Brojsova dijeta protiv raka (terapija gladovanjem) iskustva i recepti za sok i čaj

totalna terapija

Brojsova dijeta poznata kao terapija gladovanjem, totalna terapija  i Brojsova metoda protiv raka podrazumeva post koji traje 42 dana i tokom koga se piju samo posebni sokovi od povrća i čajevi.

Nema dovoljno naučnih dokaza da Brojsova dijeta zaista leči rak (dijeta je nastala kao „prirodni lek za rak“).

Dijeta protiv raka po Dr. Brojsu može izazvati pothranjenost, a pacijentima se savetuje da prekinu sa konvencionalnom terapijom za rak.

brojsova dijeta

Suština Brojsove dijete je strogo ograničen režim ishrane takozvana terapija gladovanjem, koja podrazumeva post od 42 dana, tokom koga se pije samo poseban Brojsov sok od povrća i Brojsov čaj.

Prema Brojsovoj metodi, kanceru je potrebna čvrsta hrana da bi preživeo i razvijao se u telu. Postoje i neke dodatne preporuke, npr. da se svakog dana boravi što duže na svežem vazduhu, odmaranje ali i lagana fizička aktivnost više puta tokom dana, masaža itd. Dr. Brojs je smatrao da za uspešno lečenje raka svaki pacijent mora da ima veoma pozitivan stav prema životu, da ne bude depresivan i da ostavi po strani sve brige i stres.Ova psihološka strana je veoma bitna jer oni koji klone duhom i predaju se neće uspeti da se izleče.

Brojsov sok

brojsov sok

Recept za sok Rudolfa Brojsa za lečenje raka

Sok se sastoji od cvekle, šargarepe, celera, rena i krompira u određenoj razmeri. Cilj je da se organizmu obezbede osnovni nutritivni elementi. U kombinaciji sa ovim sokom, Brojs preporučuje različite biljne čajeve za još bolje čišćenje organizma.

Sastojci

  • Cvekla 300 grama (50%)
  • Šargarepe oko 100 grama (20%)
  • Jedan celer oko 100 grama (20%)
  • Polovina krompira
  • Jedna crna rotkva

Sve namirnice za Brojsov sok moraju biti organske.

brojsova terapija gladovanjem

Uputstvo

Stavite sve namirnice u sokovnik. Dobijeni sok popijte polako.Brojsova terapija gladovanjem se zasniva na konzumiranju isključivo oko 5 dl ovog soka i čajeva.

Dr Brojs je preporučivao redovno čišćenje creva kako biste izbegli vraćanje toksina u organizam. Kako tumor odumire, on će oslobađati toksine.Dok traje terapija protiv raka gladovanjem, i vaše telo će oslobađati toksine. Pošto će se creva „ulenjiti“ tokom posta na soku, svakodnevni klistir je nezaobilazan u ovom procesu čišćenja organizma.

Suština Brojsove dijete je strogo ograničen režim ishrane koji traje 42 dana i podrazumeva samo pijenje soka od povrća i čajeva.

Brojsov čaj

brojsov caj

Brojs preporučuje i tri vrste čaja za lečenje svih vrsta raka: „čaj od žalfije“, „čaj za bubrege“ i „čaj od geranijuma“. Čaj od žalfije se pravi od žalfije (Salvia officinalis), kantariona (Hypericum perforatum), mente (Menta piperita) i matičnjaka (Melissa officinalis). „Čaj za bubrege“ se pravi od preslice (Equisetum arverse), koprive (Urtica dioica), troskota (Polygonum aviculare) i kantariona, u posebnom odnosu i koristi se samo tokom prve tri nedelje. „Čaj od geranijuma“ se pravi samo od crvenog geranijuma (Geranium robertianum) i dozvoljeno je piti samo po pola šolje čaja na dan. Za određene vrste raka se preporučuju i neki dodatni čajevi.

