Indijski orah: 9 neverovatnih koristi za zdravlje

indijski orah

Indijski orah – sprečava pojavu karcinoma, dijabetesa i još mnogo toga…

Indijski orah ne samo da je najukusniji i najrazličitije korišćen orašasti plod, već je i krcat sastojcima koji su dobri za zdravlje. Hranljivi sastojci indijskog oraha su dobri za zdravlje srca, pomažu zdravom funkcionisanju mozga i pospešuju varenje i apsorpciju korisnih materija.Veruje se da je indijski orah afrodizijak a osim toga, ako vam je cilj mršavljenje mogu da vam pomognu da skinete neki kilogram.

U ovom članku čitajte:

– sastav indijskog oraha
– indijski orah i zdravlje
– kalorije
– dnevna doza
– indijski orah kao afrodizijak
– u trudnoći

indijski orah kalorije

U većini zapadnih zemalja potrošnja indijskog oraha je u porastu poslednjih godina, verovatno i zato što se orašasti plodovi stalno svrstavaju u  najzdravije namirnice i preporučuju kao dodatak ishrani, a u cilju sprečavanja širokog spektra hroničnih oboljenja. Kada je u pitanju indijski orah najbolja stvar je ta da on ima odličan ukus i u slatkim i u slanim jelima, poput drugih višenamenskih orašastih plodova, kao što su badem i orah.

Hranljiva vrednost indijskog oraha

Indijski orah je, za razliku od orašastih plodova, zapravo semenka svetle boje i bubrežastog oblika koju često viđamo u mešavinama grickalica. To je voće tropskog drveta koje se zove kešu jabuka (Anacardium occidentale), a koje daje plod u obliku gorke jabuke. Indijski orah je vekovima korišćen u tradicionalnoj medicini za lečenje raznih oboljenja srca, dijabetesa i kao afrodizijak. Poreklom je iz Brazila, a danas je popularan širom sveta, posebno u azijskoj kuhinji.

Indijski orah proteini, vitamini minerali, sve što vam treba….

indijski orah u trudnoci

Zbog velike hranljive vrednosti i visokog sadržaja važnih minerala, indijski orah i drugi orašasti plodovi se najčešće preporučuju za poboljšanje zdravlja srca.

Povezano: Brazilski orah: Evo zašto bi trebalo da ga češće jedete

Jedan od najvažnijih faktora koji utiču na visoku hranljivu vrednost indijskog oraha je njegov visok sadržaj zdravih masti. Indijski orah se uglavnom sastoji od nezasićenih masti u obliku mononezasićenih masnih kiselina (MUFA), pre svega oleinske kiseline, a uz to sadrži i manji udeo polinezasićenih masnih kiselina (PUFA), uglavnom u obliku linolne kiseline. Grubo rečeno, 62 odsto masti u indijskom orahu su mononezasićene kiseline, 18 odsto pulinezasićene masti, a ostalo je mešavina zasićenih masti.

Zbog dobrog dejstva mononezasićenih i polinezasićenih masti na metabolizam i druge bioaktivne funkcije, mnoga ispitivanja povezuju unos indijskog oraha (i unos orašastih plodova uopšte) sa smanjenjem rizika od pojave koronarne bolesti srca, karcinoma, dijabetesa i gojaznosti.

Dnevna doza

Pitate se koliko je potrebno pojesti indijskog oraha dnevno, a ne preterati?

Ne postoji konkretna dnevna doza indijskog oraha koju smete pojesti, ipak je ovo samo voćka, ne i lek. Međutim, vlada mišljenje da kada su orašasti plodovi u pitanju, pa i indijski orah – neka preporučena dnevna doza je da pojedete onoliko oraha koliko vam stane u zatvorenu šaku.

U proseku, to je nekih 10-ak indijskih oraha dnevno. Naravno, ukoliko želite da pojačate unos radi postizanja određenih lekovitih efekata, možete postrepeno povećavati dnevnu dozu.

indijski orah dnevna doza

U svakom slučaju, trudite se da ne preterate, jer smo naglasili da je indijski orah dosta kaloričan, pa možete imati problema sa organima za varenje.

