Pistaći kalorije, nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje (za potenciju, kosu, kožu…)

pistaci

Pistaći su semenke drveta pistaća, koje imaju brojna svojstva dobra za ljudsko zdravlje. Pistaći su izvrstan izvor proteina, antioksidanata i vlakana.

Istraživanja ukazuju da se pistaći koriste u ishrani već hiljadama godina. Ljudi ih jedu i danas u različitim jelima – od salata do sladoleda.

pistaci kalorije

Pistaći kalorije i nutritivna vrednost

Pistaći su jedan od retkih orašastih plodova koji imaju dobro zaokružen balans hranljivih materija, kao što su ugljeni hidrati, proteini, aminokiseline, masti i dijetalna vlakna. Prema Nacionalnoj bazi podataka o hranljivim materijama Ministarstva za poljoprivredu SAD, pistaći su bogati i mineralima, kao što su fosfor, kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum, cink, bakar i natrijum. Oni obezbeđuju i esencijalne vitamine, kao što su vitamini B kompleksa, vitamini A, C i K, kao i betain (trimetilglicin). Pistaći imaju nisku kalorijsku vrednost, i mali sadržaj masti, u poređenju sa mnogim drugim orašastim plodovima i suvim voćem u sličnoj količini.

Pistaći kalorije i nutritivna vrednost na 100 gr

Kalorije 562


Ugljeni hidrati 27.51 g


Dijetalna vlakna 10.3 g


Masti 45.39 g


Proteini 20.27 g


 Tiamin ( Vitamin B1) 0.87 mg 76% dnevnih potreba


Riboflavin (Vitamin B2) 0.160 mg 13% dnevnih potreba


Vitamin B6 1.700 mg 131% dnevnih potreba


Folat (B9) 51 mg 13% dnevnih potreba


Vitamin E 2.3 mg 15%


Vitamin K 13,2 mg 13%


Gvožđe 3.92 mg 30%


Magnezijum 121 mg 34%


Mangan 1.2 mg 57%


Fosfor 490 mg 70%


Kalijum 1025 mg 22%


Cink 2.2 mg 23%


Antiinflamatorik

pistaci za sta su dobri

Prisustvo vitamina E i drugih vitamina sa antiupalnim svojstvima, znači da uvrštavanje pistaća u zdravu ishranu pomaže kod smanjenja upala u gotovo svakom delu organizma.

Pistaći i zdravlje

Evo za šta su sve dobri pistaći….

Pistaći održavaju zdravlje kože

Kada krene proces starenja, koža je jedno od prvih mesta na kojima možete da vidite njegovo delovanje, mada ponekad može da bude veoma neprijatno kada delujete staro i pored toga što ste prilično mladi. Veliki deo ovakvog delovanja nastaje usled prekomernog izlaganja UV zracima sunca, koji mogu da oštete kožu i učine da ona deluje istrošeno. Pistaći sadrže vitamin E, koji jedan od najboljih i najviše prepisivanih vitamina za očuvanje zdravlja kože. Vitamin E odbija izvesnu količinu UV zraka, pa pomaže i da se spreči razmera štete koju koža može da pretrpi.


Pistaći za kosu

Redovno konzumiranje pistaća korisno je ne samo za naše zdravlje i kožu, već i za kosu, jer je stimuliše rast kose.

Ovo korisno delovanje na kosu uglavnom je rezultat prisustva esencijalnih masnih kiselina u pistaćima, kao što su omega 3 masne kiseline, omega 6 masnekiseline i alfa linoleinska kiselina (ALA)

Uz  već navedeno, pistaći su i odličan izvor vitamina E, vitalnog nutrijenta za zdravlje kose.

Redovno i umereno konzumiranje pistaća korisno je za kosu, jer je jača zahvaljujući prisustvu vitamina E i esencijalnih masnih kiselina.

Pored toga, masaža skalpa i kose uljem pistaća daće iste korisne rezultate za jačinu vaše kose.


