Čir na zadnjici (uzrok, lečenje, prirodni lekovi)

cir na dupetu

Čir na zadnjici je bolno i neprijatno iskustvo. Velik čir pun gnoja na zadnjici je teško ukloniti, a ako pokušate da ga iscedite, može doći do još teže infekcije.

Čir na zadnjici se obično javlja zbog infekcije u folikulu dlake, zatim se pretvara u crveni čvor i na kraju upala izazove pojavu gnoja kada bakterijska infekcija prodre dublje u kožu.

Ovakvi čirevi se uglavnom javljaju zbog infekcije stafilokokama. Posledice infekcije su oticanje, crvenilo, bol i iritacija oko inficiranog folikula. Obično znoj, trenje i loša higijena pogoršavaju stvari.

cir na zadnjici kako izgleda

Postoji dosta efikasnih prirodnih načina da uklonite čir sa zadnjice. Prirodna antibakterijska sredstva, npr. esencijalno ulje čajevca, uspešno uništavaju bakterije koje izazivaju infekciju i sprečavaju pojavu čira na zadnjici. Hamamelis, aloja i jabukovo sirće, sa druge strane, ublažavaju upalu i iritaciju. Umesto da koristite antibiotike, koji imaju mnogo neželjenih dejstava, prvo pokušajte da uklonite čireve na prirodan način.


Šta su čirevi?

Čirevi su infekcija na koži koja se javlja kada dođe do infekcije folikula dlake ili lojne žlezde. Prvi simptom čira na zadnjici je crvena fleka na koži, na kojoj se infekcija razvija. Zatim se javlja čvorić pun gnoja sa belim vrhom u sredini.

Čirevi se najčešće javljaju na zadnjici, licu, ispod pazuha i na ramenima. Ako je infekcija jaka, javlja se i povišena temperatura i koža oko upaljenog čvorića je topla na dodir.


Uzrok

Šta izaziva pojavu čira na zadnjici?

Stafilokokne bakterijske infekcije su najčešći krivci za pojavu čira na zadnjici. Ove bakterije lako prodiru kroz kožu kada na njoj postoji posekotina ili ogrebotina, a zatim naš organizam reaguje tako što na mesto infekcije šalje bela krvna zrnca. Mrtve ćelije kože, bakterije i odurmli leukociti stvaraju gnoj u folikulu dlake i tako se javlja bolan, crveni čvorić.

Druga vrsta čira koja se može javiti na zadnjici jeste pilonidalna cista. Reč je o velikom, bolnom čvoru koji se javlja u intraglutealnoj brazdi. Pilonidalne ciste se formiraju kada mrtve ćelije kože i dlake zapuše pore.


Prirodni lekovi za čir na zadnjici

Kako na prirodan način izlečiti čir na zadnjici?

Postoji dosta prirodnih načina lečenja čira na zadnjici. Te prirodne metode uspešno uništavaju infekciju, ublažavaju upalu i isušuju gnoj, čime se uklanjaju bol i otok. Svi prirodni tretmani koje ćemo opisati su bezbedni za upotrebu i ubrzavaju oporavak.


Tople obloge

Jedan od najefikasnijih načina lečenja upaljenog čira na zadnjici su tople obloge. Tople obloge ubrzavaju drenažu čira.

One poboljšavaju cirkulaciju, odnosno dotok krvi u problematično mesto. Tako do čira stiže više belih krvnih zrnaca, što ubrzava lečenje infekcije.

Kako se koriste?

Tople obloge nisu nikakva filozofija. Evo šta treba da uradite.

 • Potopite čistu pamučnu tkaninu u toplu vodu.
 • Voda ne treba da bude previše vruća. Stavite oblogu na čir i držite je oko 10 minuta.
 • Operite inficirano mesto sapunom i pokrijte ga sterilnom gazom.
 • Ponavljajte postupak tri do četiri puta na dan.
 • Nastavite sa ovom praktom bar pet dana, ili sve dok čir ne pukne.

Nakon upotrebe toplih obloga operite inficirano mesto.


Esencijalno ulje čajevca

Esencijalno ulje čajevca je, zbog svojih antibakterijskih svojstava, savršen lek za čireve i ciste na zadnjici. Esencijalno ulje čajevca sadrži dosta sastojaka koji uništavaju infekcije na koži i ubrzavaju zaceljivanje bolnih lezija. Esencijalno ulje čajevca možete koristiti za lečenje svih vrsta čireva. Takođe, ono je odlično i za isušivanje akni i bubuljica.

Ovo ulje je provereno efikasno u uništavanju stafilokoka. Povrh svega, bakterije ne mogu da postanu otporne na njega kao što mogu na većinu antibiotika. Esencijalno ulje čajevca ublažava i crvenilo i upalu.

Ono je blago, tako da ga možete nanositi direktno na kožu. Možete ga izmešati sa malo kokosovog ulja kako biste dobili efikasan lek za čireve, bubuljice i osip.

Kako se koristi?

Za ovaj metod uklanjanja čira na zadnjici vam je potrebno samo esencijalno ulje čajevca i obična vata. Evo šta treba da uradite.

 • Nakapajte nekoliko kapi ulja na vatu.
 • Nanesite ga na čir. Koristite ovo ulje dva do tri puta na dan.
 • Svakodnevno mažite čir uljem čajevca sve dok crvenilo i infekcija ne prođu.

