UN dijeta 90 dana

un dijeta iskustva

Pitali ste nas šta je UN dijeta i kako funkcioniše. Iako nismo pobornici držanja kojekakvih dijeta, rešili smo da predstavimo kako ova dijeta funkcioniše i koje su njene prednosti, ali i najvažnije mane, kao i naše savete šta činiti. UN dijeta, iliti dijeta Ujedinjene Nacije, vodi poreklo od engleske reči “undiet”, što predstavlja negaciju dijete.Prva zabluda u vezi ove dijete jeste pridavanje etikete Organizcije ujedinjenih nacija – što nema nikakvog smisla, jer kao što smo pomenuli u prethodnoj rečenici, reč je o dijeti bez dijete, “undiet” je njen naziv.

un dijeta jelovnik


U suštini, UN dijeta vam dopušta sve da jedete, samo što je ishrana podeljena po danima i prema tome šta jedete i šta sa čim smete da kombinujete. Jelovnik se sastoji iz velikog broja namirnica, jer ona dozvoljava namirnice koje većina ostalih dijeta ni pod razno ne uključuje.

Kada je u pitanju ova dijeta postoji šablon koji mora da se poštuje:

 1. dan – proteinski dan,
 2. dan – skrobni dan,
 3. dan – dan ugljenih hidrata,
 4. dan – voćni dan.

Proteinski dan

Ručak

Bitna napomena je da ne smete mešati različite vrste proteina u jednom obroku, ali ni u danu.

 • Meso – dinstano, bareno ili pečeno u količini oko 250 grama ili 3 kuvana ili pečena jaja ili nešto od mlečnih proizvoda i soje (pripazite samo ako podgrevate hranu).
 • Hleb – parče integralnog hleba
 • Salata – u neograničenim količinama sa maksimalno 1 kašikom ulja
 • Supa – obavezna bez rezanaca – 1 šolja ili 3 dcl (ukoliko se konzumiraju mlečni proizvodi onda supa nije obavezna, već popijte šolju jogurta ili mleka).

Večera

Za večeru isto što i za ručak, samo prepolovljena količina i bez hleba.

Skrobni dan

Ručak

 • Pasulj, grašak, sočivo, pirinač, krompir – sve mora biti kuvano uz dodatak začina (so, vegeta, biber, kečap, kuvani paradajz) – pun tanjir
 • Hleb – parče
 • Salata u neograničenim količinama

Večera

Isto što i za ručak, pola mere i bez hleba.

Dan ugljenih hidrata

Ručak

Kuvana testenina uz dodatak kečapa ili slično ili pica samo sa dodatkom kečapa, ili slano pecivo u količini pice u piceriji (primer 3 kifle).

Večera

Dva tanja parčeta torte ili 3 – 4 kolača ii 3 – 4 kugle sladoleda.

Obavezno je jedno rebro čokolade za kuvanje.

Voćni dan

Ručak i večera

Mešano voće – u neograničenim količinama. Ovaj dan možete jesti i povrće, i to kuvano povrće. Recimo, doručak, kao i uvek dve voćke u paru, ručak može da bude kuvano povrće i salata, kao i za večeru. Kao užinu između obroka možete uzeti mešano voće.

Ovaj redosled morate poštovati, uvek počinjete proteinskim danom, a završavate voćnim danom i tako u krug.

Karakteristike UN dijete

Ono što je karakteristično za dijetu Ujedinjene Nacije jeste to da vam je svaki dan doručak isti – jedete dve voćke u paru, pa recimo: dve jabuke, dve pomorandže.. U slučaju da se odlučite za banane poješćete jednu za doručak, a ako vaš doručak čini stino voće, poput malina, jagoda, trešanja, onda je mera šaka sitnog voća ili 8 komada. Takođe, možete jesi i suvo i koštunjavo voće, ali ne više od 100 grama dnevno.

Ručak i večera su uvek isti, što znači da ono što jedete za ručak jedete isto i za večeru samo što je količina prepolovljena. Ne postoje namirnice koje su zabranjene, niti koje su preporučljive, već je samo bitno da se pridržavate pravila o tome šta se koji dan jede.

Ne smete jesti posle 20 h uveče, a između obroka mora da prođe najmanje 2 sata i obavezno pijte 2 litra vode dnevno. Dozvoljeno je unošenje i drugih tečnosti, kao što je kafa, čaj, limunada, ali bez šećera. Alkohol i gazirana pića nisu dozvoljeni.

U ovih 90 dana koliko traje dijeta morate imati 3 vodena dana, dan kada ste samo na vodi i čajevima. Vodeni dan sledi kada obrnete ciklus od 4 različita dana 7 puta, odnosno svaki 29 dan treba da bude samo na vodi.

Koliko dugo se drži UN dijeta?

Dijeta Ujedinjene nacije se drži, tačnije traje 90 dana, nakon čijeg isteka morate napravtiti pauzu od 3 meseca, pa tek nakon toga se opet vratiti na držanje ove dijete ukoliko želite. S tim što po isteku 90 dana, narednih mesec dana jedete svako jutro za doručak voće, znači voćni doručak ostaje plus jedan dodatni mesec.

Koliko kilograma se gubi UN dijetom?

Sa dijetom Ujedinjene Nacije možete za 90 dana izgubiti od 18 do 25 kilograma, dok se u tromesečnom periodu pauze nakon dijete trebaju skinuti još tri kilograma. Ukoliko se to ne desi, dijetu treba ponoviti, ali nakon isteka pauze.

Prednosti i mane UN dijete

Prednosti dijete Ujedinjene Nacije:

 • imate redovne obroke i motiviše da merite unost svih namirnica, pa i slatkiša, koji su u istoj dozvoljeni,
 • sve namirnice su uključene u ishranu, što znači da vam ništa nije uskraćeno,
 • reč je o izbalansiranoj ishrani po danima.

Nedostaci dijete Ujedinjene Nacije:

 • voćni doručak – ne, razlog tome je što voće, kao i slatkiše treba uzimati onda kad aje najniža aktivnost insulina u našem telu, znači negde oko 17 časova. Unošenje voća ujutru kao doručka dovodi do povećanog izlučivanja insulina, što uvek vodi ka dijabetesu.
 • ovaj režim ishrane postepeno isrpljuje organizam i ne preporučuje se duži vremenski period,
 • ubrzava metabolizam – ne bismo složili, znate da je najbolji način da ubrzate metabilizam fizička aktivnost koju treba da uključite uz određeni režim ishrane, što će dati najbolje rezultate. Pitanje je samo koliko ćete uz ovu dijetu imati energije za vežbanje, kao i šta jesi posle treninga kako biste oporavili mišiće,
 • postoji jo jo efekat, ukoliko nakon dijete ne povede računa o vašoj ishrani.