Anti kandida dijeta – ishrana (jelovnik po danima, trajanje, tabela namirnica, iskustva)

kandida dijeta

U ovom članku saznajte šta je zapravo kandida, kako se sprovodi anti kandida dijeta, kako treba da izgleda jelovnik po danima,koji su najbolji recepti,  koje se namirnice preporučuju i kakva su iskustva…

Sadržaj:

 • Šta je kandida
 • Anti kandida ishrana
 • Jelovnik po danima (doručak, ručak, večera) i recepti
 • Tabela namirnica
 • Trajanje
 • Iskustva

Anti kandida dijeta osnovni principi

Danas postoje neoborivi dokazi da se u kiseloj sredini aktivira svaka patogena mikroflora: gljivice, bakterije i virusi uključujući i ćelije raka.Kada se nađu u kiseloj sredini one nastavljaju da se razmnožavaju dok u baznoj sredini umiru.

Smanjite na minimum namirnice koje doprinose zakiseljavanju organizma.

Šećer

secer kalorije

Svaka anti kandida dijeta se u osnovi zasniva na izbacivanju šećera iz ishrane.Šećer hrani gljivice kao benzin plamen.Nijedna dijeta protiv kandide neće biti uspešna ako obolela osoba koristi šećer.Kandida ga obožava i fermentiše do stvaranja alkohola i drugih mikrotoksina praveći kiselu sredinu u organizmu.

Anti kandida dijeta podrazumeva da izbacite sve slatke namirnice iz ishrane, uključujući beli i smeđi šećer, razne sirupe, med, bezalkoholna gazirana pića konditorske proizvode, čokoladu i slatko voće.

Trajanje anti kandida dijete zavisi od stanja organizma i u nekim slučajevima  je potrebno i pola godine da se organizam potpuno oslobodi od ovih gljivica.

Tek posle toga može da se uvodi u ushranu po malo slatkog (dve urme za doručak) i med.Večera bi trebalo da bude bez slatkog i do godinu dana.Kad u organizmu nema kandide skoro i da vas ne vuče želja za slatkim!

Ugljeni hidrati sa visokim glikemijskim indeksom

Ovo je vrsta ugljenih hidrata koji brzo podižu nivo šećera u organizmu.U njih spadaju: proizvodi od belog brašna, beli pirinač, beli šećer i mnoge rafinisane namirnice.Dakle dok traje anti kandida dijeta ne ulazite u pekaru!

Crveno meso, živinsko meso, riba, jaja, sir i pečurke

jaja

Ove namirnice zakiseljavaju organizam pa se preporučuje da se svedu na minimum dok traje anti kandida dijeta.Jaja se mogu jesti ali najviše 3 -4 komada nedeljno.

Kada jedete ove namirnice uz njih bi obavezno trebalo da uzimate i povrće i zeleniš radi obnavljanja ravnoteže kiselina i baza u organizmu.Bilo bi dobro da barem kada počne anti kandida dijeta odustanete od mesnih i mlečnih proizvoda budući da oni predstavljaju pasivan unos antibiotika koji pomažu rast gljivica uništavajući korisne bakterije (životinje na farmama u današnje vreme se obavezno tretiraju antibioticima pa otuda ih ima i u hrani ove vrste).

Kafa i crni čaj

Kafa i crni čaj zakiseljavaju i dehidriraju organizam.Zamenite ih običnom vodom i napicima sa stevijom.Zaboravite na kečap, majonez, konzervisane i polugotove proizvode i brzu hranu.

Alkohol

Alkohol takođe treba izbegavati dok se sprovodi anti kandida dijeta.Eventualno sebi možete dozvoliti čašu crnog vina za vreme nekog praznika.

Kandida je kvasna gljivica koja živi u našem organizmu. Ukoliko naš imuni sistem funkcioniše pravilno, obično nismo ni svesni da ovaj oblik kvasca postoji u našem telu. U stvari, kada je pod kontrolom, kandida potpomaže varenju hranljivih materija i njihovoj apsorpciji.

Međutim, ako naš imuni sistem zakaže iz bilo kog razloga, bilo zbog infekcije, lekova, pretreniranosti, nedostatka sna itd., šanse da će kandida izazvati haos u organizmu su veoma velike.

Kada naš imuni sistem ne funkcioniše onako kako bi trebalo, može da dođe do prenamnožavanja kandide, do te mere da nastaje kandidijaza koja počinje da se širi i na druge delove organizma izazivajući ozbiljne simptome, a najčešće u crevima.

