Kako koristiti ricinusovo ulje za trepavice i obrve

ricinusovo ulje za trepavice

Duge, guste trepavice su znak ženstvenosti i svaka žena želi da ima upadljive trepavice bez maskare. Takođe, neke žene imaju problem sa slabim i tankim obrvama i traže rešenje za to. Možda niste znali, ali ricinusovo ulje podstiče rast trepavica i obrva.

Ono čini trepavice gušćim jer je odlično za rast dlake. Ricinusovo ulje sadrži dosta nutrijenata i hidrira osetljivu kožu oko obrva i trepavica. Hidrirajuća i antibakterijska svojstva ovog ulja sprečavaju opadanje dlake i podstiču njen ponovni rast.

Postoji mnogo razloga da posvetite više pažnje nezi svojih trepavica. Infekcije, dermatitis i izlaganje toksinima iz okruženja dovodi do slabljenja i opadanja trepavica. Takođe, mnoge žene počupaju obrve, ali one nikad više ne izrastu i onda moraju da ih iscrtavaju – a svako više voli ono što je prirodno.

U ovom tekstu ćemo videti kako se ricinusovo ulje može koristiti za stimulaciju rasta trepavica i obrva. Prvo da pogledamo zašto je ricinusovo ulje uopšte dobro za tako nešto.

ricinusovo ulje za obrve

Zašto je ricinusovo ulje dobro za trepavice i obrve?

Ricinusovo ulje ne samo da hidrira kožu, već sadrži i dosta minerala i vitamina koji hrane i jačaju trepavice i obrve.Ricinusovo ulje sadrži ricinoleinsku kiselinu, masnu kiselinu koja čini oko 90% ovog ulja. Ova jedinstvena masna kiselina je odlična za kosu, trepavice i obrve.


Kako koristiti ricinusovo ulje za rast trepavica?

Ricinusovo ulje vam može mnogo pomoći u rastu trepavica i učiniti ih gušćim i kvalitetnijim. Uz redovnu upotrebu ricinusovog ulja ćete uskoro primetiti da vam maskara nije ni potrebna da istaknete trepavice.

Najbolje je da koristite četkicu za ajlajner kako biste naneli ulje direktno na koren trepavica. Ricinusovo ulje je veoma gusto i trebaće vam mala količina da biste pokrili oba kapka. Izbegavajte da vam ricinusovo ulje dospe u oči jer može izazvati iritaciju.


Kada koristiti ricinusovo ulje za trepavice?

Mnoge žene nanose ricinusovo ulje na trepavice pred spavanje. Tako koža upije ulje tokom noći i ono mnogo bolje jača i hidrira trepavice.

Kako koristiti ricinusovo ulje za trepavice?

Najjednostavniji način da nanesete ricinusovo ulje na trepavice je sledeći:

 • Pred polazak na spavanje očistite lice i uklonite svu šminku, posebno maskaru i tuš, uz pomoć nekog blagog sredstva za čišćenje lica.
 • Nanesite malu količinu hladno ceđenog ricinusovog ulja na kapak, gde počinju da rastu trepavice. To ćete najlakše izvesti uz pomoć četkice za maskaru ili ajlajner.
 • Pažljivo namažite trepavice ovim uljem.
 • Idite na spavanje.
 • Ujutru opet očistite lice sredstvom za uklanjanje šminke kako se ulje ne bi lepilo.
 • Ponavljajte postupak svakodnevno i primetićete rezultat već kroz par nedelja.

Potrebno je neko vreme da se efekat vidi – nećete se prvog jutra probuditi sa gušćim trepavicama. Međutim, redovna upotreba ovog ulja će vaše trepavice učiniti zaista neodoljivim.


Kako koristiti ricinusovo ulje za rast obrva?

Sad kada smo videli kako se koristi ricinusovo ulje za stimulaciju rasta trepavica, da vidimo da li ono može biti korisno i za obrve. Hranljiva i hidrirajuća svojstva ricinusovog ulja mogu učiniti čuda i za rat obrva.

Kada naneti ricinusovo ulje na obrve?

