Aronija kao lek (upotreba, doziranje, cena)

Aronija je bobičasto voće, koje izgledom podseća na borovnicu, a poznata je i pod nazivom sibirska aronija. Međutim, ovaj drugi naziv nema nikakve veze sa njenim poreklom, jer potiče iz Severne Amerike, već sa njenom izuzetnom otpornošću na niske temperature.

Danas se aronija koristi kao prevencija i lek za mnoge bolesti: anemiju, dijabetes, visok pritisak, kancer, aterosklerozu, kandidu, alergije.S obzirom na njena lekovita svojstva takođe se upotrebljava za jačanje imuniteta i protiv parazita.

aronija

Bobice aronije mogu da se jedu sveže i same ili da se koriste kao sastojak u jelima, napicima i poslasticama, na primer, pitama, sokovima i čaju. Za ove bobice se smatra da imaju brojna svojstva koja su korisna za zdravlje, uključujući i to da se bore protiv raka.

Sveža aronija se najčešće koristi za sok, kuvanje džemova, sirupa ili pravljenje vina.

Suva aronija, koju možete naći u prodavnicama zdrave hrane, može da se jede kao zdrava užina, dodaje u muslije ili koristi za pripremanje mafina i drugih slatkih peciva. U nekim zemljama, suve bobice aronije se koriste za pripremanje čaja bogatog antioksidantima.

Ukoliko još niste sigurni da li bi prilikom sledeće nabavke omiljenih zdravih namirnica u korpu za kupovinu trebalo da ubacite i kesicu  suve aronije, nastavite da čitate ovaj članak. Detaljno ćemo objasniti zašto je lekovita biljka aronija tako dobra za vas i kako da iskoristite hranljive i zdrave osobine ove supernamirnice.

Aronija spada u namirnice velike hranljive gustine i sadrži brojne vitamine i minerale, uključujući i cink, magnezijum, gvožđe i vitamine C B i K.

U ovom članku ćete saznati kako se koristi aronija kao lek što uključuje sok, čaj, sveže, suve bobice i ekstrat.Saznaćete kako se vrši doziranje i još mnogo toga…

Sadržaj:
– Aronija kao lek
– Aronija za anemiju
– Aronija i dijabetes
– Za mršavljenje
– Protiv raka
– Krvni pritisak
– Protiv ateroskleroze
– Imunitet
– U trudnoći
– Za decu
– Čaj od aronije
– Sok od aronije
– Upotreba i doziranje
– Cena

aronija lekovitost

Specifična hranljiva vrednost će se razlikovati od načina uzgajanja i pripreme aronije, pa svaku robnu marku valja posebno proučiti.

Istraživanja ukazuju da aronija može da ima značajan uticaj na zdravlje, u smislu borbe protiv razvoja nekih oblika kancera i štete koju oni nanose organizmu.

Po svemu sudeći, aronija ima značajano pozitivno delovanje na insulin što je važno za dijabetičare i poboljšava funkcije imunog sistema. Ovo delovanje može da bude naročito korisno osobama koje pate od dijabetesa ili predijabetesa.

Istraživači veruju da bobice aronije mogu da imaju zaštitnu funkciju kada je u pitanju jetra, kao i da pomažu da se ublaže simptomi i oštećenja povezana sa poremećajima želuca.

Izgleda da je aronija delotvorna za snižavanje krvnog pritiska i opuštanje krvnih sudova. Neki istraživači ukazuju da bi ona mogla da bude prirodni lek za lečenje vaskularnih bolesti.


Aronija za anemiju

Aronija je prirodni lek za lečenje anemije jer sadrži vitamine C, B2 i B6 a od minerala gvožđe.

Gvožđe, vitamini C i B su neophodni za borbu protiv anemije (malokrvnosti), pa se aronija a posebno sok od aronije upotrebljava kod anemije.Upotreba nije ograničena samo na sok od aronije za bolju krvnu sliku možete kupiti i sirup koji je koncentrovaniji i rastvarati ga.Sok od aronije koji se prodaje u prodavnicama može često biti lošeg kvaliteta pa je najbolje ako možete da dođete do svežih bobica da ga napravite sami kod kuće.

Takođe se i suva aronija može upotrebljavati kao lek protiv anemije a u današnje vreme je dostupna u svim prodavnicama zdrave hrane

Iako su njena lekovita svojstva neosporna i smatra se za supernamirnicu aronija ipak nije najbolji prirodni lek za anemiju i ne sadrži najveće količine gvožđa i potrebnih vitamina za ovu namenu.Kad je lečenje anemije u pitanju upotreba mnogo jeftinije cvekle i soka od cvekle je bolji izbor.


