Jabukovo sirće za kosu: Najbolje prirodno rešenje ili zabluda

jabukovo sirce

Da li ste nekada ispirali kosu jabukovim sirćetom? Ispiranje kose jabukovim sirćetom je jevtin i delotvoran tretman za sjajniju, čistiju i zdraviju kosu.

Da se ne lažemo, proizvodi za negu kose su skupi i mogu da sadrže mnogo toksina. Možete da očekujete da će vas dobar preparatza negu kose,odličnog kvaliteta, koštati čitavo bogatstvo, a opet on neće biti prirodan i bez toksina.

U ovom članku saznajte kako se pravilno upotrebljava jabukovo sirće za kosu i protiv peruti.Videćete mnoge zanimljive kombinacije sa različitim namenama u kojima se koriste jabukovo sirće i med, soda bikarbona, limun…

Zašto bi trebalo da koristite jabukovo sirće za kosu?

jabukovo sirce za pranje kose

Da bismo vas ubedili da počnete da koristite jabukovo sirće za pranje kose, važno je da vas upoznamo sa nekim osnovnim činjenicama o tome kako nastaju vlasi vaše kose.

Ono što mi obično posmatramo kao dlaku, zapravo je dvodelna struktura koja se sastoji od folikula dlake, segmenta nalik tunelu smeštenom u koži i stabla dlake, odnosno vidljive strukture koja raste iznad kože.

Ispod same površine kože nalaze se lojne žlezde, koje luče sebum kroz folikul dlake. Ova masnoća podmazuje dlaku i kožu i deo je kiselog plašta, odnosno veoma tankog, blago kiselog filma koji održava i štiti opšte zdravlje dlake i kože.

Kiseli plašt je presudan i za izgled kose, o čemu uglavnom najviše i brinemo. Spoljašnji sloj stabla dlake, poznat i kao kutikula, sastoji se od gusto složenih ljuspica koje se preklapaju. Kiseli plašt je zadužen da ove ljuspice kutikule održava u ravnom položaju, usled čega je kosa sjajna, glatka i zaštićena od gubitka vlage.

Nažalost, ovaj sistem može lako da se naruši, što je i primarni uzrok čuvenog “dana loše kose“. Kiseli plašt obično ima pH vrednost 5, što znači da je blago kiseo. Brojni preprati za negu kose, tretmani i neki šamponi su više alkalni (imaju pH vrednost veću od 7), usled čega dolazi do kontaminacije ili skidanja kiselog plašta.

Kada kiseli plašt postane alkalan, dlaka otiče i ljuspice kutikule se otvaraju, što dlaku čini podložnom lomljenju. Posledica je i tršava (neposlušna), krta kosa bez sjaja, a do čega dolazi zbog činjenice da dlaka počinje da apsorbuje svetlost umesto da je reflektuje.

jabukovo sirce za kosu

Kiseli plašt može da se ošteti i usled drugih faktora, uključujući stres, ishranu i znoj. Dakle, za jaku i zdravu kosu od presudne je važnosti da proaktivno obnovimo i održavamo prirodnu pH vrednost kiselog plašta a dubinsko pranje kose jabukovim sircetom je najjednostavnije i najjeftinije rešenje.


Zašto je dobro nefiltrirano jabukovo sirće?

dubinsko pranje kose jabukovim sircetom

Kad kupujete jabukovo sirće za kosu i upotrebu protiv peruti birajte ono koje je nefiltrirano.Lako ćete ga prepoznati jer na dnu flaše ima talog.Filtrirano sirće koje je takođe od jabuka nema ni približno isti sastav ni lekovita svojstva.Jeste malo skuplje ali uzmite u obzir da će vam jako dugo trajati.U nekim prodavnicama su dostupne i flaše od pola litra.

Sirovo (nefiltrirano) jabukovo sirće je ništa drugo do nusproizvod fermentacije jabuka. Jabuke su prepune kalijuma, pektina, jabučne kiseline i kalcijuma, a fermentacija obogaćuje krajnji proizvod sa još više korisnih kiselina i enzima. Sirovo jabukovo sirće zadržava sve hranljive materije, pa je zato poželjnija varijanta od pasterizovanog jabukovog sirćeta.

Pošto jabukovo sirće ima pH vrednost oko 3 (što znači da je kiselo), kada se pravilno razblaži vodom ono pomaže da se uspostavi ravnoteža pH kose, što donosi mnogo srećnih dana za kosu.


Koristi od ispiranja kose jabukovim sirćetom

jabukovo sirce i voda za kosu

Premda ne postoji zvanično istraživanje koje se bavilo korisnim dejstvima  ispiranja kose jabukovim sirćetom, brojni su pozitivni sporedni efekti koje ćete osetiti zahvaljujući prirodnim svojstvima jabukovog sirćeta.

