Bamija – namirnica sa neverovatnim lekovitim dejstvima

Kada razmotrimo nutritivni profil bamije, možemo da zaključimo samo jednu stvar: ova biljka je zaista veličanstvena.

Bamija nije samo ukusna, već može i sniziti pritisak i holesterol, poboljšati raspoloženje i ojačati imunitet. Mnogi dijabetičari redovno piju vodu sa bamijom kako bi regulisali nivo šećera u krvi.

Bamiju možemo pripremati na mnoštvo načina. Možemo je ubaciti u supu ili čorbu, pržiti, peći na roštilju, staviti u turšiju ili napraviti zdrav napitak od semenki bamije.

Dakle, nije bitno kako ćemo je pripremati – ovaj divan plod je zdrav kako god ga spremili.

U ovom tekstu ćemo navesti za šta je sve dobra bamija i kako možemo da je ubacimo u svoju ishranu.

Šta je bamija?

Okra ili bamija je biljka koja raste u toplim krajevima Južne Amerike, Srednjeg Istoka i na jugu SAD. Bamija pripada porodici slezova i ima velike, žute cvetove.

Plod je mahuna dugačka oko 10-25 centimetara i bere se i jede dok ne sazri potpuno.

Bamija daje gustinu kuvanim jelima, tako da se često koristi i umesto klasične zaprške. Bamija se može staviti u turšiju i može se peći i pržiti.

Da li je bamija voće ili povrće?

Tehnički gledano, bamija je voće, ali se obično smatra povrćem (u kulinarskom smislu). Ako jestivi deo biljke sadrži semenke, onda se ta biljka smatra voćem.

Ako je jestivi deo koren, list ili stabljika, u botaničkom smislu se ta biljka smatra povrćem.

Međutim, sa kulinarske tačke gledišta, mnoge namirnice koje su sa botaničkog apsekta voće smatraju se povrćem jer nisu slatke.

Nutritivni profil bamije

Vitamini, minerali i vlakna

Bamija sadrži mnoštvo vitamina i minerala, tako da je poželjan sastojak u svakoj ishrani. Pošto sadrži i mnogo vlakana, bamija može poboljšati varenje i usporiti oslobađanje glukoze u krvotok.

Izvanredan je izvor vitamina C

Bamija sadrži veliku količinu vitamina C. Samo jedna šolja isečene bamije sadrži oko 40% preporučene dnevne doze vitamina C. To znači da je bamija odlična za imunitet.

 

Bogata je vitaminom K

Bamija sadrži dosta vitamina K koji nam je neophodan za pravilno zgrušnjavanje krvi i zdrave kosti.

 

Vitamin A

Bamija je bogata i vitaminom A i drugim antioksidansima koji su važni za vid i uništavanje slobodnih radikala.

 

Magnezijum

Bamija sadrži dosta magnezijuma. Magnezijum je važan mineral koji je neophodan za regulaciju krvnog pritiska i kontrolu šećera u krvi.

 

Kalcijum i kalijum

Kalcijum i kalijum su veoma važni za zdrave kosti i funkciju mišića.  

 

Folna kiselina (vitamin B9)

Još jedna dobra stvar kod bamije je to što sadrži mnogo vitamina iz B grupe. Samo 100 grama bamije zadovoljava oko 20 odsto dnevnih potreba za folnom kiselinom.

Folna kiselina je od vitalnog značaja za trudnice. Našem telu su neophodni vitamini B9 i B12 za pravilnu prokrvljenost, jak imuni sistem i pravilnu funkciju mozga.

 

Malo ugljenih hidrata

Bamija sadrži veoma malo ugljenih hidrata, tako da je odličan dodatak svakoj dijeti koja se bazira na smanjenom unosu ugljenih hidrata.

 

Bamija i zdravlje

Bamija je izuzetno hranljiva i dobra za zdravlje. Da pogledamo i za šta sve.

Mnoštvo hranljivih materija

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je bamija toliko omiljena je to što je puna hranljivih sastojaka koji su veoma važni za zdravlje.Između ostalog, bamija sadrži sledeće nutrijente:

 • Kalcijum, koji nam je neophodan za jake kosti i zdrave zube.
 • Gvožđe, koje nam je potrebno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
 • Kalijum, koji održava normalan krvni pritisak.
 • Cink, koji štiti DNK i jača imuni sistem.
 • Antiosidanse, koji uništavaju slobodne radikale u organizmu i štite nas od mnogih bolesti.
 • Vlakna, koja poboljšavaju proces varenja.

Više energije

Ako ste često umorni i iscrpljeni, bamija vam može pomoći da se osećate malo bolje.Enzimi i nutrijenti koji se nalaze u semenkama u bamiji smanjuju nivo mlečne kiseline i drugih hemikalija u krvi, koje nam mogu izazvati osećaj zamora.

 

Pomoć kod mršavljenja

Bamija nam na nekoliko načina može pomoći da brže skinemo neželjene kilograme.