Aronija i dijabetes

sok od aronije za anemiju

Prevencija i kontrola dijabetesa

Bobice aronije sadrže jedinjenja koja se zovu antocijani, a koja smanjuju nivo masnoće i šećera koje organizam apsorbuje tokom varenja. Osim toga, oni regulišu efikasnost razlaganja i upotrebe ugljenih hidrata, što je za dijabetičare od presudne važnosti za kontrolisanje nivoa šećera u krvi pa se upotrebljava kao prirodni lek za dijabetes.

Ima još nešto? Ove bobice ublažavaju upalu i podižu nivo antioksidanata u organizmu, a i jedno i drugo ublažava komplikacije povezane sa dijabetesom a to važi i za dijabetes tipa 1 i 2.

Dijetalna vlakna u aroniji povezuju se i sa poboljšanom regulacijom insulina, koji pomaže da nivo šećera u krvi ostane u normalnom opsegu, a sprečava nagle skokove i padove, koji mogu da budu opasni za dijabetičare. Osim što pomažu kontroli dijabetesa, ove bobice mogu i da spreče ovu bolest.


Mršavljenje

Pređimo odmah na stvar – ovo bobičasto voće ima malo kalorija i masti, a sadrži dijetalna vlakna i pravo bogatstvo hranljivih materija. Ako pokušavate da budete siti i zdravi, a da pri tome ne dobijate višak kilograma, aronija može da bude odličan dodatak ishrani.Ali ako ste mislili da je aronija za mršavljenje neka čarobna namirnica, prevarili ste se.Nećete moći da jedete velike količine aronije i živite na njima.Postoje mnogi preparati i tablete za mršavljenje kao što je Aronia slim na bazi aronije ali iskustva korisnika nisu baš najbolja.Čaj od aronije i sok takođe po nijednoj kliničkoj studiji nisu izazvali mršavljenje.


Prevencija raka

Istraživanja direktno povezuju aroniju i njen sadržaj antocijana sa smanjenjem pojave raka debelog creva. In vitro ispitivanja na pacovima, objavljena 2006. godine u žurnalu ishrana i rak, pokazala su da ekstraktisa visokim sadržajem antocijana  dobijeni od aronije, borovnice i grožđa, imaju zaštitnu funkciju kada je u pitanju rak debelog creva.


Za imunitet

Jačanje imuniteta

Premda se najviše ističe značaj visokog sadržaja antocijana u aroniji, ove bobice imaju i značajnu količinu vitamina C, koji stimuliše aktivnost belih krvnih zrnaca i ujedno je presudna komponenta u proizvodnji kolagena. Kolagen je nezamenljiv u procesu razvoja i regeneracije novih tkiva, organa, krvnih sudova i ćelija, a bela krvna zrnca su prva linija odbrane u imunom odgovoru organizma pa je sibirska aronija s obzirom na njeno ovakvo lekovito dejstvo odlična za imunitet.


Regulisanje krvnog pritiska

Aronija ima dovoljno visok sadržaj kalijuma da može da ima primetno delovanje na zdravlje srca, uglavnom zato što je kalijum vazodilatator (supstanca koja širi krvne sudove) i može da ublaži napregnutost kardiovaskularnog sistema. Kada se krvni sudovi i arterije opuste, protok krvi raste, krvni pritisak opada, a vaše šanse da dobijete srčani udar ili šlog znatno se smanjuju.Po ovom principu funkcionišu i mnogi lekovi za visok krvni pritisak koji se u današnje vreme upotrebljavaju. Dijetalna vlakna i antioksidanti takođe imaju presudnu ulogu za zdravlje srca, u smislu snižavanja nivoa holesterola i izbacivanja slobodnih radikala.Protiv povišenog krvnog pritiska najbolje je da pijete sok od aronije jer su sa njim iskustva najbolja a upotreba je veoma jednostavna.

Saznajte više u drugom delu članka “Upotreba i doziranje”


Lek protiv ateroskleroze

Suplementi ekstrat i prah od aronije za zdravlje srca

Suplementi od bobica aronije mogu da očuvaju zdravlje vašeg srca, tako što ga štite od koronarne arterijske bolesti i ateroskleroze.

Kada krv ne može da protiče pravilno, ili kada krvni sudovi postanu kruti, vaš kardiovaskularni sistem ne može da funkcioniše kako bi trebalo. U zdravom organizmu ćelije se odmah bacaju na posao i popravljaju sva oštećenja na krvnim sudovima, međutim, kada ove ćelije ne funkcionišu pravilno, to dovodi do bolesti srca.

Ima li nekih dobrih vesti? Ispitivanja pokazuju da ekstrakt bobica aronije čuva zdravlje ovih ćelija i može da snizi krvni pritisak – čime se smanjuje rizik za pojavu koronarne arterijske bolesti, ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih oboljenja.


Lek protiv prehlade

Da li se lako prehladite ili dobijete grip? Pitate se kako da ishranom sprečite prehladu i grip – puna kašika suve aronije ili sok mogu da budu upravo ono što vam je potrebno.