Jabukovo sirće je krcato hranljivim materijama odličnim za bujne uvojke, a u koje spadaju i vitamini B kompleksa, vitamin C i kalijum. Pošto je blago kiselo, ono je dobro i za obnavljanje prirodne pH vrednosti kiselog plašta. Izlaganje dejstvu ove kiseline očvršćava spoljašnji sloj dlake i poravnjava kutikulu, što za rezultat ima kosu koja je sjajna, laka za raščešljavanje i manje sklona mršenju ili zaplitanju.

Jabukovo sirće prirodno sadrži i alfa hidroksilnu kiselinu, koja je blagi eksfolijant za skalp i kosu i omogućava uklanjanje mrtvih ćelija kože i sprečava stvaranje naslaga od znoja i/ili konvencionalnih preparata za kosu. Sve ovo poboljšava izgled kose, ublažava svrab, deluje protiv peruti i olakšava njeno oblikovanje.

Za osobe koje imaju probleme sa skalpom, kao što je perut, jabukovo sirće donosi olakšanje zbog svojih antiviralnih, antifungalnih i antibakterijskih svojstava. Pored toga što je antimikrobik, jabukovo sirće je i antiinflamatorik, pa deluje protiv upale kože koja se obično javlja uz perut i suvi, ljuspasti skalp.

A znate li šta je najbolje od svega? Sva ova korisna dejstva su dostupna po izuzetno pristupačnoj ceni.


Jabukovo sirće i voda za kosu

Najprostiji način za pranje kose sa jabukovim sirćetom je rastvor od vode i sirćeta.U nastavku sledi recept a kasnije ćete videti i neke druge manje poznate ali efikasne metode u kojima se upotrebljavaju i med, soda bikarbona, limun….

Priprema rastvora od jabukovog sirćeta za ispiranje kose

Sastojci

 • 2 – 4 kašike jabukovog sirćeta
 • čaša hladne vode
 • 1 – 2 kapi ulja lavande ( po želji)

Uputstvo za upotrebu

Nakon šamponiranja i ispiranja kose, pomešajte jabukovo sirće, vodu i eterično ulje lavande (nije obavezno) u plastičnoj boci. Nagnite glavu unazad, sipajte rastvor preko čitavog skalpa i dozvolite mešavini da se slije niz čitavu kosu. Pazite da mešavina ne dospe u oči. Ostavite ovaj rastvor da deluje 1 – 2 minuta. Potom dobro isperite kosu vodom.

Trikovi i saveti

 1. Tačna količina jabukovog sirćeta koja će vam biti potrebna, zavisi od vaših ličnih potreba. Preporuka je da počnete sa 2 kašike i dodajte polako dok ne dođete do 4 kašike, pod uslovom da sa manjom količinom ne postižete željene rezultate.
 2. Pravilo je da suva kosa bolje reaguje na manju količinu jabukovog sirćeta, dok masna kosa ili problematičan skalp, na primer onaj koji ima perut, bolje reaguje na veću količinu jabukovog sirćeta.
 3. Najbolji način za redovnu upotrebu rastvora od jabukovog sirćeta za ispiranje kose, jeste da napravite mešavinu i prespete je u bočicu sa aplikatorom (plastične bočice poput onih u kojima se prodaju medicinski alkohol ili hidrogen) neposredno pre tuširanja. Zatim ovu bočicu ponesite sa sobom na tuširanje i upotrebite mešavinu kada operete kosu.
 4. Kada isperete jabukovo sirće i osušite kosu, ona više neće imati miris sirćeta.
 5. Ako imate kosu koja doseže do ramena ili kraću, možete da smanjite ukupnu količinu mešavine za ispiranje na pola. Dakle, mešavinu napravite od 1 šolje vode i 1 – 2 kašike jabukovog sirćeta.
 6. Nakon ispiranja kose jabukovim sirćetom, nema potrebe da koristite konvencionalne regeneratore, jer jabukovo sirće prirodno regeneriše kosu. Ukoliko nakon nekoliko pokušaja primetite da nedostatak regeneratora utiče na izgled vaše kose, preporučujemo vam da nanesete regenerator na krajeve kose nakon ispiranja.

Za brži rast kose i protiv opadanja

Za brži rast kose i protiv opadanja možete da koristite jabukovo sirće svakog dana ali mnogo razblaženije.Dve kašike nefiltriranog jabukovog sirćeta rastvorite u litar vode i upotrebite kao što je prethodno opisano.Ovo će vam takođe koristiti ako imate ispucane krajeve tj. takozvano cvetanje kose.