Brojsov čaj recept

Kada pola litra vode proključa sipajte kašiku žalfije i ostavite da ključa 3 minuta.Kada ste čaj skini sa ringle treba dodati prstohvat kantariona, nane i matičnjaka.Poklopite i ostavite deset minuta da se prohladi.Polovinu treba popiti pre doručka, a drugu polovinu pred spavanje.

Upotreba šećera nije dozvoljena.

U slučajevima leukemije, dijeta je drugačija, pacijenti moraju da piju preporučen čaj i sok, ali mogu da jedu bilo šta izuzev supe od mesa, govedine, svinjetine i podgrejane hrane, kao i masti i pržene hrane.

Brojs dalje navodi da pacijenti ne treba da započinju ovakvu dijetu odmah nakon operacije, već da treba da čekaju bar dva do pet meseci.

Dok traje brojsova terapija gladovanjem nije dozvoljeno koristiti druge tretmane za lečenje raka. On preporučuje boravak na svežem vazduhu, fizičku aktivnost i ostavljanje cigareta (što važi samo za pušače). Dalje, pacijent ne bi smeo da leži iznad takozvanih „vodenih žila“ (izvori radijacije) i treba da izbegava kontakt sa praškovima protiv buba, insekticidima, sprejevima koji sadrže aerosoli i osveživačima vazduha.

Dalje, se navodi da kad se završi terapija gladovanjem pacijent ne bi nikad više trebalo da jede podgrejanu hranu, ali da mogu postepeno da uvodi laku hranu sa malo soli i da treba da pije po 60 ml soka od povrća svakog dana još dve do četiri nedelje nakon završetka dijete.

Dijeta protiv raka po Dr. Brojsu i nauka

brojsova metoda

Tvrdnje o efikasnosti ove dijete protiv raka nemaju naučnu potporu i nema nikakvih pouzdanih naučnih dokaza da ova metoda zaista leči bilo šta, uključujući i rak.

Mnogo je verovatnije da će preporučeni post takozvana terapija gladovanjem biti zapravo opasna za ljude obolele od raka, jer je kod njih već prisutan rizik od pothranjenosti. Pošto sam Brojs savetuje prekidanje sa klasičnom terapijom za rak tokom ove dijete, mnogi ga, nažalost, slušaju i piju isključivo sok i čaj oji im se preporučuje.

Nema dovoljno naučnih ispitivanja vezanih za prednosti i opasnosti koje sa sobom nosi Brojsova dijeta.

Brojs naglašava da je pacijentima strogo zabranjeno da jedu ili piju bilo šta osim preporučenih sokova i čajeva tokom pomenutog perioda od 42 dana. On daje striktne instrukcije o pripremi i konzumaciji sokova i čajeva. Sokovi se prave od cvekle, celera, šargarepe, crne rotkve i krompira kada pacijent ima rak jetre. Svo povrće mora biti organski uzgajano i dobro očišćeno. Maksimalna količina soka koja se može uzeti tokom jednog dana je pola litre.

Uprkos činjenici da nema naučnih dokaza da Bruessova terapija funkcioniše, postoji komercijalna formulacija Brojsove dijete kao i čajevi koji se mogu kupiti prekointerneta, neke banje nude lečenje Brojsovom metodom, Brojsova knjiga o lečenju raka prodata je u milion primeraka…

Mehanizam akcije i navodne indikacije

totalna terapija

Brojs je tvrdio da ćelije raka žive isključivo od čvrste hrane („…jedini pacijenti koji su umrli su oni koji su jeli nešto“). On je tvrdio da maligne ćelije ne mogu da se hrane sokom od povrća i da će potpuno nestati ako pacijent tokom 42 dana pije isključivo sokove od povrća i biljne čajeve.

Brojs je citirao Bruna Vornaburga, koji je rekao da su za kancerogeni proces neophodni proteini i da tumor ne može nastaviti da se razvija ako u ishrani pacijenta nema proteina.

Dalje, Brojs je tvrdio da će zbog ishrane bez proteina telo brzo napasti i uništiti tumor, te da ova dijeta deluje kao „operacija bez skalpela“. Brojs je verovao da je dijeta koju je smislio ne samo lek, već i preventiva za rak.