U trudnoći

Što se tiče upotrebe indijskog oraha u trudnoći, svakako da je najbolje posavetovati se sa lekarom. Naime, kao i za većinu namirnica, kada je njihova upotreba u trudnoći u pitanju, njihovo dejstvo u tom slučaju nije ispitano do kraja – pa su mišnjenja gotovo uvek podeljena. Tako je i u slučaju indiskog oraha. Neki stručnjaci smatraju da je apsolutno bezbedno, čak i korisno, koristiti indijski orah u trudnoći, jer je bitan za jačanje zdravlja trudnice. Drugi stručnjaci ipak smatraju da to možda i nije najbolje rešenje, jer je indijski orah alergen, pa se ne zna do kakvih reakcija može dovesti u organizmu trudnice.

Svojstva indijskog oraha korisna za zdravlje

Bori se protiv srčanih oboljenja

Češće konzumiranje indijskog oraha može da smanji rizik od mnogih opasnih faktora povezanih sa bolestima srca, uključujući i visok nivo holesterola, visok krvni pritisak i gojaznost.

Za indijski orah se veruje da ima povoljno dejstvo na smanjenje nivoa oksidativnog stresa, upale i vaskularne/arterijske aktivnosti koji pospešuju zdravlje srca.

Indijski orah pomaže kod smanjenja nivoa LDL holesterola (lošeg holesterola), a poboljšava nivo HDL holesterola (dobrog holesterola). Sadrži i fitosterolna jedinjenja koja igraju važnu ulogu u strukturi ćelijskih membrana jer stabilizuju ćelije i ometaju apsorpciju holesterola. Iz tog razloga indijski orah ima sposobnost da smanjuje nivo holesterola i zbog toga bi mogao da spreči formiranje naslaga na zidovima arterija. Indijski orah povezuju i sa smanjenjem nivoa triglicerida i nivoa upale, a sve to štiti od oboljenja srca, infarkta i moždanog udara.

Sprečava pojavu žučnog kamenca

Neki istraživači su otkrili da nedeljno konzumiranje orašastih plodova, uključujući i indijski orah, može da smanji rizik od pojave žučnog kamenca. Žučni kamenac je povezan sa nivoom zdravog holesterola; izaziva ga otvrdli holesterol, a on je posledica prevelike količine holesterola u žučnoj kesi koji tamo dospeva cirkulacijom kroz sistem za varenja.

U normalnim okolnostima jetra ne luči toliku količinu holesterola koji bi mogao da otvrdne i formira kamenac, ali kada je jetra u lošem stanju, holesterol se ponaša kao lepak, stvrdnjava se i vezuje za druge supstance u žučnoj kesi, kao što je kalcijum.

Pomaže kod mršavljenja i održavanja težine

Orašasti plodovi sadrže visok nivo masti – indijski orah sadrži oko 46% masti – ali su to hranljive masti i obezbeđuju mnoge važne minerale i masne kiseline koji pomažu mršavljenju. Indijski orah će vam dati osećaj sitosti nakon obroka, a to je dobro za borbu protiv napada gladi, prejedanja i nezdravog grickanja. Masne kiseline čine da hrana bude dovoljno jaka i povećavaju apsorpciju hranljivih materija koje rastvaraju masti, kao što su vitamini A i D.

Indijski orah je takođe i dobar izvor biljnih proteina (oko 25% oraha čine aminokiseline), delom u obliku korisne aminokiseline L-arginina, koja prethodi azot monoksidu za koji se zna da poboljšava vaskularnu reaktivnost i cirkulaciju. Poboljšan protok krvi pomaže čišćenju toksina iz sistema za varenje i može da doprinese poboljšanju metabolizma, višem nivou energije i boljem zdravlju organa za varenje.

Pomaže kostima da ostanu zdrave

Indijski orah je blagotvoran za poboljšanje zdravlja kostiju jer sadrži kalcijum, magnezijum i kalijum, a istovremeno veoma nizak nivo natrijuma. Sve ovo je povezano sa mineralizacijom kostiju. Blagotvorno dejstvo indijskog oraha na kosti povezano je i sa sadržajem vitamina K.