Ako mešate ovo ulje sa kokosovim uljem, u jednu supenu kašiku kokosovog ulja ubacujte po 2-3 kapi esencijalnog ulja čajevca. Najbolje je da mažete čir ovom mešavinom nakon primene toplih obloga. Ovo je takođe jedan od najboljih prirodnih lekova za osip na zadnjici.


 Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima antiseptička svojstva i lako uništava stafilokoke na inficiranim mestima. Jabukovo sirće je veoma kiselo zbog visokog sadržaja sirćetne kiseline, i zato je toliko efikasno za lečenje infekcija. Razblaženo jabukovo sirće je prirodan i jeftin, a efikasan tretman za lečenje cista i čireva na zadnjici.

Sirćetna kiselina je veoma efikasna u lečenju rana. Pošto ima veoma nisku pH vrednost, jabukovo sirće ublažava upalu i svrab koji se javljaju zbog oštećenja kože. Sirćetna kiselina je dobar prirodni lek protiv svih vrsta infekcija na koži izazvanih stafilokokama.

Kako se koristi?

Veoma je lako napraviti prirodni losion za dezinfekciju čireva i ranica od jabukovog sirćeta.

 • Razblažite jabukovo sirće sa jednakom količinom vode.
 • Potopite parče vate u rastvor i stavite ga kao oblogu na čir kako bi sirće uništilo sve patogene mikroorganizme.
 • Ponovite postupak dva ili tri puta na dan. Radite to sve dok čir i infekcija ne nestanu.

U početku vam jabukovo sirće može iritirati kožu, tako da je najbolje da ga prvo nanesete na neki deo kože gde možete da pratite da li će se pojaviti alergijska reakcija. Ako vas ova obloga previše pecka, dodajte više vode u rastvor. Koža će se brzo navići na jabukovo sirće.


Kurkuma

Kurkuma je ukusan začin, ali i veoma lekovita kada je reč o infekcijama na koži. Pasta od kurkume je odličan prirodni lek za čireve i pilonidalne ciste, jer ublažava upalu oko čira. Takođe, kurkuma će ublažiti bol na koži.

Pored svega toga, naučno je dokazano da kurkuma ima antibakterijska svojstva i da uništava različite vrste bakterija koje često izazivaju infekcije na koži. Kurkuma svoja antimikrobna svojstva duguje kurkuminu, aktivnom sastojku.

Kako se koristi?

Pasta od kurkume se pravi veoma lako:

 • Izmešajte kurkumu u prahu sa dovoljno vode da dobijete gustu pastu.
 • Namažite čir ovom pastom i pokrijte gazom.
 • Ostavite da deluje 20 minuta.
 • Koristite ovaj tretman po dva puta dnevno kako bi čir brže nestao.

Ne zaboravite da kurkuma ostavlja mrlje. Napravite gušću pastu kako ne bi curila.


Aloja

Aloja vera je još jedan fantastičan prirodni sastojak koji pomaže u ublažavanju bolova i svraba koji se javljaju zbog čira na guzi. Aloja je poznata kao najbolji prirodni lek za umirivanje iritirane i crvene kože.

Mnoštvo kliničkih ispitivanja je potvrdilo lekovita svojstva aloje. Ona deluje kao antibakterijski agens i uništava, između ostalog, i stafilokoke, najčešće uzročnike čira na zadnjici.

Kako se koristi?

Da biste uspešno izlečili čir, potrebno je da koristite gel od aloje koji ne sadrži mnogo dodatnih sastojaka (najbolje je da ga iscedite direktno iz lista ako imate biljku kod kuće). Recept:

 • Nanesite gel od aloje direktno na upaljeni čir.
 • Nežno umasirajte gel u čir i kožu oko njega kako biste smirili upalu.
 • Koristite ovaj gel dva do tri puta na dan dok čir potpuno ne prođe.

Koloidno srebro

Još jedan efikasan lek za čir na zadnjici je koloidno srebro, koje ima jak antibakterijski efekat i zato je dobro za lečenje rana i čireva.

Kada se nanosi direktno na ranu, mast sa koloidnim srebrom čisti ranu od infekcije, a pritom ne izaziva nikakve nuspojave.

Da biste brže izlečili čir, mažite ga kremom koja sadrži koloidno srebro. Koristite ovu kremu dva puta na dan sve dok se bolni čvorić ne povuče.


Kako sprečiti širenje čira?

Bakterije i gnoj iz ciste ili čira se mogu raširiti i na druge delove kože. Zato je najbolje da preduzmete preventivne mere kako biste to sprečili. Evo i nekoliko saveta:

 • perite ruke pre i nakon dodirivanja čira
 • održavajte čir čistim i suvim
 • nikako nemojte ni sa kim deliti svoj peškir
 • nemojte stiskati i cediti čir jer ćete tako samo pogoršati stvar

Čir na zadnjici – kada posetiti lekara?

Obično je potrebno do dve nedelje da čir potpuno prođe. Međutim, u nekim slučajevima je najbolje da odete kod lekara, pogotovo ako se čir ne povlači ili se povuče da bi se zatim ponovo pojavio.

Obratite se lekaru u sledećim slučajevima:

 • imate čir na zadnjici blizu anusa
 • čir postaje sve veći uprkos prirodnim tretmanima
 • imate druge simptome infekcije, npr. povišenu temperaturu
 • imate još ranica koje vas bole u blizini čira
 • iz čira curi krv