Potavatomi Indijanci tradicionalno koriste bobice aronije za lečenje prehlade, a skorašnja istraživanja potvrđuju antiviralna svojstva i visok sadržaj vitamina C ove izuzetne supernamirnice.

Grupa bugarskih naučnika je otkrila da Aronia melanocarpa (jedna od četiri priznate vrste roda  aronije) ima in vitro antiviralnu aktivnost protiv virusa gripa tipa A, kao i bakteriostatičku aktivnost protiv stafilokokusa aureusa i ešerihije koli.


Kako iskoristiti korisna svojstva: Birajte proizvod od aronije koji ne sadrže šećer, kao što su čiste sušene bobice ili čisti sok, kako biste izvukli maksimalnu korist za jačanje imunog sistema. Možete da pripremate i čaj od bobica aronije, tako što ćete u vrelu vodu ubaciti izdrobljene suve bobice.

Aronija čaj

aronia caj

Najbolje je napraviti čaj od suvih bobica aronije.Kako bi se napravila što bolja infuzija preporučuje se mlevenje bobica.Posebno je opna bobica puna polifenola.Ako možete da nabavite aroniju najbolje je da je sami osušite na temperaturi od 40 C kako bi se sačuvala sva lekovita svojstva.

Čaj od aronije ima veoma prijatan i prirodan ukus, ne sadrži tein i namenjen je svim uzrastima što znači da je dobar i za malu decu.

Upotreba:

  • pomaže bržem oporavku usred prehlade i gripa
  • čaj od aronije je koristan za urinarne infekcije
  • efikasnost čaja je jača ako se ne koristi sa zaslađivačima

Priprema: kuvati 2 dcl vode do 80 ° C ako nemožete da izmerite kad voda proključa sklonite na jedan minut i tada stavite kašičicu suve aronije ili nalijte toplu vodu preko suve aronije koja se nalazi u čaši. Ostavite najmanje 10 minuta Za bogatiji ukus čaja pustite da aronija odstoji duže u vodi ! Uživajte u šalici čaja od aronije!


Sok od aronije

Kako se pije sok od aronije (doziranje)

Ovaj sok se pije u količini od jedne do tri rakijske čašice dnevno.Ako ste potpuno zdravi i želite samo da ojačate organizam i imunitet preporučena dnevna doza je jedna časica ujutru na prazan stomak.Najbolje je da se sok od aronije uvek pije pre jela najmanje pola sata pre obroka. Osobe koje piju sok od aronije kao lek za neku do bolesti kao što je anemija, visok pritisak, dijabetes, kandida, ateroskleroza itd. treba da piju jednu rakijsku čašicu tri puta dnevno.

Kako napraviti sok od aronije?
Sok od aronije se veoma lako pravi kod kuće, a recept možete prilagoditi svojim potrebama i količini aronije koju imate.

Na jedan kilogram potpuno zrelih bobica aronije ide 300 grama šećera i sok od polovine limuna, 3 litra vode.Ako želite duplo veću količinu samo duplirajte sastojke.

Za pripremanje soka od aronije prvo sipate šećer u 3 litra vode i stavite da da provri.

Promešajte da se šećer dobro rastopi i kad voda provri ubacite bobice aronije. Dok mešate pritiskajte aroniju kašikom da se iz ne oslobodi sok. Kuvajte 5 minuta, a zatim ostavite da se ohladi.

Kad se prohladi dobro rukama istisnite sok iz aronije koja će sad biti mnogo mekša.Procedite i proceđeni sirup opet stavite na ringlu samo da provri.Kad provri skinite i ostavite da se potpuno ohladi.Na kraju dodajte limunov sok i nalijte u staklene flaše.Dobro ih zatvorite i  i čuvajte u frižideru ili na tamnom i hladnom mestu.


Aronija u trudnoći

aronija u trudnoci

Da li sme aronija u trudnoći da se konzumira?

Da ,sibirska aronija sme da se konzumira u trudnoći, čak se preporučuje ali ako koristite neke suplemente od aronije obavezno pitajte lekara.

Za vreme trudnoće, ženi je potrebna visoka količina nutrijenata, pre svega, za pravilan razvoj fetusa. A za to vam je potrebno učešće vitamina B i askorbinske kiseline. Aronija ih sadrži u pravoj količini za organizam u razvoju, sprečavajući poremećaje nervnog sistema i razne urođene mane.

