Crna melasa – 10 razloga koji će vas naterati da nabavite teglu za sebe

melasa

Crna melasa je gusti, tamni sirup, koji nastaje od šećerne trske prilikom pravljenja šećera.Ova vrsta melase sadrži sve vitamine i minerale koji ne uspeju da završe u šećeru, a biljka ih je upila iz zemlje.

Za mnoge nepoznanica, crna melasa se zapravo dugi niz godina koristi u području Kariba, odakle se i proširila po svetu. Osim kao zamena za rafinisani šećer, crna melasa se smatra jednim od boljih prirodnih sredstava za lečenje različitih oboljenja, a primarno je dobro koristiti je za jačanje odbrambenih snaga organizma.

Šta je crna melasa

Mnogi koji su čuli za ovaj pojam se pitaju šta je crna melasa, koja je poznata još i kao melasa sirup. Takođe, jedan od čestih razloga zbog čega ljude zbunjuje ovaj pojam jeste i poreklo reči melasa (latinski mel je termin za med), te se često meša sa medom.

Međutim, melasa sirup je zapravo proizvod koji nastaje tokom obrade šećerne trske, odnosno šećerne repe prilikom proizvodnje šećera.

crna melasa

Upotreba

Upotreba melase se vezuje za Srednju Ameriku, tačnije za oblast Kariba, uzevši u obzir da je ovo područje dobro poznato po uzgoju šećerne trske i repe. Kasnije, početkom 20. veka je crna melasa prvi put dospela na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, a nedugo zatim je započeta njena masovna proizvodnja i u drugim zemljama, a najveći svetski proizvođači ovog preparata danas su Brazil, Indija, Tajvan Tajland, ali i Filipini i Sjedinjene Američke Države.

Iako se često misli da je crna melasa nogata šećerom, činjenica je da u odnosu na sve ostale proizvode koji nastaju obradom šećerne trske i repe, ona zapravo ima namanji procenat šećera, ali zato se u njoj nalaze mnogi vitamini i minerali, poput recimo gvožđa, magnezijuma, selena, kalcijuma, a sadrži i vitamin B 6. Upravo iz tog razloga se upotreba crne melase neprekidno proširuje, te se osim za jačanje imuniteta, smatra i jednim od boljih prirodnih sredstava za lečenje anemije, ali i jačanje nervnog sistema, otklanjanje zatvora, a kako se preporučuje kao odlična zamena za šećer, ona utiče i na regulisanje telesne težine.

Upotreba crne melase je usmerena i na lečenje mnogih oboljenja kože, a na prvom mestu se zna da ima povoljan uticaj na uklanjanje akni i bubuljica, te ostalih nečistoća sa kože.

Melasa kalorije

crna melasa upotreba

Sve kalorije koje se nalaze u melasi i to njih oko 60 u količini od jedne supene kašike, zapravo potiču od ugljenih hidrata, a u njoj se još nalaze i: riboflavin, kalijum, kalcijum i magnezijum, te već pomenuti vitamin B 6, ali i gvožđe, natrijum, bakar, mangan i mnogi drugi vitamini i minerali.

Crna melasa i soda bikarbona kao lek

Crna melasa i soda bikarbona kao lek se preporučuju za lečenje raka, za sve one koji žele da ojačaju svoj organizam, te ga izleče od ovog oboljenja na prirodan način. Ukoliko nije drugačije određeno, preporuka je da se jedna kafena kašičica crne melase pomeša sa istom količinom sode bikarbone, a sve zajedno rastvoreno u čaši vode, te da se tako pripremljen napitak konzumira jednom u toku dana.

Opšta je preporuka da se ovaj tretman ne primenjuje duže od 7, eventualno 14 dana, nakon čega je neophodno napraviti pauzu.

Razlog zbog koga se preporučuje crna melasa i soda bikarbona kao lek protiv raka je taj što ovaj napitak, zapravo hrani zdrave ćelije, a uz to jača imuni sistem i organizmu daje potrebnu energiju da savlada ovu bolest.

Crna melasa za sedu kosu

crna melasa za kosu

Čak se preporučuje i crna melasa za sedu kosu, ali nemojte ni pomisliti da je nanesete direktno na kosu, jer vam to ni u kom slučaju neće biti prijatno iskustvo. Šalu na stranu, najbolje je da je pomešate sa mlakom vodom, te da je nanesete na kosu i ostavite da deluje između 15 i 20 minuta, nakon čega je možete isprati na uobičajen način.

Gde kupiti melasu

Ako vas zanima gde kupiti melasu, odgovor je vrlo jednostavan, jer ovaj preparat možete naći čak i u većim i bolje snabdevenim supermarketima, a u principu bi trebalo da je ima u asortimanu gotovo svake prodavnice zdrave hrane.

Cena

Cena melase ni u kom slučaju ne može da se smatra visokom, jer se 500 grama ovog preparata može kupiti za 100 do 150 dinara.

Robusnog ukusa i puna hranljivih materija, crna melasa je odlična za zdravlje. Nastavite sa čitanjem i otkrijte 10 razloga zbog kojih treba da nabavite teglu crne melase.

