiju, potpomaže mršavljenje, prevenira anemiju, poboljšava kontrolu nivoa šećera u krvi kod dijabetičara i pospešuje redovno pražnjenje creva.

U ovom članku saznajte kako se kuva i koliko se kuva žito.Zašto je kuvana pšenica dobra i kako se koristi za mršavljenje, bolju probavu, da li je dobra za dijabetičare, dojilje, trudnice, bebe…

Integralno pšenično zrno je zaista celo zrno! Pšenično zrno je prepuno hranljivih materija, a priprema se lako kao pirinač – savršeno je za doručak, ručak ili večeru u bilo koje doba godine.

Sadržaj:
– Kuvana pšenica i zdravlje
– Za probavu
– Za mršavljenje
– Kuvana psenica za dijabetes
– Kuvana pšenica za bebe
– Za dojilje
– U trudnoći
– RECEPTI za kuvanje pšenice sa orasima i šlagom

Kuvana pšenica kalorije i nutritivnea vrednost na 100 grama

Kalorije 329

Kalorijska vrednost: 258 kalorija dolazi od ugljenih hidrata, 55, 3 od proteina, 16,1 od masti.


Proteini 15, 4 grama


Ugljeni hidrati 68 grama


Dijetalna vlakna 12, 2 grama


Vitamini i minerali

Tiamin vitamin B1 0,5 mg – 34% dnevnih potreba


Niacin vitamin B6 5,7 mg – 12% dnevnih potreba


Vitamin B6 0,3 mg – 17% dnevnih potreba


Mangan 4,1 mg – 203% dnevnih potreba


Selen 70,7 mcg – 101% dnevnih potreba


Fosfor 332 mg – 33% dnevnih potreba


Magnezijum 124 mg – 31% dnevnih potreba


Bakar 0,4 mg – 21% dnevnih potreba


Gvožđe 3,6 mg – 20% dnevnih potreba


Cink 2,8 mg – 19% dnevnih potreba


Šta su  integralna pšenična zrna?

psenica zdravlje

Integralna pšenična zrna su celovita jezgra pšenice. Izgledaju kao debelo, kratko zrnevlje – slično smeđem pirinču. Marljivi ljudi ga melju da bi dobili integralno brašno za pripremu peciva i hleba; možda nećete imati vremena da redovno sami meljete brašno, ali je to zabavno, pa možete da probate barem jednom.

Kada se obari, kuvano pšenično zrnevlje je malo gumasto i ima orašast, zemljast ukus. Zrna su čvrsta da izdrže gust preliv za salatu, a opet i nežna, pa imaju sjajan ukus sa malo mleka, meda i cimeta.

Zašto je kuvana pšenica „zdrava hrana“?

kuvana psenica za mrsavljenje

Pošto jezgro pšenice ostaje netaknuto, baš ni jedna hranljiva materija nije odstranjena. Šolja kuvane pšenice ima oko 300 kalorija i prepuna je vlakana, proteina i gvožđa. Ukusne pšenične mladice su krcate vitaminom E, antioksidantom koji štiti ćelije, i magnezijumom, koji je dobar za zdravlje kostiju i mišića.

Kuvana pšenica i zdravlje

Za probavu

Kuvana pšenica je odličan izvor vlakana i u ¼ šolje sadrži približno 24% vlakana koja su dovoljna za čitav dan. Vlakna su važna za brojne aspekte zdravlja, posebno za sistem za varenje.

Kada jedete vlakna, ona se polako nesvarena kreću kroz gastrointestinalni trakt i dodaju masu stolici, pa pomažu njenom kretanju i izbacivanju.Zbog toga je kuvana pšenica izuzetan prirodni lek za probavu. Jedna analiza objavljena u Svetskom žurnalu gastroenterologije, pratila je rezultate pet studija i pokazala da je povećan unos vlakana kod pacijenata koji imaju zatvor bio delotvoran za povećanje frekvencije stolica.

Dijetalna vlakna mogu da budu korisna ne samo kad je u pitanju bolja probava već i kod drugih oboljenja organa za varenje, a pokazalo se da imaju zaštitno dejstvo protiv intestinalnih ulkusa, pomažu kod lečenja Kronove bolesti i ublažavaju simptome sindroma nervoznih creva.

Kuvana pšenica za probavu može da se koristi sa bilo kojim dodatkom i u bilo koje doba dana.Ako imate zatvor za bolju probavu dovoljno je da pojedete šolju kuvane pšenice, iznenadićete se koliko je efikasna.


