Djumbir i med najzdravija kombinacija na planeti

djumbir i med

U ovom tekstu govorimo o još jednom sastojku koji se često dodaje medu zbog svojih lekovitih svojstava – đumbiru. I ranije smo govorili o ovoj kombinaciji zbog toga što se često koristi i sa namirnicama kao što su limun i cimet – ali šta je to što med i đumbir čini tako blagotvornim za vaš organizam?

Za početak, med i đumbir je odlična mešavina ukusa. Ipak, to nije pravi razlog pravljenja ove mešavine. Đumbir i med se već vekovima koriste kao prirodni melem za jačanje imuniteta i tretman respiratornih problema, a to su samo neke najčešćih upotreba.
Med i đumbir – lekovita svojstva

Đumbir se nalazi u nacionalnim kuhinjama mnogih kultura, ali se podjednako često koristi i kao sastavni deo melema i tradicionalnih tretmana. Često se misli da je koren đumbira najkorisniji deo biljke, ali to nije striktno tačno. Deo đumbira koji najčešće viđamo u prodavnicama se zove rizom.

Rizom je tip podzemnog stabla koji se može naći kod nekih višegodišnjih zeljastih biljaka. Koren đumbira se obično nalazi upravo izpod rizoma. Kod mnogih vrsta biljaka, upravo u rizomu nastaju i skupljaju se sekundarni metaboliti koji su često odgovorni za lekovita svojstva (ili pak otrovna svojstva, u nekim slučajevima) biljaka kao što su đumbir, kukurma, ili đurđevak. Rizom đumbira koristi se kao začin, za čajeve, pa čak i za pravljenje napitaka kao što je čuveno đumbirovo pivo. Sam po sebi se uglavnom ceni zbog pomoći koje pruža protiv bolova u grlu.

Sa stanovišta zdrave ishrane, đumbir se ceni zbog bioaktivnih jedinjenja koja se mogu naći u korenu ove biljke. To su pretežno gignerol i šogaol. Gingerol je čak i dobio naziv baš zbog toga što se, u prirodi, može naći isključivo u korenu đumbira. Neka istraživanja su već pokazala da ova jedninjenja imaju svojstva koja mogu pomoću u borbi protiv raznih upala i infekcija, između ostalog i upale grla. Ipak, mnoga od ovih istraživanja se donekle oslanjaju i na istorijski status đumbira kao lekovite biljke. Biće potrebno još mnogo rada kako bi se sa sigurnošću utvrdila uloga koju đumbir može da ima kada je reč o lečenju i ublažavanju simptoma upale grla.

Spomenuli smo infekcije, ali za suzbijanje istih nisu nužno odgovorni gingerol i šogaol. Antibakterijska i antifungalna lekovitasvojstva đumbira su svakako zabeleđena, ali se vrlo malo zapravo zna o procesima koji tim svojstvima doprinose. Istraživanja svakako postoje – za đumbir je dokazano da suzbija rast i razvoj mikroba koji su česti uzroci upala grla kao što su Streptococcus mutans, Candida albicans, I Enterococcus faecalis ali ovakve prednosti đumbira se generalno smatraju nedovoljno istraženim.

I, na kraju, đumbir je zabeležen i kao antioksidans. Bitno je napomenuti i da je tokom ovih istraživanja primećeno da je đumbir najzrdaviji kada je svež. Sušeni đubmir je svakako zdrav, ali gubi na snazi kada su u pitanju antioksidansna i antibakterijska svojstva.

Ako ste obratili pažnju na zdravstvene prednosti meda – o kojima možete naći pregršt informacija na našem sajtu – možda ste primetili da ima mnogo poklapanja sa đumbirom. Možda je baš zato i toliko popularna kombinacija đumbira i meda.

Sve blagodati meda je vrlo teško smestiti u ovako kratak tekst, ali proćićemo kroz neke od najbitnijih za ovu temu.

