Kako smanjiti listove na nogama (Svi saveti na jednom mestu! Debeli listovi će biti prošlost)

kako stanjiti listove

Ako imate debele, jake ili jednostavno nesrazmerno velike listove na nogama, pažljivo pročitajte ovaj članak…

Iako smanjenje obima samo na određenom delu tela nije moguće, možete stanjiti listove tako što ćete smanjiti ukupnu telesnu težinu. Vežbe će generalno izgraditi mišiće na listovima; ako imate salo na nogama, one mogu biti učinkovite i kad je u pitanju topljenje sala i smanjenju telesne težine.

Zdrava ishrana takođe može pomoći da se smanji ukupna telesna težina i istopi salo, što može imati pozitivan uticaj na obim listova na nogama.

kako smanjiti listove

Postoje i neke navike koje mogu biti razlog što vaši listovi na nogama izgledaju veće. Identifikovanje ovih navika može biti od pomoći.

Da li geni imaju uticaj na debljinu listova?

Sve proporcije tela su nasledne i bar delimično kontrolisane genetikom. Ako jedan od vaših roditelja ili druge osobe u vašoj porodici imaju velike listove na nogama, to može biti i vaša genetska predispozicija.

Vežbe za smanjenje listova

kako smanjiti listove vezbama

Kardio vežbe

Kardio vežbama ćete najbrže skinuti salo ne samo sa listova već i sa ostalih delova tela. Ako imate višak masnoća za sagorevanje, 60 minuta kardio treninga umerenog do visokog intenziteta, 2-3 puta nedeljno može vam pomoći da smanjite težinu, a da pri tom ne povećate mišićnu masu na listovima.

Šta su kardio vežbe?

Brzo hodanje po ravnom putu: Brzo hodanje se sada smatra jednom od najmanje efikasnih varijacija kardio važbanja, ali je odlično za početnike ili one koji su povređeni ili gojazni. To je varijacija kardio treninga vrlo niskog intenziteta.Dva do tri puta nedeljno hodajte po 60 minuta.Ako prvi put ne možete da izdržite prekinite kad se umorite, sledeći put ćete izdržati duže, nastavite da povećavate dužinu i brzinu hodanja dok ne dostignete 60 minuta.

Trčanje je efikasnije od hodanja, ali je i mnogo napornije, što znači da većina početnika neće baš dugo izdržati.Ipak ako želite stanjiti debele listove na nogama brzo posle zagrevanja brzim hodanjem trčite koliko možete da izdržite a onda nastavite trening hodanjem.

Trčanje na traci može biti odlična alternativa za trčanje na stazi, jer vam omogućava da podešavate brzinu zavisno od nivoa kondicije.

Plivanje je odličan trening visokog intenziteta sa minimalnim rizikom za povrede.

Vožnja bicikla je trening visokog intenziteta, ali ne previše zahtevna, tako da je ovo odlična vežba za ljude skoro svih nivoa sposobnosti.Za smanjenje listova na nogama možete voziti i sobni bicikl.

Vežbe sa tegovima

Vežbajte sa malim tegovima kako bi mogli smanjiti obim nogu i listova.Ako su vaši listovi debeli, mekani zbog sala i bez definicije trening sa tegovima male težine vam može pomoći.Vežbanje sa tegovima male težine vam može pomoći da sagorite salo a da pri tom ne povećate masu mišića na listovima.

Čučnjevi

Radite čučnjeve.Koristite svoju telesnu težinu kao otpor. Stanite sa stopalima razmaknutim u širini kukova, stavite ruke na bokove i savijajte kolena, tako da tonirate svoje listove i butine. Za dodatan efekat na vaše listove, pokušajte da se oslonite na svoje pete, a ne na prste, tako da ćete više sagorevati salo i manje a manje razvijati mišiće na listovima. Kada čučnete ostanite 2-3 sekunde podignite se ponovo i stanite uspravno. Napravite 10-15 čučnjeva odmorite pa ponovite još jednom.Ako želite smanjiti listove na nogama moraćete da radite ovu vežbu svakodnevno.

Za dodatnu ravnotežu, ispružite obe ruke direktno ispred sebe sa dlanovima okrenutim prema podu, paralelno sa podom. U kombinaciji sa pravilnom ishranom ovo će vam pomoći da skinete masne naslage na listovima.

Podizanje na prstima

vezbe za listove

Da bi maksimalno uticali na listove na nogama podižite se na prstima. Da biste radili ovu vežbu, jednostavno malo razmaknite stopala i držite se za sto ili se oslonite na zid. Zatim se podignite na prstima tako da vam pete budu što više u vazduhu.Ostanite podignuti najmanje jednu sekundu pre nego što se ponovo oslonite na pete, osetićete veliko opterećenje u listovima.Da bi smanjili debele listove na nogama uradite seriju od 20 podizanja svakog dana.