Kao što smo već pomenuli, bamija je izvanredan izvor vlakana, tako da nas čini sitijim i manje jedemo. Takođe, bamija sadrži veoma malo kalorija, a bogata je vitaminima i mineralima. To znači da uz bamiju dobijamo mnoštvo hranljivih sastojaka koji nam trebaju, a nema neželjenih kalorija.

 

Kontrola holesterola

Bamija može biti veoma korisna i u smanjivanju holesterola u krvi. Ona uopšte ne sadrži masnoće, a ima sastojke koji aktivno snižavaju nivo “lošeg” holesterola u krvi.

Nekoliko istraživanj je pokazalo da bamija može uspešno smanjiti broj masnih ćelija u krvi.  Takođe, bamija uspešno sprečava oboljenja koja su direktno povezana sa povišenim holesterolom i drugim metaboličkim poremećajima.

 

Da biste snizili holesterol prirodim putem, smanjite i unos nezdravih masnoća i jedite više omega-3 masnih kiselina.

 

Regulacija nivoa šećera u krvi

Jedno od najvažnijih svojstava bamije je to što sprečava nagli skok šećera u krvi nakon obroka.

Bamija se smatra namirnicom sa hipoglikemijskim efektom. Redovna konzumacija bamije pomaže u dugoročnom snižavanju šećera u krvi, što je veoma značajno kod dijabetesa tipa dva.

 

Na kraju članka ćemo detaljnije pisati o upotrebi bamije kod lečenja dijabetesa i daćemo recept za pravljenje vode sa bamijom.

 

Dobro raspoloženje i manje stresa

Smatra se da bamija može dosta ublažiti stres i poboljšati raspoloženja. Dokazano je i da sušena bamija ima sličan efekat kao i neki lekovi koji se prepisuju za anksioznost.

Jedno kliničko istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Word Journal je pokazalo da bamija odlično deluje protiv anksioznosti, stresa i depresije. I suplementi bamije mogu dosta pomoći u ublažavanju stresa. Dokazano je da bamija ima sličan efekat kao benzodijazepini.Dakle, bamija je odličan prirodni antidepresiv.

 

Bamija štiti jetru

Ovaj ukusan plod štiti i jetru od raznih oboljenja.Bamija sadrži dosta antioksidanasa koji štite tkiva u jetri. Ektrakt bamije povećava koncentraciju proteina u jetri, što sprečava napredovanje različitih bolesti jetre.

Bamija se takođe može koristiti i za čišćenje jetre.

 

Lek za čir na želucu i gastritis

Želatinasta tečnost iz bamije i mnoštvo nutrijenata koje sadrži su odličan lek za gastritis i čir na želucu. Velika količina mukusa u bamiji deluje kao lepak koji “kupi” bakterije iz želuca i creva i tako se ublažavaju simptomi čira na želucu.

Čir i gastritis (upala mukozne membrane u želucu) se najčešće javljaju zbog bakterije Helicobacter pylori. Smatra se da bamija može “vezati” ovu bakteriju i sprečiti infekciju mukozne membrane u želucu. Gelasti sok iz bamije lako vezuje i uništava štetne bakterije koje mogu izazvati pojavu čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

 

Bolje kognitivne funkcije

Bamija odlično poboljšava kognitivne funkcije i pomaže u sprečavanju različitih oboljenja i poremećaja, poput Alchajmerove bolesti.

 

Neki sastojci bamije imaju odlično dejstvo na mozak. Kvercetin i rutin poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.

Neki naučnici smatraju da ekstrakt okre može čak smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i zaštititi mozak od drugih degenerativnih oboljenja.

 

Ublažava simptome astme

Bamija može uspešno ublažiti simptome astme i drugih respiratornih oboljenja.Bamija sadrži mnogo vitamina C, koji jača imunitet i ublažava simptome astme i bronhitisa.Takođe, bamija odlično čisti pluća.

 

Bamija kao lek protiv raka

Bamija može sprečiti pojavu raka i smanjiti veličinu postojećeg tumora.

Jedno istraživanje je dokazalo da bamija uspešno uništava ćelije melanoma. Takođe, neka manja ispitivanja su pokazala da bamija može uništiti i ćelije raka dojke.

Imajte na umu da su sva ova ispitivanja bila klinička i da nisu obuhvatala velike uzorke. Potrebno je još mnogo opsežnijih ispitivanja kako bi se potvrdilo da je bamija zaista efikasan lek protiv određenih tipova karcinoma.

 

Bamija i dijabetes – štakaže nauka?

Bamija je veoma cenjena zato što može sniziti i stabilizovati nivo šećera u krvi. To je najznačajniji faktor kod lečenja dijabetesa i sprečavanja komplikacija.

Vlakna iz bamija pomažu u smanjivanju apsorpcije glukoze. Bamija se tradicionalno koristila za lečenje dijabetesa tipa dva, jer uspešno sprečava nagli skok šećera u krvi nakon obroka.

Seme i ljuska bamije u prahu dugoročno mogu smanjiti nivo šećera u krvi (seme ima jači efekat nego ljuska). Takođe, bamija pomaže u snižavanju povišenog nivoa lipida u krvi. Seme bamije može uspešno sprečiti naglu apsorpciju šećera iz krvi.

