Ulje od žutog noćurka: 7 upotreba za hormone, plodnost, lice, kosu…

ulje nocurka

ULJE ŽUTOG NOĆURKA ima mnoga lekovita svojstava. Poznato je da ublažava simptome PMS-a, balansira hormone, poboljšava stanje kod hroničnih oboljenja kože (ekcem, akne, psorijaza), dobro je za lice i kosu, deluje antiiinflamatorno i uspešno ublažava simptome menopauze i artirirsa.

Do pre nekoliko godina, ulje noćurka (ili jagorčevine) nije bilo toliko poznato. Međutim, danas gotovo svi znaju za njegova lekovita svojstva kada su u pitanju hormoni, plodnost, lice, kosa i kosti.

Američki Indijanci i prvi doseljenici su koristili jagorčevinu u ishrani. Semenke su se odvajale i od njih se pravilo ulje. Ono se pravi i danas i uglavnom se prodaje kao suplement. Ovo ulje sadrži dosta esencijalnih masnih kiselina, koje su neophodne za izgradnju ćelijskih membrana i mnogih hormona.

Esencijalne masne kiseline su veoma bitne za naše zdravlje, ali ljudski organizam nije programiran da ih sam sintetiše, već ih moramo unositi kroz hranu. Uz omega-3 masne kiseline, omega-6 masne kiseline igraju veoma važnu ulogu u funkciji mozga, normalnom rastu i razvoju.

Našem telu nisu potrebne samo veće količine ovih nutrijenata, već i njihov optimalan balans. Redovna konzumacija masnoća usporava apsorpciju hrane, tako da nakon obroka prolazi duže vreme pre no što osetimo glad. Masnoće su jako bitne i za vitamine rastvorljive u masnoćama (vitamini A, D, E i K). Karoten ne može da se konvertuje u vitamin A bez masnoća.

ulje zutog nocurka


Za šta je sve dobro ulje od žutog noćurka?

 1. Hormoni (predmenstrualni sindrom i menopauza)

Zašto bi trebalo da uzimate kapsule ulja od žutog noćurka? Za početak, mnoge žene širom sveta koriste ovo ulje za ublažavanje simptoma predmenstrualnog sindroma. Omega-6 masne kiseline uspešno regulišu funkcionisanje različitih hormona. Pre menstruacije se obično javljaju osetljivost grudi, nadimanje, zadržavanje vode, depresija, iritabilnost, loše raspoloženje i glavobolje. Međutim, ulje noćurka uspešno ublažava ili potpuno uklanja ovakve simptome.

Noćurkovo ulje vam može dosta pomoći i u ublažavanju simtpoma menopauze, jer uspešno reguliše nivo hormona i sprečava pojavu neželejnih simptoma menopauze.Hormoni se poremete u menopauzi a posledica su veoma neprijatni simptomi.

Rezultati jednog ispitivanja iz 2013. godine, koje je obuhvatalo 56 žena u menopauzi (starih između 45 i 69 godina) je pokazalo sledeće: žene su podeljene u dve grupe i jedna grupa je dobijala placebo, a druga po 500 mg ulja noćurka svakog dana tokom šest nedelja. Žene koje su dobijale ulje su primetile značajno poboljšanje kada je reč o učestalosti toplotnih napada i noćnog znojenja.


 1. Ulje noćurka za plodnost

dijabetes u trudnoci

Gama linoleinska kiselina je omega-3 masna kiselina koja poboljšava lučenje sekreta u grliću materice, što je veoma važan faktor z lečenju neplodnosti. Cervikalni sekret je bitan za oplodnju jer omogućuje da sperma bez poteškoća prođe kroz grlić materice. Žene sa poremećajem u lučenju cervikalnog mukusa imaju problem da zatrudne, pošto spermatozoidi ne mogu da stignu do jajne ćelije.Ulje noćurka je odlično za plodnost kod ovakvih slučajeva.

Ako želite da rešite ovaj problem i poboljšate plodnost, uzimajte po 500 miligrama ulja žutog noćurka po tri puta na dan. Ako se stanje ne popravi, udvostručite dozu nakon mesec ili dva.

Velik sadržaj esencijalnih masnih kiselina u ulju noćurka ima direktan efekat i na zid materice što je važno za plodnost. Ove masne kiseline izazivaju kontrakcije i opuštanje mišićnog tkiva, što tonira mišiće u materici i tako je priprema za trudnoću. Konzumacija ovog ulja se preporučuje samo ako planirate da zatrudnite prirodnim putem – nikako ako ste već u drugom stanju, jer kontrakcije materice u trudnoći nisu poželjne.


