Kako se pravilno koristi glina za kosu (upotreba za pranje, maske, iskustva)

Glina možda zvuči kao nešto čemu je mesto u geološkoj laboratoriji. Međutim, u stvarnosti, to je odličan prirodni proizvod za negu kože i kose, koji morate imati u zalihama što je moguće pre. E sad, neki ljudi su možda rezervisani prema stavljanju na kosu nečega što je u suštini zemlja. Ali, verujte nam na reč – rezultati koje ćete dobiti primenom bentonit gline na kosi, zadiviće vas! Zaintrigirali smo vas? Onda pogledajmo šta je stvarno glina koja se koristi za kosu…

glina za kosu

Glina za kovrdžavu kosu

Ako imate kovrdžavu kosu ili minival glina će vas osloboditi mnogih muka.Njena glavna prednost je u tome što ne dozvoljava da se kosa umrsi pa osobe sa kovrdžavom kosom nemaju problema sa češljanjem, kosa se ne mrsi i ne lomi prilikom češljanja.

Mogu da je koriste i muškarci

Glinu mogu da koriste i muškarci bez obzira na dužinu kose a posebno je pogodna za one sa masnom kosom.Muškarci se često ustručavaju da koriste preparate za negu kose i maske koje najčešće koriste žene ali nema razloga za to jer kao što sve te stvari pomažu ženama pomažu i muškarcima a upotreba je obično veoma jednostavna.

Muškarci često koriste glinu za oblikovanje kose, za razliku od gelova ona ima blagotvorno dejstvo a frizure su čvrste.Pošto su sve popularnije muške stilizovane i neobične frizure sa kosom podignutom na gore glina će u budućnosti biti sve više izbor muškaraca.

Taft glina za muškarce

Taft glina se koristi za oblikovanje frizure.Ova glina je odlična za oblikovanje frizura jer učvršćuje kosu bez narušavanja njenog prirodnog izgleda.

Mnogo je bolja od voska za kosu i ne samo da učvršćuje frizuru već joj daje i veći volumen.Takođe gotovo je neprimetna za razliku od voska i mnogih gelova.

Postoji više vrsta glina koje su dobre za kosu

glina za kosu upotreba

Crvena glina

Ova glina je zapravo crvenkasto smeđe boje i vekovima se koristi za pranje kose i lica.Crvena glina za razliku od šampona čisti i uklanja nečistoće sa kože glave i višak sebuma (masnoće).Veoma je bitno da se prilikom pranja ne speru prirodne hranljive materije sa kože glave.Pogodna je za osobe koje imaju masnu kosu  a posle pranja vaša kosa neće biti beživotna i suva nego meka i hidrirana.

Bela glina (kaolin)

Bela glina se često  dodaje komercijalnim proizvodima za negu kose i lica.Od svih vrsta glina ona je najfinija i veoma nežno skida višak masnoća sa lica i kože glave.Najviše odgovara osobama sa nežnom kožom glave koja je sklona iritacijama i pojavi crvenila.Ako imate veoma osetljivo vlasište bela glina je najbolji izbor za vas.

Zelena glina

Zelena glina se mnogo više koristi za lice nego za kosu mada je mogue da se upotrebi i kao sastojak maske za kosu.

Ako imate suviše suvu kosu obavezno posle pranja kose glinom upotrbite neko ulje ili balzam.

Bentonit glina

Bentonit glina je prirodna lekovita glina koja se vadi direktno iz zemlje. Poznata i kao astečka lekovita glina, bentonit glina je apsorbentna glina, čiji je stručni naziv aluminijumski filosilikat. Dobija se izlaganjem vulkanskog pepela klimatskim faktorima i dejstvu atmosferske vode (baš je kul?!). Bentonit glina se suši na suncu pre nego što dospe na tržište kao maska za lice ili kosu.