 1. Sladak izvor hranljivih materija (kalorije i nutritivna vrednost)

Jedna kašika (20g) ovog tamnog sirupa sadrži:

 • 59 kalorija
 • 14g ugljenih hidrata
 • 12g šećera
 • 1g proteina
 • gvožđe, 19% od dnevno preporučljive količine
 • mangan, 15% od dnevno preporučljive količine
 • magnezijum, 12% od dnevno preporučljive količine
 • kalcijum, 10% od dnevno preporučljive količine
 • kalijum, 8% od dnevno preporučljive količine
 • vitamin B6, 7% od dnevno preporučljive količine
 • bakar, 5% od dnevno preporučljive količine

Osim toga, crna melasa ne sadrži masti ni holesterol, a ima gotovo zanemarljivu količinu natrijuma. Iako crna melasa ima veliku dozu šećera u sebi, bolja je opcija od prerađenog šećera, zbog vitamina i minerala koje sadrži.

 1. Sprečava ili leči anemiju, manjak gvožđa u organizmu

Najčešći uzročnik anemije je manjak gvožđa u organizmu (mada, i deficijencija drugih nutrijenata, kao što je vitamin B12, može izazvati ovaj poremećaj).

Anemiju karakterišu umor, bledoća, ispucale usne, osećaj jeze, anksioznost, opadanje kose i vrtoglavica, a nastaje kada telo ne može da proizvede dovoljno crvenih krvnih zrnaca kako bi uspešno prenosilo kiseonik.

Pošto je crna melasa odličan izvor gvožđa, mnogo lekara preporučuje pacijentima koji boluju od anemije i sličnih poremećaja kašiku dnevno, rastopljenu u vreloj vodi. Ovaj tonik se često zove ‘čaj za trudnoću’, pošto se savetuje ženama koje su u drugom stanju, obzirom da one često pate od anemije i manjka gvožđa.

 1. Sjajna koža i kosa

Manjak gvožđa može naterati kožu da pobledi i počne da puca. Deficijencija ovog minerala utiče i na zdravlje naše kose i noktiju, što potvrđuje 40 godina istraživanja na ovu temu.

Zapravo, manjak gvožđa je jedan od tri glavna razloga zbog kojih žene gube kosu. Nizak nivo gvožđa utiče i na nokte- istanjuje ih i krivi.

Crna melasa sadrži dosta magnezijuma, još jednog važnog minerala koji mnogima manjka. Magnezijum doprinosi zdravoj koži tako što se bori protiv ekcema, akni i bora, sprečava opadanje kose i pucanje noktiju.

Dugoročno konzumiranje crne melase dovodi se u vezu sa poboljšanjem kvaliteta kose i kože, obnovljenog rasta kose i smanjenje sedih!

 1. Bori se protiv PMS-a

Crna melasa se vekovima koristila kao domaći lek protiv simptoma PMS-a, stanja koje pogađa 3 od 4 žene.

Čaj od crne melase može ublažiti neke od karakterističnih simptoma kao što su osetljivost grudi, naduvavanje stomaka, zadržavanje vode, akne, depresija i razdražljivost.

Visok sadržaj gvožđa u čaju može zameniti deo gvožđa koji se prirodno gubi prilikom menstruacije, a sadržaj kalcijuma može imati još veći efekat.

Nekoliko studija sugeriše da žene koje pate od PMS-a imaju manjak kalcijuma, i da njegovo unošenje može ublažiti simptome premenstrualnog sindroma.

Osim toga, neki minerali koji se nalaze u melasi, kao šro su magnezijum i mangan, sprečavaju menstrualne grčeve.

 1. Blagi laksativ

Crna melasa može rešiti problem zatvora, zahvaljujući svom hranljivom sastavu.

Magnezijum opušta mišiće i privlači vodu u stolicu, zbog čega ona lakše izlazi iz tela. Magnezijum citrat se obično preporučuje kao rešenje protiv zatvra, ali u većini slučajeva, magnezijum prisutan u crnoj melasi je takođe efektan.

Svakodnevno uzimajte jednu do dve kašike melase i rastopite u toploj vodi, kako biste pokrenuli sistem za varenje.

 1. Jake kosti

Pošto znamo da je osteoporoza vrlo česta bolest, vrlo je važno da na vreme počnemo da brinemo o zdravlju kostiju.

Za jake kosti, važni su magnezijum i kalcijum (zajedno sa vitaminom D). Crna melasa je odličan izvor kalcijuma i može se redovno konzumirati za jake i zdrave kosti. Takođe, sadrži puno magnezijuma, koji igra važnu ulogu u zdravlju kostiju jer pomaže organizmu da upija i metaboliše kalcijum.

Otkrijte i druge prirodne načine za izgradnju i održavanje jakih kostiju.

 1. Manje stresa

Izborite se sa stresom i anksioznosti, tako što ćete svaki dan započeti čajem od crne melase.