Kandida je izuzetno otporna, a njena sposobnost prianjanja joj omogućava da formira biofilm na različitim delovima organizma. Biofilm je sluzava supstanca slična lepku, koja inkapsulira patogene i pomaže im da se vežu za određenu površinu. Biofilm još više povećava izdržljivost kandide. Upravo zato kandida lako preživljava u veoma nepovoljnim okruženjima, kao što je sluzokoža creva.

Veoma je važno da zapamtite da prisustvo kandide nije problem – problem nastaje kada dođe do njenog PRENAMNOŽAVANJA, jer ono dovodi do toga da se loše osećamo i imamo simptome.

Anti kandida ishrana – namirnice koje su zabranjene

U slučaju kandidjaze ne preporučuje se da upotrebljavate:

 • Peciva (pogotovo od belog brašna) slatkiše mleko
 • Pržene, jako slane, dimljene proizvode, konzervisanu hranu, kečap, majonez, kvas, alkoholne napitke, 
 • Kikiriki, pistaće, ulje od repice, kukuruza kikirikija.

Zanimljivo je otkriće da kandida nosi genetski kod. Neki naučnici smatraju da ovaj genetski kod omogućava brzu adaptaciju u novom okruženju i intenzivne sposobnosti preživljavanja u organizmu.

Obično se smatra da je kandida nešto što naš imuni sistem toleriše i pokušava da kontroliše.

Kandida može da bude normalni deo naše mikrobiote (crevne flore).

Ova gljivica se najčešće nalazi na mukoznim membranama (sluzokoži), na primer, u ustima, gastrointestinalnom traktu i respiratornom traktu. Premda kandida voli toplu, tamnu i vlažnu sredinu, često se nalazi i na ljudskoj koži.

Kandida može da se razmnožava veoma brzo kada na koži postoje oštećenja, kao što su rane, ili kada se dva tkiva dodiruju (podpazušne jame i genitalije). Kandida može da se nađe i u interdigitalnom prostoru (između prstiju na rukama ili nogama).

Koje namirnice dovode do kandidijaze?

Kada je u pitanju pospešivanje prenamnožavanja kandide, šećeri u obliku saharoze, maltoze i glukoze, mogu da se smatraju glavnim krivcima. Čudno zvuči, ali tako je – laktoza ne utiče na razmnožavanje kandide. Upravo to može da bude razlog zbog koga su neki sportisti kod kojih je prisutno prenamnožavanje kandide, prijavili poboljšanje simptoma nakon konzumiranja fermentisanih mlečnih proizvoda, kao što je kefir.

Kada jedemo previše ovakvih namirnica, ne samo da pobuđujemo prenamnožavanje kandide, već pomažemo kandidi da iskoristi svoju sposobnost stvaranja biofilma. Biofilm možemo da definišemo kao zaštitni prekrivač kolonije mikroorganizama. Ovaj prekrivač pospešuje razmnožavanje vrsta. Neke gljivice, a naročito kandida albikans (najčešći oblik kandide), mogu da doprinesu stvaranju biofilma.

Matrica biofilma je pokazala otpornost na brojne uobičajene antifungalne lekove, kao što su nistatin i flukonazol. Verovatno je to i razlog što kod nekih sportista lečenih zbog prenamnožavanja kandide, u kraćem vremenskom periodu dolazi do poboljšanja, ali nakon ponovo urađenih testova na prisustvo kandide, markeri na kandidu pokazuju veću vrednost od početne. Zaštitni biofilm, po svemu sudeći, ima neke veze sa ovim problemom.

Dobra ishana protiv kandide

Korak #1: Smanjite unos ugljenih hidrata da biste „izgladneli“ kandidu“.

Korak #2: Izbegavajte da jedete razne oblike prehrambenih plesni i kvasac (Zbogom plavi siru!).

Korak #3: Uništite kandidu biljnim ili farmaceutskim protokolom koji će osmisliti vaš lekar.

Najbolje namirnice za plan ishrane protiv prenamnožene kandide

Anti kandida dijeta treba da se bazira na ovim namirnicama, ipak meso i jaja treba da se jedu u umerenim količinama.

