Med kalorije, nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje

Pitate se koliko kalorija ima kašika meda ?

Jedna supena kašika meda sadrži 64 kalorija, kao i 17,3 grama ugljenih hidrata – skoro svi iz šećera. Med nije značajan izvor proteina i ne sadrži masti. Svaka doza meda sadrži malu količinu gvožđa, magnezijuma, kalijuma, cinka, niacina i vitamina B6.

Takođe sadrži niz antioksidanasa, međutim, one koje sadrži zavisi od cvetnih izvora meda. Tamniji med, generalno, ima više antioksidanata nego med svetle boje.

Med kalorije na 100 g

koliko kalorija ima kasika meda

Kolika je energetska vrednost meda?

Med – kalorije na 100 g: 304 kalorija

 • Ukupno masti 0g
 • Zasićene masti 0g
 • Polinezasićene masti 0g
 • Dijetalne masti 0g
 • Holesterol 0mg
 • Natrijum 4mg
 • Kalijum 52mg
 • Ukupni ugljeni hidrati 82.4g
 • Dijetalna vlakna 0.2g
 • Šećeri 82.12g
 • Proteini 0.3g

Med nutritivna vrednost

Prosečni sastav sirovog meda je oko 80% ugljenih hidrata, 18% vode i 2% vitamina, minerala i aminokiselina.

Nutritivna vrednost meda je zaista impresivna.

Med je odličan izvor određenih vitamina i minerala. Vrsta vitamina i minerala i njihova količina u medu zavise od vrste biljke koja se koristi u pčelarstvu. Obično, med sadrži vitamin C , kalcijum i gvožđe . Ako proveravate sadržaj vitamina i minerala u običnom šećeru iz bilo kog drugog izvora, naći ćete da su potpuno odsutni ili ih ima neznatno.

Med je i izvor antioksidanasa. Što je med tamniji, to ima više antioksidanasa. Med sadrži nutraceutike, koji su veoma efikasni za uklanjanje slobodnih radikala iz organizma. Kao rezultat toga, naš imunitet je pojačan protiv mnogih bolesti, čak i potencijalno fatalnih, kao što su rak ili srčane bolesti.

Sam nektar se sastoji uglavnom od saharoze i vode. Pčele dodaju enzime koji stvaraju dodatna hemijska jedinjenja, pretvaraju saharozu u fruktozu i glukozu, a zatim isparava voda – tako da dobijeni proizvod odoleva kvarenju.

Stoga, med je izvor ugljenih hidrata, sadrži:

* 80% prirodnog šećera – uglavnom fruktoza i glukoza. Zbog visokog nivoa fruktoze, med je slađi od šećera.

* 18% vode – što manji sadržaj vode ima, to je bolji kvalitet meda.

* 2% minerala, vitamina, polena i proteina.

Vitamini prisutni u medu su B6, tiamin, niacin, riboflavin, pantotenska kiselina i određene aminokiseline. Minerali u medu uključuju kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, natrijum i cink.

“Provodljivost” je indirektan način merenja sadržaja minerala u medu. Manuka med ima veću nego normalnu provodljivost – oko 4 puta veću od uobičajenog cvetnog meda. Što je veća provodljivost, bolja je vrednost meda.

Da li med deblja

Ako se pitate da li med goji – odgovor je da, ukoliko ga jedete u većim količinama. Med je jedan od najpopularnijih zaslađivača, pa kao i svaki drugi šećer, može da deblja ako ga jedete previše, ali je dobar u umerenim količinama. Intenzivna slast koju med pruža je zadovoljavajuća u malim količinama.

Kao što smo rekli, jedna supena kašika meda sadrži 64-68 kalorija, u poređenju sa 49 kalorija iz kristal šećera. Sve kalorija meda dolaze od jednostavnih ugljenih hidrata ili šećera, a većina od njih su fruktoza i glukoza. Savet od svih zdravstvenih stručnjaka je da jedete manje šećera svih vrsta da se održi zdrava težina i da pomognete u sprečavanju bolesti.

Ako gledate kalorije i žudite za nečim slatkim, zamenjujući šećer sa malo meda ne može biti loša ideja. Med je slađi od šećera i ješćete ga manje da zadovoljite potrebu za slatkim.

Međutim, med može pomoći i u mršavljenju! Iako med ima više kalorija nego običan stoni šećer, kada se konzumira sa toplom vodom, pomaže u varenju masti u vašem telu. Slično tome, med i sok od limuna, kao i med i cimet u kombinaciji pomažu u smanjenju težine.

Med i zdravje

Ako gledamo površno, med može samo biti zaslađivač koji obično dodajete u svoj čaj. Međutim, zdravstvene koristi meda, u rasponu od njegovog antibakterijskog i antifungalnog delovanja do toga da pomaže u održavanju čiste kože – jasno svedoče da su med i zdravlje dva nerazdvojna pojma. Kada je reč o ishrani, med nudi niz hranljivih sastojaka, iako treba da budete svesni njegovog sadržaja šećera. Ipak, med je prirodni zaslađivač koji ne sadrži dodatne veštačke hemikalije – što ga čini zdravijom opcijom kada želite malo da se zasladite.

Sadržaj šećera

Bez obzira na sve hranljive materije kojima nas snabdeva, ne treba zaboraviti da med sadrži i šećer. Jasno vam je da želite da izbegnete jedenje previše šećera. Ali pri izboru između stonog šećera ili meda, uvek ćete čuti da je med svakako bolji i zdraviji izbor.

Med ima drugačiju hemijsku strukturu od stonog šećera – sadrži 30% glukoze, manje od 40% fruktoze i sadrži niz drugih šećera koji čine ostatak – tako da vaše telo radi teže da ih razloži nego što bi u slučaju stonog šećera, koji je 50% glukoze i 50% fruktoze. Osim toga, snabdevate svoj organizam mikronutrijentima i antioksidantima kada odaberete med. Međutim, treba jesti med umereno, da izbegnete unos previše praznih kalorija.

Opasnost od botulizma

Med nije zdrav za svakoga. Kako med može da skriva bakterijske spore koje izazivaju botulizam, bebe mlađe od 1 godine ne bi trebalo da jedu med. Rizik je najveći za odojčad između 3 nedelje i 6 meseci starosti. Starija deca i odrasli nemaju isti rizik, jer je njihov digestivni sistem zreliji i izbacuje bakterije brzo pre nego što mogu izazvati štetu. Odojčad, međutim, nemaju tu sposobnost, a botulizam može da proizvede toksin koji otežava interakciju između mišića i nerava.