Vitamin B6 podiže nivo seratonina u mozgu. Seratonin je važan neurotransmiter koji utiče na ćelije u mozgu povezane sa raspoloženjem, libidom, apetitom, snom, sećanjem i učenjem. Manjak seratonina dovodi do depresije, kompulzivnog ponašanja, anksioznosti, panike i problema sa besom. Istraživanja su povezala manjak vitamina B6 sa depresijom.

Magnezijum je stari lek za anksioznost, apatiju, depresiju, glavobolju, nesigurnost, razdražljivost, nemir i stres. Ukoliko ste pod stresom, trošićete još više magnezijuma, pa je važno nadoknaditi ga, a to možete učiniti tako što ćete pojesti ili popiti nešto sa crnom melasom, svaki put kada se osećate kao da ste pod pritiskom.

 1. Antioksidant i antiupalna svojstva

U testovima koji su poredili nivo antioksidanata u nekoliko zaslađivača uključujući rafinisani šećer, kukuruzni sirup, agave nektar, sirov šećer iz trske, javorov sirup, žuti šećer, med i melasu, otkriveno je da tamna i crna melasa imaju najviše antioksidanata.

Antioksidanti su od vitalnog značaja za zdravlje, pošto se bore protiv štete nastale oksidacijom- poznate po tome što doprinosi kognitivnom oštećenju, raku, oštećenju jetre, preranom starenju i gotovo svakom drugom negativnom efektu koji vam može pasti na pamet!

Bilo šta što se bori protiv štete nastale oksidacijom, smatra se antiupalnim agentom, i kao takav, crna melasa uspešno ublažava simptome mnogih upalnih stanja, uključujući reumatski artritis.

 1. Snižava krvni pritisak

Ishrana bogata kalijumom važna je za osobe koje imaju visok pritisak jer kalijum prirodno ublaža efekte natrijuma, koji u mnogome doprinosi hipertenziji.

Dve kašike crne melase sadrže 16% od preporučljive doze kalijuma, pa je ona dobar izbor za svakodnevno snabdevanje organizma ovim mineralom.

A prema studiji iz 2009. godine, i magnezijum i kalcijum snižavaju hipertenziju. U ovom istraživanju, osobe koje su uzimale magnezijum u obliku suplemenata, imale su sniženi sistolijski i dijastolni pritisak.

 1. Održava nivo šećera u krvi

Zbog velikog prisustva vitamina, minerala i antioksidanata, crna melasa je bolja alternativa rafinisanom šećeru. Takođe, ona ima niži glikemijski indeks, 55 – što je u granicama prihvatljivosti, prema Asocijaciji za dijabetes.

Ovo znači da je sirup melase idealan za one koji žele da dodaju malo slatkoće, bez skokova šećera u krvi, koji se javlja kod rafinisanog šećera.

Imajte na umu da crna melasa nije ni približno toliko slatka kao drugi zaslađivači! Ali, kako počnete sa ukidanjem šećera iz ishrane, navići ćete se na blagu slatkoću iz prirodnih proizvoda.

Kako se jede i pije crna melasa

Upotreba:

Crna melasa se podjednako dobro slaže i sa slanim i sa slatkim jelima.

Da biste dobili jednostavan, okrepljujući tonik, rastopite 1-2 kašike sirupa u šolji vruće vode i popijte. (Važno: nekim ljudima ovo piće nikako ne prija na prazan stomak, pa proverite da li je to slučaj i sa vama).

Ako želite da crnu melasu ubacite u neke obroke i užinu, isprobajte neki od ovih recepata:

Domaći sos za roštilj – ovaj jednostavni sos se pravi bez kukuruznog sirupa punog fruktoze, koji ćete obično naći u kupovnim sosevima. Domaći sos ne sadrži gluten, soju, orašaste plodove, kukuruz, a mogu ga jesti i vegani! Za ekstra zdravu opciju, preskočite ili zamenite dve kašike šećera, koje su potrebne u receptu.

Ovsena kaša sa bananom i crnom melasom – za zdrav početak dana, napravite ovaj doručak za manje od 10 minuta! Banana i melasa doneće prirodnu slatkoću, a pekan orasi će hrskati pod zubima!

Kolačići od đumbira i melase – zahvaljujući melasi i kokosovom šećeru, ovi kolačići imaju karamelizovan ukus. Osim toga, puni su drugih zdravih namirnica kao što su laneno seme, cimet, karanfilić, đumbir, oraščić i kokosovo ulje.

Smuti za gvozdenu ženu – ovaj obrok u čaši postaće vam omiljeni ove jeseni! Sadrži bademovo mleko, crnu melasu, cimet, đumbir, vanilu, bananu i čia semenke, obezbeđuje vam eksploziju ukusa i hranljivih materija.

Pečeni pasulj – pasulj iz konzerve treba jesti samo u slučaju nužde. Ako ste u mogućnosti da napravite domaću verziju, nikad je ne preskačite! Vrlo ga je jednostavno napraviti- u rernu ubacite sve sastojke (koji uključuju jabukovo sirće, beli luk, melasu i začine) i uživajte!