Za početak, med je jedan od najmoćnijih antioksidanasa koji se može naći u prirodi. Bogat je organiskim kiselinama, fenolima, i flavonoidima – i većina naučnika se slaže da je kombinacija ova tri sastojka ono što daje medu antioksidantsko dejstvo. Čak i postoje studije koje tvrde da su neke sorte meda sposobne da takva svojstva prenesu na krv i nastave da deluju dugo nakon što napuste organizam. Ovo se dalje vezuje za niži krvni pritisak i smanjen rizik od srčanog udara.

Med se tradicionalno koristio za previjanje rana zato što može delovati i protiv bakterija i upala. Pogotovo je efektivan u tretiranju opekotina i kožnih oboljenja kao što je psorijaza. Čest je dodatak čajevima i prirodnim tretmanima protiv kašlja i ostalih simptoma prehlada i gripa. Svakako se smatra i odličnom prirodnom alternativom za šećer i potpomaže varenje, što dovodi da se med za mršavljenje često koristi – pogotovo sa dodatcima kao što su cimet ili đumbir.

Med i Đumbir za Imunitet

Ovo je možda i prva i najčešća primena meda i đumbira – jačanje imuniteta i borba protiv lakših oboljenja. Baš zbog toga se često u miks dodaje i limun, za koji se lako može reći da je jedan od nejpoznatijih i najefektivnijih priordnih pomagala za jačanje imuniteta. Možda i najbolja stvar kod svega ovoga je što vam ne treba nekakav komplikovan recept ili način pripreme – dovoljno je dodati med i limun u čaj od đumbira, i već imate veoma moćan prirodan lek za imunitet.

Kako ovo funkcioniše? Već smo utvrdili moć đumbira i meda kao antikosidansa – a antioksidansi pomažu vašem telu da razloži razne toksine i otarasi ih se. Osim toga, potpomažu i varenje, a postoje stručna mišljenja koja smatraju da je funkcionalan sistem varenja ključan za održavanje zdravlja.

Oba sastojka deluju i antibakterijski, što verovatno nema potrebe da objašnjavamo previše. Ako na to dodate i vitamin C iz limuna, ovo postaje pravi koktel za sprečavanje prehlada. Osim toga, primećeno je da ova kombinacija takođe pomaže vašem telu pri pravljenju leukocita ili belih krvnih zrnaca, koji su jedni od najbitnih delova imunog sistema.
Recept

Iako je čaj najčešće (a možda i najlakše) rešenje za unos meda i đumbira, ima i određenih negativnih strana. Na primer, postoje mnogi recepti koji nalažu da se med ubaci u ključalu vodu ili čaj koji se još kuva. Ovo je, sudeći po mnogim istraživanjima i utiscima, loša odluka – primećeno je da svaka termička obrada meda znatno smanjuje i nutritivnu i zdravstvenu vrednost istog. Nemojte pogrešno da nas shvatite, sasvim je u redu staviti med u mlaku ili toplu šolju čaja ili vode. Ipak, izbegavajte ključalu vodu ili čaj koji se još uvek kuva.

Zato ćemo pisati o još jednostavnijem receptu koji će vam olakšati da unosite đumbir i med svakoga dana. Kako može biti lakši od čaja, pitate se? Jedostavno, ovu smesu možete čuvati u frižideru i poslužiti se jednom kašikom dnevno – što je često više nego dovoljno da imunitet održavate u punoj snazi i sprečite prehlade i kašalj.

Sve što je potrebno da uradite je da u teglu meda dodate nekoliko kašika sitno seckanog đumbira i promešate. Kao što smo spomenuli, ovako pripremljen med možete držati u frižideru i uzimati po kašiku svakog jutra pre doručka. Možete i kašiku razmutiti u čaši tople vode, ako vam je tako lakše.