Istražujući lekovita svojstva aronije, naučnici su u njoj pronašli prirodne antioksidante. Dakle, uključivanjem ovih crnih bobica u ishranu, rast novih ćelija i njihov rad će biti zaštićeni. Štaviše, antioksidativne supstance imaju jedinstvenu sposobnost da povrate bilo kakva oštećenja u strukturi DNK, istovremeno povećavajući zaštitne sposobnosti ćelija. Prisustvo karotenoida zajedno sa askorbinskom kiselinom povećava zaštitna svojstva imunološkog sistema žene u trudnoći, i stoga, infekcija i virusi često nisu u stanju da prodru u telo. Mnoge korisne komponente sadržane u aroniji, odnosno mangan i fluor, gvožđe i molibden, bor i bakar, zameniće multivitaminske preparate tokom trudnoće.

U trudnoći je najbolje jesti sveže i suve bobice aronije i piti sok dok je za upotrebu suplemenata najbolje pitati lekara.


Aronija za decu

Aronija je dobra za decu čak i malu decu stariju od godinu dana.Pored raznih vitamina i gvožđa, bobice aronije su pune vlakana i obezbeđuju deci redovnu probavu.Upotreba soka od aronije dnevno u manjim dozama, kod dece preko godinu dana, pokazala se kao efikasna u prevenciji infekcija.Upravo zbog velikog broja vitamina i gvožđa, aronija pomaže u borbi protiv infekcija, posebno u urinarnom traktu, kao i glavobolje i migrene, a svojim sastavom pripada modulatorima imuniteta, zbog čega se može koristiti u prevenciji infekcija kod dece.

Doziranje soka i količine bobica aronije za decu

Ne postoje kliničke studije koje bi utvrdile tačne doze aronije za decu, zato treba biti oprezan posebno kad su u pitanju deca mlađa od tri godine.Pola rakijske čaše soka od aronije i 5 bobica biće sasvim dovoljno za malu decu.Jedna rakijska čaša i 10 bobica je doza za veću decu.Deca starija od 15 godina mogu da uzimaju količine kao odrasli.


Upotreba i doziranje

Veoma često pitanje je koliko se aronije sme uzeti dnevno.Aronija ima brojna lekovita svojstva ali je upotreba ograničena jer se mogu javiti i neka neželjena dejstva.

Preporučuje se da dnevno pojedete do 30 bobica aronije.

Savršen način da ulepšate dan bobicama aronije jeste da u svoju jutarnju ovsenu kašu dodate 15 – 20 bobica i umešate još 10 bobica u popodnevni jogurt. A možete i da ih dodate u salatu.

Koliko soka od sibirske aronije dnevno?

Već smo rekli da se sme popiti do 3 čašice soka od aronije dnevno.

Za sve one koji ne mogu da dođu do bobica aronije ili žele da iskoriste njihova korisna svojstva u drugom obliku, postoje brojni preparati od aronije, kao što su prah, koncentrati i kapsule.

Ako uzimate aronije kao dijetalni suplement, uzimajte 1000mg 1 – 2 puta na dan, ili prema preporuci lekara.


Neželjena dejstva

Pošto je bobica aronije sama po sebi veoma kisela i gorka, možda je lakše da dnevnu dozu aronije uzimate u obliku pilula, tableta, ekstrakta ili praha.

Istraživanja korisnih svojstava aronije i dalje traju, ali ne postoje po život opasna ili toksična dejstva koja se povezuju sa suplementima aronije. Prekomerna upotreba, međutim, može da izazove mučninu, uznemirenost želuca ili povraćanje.

Ukoliko ste trudni ili dojite bebu, posavetujte se sa lekarom pre uzimanja suplemenata aronije.

Ukoliko pijete bilo koje lekove koji se dobijaju na recept, pitajte svog lekara da li je bezbedno da uzimate suplemente aronije, kako ne bi došlo do potencijalne interakcije lekova.

Antioksidantno delovanje aronije posledica je visokog nivoa polifenola koji ove bobice sadrže. Drugi antioksidanti prisutni u aroniji podrazumevaju tanine, rutin, hesperidin i procijanidin. Ministarstvo poljoprivrede SAD više ne svrstava aroniju na listu namirnica sa ORAC vrednošću (oxygenradicalabsorbancecapacity– antioksidativni kapacitet, odnosnomerna jedinica antioksidantne aktivnosti biološke supstance), ali pre nego što su ovi podaci uklonjeni, sirove bobice aronije imale su vrednost 16.062 na ORAC listi. Nutricionisti preporučuju dnevni unos od 3000 – 5000 ORAC jedinica, pa tako 30 bobica aronije dnevno obezbeđuje oko 7000 jedinica, što daleko nadmašuje minimalnu dozu.


Gde kupiti sok od aronije i cena

Gde kupiti lekoviti sok od aronije i koja mu je cena? Prirodni sok od aronije može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane i mnogim apotekama, cena se kreće oko 1000 dinara za litar.Izbegavajte da kupujete jeftinije proizvode a posebno sok jer je moguće da je koncentracija aronije mnogo manja.Obavezno proverite da li proizvođač ima sertifikat.