 • Slabi proteini – piletina, riba, jaja, ćuretina, meso divljači, govedina itd.
 • Masti i ulja –orašasti plodovi, maslina, avokado, maslinovo ulje, kokosovo ulje, ulje avokada, gi, maslac od mleka krava hranjenih na pašnjaku.
 • Povrće koje ne sadrži skrob – zelenolisno povrće, celer, crni luk, šargarepa, svo povrće iz porodice kupusnjača, špargla, klice alfaalfe, potočarka itd.
 • Male količine niskoglikemijskog voća – bobice, višnje, kivi, zelena jabuka i nar.
 • Bilje i začini – u najbolje antikandida biljke spadaju beli luk, origano, majčina dušica, cimet, žalfija, karanfilić, ulje čajevca.
 • Beli luk, beli luk i još belog luka!
 • Nezaslađeni napici – biljni čajevi i soda voda.

Koje namirnice za anti kandida dijeta isključuje

Kategorija #1: Namirnice bogate ugljenim hidratima

 • dodati šećeri – čak i prirodni poput meda ili čistog javorovog sirupa
 • voćni sokovi
 • suvo voće
 • rafinisane žitarice i proizvodi od žitarica – testenine, hleb, krekeri, keks (u najvećem broju slučajeva je najbolje da izbegavate sve žitarice, čak i one koje nisu rafinisane, kao što su smeđi pirinač, proso, amarant itd.)
 • skrobno povrće – krompir, jam, paškanat itd.
 • kukuruzi i proizvodi od kukuruza – kukuruzni hleb, palenta, tortilja, čips itd.
 • u zavisnosti od vašeg nivoa aktivnosti i broja prisutnih kandida, vaš lekar može da vam preporuči da 2 – 4 nedelje izbegavate sveže voće

Šta zajedničko imaju sve ove kategorije? Jednostavno rečeno, sve one su ugljeni hidrati. Prosti ugljeni hidrati sadrže veoma malo vlakana. Zbog toga je naš organizam u mogućnosti da ove namirnice veoma brzo i lako razloži na najprostiji oblik šećera poznat kao glukoza. Glukoza je premijum gorivo za kandidu.

Kategorija #2: Namirnice koje sadrže kvasac

Važno je da pomenemo da namirnice koje sadrže kvasac ne hrane kandidu, već umesto toga doprinose unakrsnoj reaktivnosti. Drugim rečima, možete da primetite da se vaši dosadni simptomi pogoršavaju nakon konzumiranja namirnica koje sadrže kvasac.I pre nego što počne anti kandida dijeta ove namirnice treba da su podalje od vas…

 • prehrambeni kvasci
 • pivski ili pekarski kvasac
 • hleb od dizanog kvasnog testa ili druge poslastice i peciva
 • alkohol (posebno pivo)
 • vitamini B kompleksa na bazi kvasca (raspitajte se kod svog apotekara)
 • sirće (osim jabukovog sirćeta)
 • fermentisane namirnice, kao što su kiseli kupus, kimči, kombuha i kvas
 • odstojala/fermentisana soja, kao što su tempeh, soja sos, nato i miso

Da li ste već primetili da je malo namirnica na ovom spisku koje se razlikuju od preporuka na drugim mestima? Samo imajte na umu da je imuni sistem svakog sportiste jedinstven kao otisak prsta. Zato našim sportistima uvek kažemo da slušaju svoj organizam.

Na primer, ako izgleda da vaši simptomi počinju da se povlače nakon konzumiranja fermentisanih namirnica, onda u ishranu uvrstite ovu kategoriju! Ako se vaši simptomi pogoršavaju nakon konzumiranja fermentisanih namirnica, učinite sebi uslugu i za sada izbacite ove namirnice iz ishrane.

Kategorija #3: Plesnive namirnice/namirnice koje lako mogu da se kontaminiraju plesnima

 • kikiriki/puter od kikirikija
 • indijski orah
 • pistaći
 • stari/plesnivi sir
 • sušeno/dimljeno/prerađeno meso
 • premda brojni antikandida planovi ishrane uključuju i pečurke, istraživanja zapravo ukazuju na suprotno – ponovo poslušajte svoje telo
 • ako ste izuzetno osetljivi, možete da primetite da reagujete na hemijski zaslađivač aspartam ili na neke suplemente aminokiselina; razlog je u tome što oba ova proizvoda sadrže slobodne aminokiseline koje deluju kao supstrat (podloga) za rast kandide