Stepenica

Ova vežba se razlikuje od penjanja uz stepenice.Stanite na ravnu površinu ispred stepenice ili nekog ravnog predmeta visina 20 do 30 cm.Samo prstima stanite na stepenicu i odmah počnite da vraćate nogu nazad.Istovremeno počnite da podižete drugu nogu.Ovo treba da radite što brže kao da vrhovima prstiju trčite po stepenicama (ipak koristite samo jednu stepenicu jer je bezbednije).Ako vežbu izvodite pravilno osetićete da vam listovi gore.

Vežbajte koliko god možete da izdržite.Što duže budete vežbali brže ćete smanjiti listove na nogama.

Izbegavajte sledeće vežbe i aktivnosti jer mogu dodatno povećati vaše listove

kako stanjiti listove

Evo nekih aktivnosti koje treba da izbegavate ukoliko ne želite da vaši listovi budu još veći:

Hodanje ili trčanje uzbrdo: Kako bi smanjili listove treba da hodate i trčite što više ali samo po ravnom terenu, hodanje i trčanje uzbrdo mogu da dovedu do povećanja mišićne mase na listovima.

Preskakanja konopca: Preskakanje konopca je odlična kardio vežba za mršavljenje, ali može uticati na povećanje mišićne mase na listovima.

Sprint: Brzo trčanje, sprint takođe može dovesti do povećanja mišićne mase na listovima.Za mršavljenje i smanjenje obima listova i butina najbolje je da trčite umerenim ili sporijim tempom.

Ishrana

Kako smanjiti listove na nogama ishranom?

kako smanjiti debele listove

Smanjite unos kalorija

Pazite koliko ćete kalorija unti svakog dana. Ne možete istopiti salo samo na određenim delovima tela, ali možete da smanjite ukupnu količinu sala na telu, što će vam pomoći da smanjite i listove, butine i zadnjicu. Da biste izgubili na težini, treba da unosite manje kalorija nego što trošite tokom dana.

Koliko kalorija treba da unosite na dan može da varira u zavisnosti od pola, starosti, nivoa aktivnosti i drugih faktora životnog stila. Nemojte jesti manje od 1200 kalorija dnevno.

Da bi smanjili unos kalorija obavezno iz ishrane izbacite sve slatkiše i zašećerene napitke uključujući i sokove koje nazivaju “voćni”.

Efikano ćete topiti salo ako unosite 1300 do 1500 kalorija ali pazite, 100 grama čokolade sadrži 500 kalorija koliko i jedan prosečan ručak sa povrćem i malo nemasnog mesa.

Takođe i gricklaice kao što je čips su prave kalorijske bombe.Ako želite smanjiti listove na nogama ne pomišljajte na njih!

Dijeta bez masnoća

Ako su vaš problem debeli listovi, onda zaista ne možete smanjiti njihov obim bez skidanja bar nekoliko kilograma ukupne težine.Da bi se to postiglo najbolja je dijeta sa niskim sadržajem masti koja smanjuje vašu ukupnu težinu. Treba da jedete i masnoće, ali samo zdrave kao što su avokado, orasi i maslinovo ulje. Izbegavajte proizvode sa trans-mastima kao što su peciva, lisnata testa, margarin, pržene namirnice (pomfrit) i krekeri.

Više voća i povrća

Raznovrsna ishrana sa mnogo voća i povrća pružiće vam mnogo važnih vitamina, minerala i vlakana. Sve vrste voća i povrća su dobre kada želite smanjiti debele listove i butine, ali neki zaista zdravi izbori uključuju:

  • Zeleno lisnato povrće kao što su spanać, blitva i zelena salat
  • Kupusnjače kao što su kupus, brokoli, kelj, karfiol
  • Citrusno voće kao što su limuni, narandže, limeta i grejpfrut

Žitarice

Zamenite sve proizvode od belog brašna proizvodima od celog zrna žitarica. Cela zrna su dobri izvori vlakana, zbog čega ćete se osećati sito mnogo duže. To će vam pomoći da jedete manje. Proizvodi od belog brašna mogu uzrokovati nagli skok šećera u krvi a malo posle toga nagli pad .To će vas i učiniti gladnijim i umornijim već 2-3 sata posle obilnog obroka. Cela zrna obuhvataju integralni hleb, zobenu kašu, braon pirinač, kuvanu pšeničnu i ječam. Rafinirani proizvodi od uključuju beli hleb, beli pirinač, testeninu i većinu vrsta krekera i peciva.Ako uvedete ove promene u ishranu ne samo da ćete smanjiti debele listove na nogama nego ćete se osećati mnogo bolje i biti zdraviji.