S obzirom da je ovu mešavinu toliko lako spremiti, jedino na šta treba da obratite pažnju je kvalitet sastojaka. Kao što smo već rekli, đumbir je najbolje koristiti dok je svež. Med, s druge strane, mora biti prirodan i “sirov”, tj nepasterizovan. Imajući to u vidu, preporučujemo da izbegavate industrijski proziveden med zato što takav način pripreme uništava mnoge balgotvorne sastojke meda kao što su flavonoidi.
Med i Đumbir za Pluća

Ako pratite trendove iz sveta zdrave ishrane, verovatno ste do sada naučili da raspravama na ovu temu treba pristupiti sa dozom opreza. Internet je prepun kojekakvih čudotvornih lekova i magičnih napitaka iza kojih stoji vrlo tanka ili nikakva naučna podloga. Med i đumbir za rak se, na primer, ponekad predstavljaju kao efektivan tretman, iako nema gotovo nikakvih naučnih nalaza koji bi to i potvrdili. Naše tvrdnje i recepti se uglavnom zasnivaju na dostupnim medicinskim studijama, što u ostalom i možete videti kroz tekst.

Tako smo, istražujući svojstva meda i đumbira, došli i do određenih stavki koje tvrde da mogu blagotvorno delovati i na pluća i respiratorne probleme. U početku smo bili cinični, ali pokazalo se da je i te kako istinito. Naravno, ni ovo nije nikakav čarobni eliksir – med i đumbir samo mogu da poboljšaju rad pluća i dovesti do olakšanja prilikom upala ili kod ozloglašenih “pušačkih pluća.”

Kako med i đumbir deluju na pluća, pitate se? Počnimo od đumbira. Đumbir pomaže pri razlaganju šlajma, što čisti disajne puteve i generalno potpomaže respiratorni sistem. Takođe je primećeno da blagotvorno deluje na cirkulaciju u regiji pluća, što opet pozitivno utiče na ceo proces kojim kiseonik dolazi do krvi. Povrh svega toga, đumbir olakšava upale, kao što smo već utvrdili. Čaj od đumbira je prirodan lek za bronhitis, tako da će upravo on biti osnova za naš sledeći recept.

Med je u narodu poznat po tome što može da ublaži bolove u grlu i da trenutno umiri kašalj. Ovo je krajnje jednostavno ispitati – sledeći put kada vas bude stezalo grlo ili kada budete imali problema sa kašljem, uzmite kašiku meda. Gotovo istog trenutka ćete osetiti olakšanje. Pored toga, imajte na umu i antibakterijsko i antikosidantsko delovanje ove prirodne namirnice.

Sve to znači da se med često koristi i protiv astme ili alergijskih reakcija. Nekima od vas je možda već poznato da astma i poneke alergijske reakcije, kao na pirmer na polen ili prašinu, imaju slične uzroke. Naime, telo reaguje na ove supstance antitelima koja dovode do lučenja histamina, koji dalje dovode do čestih simptoma alergija kao što su kijanje, kašljanje, svrab, i tako dalje.

Astma je, naravno, daleko ozbiljni oboljenje od obične alergije zato što je problem koji napada direktno i isključivo pluća i disajne puteve. Ipak, istraživanja su pokazala da kašika meda može ublažiti neke od simptoma. Smatra se da prirodna slatkoća meda dovodi do uvećanog lučenja pljuvačke, koja onda ovlaži grlo i ublažava kašalj. Pored toga, rešava bilo kakve upale bronhija i pomaže pri razbijanju šlajma. Ako imate sve ovo u vidu, trebalo bi da vam je jasno zašto se često koriste med i đumbir za bronhitis, a podjenako često i med i đumbir za astmu.
Med i đumbir za astmu – recept

Ako je pomoć sa respiratornim problemima to na šta ciljate, preporučujemo čaj od đumbira sa medom. Zašto? Opšte je poznato da topli napitci pomažu sa simptomima prehlade kao što su kašallj i upala grla. Zapravo – to je i naučno dokazano.

Ovo je vrlo česta vrsta čaja koja se može naći relativno lako u prodaji, ali je daleko bolja opcija da napravite svoj. Sve što vam je potrebno su med i đumbir, mada se po ukusu može dodati i malo limunovog soka (kao i u skoro svaki čaj.)