Sasvim je u redu da koristite bentonit glinu na koži, jer ona čini čuda tako što izvlači toksine i otklanja nečistoće. Nebrojene žene su primetile poboljšanje na masnoj koži, sklonoj aknama, nakon korišćenja maske za lice od bentonit gline.

A koliko je korisna za kosu, pitate se?

Dakle, ima nekoliko korisnih dejstava, pa nam dozvolite da ih predstavimo.

Koja su korisna dejstva bentonit gline za kosu?

Postoje dva glavna razloga zbog kojih je bentonit glina toliko korisna za kosu. Prvo, ona je negativno naelektrisana (kada se pomeša sa vodom ili jabukovim sirćetom). Ova glina privlači toksine iz kose, koja je pozitivno naelektrisana. Drugo, bentonit glina sadrži brojne minerale esencijalne za rast kose, na primer, natrijum, kalijum i kalcijum. Baš zgodno, a? Zbog toga ne iznenađuje da je bentonit glina sveti gral za negu kose. Evo i svih korisnih svojstava dobrih za vašu kosu.

Povezano⇒ Jabukovo sirće za kosu: Najbolje prirodno rešenje ili zabluda

 1. Bentonit glina oslobađa od peruti

Perut nastaje kada gljivice iz roda malasezija (vrsta kvasca) inficiraju skalp. Ove gljivice bujaju na višku sebuma, koji luči skalp. Bentonit glina upija višak sebuma i čini skalp negostoljubivim mestom za ovu gljivicu, pa tako sprečava dalje nastajanje peruti. Pored toga, bentonit glina ljušti perut koja se već nakupila na koži glave.

 1. Bentonit glina pospešuje rast kose

Kao što smo već rekli, bentonit glina sadrži natrijum, kalijum i kalcijum – minerale koji su od presudne važnosti za rast kose. Međutim, pored toga, ova glina uklanja i mrtve ćelije kože sa skalpa i čisti folikule dlake, pa tako pospešuje rast kose.

 1. Bentonit glina štiti od infekcije

Već smo rekli da maska od bentonit gline ima negativno naelektrisanje i da zato privlači toksine sa vaše pozitivno naelektrisane kose. Pored toga, čisti skalp od masnoće i naslaga. Ova dva dejstva štite kosu i skalp od bakterijskih i gljivičnih infekcija.

 1. Bentonit glina kosi daje sjaj

Pored toga što deluje kao odlična maska za kosu, bentonit glina može da bude izvrsno sredstvo za ispiranje, koje kosi daje intenzivan sjaj.

U nastavku članka saznajte više o korisnom delovanju bentonit gline na lepotu.

Bentonit glina za prirodnu  kosu ( tip 4 kovrdžava kosa)

(*Ovu klasifikaciju tipova kose osmislio je frizer Opre Vinfri. Po njemu, oblik i vrsta kose mogu da se definišu na sledeće načine:

 • tip 1 (prava kosa) – bez talasa i kovrdža
 • tip 2 (talasasta kosa) – ima talase, ali nije previše uvijena
 • tip 3 (kovrdžava kosa) – ima kovrdže najčešće u obliku slova S, koje zadržavaju oblik i bez oblikovanja
 • tip 4 (afro kosa) – ima veoma sitne kovrdže najčešće u obliku slova Z, oblikovanjem može da se ispravi, ali se vraća u prvobitno stanje.)

Svako ko ima kovrdžavu kosu tipa 4 zna da je dlaka debela, oštra, izuzetno lomljiva i da joj je stalno potrebno ovlaživanje. Maska za kosu od bentonit gline deluje kao čarolija za kovrdžavu kosu. Ona skalp čisti nežno, dok kosu čisti dubinski. Međutim, njeno glavno korisno svojstvo je to da obezbeđuje duboku regeneraciju i intenzivno ovlaživanje vlasi. Kao rezultat ovog delovanja imaćete izdužene i vrhunski definisane kovrdže.

