Moćni čaj od rastavića za mršavljenje (3 racepta za svačiji ukus)

caj od rastavica

Rastavić u narodu poznat i kao preslica ili konjski rep je veoma efikasan kad je u pitanju mršavljenje jer olakšava izbacivanje viška tečnosti i stimuliše detoksikaciju.

Za mršavljenje rastavić se najčešće koristi kao čaj koji se može pripremiti samo od ove lekovite biljke ili u kombinaciji sa drugim biljem koje takođe stimuliše skidanje kilograma.

Da li znate kako se koristi i priprema čaj od rastavića za mršavljenje?

U poslednjih nekoliko godina, neki recepti sa rastavićem za skidanje kilograma su postali veoma popularni. Iako se ova biljka koristi od davnina u medicinske svrhe, stekla je slavu kao pomoćnik onima koji žele da smršaju.

Konjski rep ili rastavić (Equisetum arvense) je biljka koja pripada porodici Ekuisetaceae. Karakteriše ga okruglo, grubo i rebrasto stablo visine od 15 do 40 centimetara. Pored toga, ova biljka ne cveta.

 

Sa nutricionističkog stanovišta, poznata je po flavonoidima, fitosterolima, vitaminima i mineralima koje sadrži. Takođe, sadrži salicilnu kiselinu, kofeinsku kiselinu i druge supstance sa diuretičkim, detoksifikujućim i antiinflamatornim svojstvima.

Zašto vam rastavić može pomoći da smršate?

kako brzo smrsati

Iako rastavić nije čudesan sagorevač masnoća, konzumiranje čaja od ove biljke može biti veoma korisno. U ovom članku razmatramo neke od njegovih osobina i nekoliko jednostavnih recepata koje možete isprobati kako biste ih uključili u svoj svakodnevni plan za mršavljenje.

Lekovita svojstva čaja od rastavića koja vam mogu pomoći u skidanju kilograma

Postoji mnogo razloga zbog kojih biste trebali piti rastavić čaj ako želite da izgubite težinu.Biljka rastavić u nekim krajevima poznatija kao preslica i konjski rep ima sposobnost da poboljša limfne i cirkulacione funkcije, pojačavajući procese koji pomažu u uklanjanju masnih naslaga. Njegova diuretička svojstva smanjuju zadržavanje vode, koje može dovesti do nadutosti, oticanja i povećanja težine. Takođe čaj od ove biljke povoljno utiče na detoksikaciju organa kao što su bubrezi i debelo crevo, koji zadržavaju toksine iz okoline i hrane koju jedemo. Zahvaljujući mnogim esencijalnim mineralima koje sadrži, reguliše nivo elektrolita, posebno u slučajevima dehidracije.Biljka rastavić se takođe bori protiv upala i re-mineralizuje mišiće i kosti.

Kako se koristi rastavić za mršavljenje?

rastavic caj

Ovi recepti za skidanje kilograma mogu se uključiti u redovni plan za mršavljenje i koristiti kao dodatna pomoć kod svake dijete.Međutim, ne bi trebalo da zamenjujete svoje glavne obroke ili da konzumirate prevelike količine čajeva od ove biljke. Ovde ćemo podeliti najpopularnije recepte za čaj od rastvića.

Klasični čaj od rastavića

Klasični čaj za mršavljenje od rastavića može vam pomoći da skinete kilograme i izgubite nekoliko centimetra u obimu. Zbog svoje koncentracije hranljivih i lekovitih sastojaka rastavić čaj je odličan za stimulaciju metabolizma.

Potrebni sastojci:

  • 1 kašičica suvog rastavića (5 g)
  • 1 čaša vode (250 ml)

Priprema:

Sipajte kašičicu rastavića u 250 ml kipuće vode.Sklonite sa vatre, pokrijte čaj, pustite da odstoji 10 minuta i napitak je spreman.

Kako piti?

Pijte ujutro, popodne i uveče.Pijte do tri veće šolje dnevno.

Zeleni čaj i rastavić

Zeleni čaj i rastavić su među najboljim biljkama za mršavljenje.Čaj za mršavljenje koji sadrži obe biljke je veoma efikasan.Oba sastojka potiču metabolizam i povećavaju potrošnju energije. Štaviše, oni detoksifikuju i efikasno uklanjaju suvišnu tečnost.Takođe, ovaj prirodni napitak stimuliše cirkulaciju krvi i smanjuje pojavu celulita.Propustili smo da pomenemo i da je sam rastavić čaj veoma popularan napitak za borbu protiv celulita. Pored toga, bori se i protiv nadutosti i zatvora.

Sastojci:

  • 1 čaša vode (250 ml)
  • 1 kašičice suve preslice (5 g)
  • 1 kašičica zelenog čaja (5 g)

Priprema:

Sipajte u posudu 250 ml vode, kada dostigne tačku ključanja, dodajte rastavić i zeleni čaj.Sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 10 minuta.

Kako piti:

Pijte sredinom jutra, kada imate želju za hranom.Ako želite, popijte ponovo popodne.

Rastavić, artičoka i limun

U ovom receptu, diuretička svojstva koja ima rastavić kombinuju se sa komponentama artičoke i limuna kako bi vam što bolje pomogla da efikasno izgubite težinu. Ovaj zanimljiv čaj sa rastavićem artičokom i limunom detoksikuje organizam i poboljšava funkciju jetre. S druge strane, on pojačava proces razgradnje masti i pomaže alkalizaciji tela. Štaviše, bori se protiv prekomernog oticanja i minimizira pojavu celulita na nogama, zadnjici i abdomenu.

Potrebni sastojci:

  • 1 artičoka
  • 2 šolje vode (500 ml)
  • 2 kašike preslice (30 g)
  • 1 kašika soka od limuna (5 ml)

Priprema:

Izrežite artičoku na komade i prokuvajte komade u loncu sa čašama vode.Kada provri, ssklonite sa vatre i dodajte rastavić.Ostavite da odstoji 10 minuta da se dobro prohladi.Na kraju, pre nego što počnete da pijete ovaj čaj dodajte kašičicu soka od limuna.

Kako piti?

Popijte šolju čaja na prazan stomak i ponovo popodne.Pijte ovaj čaj sa rićem dve nedelje za redom, pauzirajte dve sedmice, a zatim ponovite.

Kontraindikacije

Kao i kod gotovo svih dijetetskih dodataka, rastavić čaj je bezbedan kada se konzumira umereno u kratkom vremenskom periodu.

Međutim, važno je znati njegove nuspojave ili kontraindikacije:

Ne uzimajte ga ako patite od nedostatka vitamina B ili alkoholizma.Nemojte da pijete više od tri šolje čaja jer može da utiče na bubrege.

Trudnice i deca treba da ga izbegavaju. U slučaju bolesti jetre i bubrega, najbolje je da se konsultujete sa lekarom pre uzimanja čaja od rastavića. Osobe sa visokim krvnim pritiskom ili srčanim problemima ne bi trebalo da ga konzumiraju.Rastavić čaj u velikim količinama može izazvati dijareju i nelagodnost u želucu.

Ne ustručavajte se da probate čaj od rastavića za mršavljenje već danas! Kao što vidite, lako je napraviti ga a pored uticaja na skidanje kilograma ima i mnoge druge prednosti za zdravlje. Pre nego što počnete da ga konzumirate, morate se informisati da ne pripadate grupi ljudi koja bi ga trebala izbegavati (trudnice, srčani i bubrežni bolesnici). Ako ste potpuno zdravi, počnite da ga koristite već danas i nezaboravite da podelite vaša iskustva sa nama!