Čaj od maslačka kao lek (14 primena) dobar za jetru, mršavljenje, protiv raka…

maslacak caj od korena

Većina vlasnika kuća sa dvorištima ne shvata da je žuti korov koji se pojavljuje svakog proleća zapravo biljka koja ima brojne snažne zdravstvene benefite. U stvari, ljudi koriste maslačak u ishrani od pamtiveka, uključujući čaj od maslačka.

Koren maslačka koristi se za lečenje bolova u mišićima, gubitka apetita, nemirnog stomaka, crevnih gasova, žučnih kamenaca, bolova u zglobovima, ekcema i modrica. Takođe povećava proizvodnju urina i služi kao laksativ za povećanje pokretanja creva. Neki koriste maslačak za lečenje infekcija, posebno virusnih infekcija, pa čak i raka. Takođe se koristi kao tonik za kožu, tonik za krv i tonik za varenje. U međuvremenu, maslačak se može naseckati i koristiti kao ukras ili dodatak sosu, ili se može jesti sirovo ili kuvano da minimizuje njegov pomalo gorak ukus.

Takođe možete da koristite koren maslačka, stabljike i cvetove da biste napravili ukusan i super zdrav čaj od maslačaka. Bilo kako bilo, iskoristite prednosti ove neočekivano hranjive biljke.

Kako da napravite čak od maslačka?

Postoji toliko mnogo načina da uključite biljku maslačka u svoje svakodnevne obroke. Jedan od najboljih načina da iskusite sve prednosti maslačka je pravljenje čaja od maslačaka. Ako volite da pijete druge biljne čajeve poput kamilice ili koprive, možda ćete uživati i u čaju od maslačaka i obrnuto. Možete napraviti čaj od korena maslačka ili cveća. Veoma je lako – sledite ova jednostavna uputstva:

Potopite oko jedne kašike stabljike ili cveća 30 minuta u 2 dcl ključale vode. Procedite i spremno je da pijete. Ovaj recept se može udvostručiti ili utrostručiti ako planirate da napravite višednevni čaj.

Takođe možete kupiti organske vrećice čaja od maslačaka u većini prodavnica zdrave hrane. Čak možete naći i vrećice čaja koje se prave i od maslačka i kurkume. Možete i ispržiti koren biljke maslačka i napraviti napitak u obliku kafe. Evo kako se to radi – Nakon čišćenja korena, isecite ga u procesoru za hranu. Koristite pleh za pečenje i pecite komade u rerni na 150 Celzijusa dva sata. Zatim ga ostavite da ključa u kipućoj vodi 10 minuta pre nego što pijete.

Koristi

1. Štiti kosti

Kalcijum je najbogatiji mineral u telu i maslačak sadrži 10 procenata preporučene dnevne vrednosti. Kalcijum se skladišti u strukturi kostiju i zuba. Koristi se za prenos nerva, zgrušavanje krvi, lučenje hormona i kontrakciju mišića. Unosom čaja od maslačaka ili jedenjem zelenila možete pomoći da izbegnete propadanje zuba, napetost mišića i visoki krvni pritisak koji mogu biti uzrokovani nedostatkom kalcijuma.

2. Bogat vitaminom K

Vitamin K je esencijalni vitamin rastvorljiv u mastima koji igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i srca, i možete li verovati da maslačak sadrži preko 500 odsto vaše dnevne vrednosti? To čini maslačak odličan u sprečavanju nedostatka vitamina k. Vitamin K je glavni vitamin koji učestvuje u mineralizaciji kostiju i zgrušavanju krvi – u stvari, vitamin K gradi kosti bolje od kalcijuma! I pomaže u održavanju moždane funkcije i zdravog metabolizma.

Sve je više dokaza da vitamin K može poboljšati zdravlje kostiju i smanjiti rizik od preloma kostiju, posebno kod žena u postmenopauzi koje su u riziku od osteoporoze. Vitamin K takođe pomaže kod menstrualnog krvarenja zbog svojih mogućnosti zgrušavanja krvi. Nedavno je privukao pažnju i zbog svojih svojstava protiv raka. Pokazalo se da je vitamin K efikasan u prirodnom lečenju raka, uključujući smanjenje rizika od karcinoma prostate, debelog creva, želuca, nosa i usta. Jedno istraživanje sprovedeno 2014. godine, objavljeno u časopisu Journal of Nutrition, obuhvatilo je preko 7000 učesnika i otkrilo je da vitamin K ima moć da značajno smanji rizik od raka i kardiovaskularne smrtnosti.