Da li su ovo potpune besmislice?

Poznato je da u uslovima ekstremne gladi i nedostatka nutritijenata organizam razgrađuje sopstvena tkiva kako bi obezbedio održanje osnovnih funkcija.U ovakvoj situaciji organizam će razgraditi sve masne naslage i mišiće.Za 42 dana pacijent će izgledati kao da je izašao iz nacističkog koncetracionog logora.Problem sa pacijentima od raka je što su uglavnom već jako slabi, iscrpljeni i sa smanjenom telesnom težinom.Ovakav post to jest terapija gladovanjem može biti veoma opasna za njih!

Poznati su slučajevi da su zbog ekstremne izgladnelosti pacijentima nestala masna tkiva koja su imali ili površinski benigni tumori (organizam ih je razgradio!) ali nema naučnih dokaza da bi se to desilo i sa ćelijama raka.

Mozak ostaje poslednji i da bi se obezbedio njegov opstanak organizam bi trebalo da razgradi sva tkiva koja mu nisu potrebna za preživljavanje.Ako se ovo uzme u obzir tvrdnje da je Brojsova dijeta „operacija raka bez skalpela“ nisu potpuna besmislica.

Dr. Brojs je tvrdio da će eliminacija proteina iz ishrane uticati na izlečenje jer se ćelije raka hrane proteinima tj. kao i druga tkiva rastu zahvaljujući proteinima (zapravo aminokiselinama od kojih su sastavljeni).

Nažalost pored glukoze najbrže konzumirana hranljiva materija kod mnogih kultivisanih ćelijskih linija raka je glutamin amino kiselina koja se ne mora unositi hranom već je sam organizam može sintetisati.

Brojsov sok nažalost sadrži glukozu, ne u velikim količinama ali sadrži a ona je glavno pogonsko gorivo za rast ćelija raka.

Medicina je davno uočila vžnost proučavanja ishrane ćelija raka i na tome se radi skoro od kad je počela da se razvija hemoterapija.Urađene su mnoge naučne studije i istraživanja ali neko potpuno efikasno rešenje do danas nije pronađeno.Teško je poverovati da farmaceutska industrija sakriva lek za rak.

Treba se zapitati da li su mnogobrojni onkolozi i naučnici čuli da postoji nekakva Brojsova metoda protiv raka i da li je bar neko od njih uzeo za ozbiljno.Ako nema takvih treba se zapitati zašto.Zašto baš niko ne veruje u da je ova terapija efikasna?

Da li postoji neka dijeta protiv raka koja je efikasna?

Da!

Na osnovu brojnih istraživanja došlo se do zaključka bi neka vrsta ekstremne keto dijete mogla da zaustavi rast ćelija većine vrsta tumora!

Postoji ograničen broj praćenih slučajeva kada su u pitanju različite vrste raka ali je redovnim snimanjem i praćenjem pacijenata utvrđeno da je u potpunosti zaustavljen rast ćelija raka!

Ketogena dijeta se zasniva na unosu masti i male količine proteina uz potpunu eliminaciju ugljenih hidrata iz kojih ćelije dobijaju glukozu.Kada organizam bude lišen ugljenih hidrata posle nekoliko dana prelazi u stanje ketoze što znači da ćelije u nedostatku glukoze prelaze na alternativno gorivo ketone.Za ovo prilagođavanje novom gorivu sposobne su samo zdrave ćelije dok su ćelije većine vrste kancera nesposobne da koriste ketone pa prestaje njihov rast.