Pistaći za mršavljenje

Ne nasedajte na pisanja neozbiljnih portala! Pistaći sa preko 500 kalorija na 100 grama nisu uopšte dobra hrana za mršavljenje.Da bi počeli da skidate kilograme trebalo bi da unosite oko 1500 kalorija dnevno ili oko 500 po obroku.Dakle za mršavljenje bi trebalo da zamenite jedan obrok sa 100 grama pistaćija.Ipak oni se mogu koristiti za mršavljenje kao zdrava užina naravno u veoma malim količinama 20 do 30 grama.

Ako grickate stalno i gojite se možete umesto nezdravih grickalica konzumirati pistaće u ljusci.Konzumiranje pistaća u malim količinama neće dovesti do povećanja težine. Umesto toga, može indirektno da vam pomogne da održite zdravu težinu tako što ćete se osećati sitije, smanjujući nivo upale i triglicerida, ubrzavajući metabolizam i smanjujući oksidativni stres.


Da li je bezbedno konzumiranje pistaća u trudnoći?

Da, bezbedno je da uvrstite pistaće u ishranu tokom trudnoće, ali u umerenoj količini. Oni su prepuni proteina, vlakana, kalijuma, folata, kalcijuma i gvožđa – hranljivih materija važnih za rast i razvoj fetusa.

Pistaći sadrže dobru količinu proteina koji su od presudne važnosti za razvoj tkiva i mišića nerođene bebe. Pored toga, pistaći pomažu da kontrolišete svoju telesnu težinu tokom trudnoće.

Visok sadržaj mononezasićenih masnih kiselina u pistaćima, snižava nivo lošeg holesterola i podiže nivo dobrog holesterola, pa na taj način održava ravnotežu lipida u trudnoći.

Pistaći su bogati antioksidantima, uključujući karoten, polifenolne supstance i vitamine A i E, koji jačaju imunitet što je veoma važno za trudnice.

Bogati gvožđem, pistaći pospešuju stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Uključivanjem dovoljne količine ovih orašastih plodova u ishranu, sprečićete anemiju, naročito tokom trudnoće kada je organizmu potrebna veća količina krvi od uobičajene.

Kako su bogati i vlaknima, pistaći pomažu da se hrana lako vari i regulišu pražnjenje creva. Oni mogu da ublaže konstipaciju do koje dolazi usled hormonskih promena u ranoj trudnoći.

Zbog svog bogatog nutritivnog sastava dobri su i za dojilje.


Pistaći za decu

pistaci za decu

Da li će vaša deca biti pametnija od pistaća

Pistaći, kao što smo ranije pomenuli, sa svojim visokim sadržajem vitamina B6 mogu da doprinesu neometanom funkcionisanju nervnog sistema i poboljšaju transmisiju nervnih impulsa. To znači da će funkcionisanje mozga vašeg deteta biti poboljšano.

Pistaći sadrže i veliku količinu dijetalnih vlakana – 10g na 100g pistaća. Ova količina dijetalnih vlakana osigurava lako pražnjenje creva kod dece. Toje danas naročito važno za decu, jer postoji sve veća zabrinutost zbog konstipacije, koja se javlja čak i kod dece.

Kao i drugi orašasti plodovi i pistaći mogu da izazovu alergiju kod nekih osoba. Ovo posebno važi za decu.


Pistaći za potenciju

Čuli ste da su pistaći dobri za potenciju? Svaki muškarac želi da bude bolji u krevetu, ali da li je tako lako pojačati potenciju i izdržljivost samo jedenjem pistaća?

Postoje neke oprečne informacije o tome da li je konzumiranje pistaća za potenciju efektivno ili ne i u ovom kratkom članku preći ćemo kroz tri razloga zbog kojih pomažu, i jedan od razloga zašto biste trebali da ih izbegnete.

Pistaći kao afrodizijak, prirodno sredstvo za potenciju pa čak i erektilnu disfunkciju posebno su postali popularni posle članka u popularnom Britanskom dnevnom listu Mirror.co.uk koji je spomenuo neku tursku studiju koja je provedena na impotentnim muškarcima a koji su navodno počeli jesti pistaći i za tri sedmice primetili “značajno” poboljšanje njihove erektilne funkcije.

