Muskatni oraščić kao začin, droga i lek za brojne zdravstvene probleme

muškatni orascic

Muskatni oraščić je raskošan i mirisan začin, koji može da obogati ukus bilo kog jela ili deserta. Ovaj spektakularni začin ne samo da je prilagodljiv i ukusan, kao i druge lekovite biljke i začini, već je i veoma dobro ispitan zbog svojih impresivnih korisnih svojstava.

Muskatni oraščić ima brojna svojstva korisna za zdravlje, u koja spadaju poboljšanje varenja, održavanje oralnog zdravlja, detoksikacija organizma, održavanje zdravlja bubrega, lečenje nesanice, ublažavanje bolova i lečenje raka. U druga korisna svojstva spadaju lečenje upala, poboljšanje cirkulacije krvi, jačanje imunog sistema, lečenje akni i odlaganje starenja.

muskatni orascic

Dakle, da li je muskatni oraščić dobar i za vas? I za šta se muskatni oraščić koristi? Ako želite da saznate odgovore na ova i druga goruća pitanja, nastavite da čitate ovaj članak posvećen ovom neverovatnom začinu.


Šta je muskatni oraščić?

Začin muskatni oraščić dobija se od semena zimzelenog drveta Myristica fragrans, odnosno pravog muskatnog orahovog drveta, poznatog i kao mirisno muskatno orahovo drvo, koje je odomaćeno u nekim delovima Indonezije.

muskatni orascic zacin

Stablo muskatnog orahovog drveta može da naraste i do 20m u visinu, a ima tamnozelene listove i voštane žute cvetove. Ovo drvo daje plod, koji je kruškastog oblika, a sadrži smeđe seme koje se melje da bi se dobio začin.


Upotreba i doziranje

muskatni orascic doziranje

Kako se koristi muskatni oraščić?

Doziranje

Nije neophodno precizno doziranje s obzirom da uvećim količinama može izazvati neprijatna neželjena dejstva i delovati kao droga preporučuje se 10 grama na dan ili 1,5 kašičica.Ako kupujete mleveni oraščić jedna osoba može bezbedno da pojede 2 kesice od 5 grama.S obzirom da se u receptima koriste izuzetno male količine i da obroke ili kolače pripremljene sa muskatnim oraščićem deli veći broj osoba doziranje ne bi trebalo da vas brine.Veoma je teško predozirati se ako se koristi razumno i u skladu sa receptima.

Muskatni oraščić ima dugu kulinarsku istoriju i može da se koristi i za slatka i za slana jela. U SAD, najčešće se koristi za deserte, posebno za pite od jabuka ili bundeve (Tradicionalna američka pita od bundeve, ali i od jabuka, priprema se sa posebnom mešavinom začina „pumpkin spice mix“. Ta mešavina se najčešće pravi na sledeći način: pomešajte 3 kašike mlevenog cimeta, 1,5 kašičicu mlevenog đumbira, 1 kašičicu mlevenog muskatnog oraščića, 1/2 kašičice mlevenog karanfilića i 1/2 kašičice mlevenog pimenta /najkvirca/.)

Muskatni oraščić se upotrebljava i za napitke, kao što su liker od jaja, masala čaj i kuvano vino, ali i kao garnirung za penušave napitke od kafe.

Muskatni oraščić posebno dobro odgovara kremastim i sirastim jelima, pa se često dodaje u alfredo ili bešamel sos da bi im dao bogat ukus. Ljutkasti ukus muskatnog oraščića daje dobar kontrast kremastoj strukturi sira.

Muskatni oraščić može da se koristi i kao začin za meso i čest je sastojak u mešavinama začina, kao što su garam masala ili kari.


Muskatni oraščić kao droga

Loše osobine muskatnog oraščića / neželjena dejstva

Posip od muskatnog oraščića na likeru od jaja ili prstohvat u piti od jabuka, mogu da obogate praznični desert savršenom aromom. Ali omiljeni zimski začin dospeva i u novinske naslove kao nekonvencionalan način drogiranja – to se zove“drogiranje muskatnim oraščićem“.