3. Čisti jetru

Uloga naše jetre je da proizvodi žuč, koja pomaže enzimima u telu da razgrade masti u masne kiseline – i da filtriraju i detoksikuju našu krv. Jetra takođe ima neverovatnu sposobnost da razgrađuje i skladišti aminokiseline, sintetiše i metabolizuje masti i holesterol, skladišti glukozu i reguliše naše unutrašnje funkcije.

Vitamini i hranjive materije prisutne u maslačku pomažu nam da očistimo jetru kako bi nastavila da radi pravilno. Maslačak pomaže našem probavnom sistemu održavanjem pravilnog protoka žuči. Čaj od maslačaka ili stabljike takođe su dobra hrana vitamina C za koju studije na životinjama mogu da pomognu pri apsorpciji minerala, smanjuju upalu i sprečavaju razvoj bolesti.

4. Borac protiv dijabetesa

Čaj od maslačka i sok pomažu ljudima koji boluju od dijabetesa podstičući proizvodnju insulina iz pankreasa i održavajući nizak nivo šećera u krvi. Ako naš pankreas ne proizvodi odgovarajuće količine insulina ili ako naše ćelije ne mogu pravilno da prerađuju insulin, to rezultira dijabetesom. Pošto se glukoza ne koristi pravilno, ona se nakuplja u krvotoku i rezultira visokim nivoom glukoze ili šećera u krvi. Da bi se prirodno borio protiv dijabetesa, čaj od maslačaka takođe pomaže telu da ukloni višak šećera koji se čuva u organizmu – jer je diuretik.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu The Review of Diabetic Studies, antidijabetička svojstva maslačka pripisuju se bioaktivnim hemijskim komponentama, uključujući cikorsku kiselinu i seskviterpenske laktone. Istraživači ističu da se koristi i za dijabetes zbog njegovih antihiperglikemijskih, antioksidativnih i protivupalnih svojstava.

5. Poboljšava zdravlje kože

Mlečno bela supstanca koju dobijete na prstima kada razbijete stabljiku maslačka zapravo je odlična za vašu kožu! Sok stabljike maslačka je visoko alkalan i ima germicidna, insekticidna i fungicidna svojstva. Može se koristiti za ublažavanje svraba ili iritacije od ekcema, ringvorma, psorijaze i drugih kožnih infekcija. Osim toga, otkriven je da ekstrakti lista maslačaka i cvetova služe kao potencijalno zaštitno sredstvo protiv oštećenja i apsorpcije UVB zraka.

6. Bogat antioksidansima

Druga važna prednost maslačka jesu njegova visoka antioksidativna svojstva. Studije pokazuju da su antioksidanti supstance koje pomažu u sprečavanju određenih vrsta oštećenja ćelija, posebno onih uzrokovanih oksidacijom. Telo koristi antioksidante za borbu protiv oštećenja slobodnih radikala, što je veoma opasno za tkiva tela i povezano je sa karcinomom i preranim staranjem. Na svu sreću, ispijanje čaja od maslačaka može pomoći telu da izbegne oštećenja ćelija slobodnim radikalima. U stvari, studija sprovedena 2011. godine na Odeljenju za hemiju i biohemiju na Univerzitetu Vindzor u Kanadi otkrila je da je ekstrakt korena maslačka efikasan u uništavanju različitih karcinoma kao rezultat njegovih sposobnosti borbe protiv slobodnih radikala..

7. Bogat vlaknima

Čaj od maslačaka i zelenilo su namirnice bogate vlaknima, što ih čini korisnim pomoćima za varenje i zdravlje creva. Vlakna su odgovorna za brzo kretanje hrane kroz probavni trakt, pomažući mu da optimalno funkcioniše. On deluje tako što izvlači tečnosti iz tela i dodaje masu stolici. Istraživanja pokazuju da dijeta sa visokim sadržajem vlakana takođe smanjuje rizik od gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa, probavnih problema, bubrežnih kamenaca i gojaznosti. Takođe može imati moć da smanji rizik od nekih vrsta karcinoma.

