Da li treba da koristite biotin za kosu i nokte?

biotin

Čuli ste da je biotin dobar za kosu i nokte ali neznate o čemu se zapravo radi, kako se koristi, gde ga kupiti i na osnovu čega izabrati najbolji? U nastavku ćete dobiti odgovore na sva ova pitanja (plus za muškarce…da li vredi koristiti biotin za bradu)

Šta je biotin?

Biotin je vitamin B rastvorljiv u vodi koji se naziva vitamin B7, vitamin H ili koenzim R. On igra važnu ulogu u rastu ćelija i metabolizmu masti i aminokiselina koje čine proteine. Nedostatak biotina može dovesti do gubitka kose, beživotne kože, kao i do nedostatka energije.

Postoji mnogo pilula na tržištu koji sadrže ne samo biotin, već i druge B vitamine koji takođe pomažu kod ćelijskog metabolizma a sadrže i druge hranljive sastojke , kao što su vitamin A i C , silicijum-dioksid i metilsulfonilmetan (MSM).

biotin 1

Ove pilule mogu učiniti čuda za Vašu kosu, ali takođe mogu da oštete kožu i zdravlje ako ne umete da ih koriste. Ako razmišljate o kupovini biotin pilula, ovde su saveti i tumačenje. Hajde da prvo govorimo o kapsulama čistog biotina, a zatim o pilulama sa više sastojaka.

Kapsule biotina

Možete kupiti pilule koje sadrže samo biotin i da ih dodate u svoju dnevnu rutinu.

Prednosti:

 1. Zdrava kosa. Biotin dokazano čini da kosa raste brže, da bude gušća i jača od one sa nedostatkom biotina. Zaista možete videti rezultate za mesec ili dva. Takođe postoje dokazi koji pokazuju da biotin može poboljšati zdravlje Vaše kose, čak i ako nemate manjak istog.
 2. Jaki nokti. Takođe čini da Vam nokti rastu brže i budu jači.
 3. Uklanja strije. Biotin čini da Vam koža bude zdravija i pomaže u otklanjanju strija.

Mane:

 1. Akne i bubuljice. Biotin može izazvati izbijanje akni i bubuljica. Rezultati na Vašoj koži mogu biti grozni, ali naredne predostrožnosti mogu smanjiti rizik da se to dogodi.

biotin za bradu

Predostrožnosti:

 1. Doziranje. Izuzetno je važno da se uzima jedna pilula dnevno. Uzmite je uz obilan obrok, i počnite sa minimalnim dozama. Za sve one koji uzimaju biotin prvi put, početi sa 1000 mcg ili manje, i vidite kako Vaše telo reaguje. Ako dobijete povoljne rezultate, možete povećati dozu ako želite.
 2. Voda. Kao što je pomenuto, biotin je vitamin rastvorljiv u vodi, pa pijte mnogo, mnogo vode. Zdravstveni stručnjaci preporučuju dve litre, ili osam čaša dnevno, to bi bilo normalno. Ali sa ovim pilulama pijte barem 3,5 L dnevno.
 3. Vitamin B kompleksa: Biotin je samo deo vitamina B kompleksa, u koje spadaju i vitamini B1 (tiamin), B2 (riboflavin ), B3 ( niacin), B5 ( pantotenske kiseline ), B6, B9 (folna kiselina), i B12. Svi B vitamini doprinose ćelijskom metabolizmu, tako da njihove količine moraju biti uravnotežene. Dakle, ako uzimate biotin za kosu, trebalo bi takođe da uzimate suplemente vitamina B kako biste izbegli akne. Međutim, iako nema neželjenih nuspojava zbog toga što unosite previše biotina, trebalo bi da ograničite svoje suplemente vitamina B3 na 35 mg dnevno i vitamina B9 (folna kiselina) na 1 mg dnevno.
 4. Multivitamin. Umesto uzimanja suplemenata vitamina B, možete uzeti multivitamin. Proverite etiketu da se uverite da sadrži vitamine B navedene u prethodnoj stavci.
 5. Trajanje. Uzimajte biotin tablete za kosu za samo dva ili dva i po meseca. S pravom je rečeno da je preterana količina bilo čega loša stvar. U istraživanjima, je otkriveno sam da, bez obzira koliko predostrožnosti ljudi preduzeli, često imaju ovaj ili onaj zdravstveni problem. Na kraju krajeva, to su lekovi, tako da ne treba zavisiti od njih previše. Moći ćete da vidite rezultate kroz jedan mesec ili najduže nakon dva i po meseca – posle toga, ne preporučuje se da nastavite sa uzimanjem. Umesto toga, održavajte svoju lepu kosu vežbama i pravilnom ishranom.
 6. Trudnoća. Trudnice i deca ne bi trebalo da konzumiraju biotin tablete osim ako ih nije propisao lekar.