Ako ste počupali obrve i one nakon toga niste izrasle, ricinusovo ulje vam može pomoći da se sve lepo vrati na staro. Dovoljno je da namažete ricinusovo ulje na obrve svake večeri pred spavanje i kroz neko vreme ćete primetiti rezultat.

Ako želite svoje stare obrve ili prosto želite gušće obrve, uvrstite upotrebu ricinusovog ulja u svoju svakodnevnu rutinu. Ricinusovo ulje možete naneti na ovrve na sledeći način.

 • Dobro se umijte i skinite svu šminku sa lica, posebno ako iscrtavate obrve olovkom. Dobro osušite lice.
 • Uz pomoć četkice za ajlajner nanesite malo ricinusovog ulja na obrve. Ako još uvek imate obrve, dobro natopite svaku dlačicu.
 • Parčetom vate uklonite suvišno ulje.
 • Lezite da spavate kako bi koža dobro upila ulje.
 • Ujutru operite lice kako biste uklonili ricinusovo ulje.
 • Ponavljajte postupak najmanje dva do tri puta nedeljno i uskoro će vam izrasti gušće obrve.

Kao kada je reč i o svim drugim prirodnim tretmanima, potrebno je strpljenje i upornost, ali rezultat neće izostati. Nakon nekoliko nedelja ćete primetiti da vam obrve rastu brže i da su znatno gušće.


Koje je najbolje ricinusovo ulje za obrve i trepavice?

Ako želite da koristite ricinusovo ulje za rast obrva i trepavica, uvek koristite nerafinisano i po mogućstvu organsko ulje.Ricinusovo ulje je obično svetle boje i ima blagu aromu.

Gde kupiti ricinusovo ulje? Nerafinisano ricinusovo ulje možete kupiti u većini apoteka i prodavnica zdrave hrane.


Zašto je ricinusovo ulje tako dobro za kosu, obrve i trepavice

Ricinusovo ulje ima dobra antiupalna svojstva

Antiinflamatorna svojstva ricinusovog ulja poboljšavaju stanje osetljive kože oko trepavica i obrva. Pre svega, ovo ulje ublažava upalu u koži koja često dovodi do opadanja trepavica.Upala folikula dlake slabi čitavu dlaku. Kada se koristi za spoljnu upotrebu, ricinusovo ulje odlično umiruje upalu u koži.

Ricinusovo ulje deluje kao antiseptik

Ricinusovo ulje uspešno uništava mikroorganizme koji mogu izazvati razne infekcije. Jedan od najčešćih uzroka opadanja trepavica i jeste infekcija kapaka.Međutim, ricinusovo ulje deluje kao antiseptik i zato je korisno za lečenje mnogobrojnih problema sa kožom. Ekstrakt iz semena ricinusa je veoma koristan za ublažavanje upale i protiv opadanja kose.Pošto deluje i kao antioksidans, ricinusovo ulje uspešno uništava slobodne radikale koji se nakupljaju na koži zbog zagađenja u vazduhu.

Bogato je vitaminima i mineralima

Osim što hidrira kožu, ricinusovo ulje sadrži i dosta vitamina i minerala koji hrane kožu i dlaku.Ovo ulje sadrži vitamine A, C i B6, kao i kalcijum i gvožđe. Nekoliko naučnih ispitivanja je dokazalo antibakterijska i antigljivična svojstva ricinusovog ulja.

Postiče rast kose

Osim što je odlično za rast trepavica i obrva, ricinusovo ulje je sjajno i za rast kose. Nekoliko naučnih ispitivanja je dokazalo ovo lekovito svojstvo ricinusovog ulja.

Žurnal etnofarmakologije navodi da ricinusovo ulje sprečava dalje opadanje kose kod osoba sa androgenom alopecijom. Pokazalo se da ricinoleinska kiselina deluje kao inhibitor prostaglandina D2 koji dovodi do opadanja kose. U studiji koja je ovo dokazala se navodi da sve prirodne namirnice koje sadrže ricinoleinsku kiselinu mogu da se koriste kao efikasan tretman protiv opadanja kose.