Najbolji saveti za uspešnu antikandida dijetu

 • Jedite dok ne osetite da ste 80% puni. Na taj način omogućavate crevima da imaju dovoljno prostora neophodnog za varenje, čime se smanjuju šanse da hranite i kandidu.
 • Obavezno se trudite da 50% hrane na vašem tanjiru uvek bude raznovrsno povrće bez skroba.
 • Pasulj/mahunarke jedite uz oprez. Možda ste primetili da ih nema ni na jednom spisku koji smo naveli. To je zato što postoje kontradiktorni dokazi i svaka osoba reaguje potpuno drugačije. Ako osećate nadimanje, gasove, umor itd., nakon konzumiranja mahunarki, ne bismo vam preporučili da ih uvrstite u vaš eliminacioni protokol ishrane. Ukoliko izgleda da nemate simptome, onda slobodno možete da ih uključite u ishranu.
 • Uvrštavanje visokokvalitetnih masti držaće vas sitima, obogatiće jela odličnim ukusom, a najbolje od svega je to što one neće da stimulišu razmnožavanje kandide (kokosovo ulje ima najbolja antifungalna svojstva).
 • Jedite svežu hranu kada je to moguće i ne dozvolite da kuvana hrana stoji u frižideru duže od jednog dana. U protivno će doći do pospešivanja razmnožavanja mikroba, usled čega možete da imate reakciju. Umesto toga, ostatke hrane zamrznite odmah nakon kuvanja pa podgrejte kasnije.
 • Jedite na svaka 3 -4 sata i ne ustežite se od većih porcija prihvatljivih namirnica.

Da li bi trebalo da uvrstite probiotike u antikandida dijetu?

DA!

Sarađujte sa svojim lekarom da biste pronašli pravi probiotik za vas. Takođe, vodite računa da probiotik uzimate sa hranom, osim ako proizvođač nije drukčije naznačio. Želudačna pH vrednost je niža kada je želudac prazan, a to umanjuje dejstvo probiotika.

Probiotici mogu da budu izuzetno korisni u borbi protiv prenamnožavanja kandide i mogu biti od pomoći dok se sprovodi anti kandida dijeta

 1. Probiotici proizvode različite kiseline (mlečnu/sirćetnu/mravlju) koje se bore protiv kandide.
 2. Soj bifidobakterija, naročito sprečava stvaranje biofilma.
 3. Probiotici obnavljaju naš mikrobni balans, koji je narušen zbog prenamnožavanja kandide.

Anti kandida dijeta jelovnik po danima

Evo i trodnevnog antikandida plana ishrane

Dan 1

Doručak

Omlet od 2 – 3 jaja sa povrćem + prilog od svežih bobica.

Sasvim je u redu da prelijete omlet salsom radi boljeg ukusa.

Ručak

1 – 2 sendviča sa tortiljama od bademovog brašna: grilovane pileće grudi sa zelenom salatom, senfom i drugim povrćem po izboru.

1 šolja naseckane paprike potopljene u gvakamolu.

Užina

Seckana zelena jabuka potopljena u bademov puter.

Večera

Odaberite omiljeni recept za čili i spremite ga bez pasulja.

Dodajte i prilog od pečenog brokolija.

Dan 2

Doručak

Čokoladni smuti sa malinama.

U blenderu pomešajte ove sastojke i uživajte:

 • 1 šolja nezaslađenog bademovog ili kokosovog mleka
 • 1 šolja smrznutih malina
 • 2 kašike (ili više) sirovog kakaoa u prahu

Ručak

Salata od grilovane piletine na podlozi od rukole, semenki bundeve, krastavca, šargarepe i bilo kog drugog povrća koje volite. Dodaje maslinovo ulje, limunov sok, so i biber kao preliv.

Ne volite proteine životinjskog porekla?

Probajte da ispečete šargarepu na tiganju namašćenom kokosovim uljem, a potom pospite cimetom. Bićete prijatno iznenađeni.

Previše posla?

Probajte sa pregršti pečenih semenki bundeve.

Večera

Grilovani losos.

Špargla pečena u ulju avokada i beli luk.

Dan 3

Doručak

Puding od čia semenki:

Jelo pripremite veče pre noge što ćete ga konzumirati.

U blenderu pomešajte 1 šolju nezaslađenog bademovog mleka, 1 šolju smrznutih borovnica, ½ kašike nezaslađenog bademovog putera + 1 puna kašika kolagen peptida + 1 kašičica cimeta. Meljite dok ne dobijete potpuno glatku i kremastu smesu, pa mešavinu preručite u činiju.

Potopite ¼ šolje čia semenki u činiju (dodajte i više ako volite da više liči na kolač nego na čorbu). Ostavite da odstoji preko noći.