Premda je muskatni oraščić savršeno bezbedan kada se koristi u normalnim količinama, kao deo zdrave ishrane, prekomerne doze mogu na kraju da izazovu veću štetu nego korist za zdravlje. Razlog leži u tome što muskatni oraščić sadrži jedinjenje poznato kao miristicin, koje ima psihoaktivno dejstvo. Premda ovaj začin sadrži najveću koncentraciju miristicina, on se nalazi i u drugim biljnim izvorima, uključujući mirođiju i peršun.

Obično se preporučuje da konzumiranje bude svedeno na manje od 10 g po jelu. Kada ovo prevedemo na kuhinjske mere, to je oko 1,5 kašika mlevenog muskatnog oraščića. Konzumiranje količine veće od ove izaziva toksična dejstva. Toksičnost može da prouzrokuje simptome poput:

 • halucinacija
 • epi napada
 • mučnine
 • vrtoglavice
 • bolova
 • anksioznosti
 • strahova
 • sušenja usta
 • crvenila
 • zamućenog vida
 • uznemirenosti
 • ubrzanog lupanja srca

Teška neželjena dejstva muskatnog oraščića

Oko 30 minuta do 1 časa nakon uzimanja velike doze muskatnog oraščića, počinju da se javljaju ozbiljne gastrointestinalne reakcije, uključujući mučninu, povraćanje i dijareju. Ali to je tek početak. Satima nakon drogiranja takođe mogu da se jave problemi sa srcem i nervima.

Takve situacije su razlog za uzbunu. Kod osoba koje imaju neprepoznata oboljenja srca može da dođe do nepravilnog rada srca. Jedno po jedno može veoma brzo da dovede do veoma ozbiljnih problema.

Muskatni oraščić kada deluje kao droga?

Vizuelne, slušne ili čulne halucinacije javljaju se tek satima nakon gutanja ovog začina, pa postoji zabrinutost i zbog prekomernog doziranja, jer neko može da misli da nije uzeo dovoljnu količinu i da nema nikakvog delovanja.

Proizvodi za domaćinstvo, uključujući i muskatni oraščić, čarobne flomastere i bočice šlaga u spreju, mogu da izazovu epi napade, oštećenja srca, pa čak i nešto što se zove sindrom iznenadne smrti zbog ušmrkavanja.

Lekari kažu da ova sindrom izgleda tako da neko u jednom trenutku zloupotrebljava neki proizvod i da u sledećem trenutku pada mrtav.

Najčešće su čuju priče da se u ovakvim slučajevima osobe koje su pod dejstvom droge uplaše ili prepadnu. Kod većine ljudi dolazi do blagog porasta brzine srčanih otkucaja, ali kod onih koji koriste ove droge srce nekontrolisano brzo kuca i oni umiru.

Veoma je važno da roditelji ovakve proizvode koji deluju kao droga čuvaju van domašaja dece i da motre na svoje mališane.

Deca najčešće neznaju za ova dejstva ali mnogi tinejdžeri su sasvim dobro informisani da muskatni oraščić deluje kao droga i namerno ga uzimaju.Narkomani kojima nedostaje droga takođe posežu za većim količinama muskatnog orašića ali to može da ima kobne posledice kao što smo već pomenuli.

Da muskatni oraščić ne bi bio zloupotrebljen kao droga čuvajte ga van domašaja dece i tinejdžera.


Muskatni oraščić kao lek

muskatni orascic kao lek

Upotreba muskatnog oraščića u tradicionalnoj medicini

Zahvaljujući tome što ima brojna lekovita svojstva celo muskatni orah, superstar začin koristi se već dugo u brojnim oblicima tradicionalne medicine.

U ajurvedskoj medicini koristi se za poboljšanje zdravlja organa za varenje i ublažavanje dijareje, jer ima aromatična i adstrigentna svojstva. Smatra se i da smiruje nerve i deluje kao sedativ koji pospešuje relaksaciju, ublažava stres i sprečava nesanicu.

S druge strane, u kineskoj tradicionalnoj medicini ovaj začin ima topla, opora svojstva.Upotrebljava se kao afrodizijak. Utiče na zdravlje slezine, želuca i debelog creva. Veruje se da poboljšava cirkulaciju, jača potenciju, stimuliše želudac i smanjuje uznemirenost organa za varenje.