Kuvana pšenica za mršavljenje

Da li kuvana pšenica goji ili je dobra za mršavljenje?

Iako proizvodi od pšenice (pre svega se misli na one od belog brašna) goje to nije slučaj sa kuvanom pšenicom.Svakako misli se samo na kuvanu pšenicu ako dodajete šlag ili nešto slatko onda povećavate broj kalorija.

Kuvana pšenica spada u namirnicu visoke hranljive gustine, što znači da sadrži mnoštvo važnih hranljivih materija i malu količinu kalorija. Pošto ima visok sadržaj i proteina i vlakana, pšenica je odličan dodatak ishrani za one koji žele da skinu neki kilogram.

Vlakna pojačavaju osećaj sitosti i smanjuju apetit i unos hrane. Proteini, s druge strane, mogu da smanje nivo grelina, hormona odgovornog za osećaj gladi.Smanjenje osećaja gladi je veoma važno kad je u pitanju mršavljenje.

Ako ste na dijeti za mršavljenje i svakog jutra jedete kuvanu pšenicu za doručak, nećete uneti mnogo kalorija a bićete siti do ručka.Bitno je da se kontrolišete i ne jedete ništa između doručka i ručka.

Kako se koristi kuvana pšenica za mršavljenje?

Postoje mnogi recepti za mršavljenje u kojima se koristi kuvano žito.Dovoljno je samo jesti kuvanu pšenicu umesto jednog obroka i rezultati će se videti.Ali ako vas zanima brzo mršavljenje možda je najbolja opcija brza dijeta sa kuvanom pšenicom.

Ova brza dijeta za mršavljenje je veoma jednostavna!

Doručak: jedna veća šolja kuvane pšenice zaslađena kašikom meda i cimeta (svi ste već čuli koliko su med i cimet dobri za mršavljenje)

Ručak: Po izboru najbolje neka kombinacija nemasnog mesa i povrća uz obilje salate.

Večera: Kuvana pšenica sa medom i cimetom (jedna veća šolja)

Da bi mršavljenje bilo uspešno veoma je važno da se između obroka ne jede i ne gricka ništa.Pijte samo vodu i zeleni čaj i rezultati neće izostati.

Koliko dugo se sprovodi ova dijeta za mršavljenje?

Dok ne budete zadovoljni svojom težinom!

Pored svega toga, neke studije su otkrile da konzumiranje više integralnih žitarica, kao što je pšenica, može da smanji rizik od gojaznosti. Jedna studija objavljena u Zdravstvenoj ishrani, na primer, pokazala je da veći unos integralnih žitarica može da se poveže sa nižim indeksom telesne mase i manjim naslagama sala na stomaku.


Kuvana pšenica za dijabetes

kuvana psenica

Reguliše nivo šećera u krvi

Povišen nivo šećera u krvi može da doprinese brojnim negativnim simptomima dijabetesa, kao što su pojačana žeđ, umor i glavobolja. Dugotrajno povišen nivo šećera u krvi može da dovede do mnogo ozbiljnijih neželjenih dejstava, kao što su oštećenja nerava i loše zarastanje rana.

Da li je kuvana pšenica dobra za dijabetičare?

Da! Osobe koje imaju dijabetes smeju da jedu kuvano žito.Pšenica sadrži ugljene hidrate i skrob ali nema visok glikemijski indeks kao belo brašno koje se od nje dobija i koje bi dijabetičari trebalo da izbegavaju.

Ako imate dijabetes uvođenjem pšenice u ishranu na lak način možete da držite pod kontrolom nivo šećera u krvi. Razlog leži u tome što su pšenična zrna bogata vlaknima koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotoku.

Višestruke studije su otkrile da povećanje unosa integralnih žitarica, kao što je pšenica, može da zaštiti od dijabetesa. Na primer, velika studija objavljena u PLOS Medicine (Žurnal javne naučne biblioteke), pokazala je da dve porcije bilo kojih integralnih žitarica koje se pojedu svakog dana, mogu da se povežu sa smanjenjem rizika od pojave dijabetesa tipa 2 za 21%.


U kom uzrastu integralna pšenica može da se uvede u ishranu bebe?

Kada vaša beba napuni 8-9 meseci, možete da počnete sa uvođenjem proizvoda od pšenice, kao što su pšenične klice, pšenični tost, mešavina žitarica sa pšenicom ili integralni hleb koji sadrži pšenicu. MOLIMO VAS da se obavezno posavetujete sa pedijatrom ako niste sigurni ili imate neke sumnje u pogledu pšenice. To je veoma važno ako vaša beba ima neko posebno zdravstveno stanje, pa za nju ne važe opšte preporuke.