Jabukovo sirće protiv peruti

jabukovo sirce za kosu perut

Perut je verovatno jedan od najgorih problema sa kosom. Ne samo da je neugodno svrbi, već je i izuzetno vidljiv, naročito ako imate tamnu kosu. Ništa nije gore od borbe protiv peruti tokom cele godine. Mnogi ljudi jednostavno prihvataju stanje kao normalno, ali da li ste znali da postoje stvari koje biste mogli da uradite da biste olakšali, ako ne i potpuno obuzdali problem? Jedna od mogućnosti je da koristite jabukovo sirće za perut.Ali pre nego što uđemo u to, pogledajmo kako jabukovo sirće pomaže kod peruti.

Zašto koristiti jabukovo sirće za perut ?

Jabukovo sirće ima antifungalna i antibakterijska svojstva koja pomažu u održavanju zdravlja vašeg skalpa. Sirće ubija sve gljivice koje izazivaju perut i efikasno suzbija problem. Ponekad je neravnoteža pH korena kose uzrok ovog problema. Jabukovo sirće balansira pH vaše kože glave. Nakupljanje sebuma i masnoće koji izazivaju začepljenje folikula je još jedan faktor koji dovodi do peruti. Jabučno sirće pomaže u uklanjanju masnoća i dubinski čisti vaše vlasište i kosu.Takođe ima anti-inflamatorna svojstva koja pomažu da se smiri iritacija i upala na koži glave.U većini slučajeva, masna koža je razlog za perutanje. Jabukovo sirće sprečava pojavu peruti tako što pomaže u ravnoteži proizvodnje ulja u skalpu.

Kako koristiti jabukovo sirće za perut ?

Nežno umasirajte sirće u vlasište. Ostavite ga oko 10 minuta, a zatim operite kosu blagim šamponom. Završite sa regeneratorom.

Koliko često?

Jednom, najviše dva puta nedeljno.

Zašto ovo pomaže protiv peruti?

Masiranje kože glave sirćetom će pomoći da ono prodre u folikule kose, ukloni bilo kakve nakupine i da uravnoteži pH i proizvodnju masnoće. Ovo je jedan od najefikasnijih načina za čišćenje i održavanje zdravlja vlasišta i kose.


Jabukovo sirće i med za kosu

Danas na kosu stavljamo toliko proizvoda, sušimo je toplotom iz fena, peglamo, samo da bismo je oblikovali na određeni način, postigli određeni izgled, bez razmišljanja o tome šta zapravo radimo. Lepa kosa je zdrava kosa, a zdrava kosa nije proizvod onoga što nalazite na policama u prodavnicama, najbolje sastojke za zdravlje kose možete naći u vašoj kuhinji.

Već smo objasnili koliko je jebukovo sirće dobro za kosu.Još jedan odličan sastojak iz kuhinje je med.Ako imate suvu ili oštećenu kosu, med može pomoći. Kao prirodni humektant, med privlači vlagu. Takođe je pun antioksidanata i hranljivih materija koje hrane folikule dlake koji drže živi deo kose, podstičući rast kose. Da bi delovao na pravi način, potrebno mu je i sredstvo za širenje, inače možete dobiti samo lepljivu zbrku, tako da recept uključuje i jabukovo sirće koje vam u kombinaciji sa medom može pomoći da oštećenoj i suvoj kosi vratite zdrav izgled i sjaj.

Jabukovo sirće i med su odlična kombinacija za suvu i oštećenu kosu, posle primene ostavljaju kosu sa divnim sjajem i deluju kao prirodni regenerator.

Jabukovo sirće i med za kosu – recept

Potrebni sastojci:

 • 10 kašika jabukovog sirćeta
 • 2 kašike meda
 • pola šolje vode

Pomešajte pola šolje vode jabukovo sirće i med. Nanesite na vlažnu kosu kao što biste je šamponirali i ostavite da odstoji 15 minuta. Isperite toplom vodom.

Nema potrebe da koristite jabukovo sirće i med za kosu svaki dan. Jednom ili dvaput nedeljno bi trebalo da bude dovoljno.

Budite strpljivi. Nanošenje meda i jabukovog sirćeta na oštećenu i suvu kosu neće je odmah vratiti u savršeno stanje.


Jabukovo sirće i limun za masnu kosu, protiv peruti i za posvetljivanje kose

jabukovo sirce i limun

Šta limun može učiniti za vašu kosu?

Limun može učiniti vašu kosu sjajnom, jakom, gustom i bez peruti. Takođe je učinkovit protiv opadanja kose i popularan je za posvetljavanje boje kose. Limun kao i jabukovo sirće takođe pomaže vraćanje prirodne pH ravnoteže vaše kose, što je veoma važno ako želite da vaša kosa ostane zdrava i brzo raste.

Sok od limuna je takođe odličan odmašćivač, tako da je savršen za pranje kose, posebno ako imate masnu kosu.

Mnogi vole da uz jabukovo sirće upotrebe i limun, jer ova mešavina kosu čini super čistom i ostavlja divan miris.