Muskatni oraščić za spavanje

muskatni orasčić za spavanje

Muskatni oraščić za bolji san

Prstohvat muskatnog oraščića u čaši toplog mleka je uobičajen prirodni lek, koji se preporučuje za lečenje nesanice i poboljšanje sna. Ali da li muskatni oraščić zaista može da vam pomogne da zaspite ili je to samo mit?

Pošto je u mnogim zemljama muskatni oraščić popularan kao sredstvo za bolje spavanje.Nekoliko studija se fokusiralo na svojstva ovog začina kao sredstva protiv nesanice i pokazalo se da on može da bude delotvoran lek, koji će omogućiti bolji san. U jednoj studiji, uzimanje kapsule koja je sadržala muskatni oraščić, u trajanju od 4 nedelje, pokazalo se kao delotvorno za ublažavanje simptoma nesanice, dok je istovremeno uticalo na popravljanje raspoloženja i smanjenje malaksalosti. Slično tome, ispitivanje na životinjama objavljeno u Žurnalu etnofarmakologije, pokazalo je da uzimanje ekstrakta muskatnog oraščića značajno povećava dužinu spavanja kod pilića.Slobodno kao prirodni lek za bolje spavanje možete uzimatiprstohvat muskatnog oraščića u čaši toplog mleka.Ako imate često problem sa nesanicom koristite ga svake večeri.


Muskatni oraščić kao afrodizijak za bolju potenciju kod muškaraca

Muškatni oraščić se koristi kao lek za razne probleme više od 5000 godina. Za drevne Arape, muškatni oraščić je bio primarni lek za mučninu, nedostatak daha i čak poremećaje kože. Hindusi su prihvatili začin zbog njegovih senzualnih svojstava kao stimulansa. Za njih je to bio lek za podizanje telesne toplote. Takođe su ga koristili za zaslađivanje daha.Ali u Indiji, najviše korišćen je kao lek za niski muški libido i probleme sa potencijom.

Ispostavilo se da je drevna hinduistička medicina bila u pravu što je smatrala muskatni orašćić kao sredstvo za potenciju. Naučna studija objavljena 2005. godine pokazala je da, u odgovarajućoj dozi, muškatni oraščić povećava libido kod muškaraca pa se može koristiti kao lek za potenciju (impotenciju) ili jednostavno kao afrodizjak za pojačanje seksualne želje kod muškaraca. Implikacija je da se, uz dalja istraživanja, ovaj začin može koristiti kao snažan, prirodan lek za brojne seksualne poremećaje kod muškaraca.

Budite oprezni ako želite da ga koristite za potenciju! U velikim dozama može biti halucinogen. U još većim dozama, čak smrtonosan.Do 10 grama dnevno je dozvoljena doza, ali ako ga koristite svakodnevno jedna ravna kašičica biće dovoljna.

Postoje brojni recepti za potenciju sa muskatnim oraščićem neki su veoma komplikovani i zahtevaju više sastojaka.Možete jednostavno progutati mleveni prah sa malo vode ili koristiti grčki recept koji je veoma efikasna za poboljšanje potencije čak i za lečenje erektilne disfunkcije ako se dugo upotrebljava.Jednu kašičicu muškatnog orašća pomešajte sa dve kašike maslinovog ulja i pijte jednom dnevno pre ručka ili večere.


Muskatni oraščić za proliv

Muškatni oraščić sadrži eterična ulja koja imaju karminativni učinak na naš probavni sistem. Dakle, ako patite od probavnih problema kao što su proliv, konstipacija, nadutost ili gas, kućni lek je da uzmete prstohvat muškatnog oraščića i da ga popijete sa malo vode. Pomoći će u izlučivanju digestivnih enzima, donoseći olakšanje, dok će sadržaj vlakana u muškatnom oraščiću pomoći u kretanju creva.Mnogi tvrde da je ovo najefikasniji prirodni lek za proliv a takođe pomaže u uklanjanju viška gasa iz sistema.


Muskatni oraščić za mršavljenje

Mnogi tvrde da je muskatni oraščić dobar za mršavljenje ali za to ne postoje nikakve naučne potvrde niti zabeležena iskustva.Tačno je da muškatni oraščić ima visok sadržaj vlakana, što vam može pomoći da se osećate sitije i ne grickate između obroka ali na 10 grama koliko se sme dnevno uneti ta količina je zanemarljiva. Ovaj začin je odličan izvor mangana koji je odgovoran za razbijanje masti i holesterola, što je važan proces u gubljenju težine. Ako ne obratite pažnju na ishranu i jedete velike količine hrane mala je verovatnoća da će vam ovaj začin sam pomoći da smršate.