 1. Akne

akne na bradi

Da li ulje noćurka može da očisti lice od akni? Mada nije bilo mnogo naučnih istraživanja na ovu temu, dermatolozi često preporučuju ovo ulje kao lek protiv akni, jer ono odlično čisti kožu, bilo da ga koristite za unutrašnju ili spoljnu upotrebu.

Akne koje se javljaju zbog hormonalnih promena muče mnoge ljude, pogotovo tinejdžere. Hormonalni disbalans može dovesti do problema sa aknama kako kod tinejdžera, tako i kod odraslih, a mnogi ne znaju da se akne mogu ukloniti prirodnim putem. To se posebno odnosi na žene koje imaju problema sa bubuljicama pred menstruaciju ili zbog nadolazeće menopauze.

Ako želite da trajno uklonite akne, morate izlečiti koren problema – hormonalni disbalans. Tretmani za spoljnu primenu vam tu neće pomoći – oni će samo ukloniti postojeće akne i bubuljice. Međutim, unos optimalne količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina i to u prirodnom obliku (kao što je ulje noćurka) vam može pomoći u trajnom uklananju akni. Masne kiseline igraju ulogu i u ćelijskoj strukturi, poboljšavaju funkciju nerava i daju koži veću elastičnost.

Ako želite da koristite ulje od noćurka za uklanjanje akni nastalih zbog hormonalnih promena, koristite ulje u kapsulama. Takođe, možete ga stavljati direktno na lice ako želite da ubrzate ceo proces i da poboljašte izgled svoje kože.


 1. Ulje od žutog noćurka za kosu

  masna kosa

Mnogi muškarci i žene vode mukotrpnu borbu s opadanjem kose. Ponekad se ovakav problem može ublažitili ili potpuno ukloniti uz pomoć ishrane i suplemenata. Hormoni su odgovorni za mnoštvo procesa u našem organizmu. Kada je reč o kosi, hormoni igraju važnu ulogu u njenom rastu i opadanju.

Mada nije bilo mnogo naučnih ispitivanja na temu efekta ulja jagorčevine na opadanje kose, pošto je dokazano da ono ublažava upalu i suvoću kože, ima logike i da sve to važi i za kožu glave.

Najbolje je da ulje žutog noćurka nanosite direktno na kožu glave. Ostavite da ulje stoji oko pola sata, a zatim operite kosu.


Ulje noćurka za lice

Dokazano je da je ulje jagorčevine efikasno za lečenje različitih kožnih oboljenja – ekcema, psorijaze i dermatitisa. Ovo ulje pomaže i u sprečavanju raznih strukturalnih i funkcionalnih promena u koži posebno na licu, koje se javljaju zbog starenja (crvenilo, opuštenost, grubost).

Ekcem se obično javlja zbog alergijskih reakcija na hranu, hemikalije i druge supstance (parfeme, sapune). Ova bolest se manifestuje u vidu suvoće, crvenila i svraba kože, pojave plikova i pukotina.

Nekoliko novijih ispitivanja vezanih za ekcem je pokazalo da osobe koje ga imaju ne mogu normalno da prerađuju masne kiseline u svom telu, tako da to obično rezultira manjkom gama linoleinske kiseline. To je omega-6 masna kiselina koju organizam kasnije pretvara u stupstance koje ublažavaju upalu. Dokazano je da ulje žutog noćurka uspešno ublažava mnoge simptome ekcema, uključujući svrab, crvenilo i otoke.

Psorijaza se javlja kada se ćelije prebrzo razmnožavaju, što rezultira pojavom otoka i “pečata” na koži koji se perutaju. Tu se javlja i upala. Uzroci psorijaze nisu sasvim jasni, ali se smatra da su faktori koji dovode do nje loša ishrana, problemi sa varenjem proteina i hormonalne promene. Dokazano je da ovo ulje može u velikoj meri izlečiti psorijazu, jer esencijalne masne kiseline mogu da poboljšaju varenje i regulišu nivo hormona.

Atopijski dermatitis je hronično oboljenje kože koje izaziva jak svrab i najčešće se javlja u detinjstvu. Smatra se da je atopijski dermatiits posledica poremećenog metabolizma masnih kiselina. Međutim, to se može popraviti. Tokom jedne studije, ispitanici su dobijali po 500 miligrama ulja noćurka tokom pet meseci. Čak 95 posto ispitanika je primetilo značajno poboljšanje, a nije bilo nikakvih nuspojava.