1. Zagrejte vodu do ključanja.

2. Isecite đumbir na tanke komade. Ne morate prethodno da ljuštite rizom đumbira, samo ga dobro operite i istrljajte kako bi se rešili ostatake zemlje. Za jednu šolju čaja je dovoljno 3-4 tanka komada đumbira – otprilike 3, 4cm samog korena, odnosno rizoma.

3. Stavite đumbir u vodu i kuvajte ga 15-20 minuta na tihoj vatri.

4. Sklonite đumbir sa vatre i ostavite ga u vodi još 5 minuta.

5. Procedite čaj. U ovom trenutku se voda već dovoljno ohladila da možete dodati i kašičicu meda po šolji a da on ne izgubi nikakva lekovita svojstva.

6. Nacedite kričku limuna za kiseliji, osvežavajuć ukus.

Zanimljivo je da se ovaj čaj može piti i hladan, mada je za zdravlje pluća najbolje popiti ga pre nego što se potpuno ohladi. Ipak, uz dovoljno limuna, može biti i zdrav a ukusan napitak za uživanje tokom vrelih letnih dana.
Med i đumbir za lice

Ovih dana, sve je lakše naći kreme za negu lica i kože na bazi đumbira. Ovo samo potvrđuje nešto što su mnogi znali od davnina – da đumbir usporava starenje kože i može povoljno uticati na zdravlje i lepotu kože i kose. Baš zato se pojavljuju toliki losioni, tonici, pa i maske za lice od đumbira koje su sve rasporostranjenije po kozmetičkim salonima. Uz ovaj jednostavan recept možete napraviti sopstvenu masku, i to krajnje jednostavno, koristeći svakodnevne namirnice.

Za početak, kako to đumbir i med mogu uticati na izgled kože? Đumbir je bogat hranljivim materijama i vitaminama koji mogu kožu da učine mladolikom, zategnutom, i mekom. Između ostalog, tu se nalaze aminokiseline, vitamini C, B1, B2, B3, A, i razni prirodni minerali kao što su gvožđe i magnezijum. Povrh svega toga, svi oni efekti o kojima smo pričali u ovom tekstu mogu delovati i spoljnom upotrebom:

1. Uništava mikrobe i bakterije, te čisti lice.

2. Pospešuje cirkulaciju krvi.

3. Antioksidansi pomažu u odstranjanju bubuljica i crvenila.

4. Vraća svežinu i elastičnost vašoj koži i smanjuje bore.

5. Može zaštititi kožu od uticaja lošeg vemena – vetra, mraza, jarkog sunca, itd.

Što se meda tiče, najbitniji uticaj je antibakterijski. Kao što verovatno već znate, bakterije i mikrobi u porama lica stoje iza mnogih čestih problema kod kože lica – bubuljice, akne, mitiseri, crvenilo, tamne tačke. Med pozitivno utiče na sve od navedenog, upravo zahvaljujući antibakterijskom delovanju flavonoida i polifenola. Sve u svemu, med je jedan od najčešćih sastojaka maski i ostalih preparata za kožu, bar kada su česte namirnice u pitanju.

I jedan i drugi sastojak se koriste u mnogim maskama za lice koje se mogu napraviti kod kuće, ali ova koju ćemo opisati se najviše koristi protiv bora. Med i đumbir odlično sarađuju kako bi vam trenutno zategli i podmladili kožu lica. Ipak, bitno je napomenuti da je druga primena – ili možda neuspojava, u zavisnosti kako gledate na stvari – da se ista maska može koristiti i za prosvetljavanje kože. Ovako se može koristiti ako pokušavate da se izborite sa flekama na licu ili hiperpigmentacijom. Takođe, može generalno izjednačiti ten.

Dakle, evo ga i naš recept za masku za lice od meda i đumbira:

1. Izmešajte kašiku meda, kašičicu rendanog đumbira, i malo limunovog soka.

2. Mešajte smesu dok se sastojci ne sjedine.

3. Očistite lice, i zatim nanesite masku prstima. Potrudite se da sloj bude što deblji, samo nemojte da dozvolite da se maska razliva. Ne nanosite previše blizu očima.