Muskatni oraščić za lice

Muškatni orah se dugo koristi u biljnoj medicini kao tretman za održavanje zdravlja i izgleda kože.Ovaj začin sadrži u sebi značajnu količinu antioksidanata korisnih za kožu a posebno lice. Zvuči neverovatno, zar ne?

Ne postoji mnogo veštačkih proizvoda za negu kože koji su bolji od muškatnog oraščića.Antioksidanti koje on sadrži deluju protiv akni i bora i poboljšavaju zdravlje kože. Oni mogu smanjiti dejstvo slobodnih radikala, tako da pomažu u sprečavanju upala ili čak iritacije kože zbog akni.

Ne samo da sprečava pojavu akni, već i ako imate ožiljke na licu, kašičica ulja muškatnog oraščića može vam pomoći u ovom slučaju.Dosadni ožiljci od akni i bubuljica zbog kojih se osećate užasno počeće da postaju manje i manje vidljivi.Ne očekujte rezultate preko noći ovaj začin deluje malo po malo.

Kako koristiti neverovatni muškatni oraščić z lice na pravi način?

Primenite svakog dana ove dve maske jednom dnevno, a onda možete videti očigledne promene na vašoj koži.

Maska za lice sa muskatnim oraščićem i medom

Uzmite istu količinu meda i praha muskatnog oraščića, dobro izmešajte. Zatim nanesite smešu na lice. Nakon 20 minuta možete isprati mlakom vodom.

Maska za lice sa muskatnim oraščićem i mlekom

Drugi način na koji možete da napravite masku za lice sa muskatnim oraščićem je da ga pomešate sa mlekom.Dovoljno je kašičica muskatnog oraščića izmešana sa 5-6 kašika mleka.Nanesite smešu na sve delove lica i ostavite 30 minuta.Isperite mlakom vodom.


Muskati oraščić za bebe

U drevna vremena u Aziji muskatno oraščić je korišćen kao lek protiv gasova i nadimanja kod beba.Ali s obzirom na neželjena dejstva danas se ne preporučuje za bebe.Oni koji su koriste od praha prave čaj ali s obzirom da danas postoje brojni čajevi za bebe koji olakšavaju stomačne probleme i zatvor nema razloga da koristite baš muskatni oraščić.Isto dejstvo imaće i čaj od kima.


Muskatni oraščić u trudnoći

Muskatni oraščić se ne sme koristiti u trudnoći! A zašto?

Dovoljno je reći da je vekovima korišćen kao sredstvo za prekidanje neželjene trudnoće.Sigurno ste već videli moguća neželjena dejstva na početku članka pa je jasno da bi trudnice trebalo da ga izbegavaju.


Kupovina i čuvanje muskatnog oraščića

Muskatni oraščić može da se kupi u dva oblika, kao ceo oraščić ili kao prah. Mleveni muskatni oraščić je krupno mleveni prah i, premda je dobar, sklon je brzom gubitku mirisa i ukusa. Zbog toga se mleveni muskatni oraščić obično prodaje u veoma malim pakovanjima.

Celo seme muskatnog oraščića približno je veliko kao koštica kajsije i ima neograničen rok trajanja. Da biste koristili celi muskatni oraščić potrebno vam je sitna turpija ili rende za muskatni oraščić, kako biste mogli da narendate malu količinu ovog začina. Zbog toga što muskatni oraščić ima tako jaku aromu, potrebna je samo mala količina da bi se dobio snažan ukus.

Mleveni muskatni oraščić čuvajte u posudi koja se hermetički zatvara, što dalje od izvora toplote, svetlosti ili vlage. Kada se pravilno čuva, mleveni muskatni oraščić će zadržati svežinu približno 6 meseci.

Ceo muskatni oraščić će biti uvek svež, ali mora da se čuva dalje od izvora toplote i vlage. Ukoliko muskatni oraščić koristite samo povremeno, kupovina celog semena je najbolja opcija, jer ćete svaki put kada ga narendate dobiti svež, mirisni i ukusan začin.

Izvori: (1) (2) (3) (4)