Reumatski artritis

Reumatski artritis je vrsta hroničnog artritisa koji se javlja u zglobovima na obe strane tela (laktovi, zglobovi šake, kolena). To je autoimuna bolest, što znači da imuni sistem napada zdrava tkiva u organizmu. Uzrokom se smatraju genetski, environmentalni i hormonalni faktori.

Nekoliko studija je pokazalo da je ulje žutog noćurka efikasan prirodni lek za reumatski artritis.  Preko 94% ispitanika u jednom istraživanju je osetilo značajno ublažavanje simptoma, uključujući bolove i ukočenost, nakon nekoliko meseci upotrebe ulja noćurka. Ako patite od artritisa bilo koje vrste i želite da koristite ulje noćurka kako biste ublažili simptome, potrebno je najmanje mesec dana (ponekad čak i tri meseca) da biste osetili efekat.


Osteoporoza

Osteoporoza je stanje kod koga dolazi do smanjene gustine kostiju, što značajno povećava rizik od preloma kostiju i bolova.

Nekoliko istraživanja ukazuju na manjak esencijalnih masnih kiselina kao potencijalnog uzročnika osteoporoze – ona se češće javlja kod osoba koje ne unose dovoljno tih masnih kiselina. Ulje od noćurka, zajedno sa ribljim uljem i kalcijumom, sprečava gubitak koštane mase i povećava gustinu kostiju kod starijih osoba sa osteoporozom. U jednoj kontrolisanoj studiji, jedna grupa žena je dobijala plancebo, a druga kombinaciju ulja žutog noćurka, ribljeg ulja i 600 miligrama kalcijuma svakog dana tokom tri godine. Grupa koja je dobijala kombinaciju ulja i kalcijuma tokom prvih 18 meseci uopšte nije gubila koštanu masu, a tokom drugih 18 meseci je primećeno povećanje gustine minerala u kostima za čak 3,1 posto.


Neželjena dejstva ulja noćurka

ulje od nocurka

Ulje žutog noćurka je generalno bezbedno kada se koristi u preporučenim količinama (dva do osam grama na dan). Nuspojave su veoma retke, ali nisu sasvim isključene. One se uglavnom svode na glavobolju, loše varenje, mučninu, vrtoglavicu i osip.

Novija ispitivanja pokazuju da previše omega-6 masnih kiselina u ishranu loše utiče na lučenje važnih prostaglandina. Takvi poremećaji mogu dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka, upale, povišenog pritiska, iritacije probavnog trakta, smanjene imune funckije, steriliteta, karcinoma i gojenja.

Nema saglasnosti oko toga da li je ulje noćurka bezbedno za trudnice. Najbolje je da ga ne koristite ako ste u drugom stanju.

Da li ulje noćurka sadrži estrogen? Evo i odgovora: ulje samo po sebi nema hormonalna svojstva, ali neki proizvodi koji ga sadrže mogu sadržati i fitoestrogene, odnosno biljni estrogen. Ako imate karcinome koji su osetljivi na hormone, nemojte koristiti takve proizvode.

Ako pijete antidepresive, antikoagulanse ili lekove za snižavanje pritiska, pitajte lekara za savet pre nego što počnete sa upotrebom ulja noćurka. Ako imate napade i pijete neki lek iz klase fenotiazina – koriste se za lečenje shizofrenije – nemojte uzimati ulje žutog noćurka, jer ono može izazvati napade.


Nekoliko reči na kraju

 • Ulje žutog noćurka je ulje koje se dobija iz semena žutog noćurka (jagorčevine).
 • Suplementi ove biljke su odličan izvor gama–linoleinske kiseline.
 • Ulje noćurka je odlično za ublažavanje hormonalnih problema (PMS, menopauza), poboljšanje plodnosti, lečeje ekcema, psorijaze, akni, artritisa i osteoporoze.
 • Za šta su dobre kapsule sa ovim uljem? One se mogu koristiti i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu, u zavisnosti od toga koji efekat želite.
 • Pitajte lekara da li vam preporučuje upotrebu ovih kapsula ako ste trudni, dojite bebu, imate ili ste imali karcinom osetljiv na hormone ili pijete antidepresive, antikoagulanse ili lekove za snižavanje pritiska.