Jedan od najboljih načina da kontrolišete simptome dijabetesa je da pijete vodu sa bamijom. Na kraju teksta ćemo dati recept za ovu vodu.

 

Mere predostrožnosti za dijabetičare

Bamija može imati interakcije sa pojedinim lekovima za dijabetes.  Zato je najbolje da pitate svog lekara da li vam preporučuje konzumaciju bamije.

 

Ostale mere predostrožnosti

Bamija se generalno smatra bezbednom za konzumaciju i koristi se za lečenje različitih bolesti, ali morate obratiti pažnju na nekoliko stvari.

 

Bamija rešava probleme sa varenjem

Bamija sadrži dosta fruktoze, tako da kod osoba koje su intolerantne na fruktozu može izazvati probleme sa varenjem, grčeve, nadutost, gasove i dijareju. Takođe, kod osoba sa sindromom iritabilnih creva može privremeno pogoršati simptome.

Bamija pomaže da izbacite kamen iz bubrega

Ako imate kamen u bubregu, najbolje je da izbegavate bamiju. Bamija sadrži kalcijum oksalat, a upravo od ovog jedinjenja najčešće nastaje kamen u bubregu.

 

Bamija proti tromba

Vitamin K, koji se u bamiji nalazi u velikoj količini, podstiče zgrušavanje krvi. Zato bamija može imati interakcije sa antikoagulansima. Ako imate povećan rizik od tromboze, najbolje je da pitate lekara da li vam preporučuje da jedete bamiju i u kojoj količini.

 

Da li je bezbedno konzumirati bamiju tokom trudnoće?

Bamija je veoma zdrava i Smatra se sasvim bezbednom za konzumaciju tokom trudnoće. Međutim, ako ste intolerantni na fruktozu, imate ili ste imali problema sa kamenom u bubregu ili sa zgrušavanjem krvi, pitajte svog lekara za savet.

 

Kako koristiti bamiju u lekovite svrhe?

Bamija ima ukus sličan plavom patlidžanu i tikvicama. Neke ljude ukus podseća na ukus svežeg graška. Kakav će ukus imati bamija zavisi najviše od načina na koji se priprema.

Voda od bamije za dijabetičare

Voda od bamije je jedan od najboljih načina da iskoristite sve hranljive materije iz ove biljke. Voda u kojoj je bila potopljena bamija je veoma zdrava i odlična je za kontrolu dijabetesa. Na ovaj način ćete sačuvati mnogo nutrijenata, koji se gube u procesu kuvanja.

Kako napraviti vodu sa bamijom?

 • Uzmite četiri mahune bamije i operite ih.
 • Odsecite im krajeve.
 • Presecite ih na pola ili ih izbodite viljuškom.
 • Ubacite ih u veliku čašu punu vode i ostavite preko noći.
 • Ujutru dobro iscedite svaku mahunu u vodu i bacite mahunu.
 • Pijte ovaj napitak svakog dana.

 

Kako pripremiti bamiju?

Mnogi ljudi ne vole kuvanu bamiju, jer kada se skuva postaje sluzava i neukusna. Međutim, postoji nekoliko načina da skuvate bamiju tako da bude ukusna i da izbegnete sluzavost.

Evo i nekih ideja:

 • Uvek presecite mahunu tik pre nego što je ubacite u jelo. Tako ćete sprečiti da počne da luči sluz.
 • Potopite mahune okre u sirće ili limunov sok pola sata pre kuvanja. Zatim je dobro isperite i osušite, a onda iseceite.
 • Ako želite da koristite bamiju za zgušnjavanje čorbe ili gulaša, prvo blanširajte mahune bez sečenja. Deset minuta pre nego što ćete skinuti jelo sa vatre, ubacite u njega iseckanu bamiju.

 

Još neki načini pripreme bamije

 • Isecite mahune okre na tanke kriške, ubacite ih u umućena jaja i ostavite da se malo natope. Zatim ih uvaljajte u prezle ili brašno i pržite kao bilo koje drugo pohovano povrće.
 • Bamiju možete obariti na pari i poslužiti kao prilog uz pirinač ili meso.
 • Bamiju možete stavljati u turšiju, kao krastavce.

 

Kako odabrati zdravu bamiju?

Plodovi dugački između 5 i 15 centimetara, mesnati, su najbolji da se jedu sveži. Ovakvi plodovi nisu potpuno zreli. Ako kupite bamiju koja je kasno ubrana, imaće neprijatan, drvenast ukus.

Uvek kupujte samo svetlozelene mahune i izbegavajte one koje izgledaju žućkasto ili imaju mrlje.

Bamija relativno brzo vene, tako da je najbolje da je pripremite čim je kupite. U suprotnom, stavite je u tamnu papirnu kesu i stavite u frižider.

Tako će još par dana ostati sveža. Ako ne možete da nađete svežu bamiju, možete je kupiti sušenu ili u konzervi. I one se mogu koristiti za pravljenje vode od bamije.