Kada je u pitanju kuvana pšenica za bebe u današnje vreme postoji velika bojaznost od osetljivosti na gluten!Ako ste u ishranu svoje bebe već uveli neki proizvod od pšenice kao što je pšenični griz ondaslobodno možete davati i kuvanu pšenicu.

Nije loše da je sameljete u blenderu ili dobro izgnječite kašikom prelijete sa malo mleka i dajete svojoj bebi.Kad se prvi put uvode nove namirnice u ishranu bebe uvek treba pošeti sa malim količinama kako bi se videlo da li postoji neka osetljivost.Tako i kad se u ishranu bebe uvodi kuvana pšenica treba početi sa malom količinom bez obzira na to koliko se ona dopada vašoj bebi.

Molimo vas da imate na umu da su sve preporuke zasnovane na pretpostavci da vaša beba ne pokazuje osetljivost na hranu. One su zasnovane i na pretpostavci da ni roditelji nemaju neki oblik alergije na pšenicu /celijakijuili porodičnu istoriju ovog poremećaja.


Kuvana pšenica u trudnoći

Slobodno možete jesti kuvanu pšenicu tokom trudnoće.

Žitarice (uključujući kuvanu pšenicu, zob, ječam, kukuruz i integralni pirinač, da navedemo samo neke) su pune hranljivih materija kao što su gvožđe, selen i magnezijum. Oni su takođe posebno dobri izvori vitamina B (uključujući B1, B2, folnu kiselinu i niacin) koji je potreban vašoj bebi koja raste.Kuvano žito vas snabdevaja energijom, pozitivno utiče za razvoj vaše bebe i pomaže rast placente. Kuvana pšenica takođe ima dosta vlakana koja su važan deo ishrane svake trudnice. Preporučena količina vlakana tokom trudnoće je 28 grama dnevno, ona pomažu u sprečavanju zatvora i hemoroida.

Kuvana pšenica sadrži i magnezijum koji se dobro apsorbuje za razliku od onog iz veštačkih suplemenata.Redovan unos magnezijuma je neophodan za trudnice zbog smanjenja bilo kakvog nedostatka hranljivih materija, protiv umora i mučnine.Žene često doživljavaju grčeve mišića i nesanicu tokom trudnoće. To može biti zbog nedostatka magnezijuma u ​​organizmu.


Za dojilje

Kuvana pšenica takođe je korisna i za dojilje, jer nedostatak magnezijuma može izazvati gubitak apetita, mučninu i umor kod majki.Sve ovo može da dovede do lošeg rasta i preeklampsije kod novorođenčadi. Konzumiranje magnezijuma, ne preko suplemenata, već uz pomoć hrane bogate hranjivim sastojcima kao što je kuvana pšenica daje veće šanse za smanjenje problema vezanih za trudnoću i dojenje. Pošto se žitarice sastoje od kalcijuma, vitamina i minerala, regulišu normalan rast i snagu mišića.Za dojilje je konzumiranje hrane kao što je kuvana pšenica najprirodniji pristup za obezbeđivanje dovoljne količine minerala, vitamina i energije.


Kako se kuva pšenica

Pšenica se mnogo brže kuva ako je potopite u vodu i ostavite preko noći.

kako se kuva zito

Stavite žito u posudu. Pokrijte vodom. Ostavite da se natopi preko noći.

kuvana psenica za slavu

Pre kuvanja dobro isprati hladnom vodom.

integralna psenica

Napunite posudu vodom. Dodajte isprano žito.Najbolje je da se koristi dublja posuda jer će pšenica tokom kuvanja povećavati svoju zapreminu a neophodno je da bude uvek prekrivena vodom.

kako skuvati psenicu

Stavite posudu na ringlu, podesite toplotu na najjače a kada provri najbolje je da smanjite na srednju temperaturu, da lagano ključa.Ako je toplota veoma jaka pšenica može da zagori.Poklopite poklopcem ali ne skroz tako ćete smanjiti isparavanje.Neophodno je da s vremena na vreme proverite da li je voda izvrela.Ako jeste dolijte vodu.Potrebno je da bude barem 2 cm vode iznad pšenice.

Koliko dugo kuvati pšenicu?