Ujutru malo promešajte i jedite hladno.

Ručak

Tako salata ili azijska salata.

Meksička:

Pomešajte omiljene začine i mlevenu govedinu, piletinu ili ćuretinu.

Dodajte zelenu salatu.

Dodajte dinstane paprike i crni luk.

Možete da dodate gvakamolu i salsu.

Sipajte na podlogu od kuvanog „pirinča“ od karfiola.

Azijska:

Grilovana piletina, govedina ili škampi.

Dodajte omiljeno povrće, kao što je luk, crvene paprike, šargarepa, kupus. Dinstajte na susamovom ulju.

Večera

Ćufte od piletine ili ćuretine.

Sipajte preko špageti tikve.

Dodajte prilog od omiljenog zelenog povrća.

Ishrana protiv kandide će biti efikasnija uz sledeće namirnice

Anti kandida dijeta može da donese brze rezultate ako se koriste sledeće namirnice.

Beli luk

Beli luk sadrži alicin koji ima antigljivična svojstva.Alicina najviše ima u izrendanoj ili izgnječenoj kaši od belog luka koja je odstojala na vazduhu desetak minuta.Ali prilikom termičke obrade ili ako beli luk posle seckanja i gnječenja odstoji u otvorenoj posudi alicin se uništava.Zato kada je u pitanju anti kandida dijeta beli luk dodajte u salatu neposredno pre serviranja.Naravno on se ne može jesti u ogromnim količinama ali kao preventivu i lek protiv kandide morate ga često upotrebljavati u ishrani.

Soda bikarbona

Soda bikarbona kao prirodni lek može da se upotrebljava dok traje anti kandida dijeta i povremeno posle toga kao preventiva.Pola kašičice sode bikarbone rastvorite u čaši mlake vode i pijte natašte do pola sata pre doručka.

Videli ste kako se sprovodi anti kandida dijeta a da bi ova vrsta gljivica candida albicans zauvek ostala pod kontrolom morate znati koji su glavni uzroci za njeno prenamnožavanje.

Začini i lekovito bilje

Mnogi začini i lekovito bilje uništavaju gljivice i trebalo bi redovno da se unose ne samo za vreme trajanja anti kandida dijete.Među njima su karanfilić, đumbir, kurkuma, lovor, crni biber, crvena ljuta paprika…

Povezano⇒ Kurkuma kao lek (za zglobove, kandidu, dijabetes, holesterol, sinuse, depresiju…)

Nar i sok od nara

Nar i sok od nara ubijaju kandidu.Anti kandida dijeta će biti učinkovitija ako ih koristite naravno bez šećera.

Povezano⇒ Sok od nara recept i 17 razloga zbog kojih je dobar za zdravlje

Koji su glavni uzroci prenamnožavanja kandide?

Postoje brojni i složeni razlozi  zbog čega se kod nekog javlja prenamnožavanje kandide, a mi ćemo navesti 7 najčešćih.

 1. Ishrana koja sadrži previše šećera i prerađenih, rafinisanih ugljenih hidrata (hleb, kreker itd.) i deserta.
 2. Često konzumiranje alkohola ili šećerom zaslađenih napitaka.
 3. Hronična izloženost stresu.
 4. Dijabetes – povišeni nivo glukoze može da bude stalni izvor hrane za kandidu.
 5. Uporna upotreba medikamenata, kao što su antibiotici, steroidi i hormonska terapija poput kontraceptivnih pilula.
 6. Hronična bolest, kada je imuni sistem ugrožen u dužem vremenskom periodu.
 7. Rana ili operacija usled kojih se javlja prolaz na koži ili sluzokoži.

Da li ste nekada imali prenamnoženu kandidu? Kako ste pobedili ovu upornu gljivicu? Da li vam je pomogla anti kandida dijeta ? Iskustva sa ishranom koju ste sprovodili može da bude od velike pomoći i drugim čitaocima.Podelite sa nama svoja iskustva u odeljku sa komentarima.
Izvori: (1) (2) (3) (4)

About Tatjana Mraovic nutricionista dijetolog 5 Articles
Lekar, specijalista higijene i medicinske ekologije, subspecijalista za ishranu, magistar medicinskih nauka.Tatjana Mraovic Ass. mr sc. dr. specijalista higijene, dijetolog na VMA. Telefon: 063 24 20 30 |Tatjana Mraovic Linkedin | Dom zdravlja vizim| Twitter