Ljudi koji su naselili Evropu tokom ledenog doba su živeli decenijama u stanju ketoze jer su jeli isključivo meso.Ipak za terapiju protiv kancera potrebno je ekstremno ograničiti i unos mesa koje sadrži mnogo proteina i ograničiti se samo na masti kao što su maslinovo ulje, kokosovo ulje, slanina…

Dakle, logika u obezbeđivanju ishrane bogate mastima, sa malom količinom ugljenih hidrata u terapiji raka je da se smanje nivoi glukoze u krvi i da se izazove ketoza tako da ćelije raka izgube energiju dok normalne ćelije prilagode metabolizam telima ketona i prežive. Štaviše, smanjenjem nivoa glukoze u krvi padaju i nivoi insulina i faktora rasta slični insulinu, koji su važni pokretači proliferacije ćelija raka.Izvor https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5842847/

U zaključku, klinička primena ketogene dijete kao adjuvantne terapije za pacijente sa rakom prvo zahteva da se proceni anti-tumorski efekat ketogene dijete za svaki pojedinačni tip / genetski podtip karcinoma u predkliničkom okruženju, kao što je bezbednost i efikasnost a sve zavisi od tumorskog entiteta i njegovog genotipa. Na osnovu rezultata strogih pretkliničkih i kliničkih studija koje su do sada sprovedene, ketogena dijeta se pokazala kao obećavajuća i moćna opcija za adjuvantnu terapiju za niz vrsta karcinoma. Preporuke za specifične vrste raka čekaju rezultate mnogih kontrolisanih kliničkih ispitivanja.Izvor https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5842847/

“Zbog toga što ćelije raka koriste glukozu, dijete koje ograničavaju glukozu mogu biti korisne”, kaže dr Barbara Gover, autor i profesor na Odeljenju za nutricionističke nauke. “Zbog toga što ograničava glukozu i nekoliko faktora rasta, ketogene dijete će ograničiti sposobnost ćelija raka da rastu, što imunom sistemu pacijenta daje vreme da reaguje.”

Brojsova terapija gladovanjem iskustva

Brojs je tvrdio da je od 1950. godine uspešno izlečio više od 2.000 pacijenata. Procenio je i da je od 1986. godine još oko 40.000 pacijenata sa rakom i „drugim neizlečivim bolestima“ izlečeno uz pomoć njegovih metoda. Kao dokaz, citirao je svedočanstva i pisma zahvalnosti koje je dobijao u periodu od 1971. do 1985. godine. Naveo je i da je do neuspeha terapija gladovanjem dolazilo samo kod onih pacijenata koji se nisu strogo pridržavali njegovih uputstava. On je verovao da bi se još bar milion ljudi izlečilo „…ako bi takozvana istraživanja raka i ortodoksna medicina bili uz mene, a ne protiv mene“.

Učestalost upotrebe

Mada je knjiga „Brojsov lek za rak“ prevedea na kineski, hrvatski, engleski, francuski, grčki, italijanski, poljski, ruski i srpski jezik, nema pouzdanih podataka o tome koliko je ljudi zaista držalo Brojsovu dijetu. Na internetu se mogu naći iskustva malog broja ljudi koji su sprovodili terapiju gladovanjem, kao i banjski hoteli u kojima pod nadzorom možete držati Brojsovu dijetu.

Brojsova dijeta za mršavljenje

Brojsova dijeta se mnogima učinila kao odlična metoda za mršavljenje.Kako Brojsov sok sadrži izuzetno malo kalorija vrlo efikasno možete smršati ako pored ovog soka i čajeva ne unosite čvrstu hranu ili bilo kakve namirnice.Terapija gladovanjem je odlična i za detoksikaciju celog organizma ipak gladovanje u periodu od 42 dana može biti izuzetno opasno za zdravlje.Rezultati su zaista primamljivi jer možete smršati preko 20 kilograma.Ako želite da smršate pomoću ove metode najbolje je da se obratite lekaru za savet.Ako se ne osećate dobro odmah prekinite.

Kad se ljudi suoče sa teškim bolestima spremni su da veruju u čuda.Brojsova terapija gladovanjem ne bi trebalo da se koristi bez konsulatacije sa lekarom.Očekujte da će lekar izraziti zabrinutost zbog mogućnosti da restriktivna dijeta dovede do malaksalosti, pada imuniteta i gubitka težine.Prekid propisane terapije protiv raka ili odlaganje operacije mogu biti samo na vašu štetu.