Upotreba:

 • Sok od jednog limuna
 • 1 kašika jabukovog sirćeta
 • 1 šolja tople vode

Pomešajte sve sastojke, nanesite na kosu nakon pranja blagim šamponom, ostavite na 3 do 5 minuta, i isperite.

Rezultati dodavanja limuna za ispiranje kose su divni. Kosa je čišća, a miris sirćeta se potpuno gubi.

Jabukovo sirće i limun kao što smo pomenuli odmašćuju masnu kosu, deluju protiv peruti, sprečavaju opadanje kose i pomažu njen brži rast.

Ako pak želite da jabukovo sirće i limun koristite za posvetljivanje kose onda povećajte koncentraciju limuna.Umesto šolje tople vode upotrebite šolju limunovog soka (4-6 limuna) i jednu kašiku jabukovog sirćeta.


Za skidanje farbe sa kose

Možete upotrebiti jabukovo sirće za skidanje farbe sa kose ukoliko niste zadovoljni bojom.Za ovu namenu treba upotrebiti čisto nerazblaženo sirće i ostaviti ga na kosi oko deset minuta.Posle toga operite kosu čajem od kamilice.

Da bi se farba skinula potrebno je više ponavljanja.Ali ne izvodite to istog dana da ne bi oštetili kosu.


Jabukovo sirće i soda bikarbona

Pošto šamponi skidaju prirodna ulja sa kože glave, organizam odgovara povećavanjem proizvodnj, tako da ulazite u začarani krug i morate veoma često da perete kosu da ne bi bila masna.Šesto pranje kose šamponima punim hemikalijama narušava prirodne barijere vlasišta i kosa počinje da slabi i opada.Takođe čest pratilac masne kose je i perut.

Ako počnete da koristite jabukovo sirće i sodu bikarbonu za masnu kosu i protiv peruti vašem vlasištu će trebati neko vreme da se prilagodi i normalizuje proizvodnju sebuma, ali ćete se na kraju rešiti masne kose.

Pranje kose sodom bikarbonom i jabukovim sirćetom je jeftina, efikasna, jednostavna metoda takođe i bez štetnih hemikalija i možete je koristiti 2-3 puta nedeljno.

Evo kako možete da započnete:

Počnite sa mešanjem 1 kašike sode bikarbone sa 6 kašika vode. Ovo možete da prilagodite u zavisnosti od dužine vaše kose. Nanesite sodu bikarbonu i vodu na suvu ili vlažnu kosu tako što ćete početi od korena i nanositi do krajeva. Pustite da odstoji 1 – 3 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Posle pranja i ispiranja sa mešavinom sode za prelazite na sirće.

Pomešajte:

 • 2 – 4 kašike jabukovog sirćeta
 • šolja hladne vode

Da bi se smanjio miris sirćeta, dodajte eterično ulje lavande ili ruzmarina u smešu sirćeta. Nagnite glavu unazad, zatvorite oči (da biste izbegli da ova mešavina dospe u oči) i rasporedite je kroz kosu. Ako imate dužu kosu, nagnite glavu prema napred i rasporediti jabukovo sirće preko krajeva. Nakon jednog minuta isperite mlakom do hladnom vodom. Hladna voda pomaže u zaptivanju vlage i dodavanju sjaja.Ako imate neposlušnu kosu i teško formirate frizuru ovo zaista deluje protiv kovrdžanja i statičnosti.


Saveti za upotrebu

Za ofarbanu kosu …

Jednostavno se ne preporučuje za redovnu upotrebu za obojenu kosu jer to može oštetiti boju. Možete pokušati, ali ovde nema obećanja.

Za suvu kosu …

Ako je vaša kosa prirodno suva, pokušajte da koristite duplo manju količinu jabukovog sirćeta. Možda ćete morati malo da se igrate da biste pronašli savršen odnos.

Da biste uklonili bilo kakav miris jabukovog sirćeta…

Ne morate koristiti regenerator posle jabukovog sirćeta. Međutim, dodavanje regeneratora će zaista pomoći da se ukloni bilo kakav miris koji može da ostane. Dakle, to je sve! Samo nekoliko minuta pripreme i imate svilenkasto glatku i zdraviju kosu.


Iskustva

Da li ste koristili jabukovo sirće za kosu? Kakva su vaša iskustva? Podelite ih sa ostalim čitaocima putem forme za komentare ispod.

Olivera

Ja sam koristila jabukovo sirće protiv peruti i iskustva su mi stvarno super.Nije čarobno ali pose nekoliko nedelja upotreba stvarno pomaže.

Nataša

Da li neko ima iskustva sa upotrebom za masnu kosu.Imam seboreju i u nekim periodima godine imam užasno mnogo peruti ali to ide sa crvenilom i svrabom pa neznam da li bi zbog toga došlo do još većih komplikacija ako perem kosu jabukovim sirćetom.