Može li biti stavrno? Da li je to zaista sve? Mora postojati nešto što nam ne govore. Postati životinja u krevetu ne može biti tako jednostavno kao jedenjem ukusnih zelenih pistaća.

U svakom slučaju … Pistaći mogu biti korisni za potenciju, ali postoje 3 različita načina na koje mogu da pomognu kao afrodizijak. Međutim, tu je i loša strana…

pistaci za potenciju

Tako je studija koja je spomenuta u članku na sajtu mirror.co.uk je studija objavljena u International Journal of Impotence Research.

U ovoj studiji uzeli su 17 muškaraca koji su imali impotenciju najmanje 12 meseci i počeli im davati 100 g pistaća dnevno u periodu od tri nedelje. Međunarodni indeks erektilne funkcije je meren pre i posle tri nedelje. Rezultati … Pa ovaj indeks uzima u obzir pet različitih oblasti koje se bave seksualnom željom, zadovoljstvom … i sve su poboljšane.

Pomaže u smanjenju holesterola koji ubija potenciju kod muškaraca

Visok nivo holesterola je poznati krivac za erektilnu disfunkciju. Holesterol može izazvati nakupljanje plaka u arterijama i izazvati visok krvni pritisak. A prema zdravlju Healthline, ateroskleroza, ili sužavanje krvnih sudova, je najčešći razlog za erektilnu disfunkciju. Dakle, kao što možete zamisliti, ako imate holesterol on će loše uticati na vaše arterije, a smanjenje efikasnosti vaših krvnih sudova nije dobra stvar za potenciju.

Srećom, jedenje pistaća svakog dana može da vam pomogne da rešite probleme sa holesterolom, barem u nekoj meri.

Jedenje pistaća na dnevnoj bazi u dužem vremenskom periodu može smanjiti LDL holesterol (loš holesterol).

U ovoj studiji bilo je 28 osoba sa visokim vrednostima LDL-holesterola stavljenih pod mikroskop (ne bukvalno naravno). Ispitanici su počeli sa studijom da jedu hranu sa visokim sadržajem masti mesec dana, nakon čega je usledila mesečna konzumacija jedne porcije pistaća dnevno, a na kraju i još jedan mjesec konzumiranja dva dnevna obroka pistacija.

Rezultati … Nivoi LDL holesterola su se smanjili za 9% u prvom mesecu konzumiranja pistacija za jednu porciju dnevno, nakon čega je usledio pad od 12% u drugom mesecu kada su jeli dva obroka dnevno.

Ova studija, međutim, nije pokazala nikakvo poboljšanje nivoa HDL, što je dobar holesterol.

Postoji mnogo različitih stvari koje mogu da utiču na seksualne performanse. Iako možda ne mislite da je holesterol jedan od njih, on može imati efekat, iako indirektno.

Antioksidanti povećavaju zdravlje sperme

Još jedan od razloga zašto su pistaći dobri za potenciju su zato što su bogati antioksidantima, koji čine čuda za zdravlje sperme.

Zapravo, smatra se da je uzrok za 30 do 80% neplodnosti kod muškaraca oksidativni stres. Većina studija pokazuje da suplementacija antioksidanata poboljšava broj spermatozoidaa, njihovu pokretljivost i smanjuje oštećenje DNK sperme.

I naravno sigurno želite da dobijete hranjive tvari kroz prirodni izvor, umjesto da uzimate pilule i tablete. Tako su na ovaj način pistaći odličan izbor.

Kao i većina oraha, pistaći su bogate različitim antioksidantima. Da spomenemo samo neke, oni sadrže dobre količine beta-karotena, luteina, flavonoida, magnezijuma i drugih.

Ali pistaći smanjuju nivoe testosterona?

Videli ste tri razloga zbog kojih su pistaći dobri za potenciju, ali možda ste čuli da smanjuju nivo testosterona.Mogu se naći brojne informacije koje tvrde da pistaći zaista smanjuju nivoe testosterona i sa ovim informacijama je sve teže reći da li biste trebali jesti pistaći za potenciju.

Razlog zbog kojeg su pistaći, zajedno sa nekim drugim orašastim plodovima, smanjuju nivo testosterona je zbog vrste hemikalije koja se naziva fitosterol. Sa smanjenjem nivo testosterona slabi i potencija.Tako da u svakom slučaju pistaći nisu čarobno sredstvo za potenciju.