Sigurni smo da ste već uskočili u ovaj bentonit voz. Pogledajmo sada kako se od bentonit gline pravi maska za kosu.

Kako se pravi maska za kosu od bentonit gline

Sastojci

 • ½ šolje bentonit gline
 • 6 kašika jabukovog sirćeta
 • 1 kašika kokosovog ulja
 • ½ kašike ricinusovog ulja
 • ½ kašike bademovog ulja
 • Voda

Biće vam potrebna i plastična ili staklena činija i drvena kašika.

Priprema

 1. Pomoću drvene kašike u činiji pomešajte bentonit glinu, kokosovo ulje, ricinusovo ulje i bademovo ulje.
 2. Dodajte jabukovo sirće u mešavinu i pustite da peni 15 sekundi pre nego što sve snažno izmešate.
 3. Ostavite mešavinu da odstoji nekoliko minuta. Trebalo bi da dobijete glatku masu nalik jogurtu. Vodite računa da nema grudvica.

Kako se koristi bentonit glina za rast kose

 1. Isperite kosu vodom da bi bila vlažna. Tako ćete lakše naneti masku od bentonit gline na kosu.
 2. Hvatajte pramen po pramen i nanosite masku od bentonit gline od korena ka vrhovima.
 3. Ako kosa počne da se suši, ponovo je pokvasite pomoću vode u bočici sa raspršivačem.
 4. Smotajte kosu u punđu i stavite kapu za tuširanje.
 5. Ostavite masku od bentonit gline da deluje 20 minuta.
 6. Masku isperite toplom vodom. Možete da koristite i šampon.
 7. Stavite regenerator, pa ponovo isperite kosu.

Bentonit glina za ispiranje kose

Ako je ono za čim žudite sjajna kosa, onda ćete upravo to i dobiti uz pomoć ovog jednostavnog sredstva za ispiranje kose, koje sadrži bentonit glinu, a biće vam potrebna samo 2 minuta da ga napravite.

Sastojci

 • 2 kašike bentonit gline
 • 1 šolja jabukovog sirćeta
 • ½ šolje vode

Priprema i primena

 1. Izmešajte sve sastojke u plastičnoj šolji/činiji.
 2. Nakon pranja kose šamponom, sipajte ovu mešavinu po čitavoj kosi.
 3. Ostavite da deluje 3 minuta, pa isperite vodom.

Zelena glina za pranje kose – upotreba

Za pranje kose se veoma često koristi i zelena glina.Upotreba zelene gline je veoma jednostavna.A glavne koristi su čišćenje i revitalizaciju kose

 • Potrebno:
 • Zelena glina
 • Voda
 • Keramička ili plastična posuda
 • Keramička ili plastična kašika

Upotreba:

Rastvorite glinu u vodi u keramičkoj ili plastičnoj posudi i dobro izmešajte kašikom da dobijete gustu homogenu smesu.Dobro je da prvo sipate samo malo vode, dodate glinu i mešate a kasije dolivate po malo vode kako ne bi dobili suviše retku smesu.

Može da se nanese na suvu ili vlažnu kosu.Tokom nanošenja masirajte da bi glina dobro pokrila svu kosu ali  i kožu glave što je bitno zbog uklanjanja masnoća.

Pre nego što počnete pranje kose ostavite da glina odstoji najmanje jedan sat a ako imate vremena možete je držati do tri sata. Za to vreme glina će se potpuno osušiti.

Pranje kose glinom se sprovodi tako što se glina prvo pokvasi mlakom vodom da omekša a onda se nanese šampon i normalno se ispere.

Ako se pojavi malo crvenila ne brinite brzo će proći.

Upotreba gline za pranje kose preporučuje se najviše dva puta nedeljno.Previše česta upotreba može da isuši kosu i kožu glave.Isto važi i kad se zelena glina koristi za lice.

Ako želite brzinsko pranje kose glinom možete da utrljate smesu od gline i vode u koren kose i posle nekoliko minuta temeljno isperete.

