8 razloga da koristite ricinusovo ulje za kosu (najbolje maske)

ulje od ricinusa

Ricinusovo ulje koje je poznato još od davnina, pre svega u indijskoj medicini, korišćeno je u doba starih naroda Egipta, Grčke i Kine.

U narodnoj medicini, ricinusovo ulje je najpoznatije pod nazivom „Hristov dlan“ a pre svega zbog svojih izrazito lekovitih svojstava za organizam.

Manje je znana činjenica da semenke ricinusa u svežem stanju spadaju među najjače otrove na svetu. Jače čak i od cijanida, ali da samo ulje jeste jedno od najlekovitijih.

Pre svega ulje ricinusa se koristi kao sredstvo za unutrašnju upotrebu kod problema sa opstipacijom. Ali je izuzetno blagotvorno za kosu, kožu i nokte.

Ricinusovo ulje za kosu

Poznato je da ricinusovo ulje ima izuzetne rezultate kada je u pitanju nega i brži rast kose, o čemu će u nastavku teksta biti nešto više reči.

Naime, iskustva sa upotrebom ricinusa u kozmetologiji i nezi kose su i više nego pozitivna, i to pre svega zahvaljujući iskustvima korisnika ovog prirodnog sredstva.

Ricinus je jednogodišnja biljka koja može da dostigne i visinu od 1,5 m a period cvetanja je u leto sredinom juna i tokom jula meseca.

Pomenuta biljka najbolje uspeva u predelima sa mediteranskom i tropskom klimom, a poznato i lekovito ulje se dobija iz semenki hladnim ceđenjem.

Ulje ricinusa za kosu opasnosti i kako ga bezbedno koristiti

Važno je opet naglasiti da je ricinus u celosti otrovna biljka i da se stoga nikako ne preporučuje da se ulje spravlja „na svoju ruku“, a otrovna supstanca iz semena biljke se naziva ricin.

Iako je ricin otrovan sastojak biljke ricinusa, on jeste i lekovita susptanca u određenim koncentracijama, pa se stoga uvek nabavlja u apotekama.

Ulje ricinusa se upotrebljava kao izvanredno prirodno sredstvo kod problema sa opstipacijom, a veoma je blagotvorno i kod nekih drugih stanja.

Naime, ulje ricinusa se upotrebljava i kod stanja groznice, reumatskih tegoba, ishijalgije, bolova u zglobovima, glavobolje i sličnih stanja.

Ricinusovo ulje u kozmetičkoj industriji je jedan od glavnih sastojaka šampona pa tako ricinusovo ulje za kosu u šamponu ima izvanredna svojstva.

Takođe je poznato da se u mnogim preparatima za negu kože lica i tela nalazi kao bitan sastojak i ricinusovo ulje, jer pomaže da se koža obnavlja i veoma se lako resorbuje u dublje slojeve.
Ricinusovo ulje sastav – zašto je ricinusovo ulje tako lekovito

Važno je da bi se shvatilo blagotvorno dejstvo ricinusovog ulja na organizam, i to pre svega na kosu, obrve i trepavice, isto i na kožu, obratiti pažnju na njegov sastav.

Ricinusovo ulje sadrži vitamin E – koji je poznat antioksidans te podstiče cirkulaciju i time i dopremanje kiseonika u tkiva.

U temenu glave upravo vitamin E potpomaže da vam se vlasište održava zdravim i čistim, te podstiče rast folikula dlake i njihovo zdravlje.

Kosa je upravo zahvaljujući ovom sastojku ricinusovog ulja meka i sjajna, ali u isti mah i „jaka iz korena“ pa manje opada i manje se oštećuje spoljnim uticajima.

Ricinusovo ulje sadrži poznati sastojak ricinoleinsku kiselinu, koja održava optimalan pH temena i kože glave, pa na takav način olakšava rast kose.

Sama ricinoleinska kiselina spada u red organskih jedinjenja sa 18 atoma ugljenika, i pored dekongestivnog efekta ima i ulogu u postizanju optimuma pH vrednosti kože.

Ricinusovo ulje u svom sastavu sadrži i poznate masne kiseline, omega 6 i omega 9, a koje su značajne za regulisanje opšteg metabolizma, i na kosu deluju povoljno.

Naime, ove dve masne kiseline podstiču rast kose, ubrzavaju cirkulaciju i jačaju dlaku od korena do vrhova.

Ricinusovo ulje za kosu – način upotrebe

Poznato je da se ricinusovo ulje kao sredstvo za negu kose koristi samo ili kombinovano sa drugim preparatima – pre svega kokosovim uljem za kosu i pantenolom.
kako se koristi ricinusovo ulje za kosu

90% sastava ulja od ricinusa jeste pomenuta ricinoleinska kiselina, koja zapravo pomaže da se kosi vrati pH vrednost i prirodne masnoće, te pomaže i da vam se obnovi kosa koja je farbana.

Kako je samo po sebi ricinusovo ulje dosta gusto, ono se u nezi kose meša sa drugim biljnim uljima, pre svega sa kokosovim sa kojim je odličan eliksir.

Naime, kombinacija ricinusovog i kokosovog ulja, regeneriše kosu, ubrzava njen rast i sprečava opadanje kose, a u isti mah i hidrira kožu glave.

Antioksidativne materije iz ulja od ricinusa, pre svega vitamin E, potpomažu da se pojača sinteza keratina i da se tako kosi vrati sjaj i čvrstina.

Upravo su pomenute materije iz ricinusovog ulja razlog što se ono preporučuje i za negu farbane i na drugi način hemijski tretirane kose.