8. Bogat izvor vitamina A

Vitamin A igra kritičnu ulogu u održavanju zdravog vida, neurološke funkcije, zdrave kože i još mnogo toga. To je antioksidans, pa ima moć da smanjuje upalu borbom protiv oštećenja slobodnih radikala. Studije sugerišu da dijetetski vitamin A nudi antioksidante koji sprečavaju kancerogenezu smanjujući nivo slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje DNK. Samo jedna šolja maslačka sadrži preko 100 odsto dnevne vrednosti vitamina A, tako da se možete boriti protiv preranog starenja, respiratornih infekcija i oštećenja vida pomoću samo šoljice čaja od maslačaka. Vitamin A takođe pruža imunu podršku, unapređuje zdravlje kože i pomaže u sprečavanju raka. Za žene koje su trudne, dobijanje dovoljno vitamina A je veoma važno, posebno tokom trećeg tromesečja.

9. Služi kao diuretik

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Alternativna i komplementarna medicina, koren maslačka ima prirodni diuretski efekat, omogućavajući vašoj jetri da brže eliminiše toksine. Takođe pomaže u jačanju imunološkog sistema, uravnoteživanju nivoa šećera u krvi, ublažava žgaravicu i umiruje probavne probleme. Budući da maslačak pomaže u smanjenju mokraćne kiseline i podstiče proizvodnju urina, koristan je za borbu protiv bakterijskih infekcija u probavnom traktu i reproduktivnim organima.

10. Sprečava infekcije mokraćnog trakta

Čaj maslačka može pomoći u sprečavanju infekcija mokraćnih puteva, kao i kod poremećaja mokraćne bešike, problema sa bubrezima i verovatno čak i ciste na reproduktivnim organima. Dobrim delom ovo je posledica njegovih diuretičkih svojstava. Specifična kombinacija ekstrakta korena maslačka i listova druge biljke zvane uva ursi uzeta oralno, pomaže u smanjenju broja UTI kod žena. U ovoj kombinaciji koristi se uva ursi jer ubija bakterije, a maslačak se koristi zbog svoje sposobnosti da povećava protok urina i bori se protiv infekcije.

Rizici, neželjeni efekti i interakcije

Ispijanje čaja od maslačaka smatra se sigurnim. Odlučite se za upotrebu jedne kašike seckanih stabljika na svakih 140 ml vode. Pre nego što čaj postane jači, razgovarajte sa lekarom. Ako planirate da pijete čaj od maslačaka svakodnevno, najbolje je razgovarati sa lekarom da biste isključili moguće interakcije. Izbegavajte da pijete čaj od maslačaka ako uzimate antibiotike ili ste alergični na maslačak. Ako ste alergični na srodne biljke (poput tratinčica, hrizantema, nevena), verovatno ćete biti alergični na maslačak. Ako imate alergije, obavezno se pre uzimanja maslačka obratite svom lekaru.

Maslačak može prouzrokovati alergijske reakcije ako se uzima oralno ili nanese na kožu osetljivih ljudi. Maslačak može smanjiti delotvornost antibiotika. To znači da uzimanje maslačka zajedno sa antibioticima može umanjiti efikasnost nekih antibiotika. Neki antibiotici koji mogu komunicirati sa maslačkom uključuju ciprofloksacin, enoksacin, norfloksacin, sparfloksacin, trovafloksacin i grepafloksacin.

Uzimanje maslačka može smanjiti koliko se telo reši litijuma zbog njegovih diuretičkih svojstava. Ovo bi moglo povećati količinu litijuma u ​​organizmu i rezultirati ozbiljnim nuspojavama. U nekim diuretičkim pilulama ima i kalijuma, zato budite pažljivi kada uzimate ove „pilule sa vodom“ jer ne želite previše litijuma ili kalijuma u ​​organizmu. Maslačak može smanjiti koliko brzo jetra razgrađuje neke lekove. Pre nego što uzmete maslačak, razgovarajte sa svojim lekarom ako uzimate bilo koje lekove koje jetra promijeni. Neki od ovih lekova uključuju amitriptilin, haloperidol, ondansetron, propranolol, teofilin i verapamil.