Pilula sa nekoliko kompleksa vitamina B

Ovo su pilule koje sadrže druge vitamine i minerale koje dopunjuju dejstvo biotina, poput vitamina B kompleksa, silicijum dioksida, i MSM. Silicijum dioksid i MSM pomažu u održavanju kolagena i keratina, tako da su i oni dobri za kosu.

Prednosti:

 1. Koristi biotina. Ove pilule imaju iste koristi kao i tablete čistog biotina. Ipak, većina pilula raznih vitamina B kompleksa sadrže nizak nivo biotina.
 2. MSM.  leči upale, bol, gubitak kose, i između ostalog i grčeve u stomaku.

Mane:

 1. Loši efekti biotina. Možete patiti od nuspojava biotina koje smo već pominjali.
 2. Bakterijska infekcija. Ove pilule mogu dovesti do bakterijskih infekcija, koje izazivaju bol tokom uriniranja i seksa, malaksalost celog tela, i blag do intenzivan svrab.
 3. Nuspojave MSM-a. MSM može imati nuspojave, kao što su nadutost, dijareja, iritiran stomak ili glavobolje.

Predostrožnosti:

 1. Predostrožnosti kod upotrebe biotina. Držite se svih koje smo već pomenuli.
 2. Vitamin C. Ako Vaše pilule sadrže vitamin C, bitno je da ih uzimate ne samo uz obrok, već i uz čašu vode. Nemojte odmah leći nakon uzimanje ove pilule.
 3. Alergije. Velika je retkost imati alergijsku reakciju na ove pilule, ali je moguće. Ako iskusite svrab, otok, ili teškoće u disanju, odmah potražite medicinsku pomoć.

Zaključak:

Biotin može biti dobar za Vašu kosu, kožu i nokte ako preduzmete odgovarajuće mere predostrožnosti. Ovaj članak nije napisan da Vas uplaši od toga da ga probate! Umesto toga, njegova shrha je da Vas informiše o tome kako da ga koristite bezbedno. Takođe bi trebalo da obavite svoje istraživanje na ovu temu.

Biotin u hrani

Umesto da koristite biotin iz apoteke možda nije loše da povećate unos namirnica koje su bogate biotinom.Da! Biotin je vitamin i nalazi se u hrani!

Ovo su namirnice bogate biotinom:

Jaja

jaja

Jaja su puna zdravih masti i proteina osim toga, sadrže 10 mcg biotina po jajetu. Jedite tri jaja dnevno da bi obezbedili minimalni dnevni unos biotina.Imajte na umu da iako su jaja dobar izvor biotina, ona sadrže formu vezanu za proteine, tako da je dobra ideja da se svakog dana unosi i hrana bogata biotinom biljnog porekla.

Avokado

Avokado je praktično savršena  hrana jer sadrži uglavnom zdrave masnoće i jedva da ima uopšte ugljene hidrate. Možete ga dodati smutijima ili njime popuniti jaja i jela na bazi mesa. Takođe je ukusno kada se pojedete sam. Istraživanja pokazuju da jedan celi avokado sadrži od 2 do 6 mcg biotina u zavisnosti od zrelosti i podneblja gde je ubran.

Semenke suncokreta

Semenke suncokreta su zdrava grickalica koja sadrži biotin.Ali budite oprezni sa količinom jer ove semenke sadrže i dosta kalorija pa mogu uticati na povećanje telesne mase.

Džigerica i iznutrice

Kako se većina biotina skladišti u jetri, konzumiranje džigerice je jedan od najjednostavnijih načina da se poveća biotin u ishrani.Treba pomenuti i bubrege, koji takođe sadrže visoke nivoe ovog vitamina za kosu i nokte.Iako mnogi ne uživaju u ovakvoj hrani ako vas muči opadanje kose trebalo bi da probate neke recepte sa džigericom.

Kvasac

I pivski kvasac i pekarski kvasac su dobri izvori biotina, iako se količina može jako razlikovati. Ovo je i jedan od razloga što su maske za kosu od kvasca sve popularnije.Jedna kašika (7 grama) kvasca sadrži između 1.4 i 14 mcg biotina.

Nadam se da ćete imati radosno, mirno i uspešno putovanje do lepše kose!

Biotin za bradu

Žene često koriste biotin za brži rast kose i noktiju, ali da li ste znali da mnogi muškarci koriste biotin kako bi ubrzali rast brade.

Jedna od glavnih prednosti suplementacije biotinom kod muškaraca je što može ubrzati rast brade i povećati debljinu dlake tokom vremena. Neće delovati magično, ali može pomoći vašem telu da prirodno proizvede jaču i zdraviju dlaku po celom telu, a to uključuje bradu i zulufe.

Nedostatak biotina može izazvati opadanje dlaka i pojavu peruti piše Beardresource.com