Takođe možete da kupite šampon za kosu od gline koji se koristi kao i svaki drugi šampon.Postoji više brendova raspitajte se kod farmaceuta u apoteci.


Mere opreza

Da, bentonit glina je neverovatno dobra za kosu. Ali trebalo bi da je koristite uz mere opreza, koje su neophodne da ne bi došlo do toga da uništite kosu ili kupatilo!

 • Kada pravite masku za kosu od bentonit gline nikada ne koristite metalnu činiju ili kašiku. Bentonit glina veoma brzo reaguje u dodiru sa metalom, što znači da će njeno korisno dejstvo biti svedeno na 0, dok dođe vreme da je nanesete na kosu.
 • Moraćete da isperete kosu toplom vodom pre nego što se potpuno osuši, jer se bentonit glina prilično teško uklanja kada je suva.
 • Nakon ispiranja maske od bentonit gline sa kose, pustite malo vruće vode niz slivnik da ne biste zapušili odvodne cevi.

Pošto sada o znate sve što je potrebno znati o nanošenju bentonit gline na kosu, pogledajmo i moguća neželjena dejstva.

Glina za kosu cena

Kvalitetna glina za kosu se može kupiti u svim apotekama , prodavnicama zdrave hrane i bolje snabdevenim marketima.

Cena kutije gline u prahu košta oko 500 dinara (pakovanje od 150 grama).Cena većih pakovanja je viša ali se više isplatiti da kupite što veće pakovanje kao i kad je u pitanju bilo koji proizvod.

Gelasta maska za kosu od glinekošta oko 300 din (kutija od 100 ml.).

Neželjena dejstva bentonit gline

Postoji zabrinutost zbog toga što bentonit glina sadrži aluminijum i postavlja se pitanje da li je bezbedna za upotrebu na našem telu. Međutim, nema razloga za brigu jer i naše telo sadrži aluminijum, pa je savršeno bezbedno da bentonit glinu koristite na koži lica i tela, kao i na kosi. Pored toga, visoko negativno naelektrisanje bentonit gline onemogućava da ona preko kože prodre u organizam. Dakle, budite bez brige!

Kao što možete da vidite, bentonit glina je čudesni preparat za vašu kosu i morate da je isprobate što pre.

Kakva su iskustva ?

Iskustva su veoma pozitivna jer je glina prirodni preparat za kosu koji se koristi već vekovima.Oni koji su na raznim forumima izneli svoja negativna iskustva jednostavno je nisu koristili dovoljno dugo a da bi se videli rezultati potrebno je malo više strpljenja.Nemojte očekivati čuda već posle prve primene.Ako ste već koristili glinu za kosu i imate negativna iskustva pokušajte ponovo, budite uporni i posle mesec dana potpuno ćete romeniti mišljenje.

Da li ste i Vi koristili glinu za kosu? Kakva su vaša iskustva ? Podelite ih sa ostalim čitaocima putem forme za komentare.Takođe ako imate neka pitanja, postavite ih u odeljku sa komentarima.


Komentari

Jasmina

Ja imam kovrdžavu kosu i godinama koristim glinu za pranje kose.Češljanje je zaista mnogo lakše i ne čupam i ne lomim kosu kao ranije.Posle trudnoće nemam kovrdže kao ranije ali i dalje bar jednom nedeljno perem kosu glinom.

Branka

Nije pomenuto u članku da je sjajan lek protiv peruti.Ja imam jako masnu kosu i kožu lica posebno u T zoni.Verovatno zbog masne kose sam imala mnogo peruti ali glina mi je stvarno pomogla.Upotrebljavala sam i betonit i zelenu glinu.Sada sam kupila crvenu da probam.Takođe redovno pravim i maske za lice koje su mi se pokazale kao najbolje sredstvo za masnu kožu.

Milica

Koja je glina bolja Taft ili Shenemil ? Da li neko ima iskustva ?