Suva kosa: Prirodne maske kao najbolje rešenje (med, maslinovo ulje, majonez…)

suva kosa

Na koji način maska za suvu kosu može da utiče na izgled vaše beživotne i dosadne kose? Šta je čini tako moćnom za kosu? Otkrijte sve u tekstu.

 

Sanjate o sjajnoj, svilenkastoj kosi punoj života? Trudite se na sve načine da kosa ponovo zablista u punom sjaju i da vaša kosa ponovo bude vaš najveći adut.

Maska za suvu kosu može da vam pomogne, samo ukoliko je redovno budete koristili i na način kako je objašnjeno.

Tajna maski za suvu kosu leži upravo u sastojcima koje se nalaze u njima.

Međutim, da vidimo prvo zbog čega je vaša kosa suva?

Kako starite, prirodno je da vaša kosa proizvodi manje ulja. Evo samo nekoliko stvari koje mogu oštetiti kosu i dovesti do toga da ona bude suva:

 • Prekomerno pranje ili upotreba oštrog šampona uklanjaju prirodna ulja vaše kose
 • Previše često sušite kosu fenom za kosu
 • Koristite proizvode na bazi alkohola

Fokusirajte se na pranje kose ređe, koristite blage šampone i proizvode koji ne sadrže alkohol.

Svi ovi praktični saveti u kombinaciji sa prirodnom maskom za suvu kosu daće rezultate. Vaša kosa blistaće kao i pre. Bilo koja maska za suvu kosu se sprema brzo i jednostavno, a sve što vam je potrebno nalazi se već u nekom ćošku vaše kuhinje. Pa onda požurite.

Maska za suvu kosu sa kokosovim uljem

Prednost kokosovog ulja za suvu kosu leži u laurinskoj kiselini koja prodire duboko u kosu, što je ključno za hidrataciju, oporavak i uklanjanje suvoće kose.

Mnogo je stvari koji oštećuju kosu. Na mnoge možete uticati sami. Nina nam je ispričala kako je uspela da od beživotne i oštećene kose učini svoje vlasi zdravim, a krajeve kose spasi od šišanja. 

I to samo u tri koraka!

Što se tiče kokosovog ulja za suvu kosu, toliko je dobro da ga jednostavno možete koristiti i samog. Možete utrljati ulje u kožu glavu i na taj način pružiti kosi mogućnost da uživa u blagodetima ovog ulja. Međutim, u kombinaciji sa drugim sastojcima, pojačava se dejstvo, jer svaki dodat sastojak ima svoju ulogu i dejstvo.

Napomena: Za dužu, bujnu kosu, možda će vam biti potrebno više sastojaka od navedenog.

Organska maska za suvu kosu sa jabukovim sirćetom

Sastojci:

 • 2 kasike kokosovo ulje
 • 1 kašika jabukovog sirćeta

Instrukcije za pripremu maske:

Sipajte kokosovo ulje i jabukovo sirće u posudu. Dobro pomešajte, a zatim ravnomerno nanesite na vlažnu ili suvu kosu. Ostavite da stoji 15-20 minuta pre ispiranja. Na kraju operite šamponom bez sulfata.

Maska za kosu sa avokadom

Sastojci:

 • 2 kašike organsko kokosovo ulje
 • 1 ulje avokada

Instrukcije za priremu:

Pomešajte kokosovo ulje i ulje avokada u posudi. Ravnomerno nanesite na vlažnu ili suvu kosu i ostaviti 15-20 minuta pre ispiranja. Na kraju operite prirodnim šamponom.

Maska ​​za kosu sa jajetom

Sastojci:

 • 2 kašike organsko kokosovo ulje
 • 1 jaje

Instrukcije za pripremu:

Dodajte kokosovo ulje i jaje u posudu i pomešajte. Nanesite ravnomerno na vlažnu ili suhu kosu i ostaviti 15-20 minuta pre ispiranja.

Maska za suvu kosu od meda

Maska od kvasca i meda veoma je efikasna za suvu i oštećenu kosu. Ova maska ​​pomaže kod jače i deblje kose.

Sastojci:

 • Kvasac
 • Med
 • Topla voda – 1 čaša

Postupak pripreme:

U jednu posudu stavite istu količinu kvasca i meda i pomešajte u toploj vodi. Masku stavite na toplo mesto da stoji jedan sat, a nakon toga nanesite masku na celu kosu. Na kraju uvijte u jedan peškir i ostavite da maska stoji jedan sat. Na kraju operite kosu, kao i obično.