Indijski orah obezbeđuje 12% dnevnih potreba za vitaminom K i to u samo 30g – na taj način sprečava nedostatak vitamina K. Vitamin K deluje u sadejstvu sa esencijalnim mineralima, kao što je kalcijum, a koji pospešuju mineralizaciju kostiju i održavaju gustinu kostiju, a to sprečava rizik od preloma i pojave osteoporoze.

Pomaže prevenciju karcinoma debelog creva, prostate i jetre

Redovno konzumiranje orašastih plodova, uključujući i indijski orah, povezuje se sa smanjenim rizikom za pojavu nekih čestih oblika karcinoma, posebno karcinoma digestivnog trakta, uključujući karcinome jetre i debelog creva.

Orašasti plodovi su dobar izvor antioksidantnih vitamina (na primer, tokoferola i nekih jedinjenja fenola, koji se uglavnom nalaze u ljuskama indijskog oraha i orašastih plodova) koji su organizmu potrebni za zaštitu od visokog nivoa oštećenja usled slobodnih radikala, uzročnika oksidativnog stresa, a koji potencijalno mogu da doprinesu oštećenju lanaca DNK, mutacijama ćelija i formiranju kanceroznih tumora.

Smanjuje rizik od pojave dijabetesa

Indijski orah je odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina, koje usporavaju oslobađanje krvi u krvotok. Antidijabetična svojstva indijskog oraha delom se pripisuju sastojku koji se zove hidroetanolski ekstrakt u obliku anakardinske kiseline, koji stimuliše prenos i kontrolu glukoze. Hidroetanolski ekstrakt kešu drveta (Anacardium occidentale) i njegov glavni sastojak, anakardinska kiselina stimulišu apsorpciju glukoze.

Indijski orah smanjuje nivo upale, a istraživanja su pokazala da ishrana bogatija orašastim plodovima za rezultat ima manju cirkulaciju inflamatornih biomarkera koji doprinose insulinskoj rezistenciji i pojavi dijabetesa. Osim toga, hranljive materije u indijskom orahu mogu da spreče ili leče druge komplikacije dijabetesa, uključujući arterijsku hipertenziju, gojaznost i kardiovaskularni rizik.

Pomaže održavanju zdravlja kože

Hranljive materije koje sadrži indijski orah održavaju kožu zdravom zbog prisustva zdravih esencijalnih masnih kiselina. Zdravi izvori masti su neophodni da bi koža bila hidrirana i bez iritacija, kao i da ne bi došlo do pojave fleka i preveremenog starenja.

Indijski orah sadrži visok nivo bakra koji pospešuje proizvodnju pigmenta kože i kose melanina, kao i stvaranje kolagena koji doprinosi elastičnosti kože i sprečava starenje.

Istorijat indijskog oraha

Indijski orah je prvobitno uzgajan u Brazilu, gde su ga otkrili portugalski doseljenici i doneli u delove Indije u drugoj polovini XVI veka. Iz Indije se indijski orah proširio na celu jugoistočnu Aziju i na kraju stigao do Severne Amerike i Afrike.

Kešu drvo  je danas rasprostranjeno u tropskim predelima širom sveta, posebno u delovima Indije, Nigerije, Vijetnama, Obale Slonovače i Indonezije. Današnji naziv kešu potiče od portugalske reči za plod drveta, caju, što što je portugalska verzija originalnog naziva na jeziku plemena Tupian, acaju, što znači „orah koji rađa samog sebe“.

Kešu se smatra koštunicom koja raste na kraju kešu jabuke. Koštunica se prva razvija na drvetu kešu jabuke, a nakon toga raste i razvija se dok ne postane jabuka. Sama jabuka ima oštar ukus i nežnu koru, zbog čega nije pogodna za transport i ne jede se često. U nekim delovima sveta, kao što je Brazil i delovi Afrike, kešu jabuke se smatraju lekovitim delikatesom i koriste se zbog svog prirodnog lekovitog dejstva, posebno antibakterijskog.