Depilacija kod kuće: 10 metoda za uklanjanje neželjenih dlačica sa lica i tela

Mnoge žene prisustvo dlačica, kako u regiji pazuha i nogu, tako i u intimnoj regiji, smatraju nepoželjnim. Briga o ličnoj higijeni podrazumeva i depilaciju, koja se može obaviti i kod kuće, a koja zahteva pridržavanje određenih pravila.

Kako biste izbegli urasle dlačice, opekotine i ostale frustracije, pre nego što započnete depilaciju kod kuće, važno je da znate ove stvari.

Depilacija – kako je uraditi kod kuće?

Pre i posle depilacije u kućnim uslovima, temeljno se istuširajte i uradite piling kako biste omekšali kožu, uklonili mrtve ćelije kože i najbitnije – omogućili lakše čupanje dlake iz korena.

Kako bi se koža dodatno isušila, ali i da biste izbegli lepljenje voska i da bi se dlaka odvojila od kože, nakon tuširanja, na mesta gde planirate da uklonite dlačice pospite malo pudera za bebe.

Sledeće pravilo se prvenstveno odnosi na depilaciju prepona kod kuće. Za uspešnu depilaciju, dužina dlačica treba da bude oko 5 mm. U suprotnom, vosak neće moći da obuhvati dlaku u korenu i detaljno je ukloni sa kože. Za bezbolniju i efikasniju depilaciju, makazicama skratite dlačice koje smatrate predugim.

Ukoliko depilaciju obavljate kod kuće, može da dođe do opekotina i povreda kože tokom procesa rada. Da biste izbegli opekotine, na unutrašnjem zglobu testirajte da li vašoj koži prija temperatura voska, odnosno da ne dolazi do iritacije.

Sledeći savet je vrlo važan, a tiče se pravilnog nanošenja voska. Vosak se uvek nanosi u tankom sloju i obavezno u smeru rasta dlačica. Preko voska zalepite platnenu traku i čvrsto je pritisnite na kožu da se što bolje prilepi. Prilikom uklanjanja trake, zategnite kožu i brzim potezom, ovaj put u suprotnom smeru rasta dlačica, uklonite traku.

Pošto ponavljanje postupka može biti bolno i oštetiti kožu, dlačice koje niste uspeli odstraniti voskom, možete ukloniti pincetom ili brijačem.

Nakon depilacije, očistite ostatke voska hladnom vodom i dobro hidrirajte kožu laganom kremom ili mlekom kako biste joj sačuvali elastičnost i mekoću. U slučaju da se pojave simptomi iritacije, nanesite neko antiseptičko sredstvo koje će umiriti kožu.

Ponekad uklanjanje dlaka voskom podstiče urastanje dlaka. Ne pokušavajte ukloniti urasle dlačice pincetom jer ćete samo pogoršati stanje kože. Oblogama (mešavina tople vode i salicilne kiseline) omekšajte pa nežno pilingujte kožu na kojoj se nalazi urasla dlaka. Ako je urasla dlačica baš uporna i nalazi se na površini kože, uklonite je pomoću sterilisane pincete.

Važno je napomenuti da je bolje da preskočite depilaciju prepona kod kuće jer, ukoliko niste dovoljno iskusni, možete preskočiti određene oblasti kože. Ipak, vremenom možete i steći iskustvo i postati bolji i precizniji u obavljaju brazilske depilacije kod kuće.

Takođe, ako uzimate jake lekove protiv akni, imate opekotine od sunca ili probleme sa cirkulacijom ili imunim sistemom, trebalo bi da izbegavate depilaciju. Isto tako, 2 dana pre ili posle menstruacije nije preporučljivo da se depilirate jer vam je koža osetljivija.

Uložite u kupovinu sredstva za usporavanje rasta dlačica. Nakon nekog perioda dlačice će vam biti tanje i ređe.