4. Sačekajte nekih 15-20 minuta.

5. Isperite lice mlakom vodom.

6. Kao i posle svake maske za lice, preporučeno je potom namazati hidratantnu kremu.

Limun ovde nije obavezan, ali njegova prirodna kiselina pomaže kod eksfolijacije, to jest uklanjanja mrtvih ćelija sa kože. Osim toga, može dodatno pomoći sa hidratacijom. S druge strane, limun može dodatno dovesti do prosvetljavanja kože, a može imati i razne neuspojave ako kožu sa ostacima limuna izložite suncu. U svakom slučaju, dodatak limuna možete i zaobići ako vas brinu ovakvi neželjeni efekti.

Med i Đumbir za mršavljenje

Kao i maltene svi recepti sa medom, ova kombinacija vam takođe može pomoći da izgubite višak kilograma. Na koji način?

Za početak, oba sastojka suzbijaju glad. Isti onaj gingerol koji pomaže kod upala takođe pruža osećaj sitosti – neka istraživanja su pokazala da bilo koja hrana začinjena đumbirom duže zasićuje. Iako su ova istraživanja vođena na relativno malom uzorku, to jest malom broju ljudi, korisnici širom sveta su se složili sa rezultatima. Pored toga, gingerol normalizuje nivo šećera u krvi.

Med ima veoma slična svojstva. Pošto je maltene ceo sačinjen od šećera, ima izvrsnu nutritivnu vrednost. Možda deluje neobično, ali je šećer svakako potreban organizmu za normalan rad i metabolizaciju, a med je daleko zdravija alternativa od mnogih drugih izvora šećera. Osim toga, velika energetska vrednost vam može pomoći da izdržite veće pauze između obroka.

Povrh svega toga, med je veoma povoljan za varenje i probavu.Vrlo je lako uvideti kako ovakav uticaj može pomoći da smršate. Naravno, ključna reč ovde je “pomoći.” Đumbir i med za mršavljenje se mogu koristiti samo kao svojevrstan dodatak ishrani, ali će rezultati biti minimalni bez promena u celokupnoj ishrani i redovne fizičke aktivnosti.

U svakom slučaju, pokazalo se je med i đumbir za varenje najbolje konzumirati na prazan stomak. Idealno je popiti jednu čašu tople vode sa medom i đumbirom pre doručka, kao i pre svakog većeg obroka. Naravno, nemojte preterivati, jer šećer u medu može dovesti i do kontraefekta ako unosite previše.

Za svrhe mršavljenja, nije potrebno ni praviti čaj – dovoljno je da đumbir odstoji par minuta u toploj vodi.

1. Naseckajte par komada đumbira i stavite u šolju. Opet, možete dodati i malo limunovog soka ili celih komada limuna.

2. Sipajte toplu vodu. Ostavite da odstoji 2-3 minuta.

3. Dodajte kašiku meda. Kao i do sada, bitno je da voda bude samo topla a ne ključala, jer se kuvanjem odstranjuju određeni zdravi sastojci meda.
Med i đumbir – rizici i neuspojave

Đumbir je uglavnom bezopasan za većinu ljudi. Ipak, primećeno je da u retkim slučajevima može dovesti do blage konstipacije, to jest zatvora. Ako primetite ovakav efekat, probajte kombinaciju meda sa nekim drugim sastojkom, kao što su limun, cimet, ili čak beli luk. Pored toga, đumbir ima i uticaj na normalan rad žučne kese koji nije dovoljno istražen. Zbog toga se ne preopručuje onima koji imaju probleme ili oboljenja vezana za taj organ.

Med, s druge, može predstavljati problem ukoliko ste alergični na polen. Napomenućemo da su negativne reakcije na med kod ljudi sa alergijom na polen veoma retke, ali morate biti svesni rizika. Pored toga, med se ne preporučuje deci mlađoj od 12 meseci zbog moguće prisutnosti klostridije – vrste bakterije koja ne predstavlja problem imunom sistemu odrasle osobe.