Proteini

Protein su važan deo ishrane.Oni će vam pomoći da jedete manje i sagorite više kalorija. Odaberite nemasne izvore proteina što znači posno meso umesto masnih vrsta poput rebara ili masnih odrezaka.

Potražite:

  • Pileće i ćureće grudi
  • Nemasnu govedinu
  • Svinjsku kremenadlu
  • Mahunarke kao što su pasulj, leća i grašak
  • Jaja
  • Nemasni mlečni proizvodi kao što su mleko ili jogurt sa masnoćom ispod 1,8%

Životne navike

Da li je moguće i kako smanjiti debele listove na nogama promenom određenih životnih navika

Kad hodate oslanjajte se na celo stopalo

Možda hodate na način koji stavlja dodatni pritisak na vaše listove što za posledicu može imati povećanje mišićne mase. Na primer, možda hodate na prstima umesto da gazite celim stopalom. Pokušajte hodati tako što ćete prvo stati na petu i tek na kraju spustiti prste. Možda čak i ne shvatate da hodate na prstima. Zamolite prijatelja da vas posmatra kako hodate i čujte iskreno mišljenje.

Bar privremeno zaboravite na štikle

Ako često nosite visoke potpetice, možda je došlo do neuravnoteženog razvoja mišića na listovima koji uzrokuje da vaši listovi izgledaju neproporcionalno veliki. Možda ćete morati da prestanete da nosite visoke potpetice dok se ove anomalije ne koriguju. Vežbe otpora kao što su čučnjevi mogu da pomognu u ispravljanju mišićne neproporcionalnosti uzrokovane suviše visokim štiklama.

Redovno istežite noge

Dok istezanje nogu neće smanjiti debele listove, može pomoći u održavanju pravilne pozicije zglobova.A to može da utiče na funkcionisanje listova.

Istezanje listova

Dodirnite nožne prste: Sedite sa spojenim i ispruženim nogama i polako se nagnite napred dok rukama ne dodoirnete nožne prste.U početku će vam biti teško, treba dosta važbanja da bi uspeli.Svaki put pokušavajte da se što više približite nožnim prstima, dok ne osetite pečenje i bol u listovima. Zadržite se u tom položaju 15 sekundi.

Masaža je takođe dobra!

Posle istezanja ili vežbanja masirajte svoje listove.Možete ih namazati nekim uljem i masirati palčevima i vrhovima prstiju.Od dugog stajanja listovi mogu da oteknu i izgledaju još deblje.Svake večeri potopite noge u toplu vodu na petnaestak minuta a posle toga ih obavezno ispružite ili podignite.

Neka medicinska stanja i bolesti mogu biti uzrok

edem

Možda imate debele listove ne samo zbog sala veći i zbog nakupljanja tečnosti.Ovo stanje je u medicini poznato kao edem.Da bi se izborili protiv njega najbolje je što više smanjite količinu soli u ishrani.Kad god možete podignite noge.Čajevi za izbacivanje tečnosti kao što je čaj od peršuna takođe mogu biti od velike pomoći.

Svaka žena želi da joj listovi budu što tanji jer uz njih pristaje uska nogavica i svaka suknja.Vežbe za smanjenje listova na nogama mogu izgledati kao veoma naporne ali ako počnete malo po malo postaće vaša navika i čak će vam i prijati.

Dodatni saveti

salo na listovima

Najveća greška koju možete da uradite je da nosite obuću sa ravnim đonom u kombinaciji sa kratkim haljinama. To je potpuna NE-NE. Zbog ovakve obuće vaše noge će izgledati kraće , a listovi još deblje i ružnije. Dakle, visoka peta je pravi izbor za vas.Pomenuli smo da visoke štikle mogu uticati na dodatno razvijanje mišića na listovima zato izaberite obuću sa visokom platformom.

Pokrijte ih

debeli listovi

Ako ne možete smanjiti debele listove na nogama najbolje je da nosite duge haljine koje pokrivaju listove ili pantalone sa širokim nogavicama.

Ako ipak želite da nosite nešto kraće ili usko najbolje je da pokušate da odvučete pažnju sa svojih nogu oblačenjem u tamne boje na gornjem delu vašeg tela.Dekolte, pa čak i masivni nakit oko vrata, mogu potpuno izvuku iz fokusa vaše debele listove.

Odgovori na najčešća pitanja

Kako skinuti salo sa listova?

Nije moguće skinuti salo samo sa listova a da pri tom ne dođe do promena na drugim delovima tela.Masne naslage na listovima će nestati kad skinete višak težine koji sigurno imate.Veoma retko se kod vitkih osoba javljaju debeli listovi na nogama.

Kako smanjiti butine i velike listove na nogama ?

Generalno svi saveti za smanjenje listova važe i za butine.Da bi smanjili obim butina takođe  morate da obratite pažnju na ishranu i radite kardio vežbe koje smo pomenuli.