Ne postoji potpuno precizan odgovor na pitanje koliko se dugo kuva pšenica.Neko optimalno vreme je od sat do sat i trideset minuta.Sve zavisi od posude koju koristite, temperature ringle, natapanja pšenice i starosti samih zrna (starije žito će se sporije kuvati).

Ako pšenicu niste potopili preko noći biće vam potrebno dugo kuvanje  od 2 do 3 sata.

Već posle 45 minuta možete probati nekoliko zrna ako su potpuno mekana brzo nakon toga sklonite pšenicu s vatre.

Kad sklonite pšenicu sa ringle neka ostane vode koja prekriva pšenicu.Pšenica će je upiti biti mekanija i ukusnija.


Kuvana pšenica sa orasima recept

Potrebni sastojci:

  • pola kilograma pčenice belije
  • 400 g. šećera
  • 400 g. mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera

500 grama pšenice belije dobro očistiti, sipati u vodu i ostaviti da se natapa najmanje 12 sati (najbolje preko noći).Pre kuvanja pšenicu dobro isprati ispod česme hladnom vodom.Skuvati pšenicu kao što je opisano u receptu iznad. Skuvanu pšenicu skloniti sa vatre, prosuti vodu ali je ne cediti i ne ispirati.Posebno ne hladnom vodom.

Još mlaku pšenicu sameljite u blenderu ili na mašinom za mlevenje mesa. Ne meljite je suviše sitnoJoš uvek pomalo toplu pšenicu pomešajte sa šećerom i dve kesice vanilin šećera.Potrebno je da pšenica bude bar malo topla kako bi se sav šećer istopio i ravnomerno izmešao.Na kraju dodajte 400 grama mlevenih oraha.Neki vole da izmešaju orahe sa pšenicom a neki je samo pospu sa orasima.Druga opcija je bolja ako je koristite kao slavsko žito, dodatno je možete ukrasiti tako što ćete posuti orahe u obliku krsta.


Kuvana pšenica sa šlagom

Pšenicu skuvati kao u prvom receptu.

Na 500 grama pšenice biće vam potrebno još 400 grama mlevenih oraha i 400 grama šećera.Još toplu pšenicu sameljite u blenderu ili u mašini za mlevenje mesa.Dodajte šećer i mlevene orahe.Preko dodajte kašičicu cimeta ili malo muskatnog oraščića.Mogu i jedan i drugi zajedno jer se odlično slažu.Prebacite odgovarajuću količinu u činiju za serviranje i dodajte šlag.Možete da koristite šlag iz spreja ili ga sami pripremite od šlaga u prahu.

Kuvanu pšenicu sa šlagom posebno vole deca a kao što smo videli jako je dobra za decu i biće sjajna zamena za slatkiše.Možete je čuvati do 5 dana u frižideru, prelivati šlagom i servirati po potrebi.


Pšenica i gluten

Pšenično zrno je krcato proteinima, vlaknima, vitaminima odlično je za zdravlje čitavog organizma i može da se konzumira uz minimalnu opasnost od neželjenih dejstava. Uprkos tome, neke osobe moraju da ograniče unos.

Ovo posebno važi za osobe koje pate od celijakije, alergije ili osetljivosti na gluten, jer u tom slučaju bi trebalo u potpunosti da izbegavaju pšenicu. Pšenično zrno sadrži gluten, koji može da pokrene štetno delovanje kod ovih pojedinaca.

Ako raktikujete ishranu sa malim unosom ugljenih hidrata ili bezglutensku ishranu zbog osetljivosti na gluten, takođe ćete morati da ograničite unos pšenice.

Pored toga, ukoliko osećate simptome poput mučnine, dijareje, nelagode u želucu ili svraba nakon konzumiranja kuvane pšenice, trebalo bi odmah da prestanete da je koristite u ishrani i da se posavetujete sa svoji lekarom.

Nekoliko reči na kraju

  • Integralno pšenično zrnevlje je oblik celog zrna pšenice, koji sadrži tri dela pšeničnog jezgra.
  • Pšenica ima visok sadržaj vlakana i proteina, kao i mnoštvo mikronutrijenata, kao što su mangan i selen.
  • Pšenično zrnevlje može da se kuva i dodaje jelima kako bi ona bila hrskava, melje radi dobijanja brašna, ili ostavi da proklija da bi se dobila pšenična trava.
  • Kombinovanjem pšenice i drugih integralnih žitarica sa dobro izbalansiranom ishranom, možete imati koristi za brojne aspekte opšteg zdravlja.

Izvori: (1) (2)