Pistaći za žene

pistaci za zene

Pistaći su veoma dobri za zdravlje žene imaju visok sadržaj bakra, što doprinosi boljoj apsorpciji gvožđa u organizmu, koje potiče iz drugih namirnica. Zbog toga su pistaći dobri u borbi protiv oboljenja poput anemije, jer vrednost hemoglobina raste i pojačava cirkulaciju krvi.Žene bi zbog ovoga trebalo da konzumiraju pistaći tokom menstruacije.

Pistaći pomažu i protiv suvoće kože. Sadržaj zdravih masnih kiselina ima glavnu ulogu u ovom slučaju. Masti takođe deluju i kao dobar nosilac ili osnovno ulje ako se koriste kao sastojak u tradicionalnim terapijama, kao što su aromaterapija i tradicionalna masaža.

Visok sadržaj vitamina B6 u pistaćima, pomaže stvaranju aminokiselina koje su od presudne važnosti za prenos nervnih impulsa. Stoga pistaći imaju i presudnu ulogu u odražavanju zdravlja nervnog sistema.


Pistaći pre spavanja

Zašto bi trebalo jesti pistaći pre spavanja? Zato što su ovi ukusni zeleni plodovi punjeni vitaminom B6 i sadrže nezasićene masti. Oba poboljšavaju nivo serotonina, a on je važan regulator ciklusa spavanja i buđenja.


Jačaju imunitet

Pistaći sadrže antioksidante koji jačaju imunitet. Ovo pomaže našem telu da se bolje bori protiv bakterija, virusa i raznih bolesti. Takođe, leče upale i oksidativni stres.


Poboljšava zdravlje očiju

Pistaći su bogati zeaksantinom i luteinom, koji su karotenoidi. Oni sprečavaju makularnu degeneraciju koja rezultira gubitkom vida ili zamagljenim vidom. I ostali orašasti plodovi takođe poboljšavaju zdravlje očiju.


Pistaći drvo ( biljka) poreklo

Pistać je drvo koje vodi poreklo iz zapadne Azije i Male Azije – od Sirije do Kavkaza i Avganistana. Arheološki nalazi u Turskoj ukazuju da su ovi orašasti plodovi korišćeni u ishrani još 7000. n.e. Pistaći su u Italiju dospeli preko Sirije u 1. veku nove ere. Od tada se gajenje ovog drveta proširilo i na druge mediteranske zemlje. Ovo drvo je po prvi put stiglo u SAD 1854. godine, a doneo ga je Čarls Mejson, koji je distribuirao seme radi eksperimentalnog uzgoja u Kaliforniji.

Komercijalna proizvodnja pistaća počinje kasnih 70-tih 20. veka, a naglo se proširila kao glavna delatnost u dolini Sen Hoakin (Kalifornija). Druge velike regije u kojima se proizvode pistaći nalaze se u Iranu i Turskoj i u manjoj meri Siriji, Indiji, Grčkoj, Pakistanu i još nekim područjima.

Drvo pistaća uspeva u područjima gde su zime hladne tek toliko da prekinu stanje mirovanja pupoljka, a leta topla i duga. Drvo je otporno na sušu i toleriše visoke letnje temperature, ali ne i vlagu i visoku vlažnost vazduha. Ovo drvo je otporno na hladnoću približno isto kao i drvo badema i masline, ali u proleće cveta kasnije od badema. Minimalni period hladnog vremena pre početka cvetanja procenjuje se na 600 – 1500 časova.

Drvo pistaća je široko, guste krošnje i listopadno, a sporo raste u visinu i može da dostigne i 10m, dok u širinu može da da ide od 7 – 9m, sa jednim ili nekoliko stabala. Ovo drvo je sklono širenju i poginjanju, pa u početku može da bude neophodno podupiranje. Njegova široka krošnja i atraktivno lišće čine ga vrednim ukrasom.


Cena

Cena pistaća je prilično visoka na žalost mnogih ljubitelja, 100 grama košta oko 250 dinara.