Seme koprive i med prirodni lek za mnoge bolesti

seme koprive i med

Seme koprive se najčešće preporučuje u slučaju anemije ali ono ima i mnoga druga lekovita svojstva pre svega poboljšava kvalitet krvi, čisteći krvne sudove, ali i jetru i jača imunitet.

Da vam je neko rekao da biljka od koje svi mališani, ali i odrasli beže, jer njeni listovi ostavljaju plihove na telu kada ih dodirnete, može da leči svašta, a naročito anemiju i noćno mokrenje kod mališana, sigurno ne biste poverovali. Danas gotovo svi znamo da je kopriva ( lat. Urtica dioica ) odlično prirodno sredstvo za lečenje mnogih bolesti, a posebno anemije, malaksalosti, ali i kamena u žuči, te upale grla, poremećenog rada štitaste žlezde.

Visok sadržaj vitamina C, A, B12 i E, između ostalih, te gvožđa, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma, fosfora i mnogih drugih vitamina i minerala, svrstava koprivu u sam vrh lekova koje nam je dala priroda.

eme koprive

Poznato je da su još Stari Grci i Rimljani poznavali lekovita svojstva ove biljke, a mnoge antičke lepotice su imale jaku kosu i čist ten upravo zahvaljujući blagodetima ove biljke. Iako mnogi od nas ne poznaju dovoljno božanstva Starih Slovena, vrlo je važan podatak da se upravo kopriva smatra biljkom zaštitnicom staroslovenskog boga groma, Peruna. Nema potrebe da tražimo materijalne dokaze da su naši preci itekako dobro poznavali lekovitost ove biljke, jer je dovoljno da se setimo narodne poslovice: ” Neće grom u koprive! ”

Od ove biljke se spravljaju izvrsna jela, a najčešće čorba od listova koprive, koja se naročito preporučuje mališanima i trudnicama, jer je odličan borac protiv anemije, zahvaljujući visokom sadržaju gvožđa, na prvom mestu. Cela biljka je izuzetno hranljiva, pa se za lečenje koriste svi njeni delovi, međutim seme koprive se smatra najboljim saveznikom u borbi protiv malokrvnosti, odnosno anemije.

Seme koprive kao lek

Pored toga što se seme koprive najčešće preporučuje u slučaju anemije, valja imati na umu da ova biljka, odnosno njeno seme dokazano pomažu i kod poboljšanja opšteg stanja organizma. Naime, seme koprive na prvom mestu poboljšava kvalitet krvi, čisteći krvne sudove, ali i jetru.

Ne samo seme, već cela kopriva, bez obzira da li se koristi čaj, tinktura ili bilo koji drugi način njene pripreme dokazano ima antibakterijska, antivirusna, te protivupalna svojstva.

Seme koprive kao lek se koristi prvenstveno za anemiju, ali i protiv noćnog mokrenja, te za poboljšanje funkcije štitne žlezde i za poboljšanje opšteg stanja organizma.

Seme koprive za anemiju

Kako je, prema definiciji anemija oboljenje do koga dolazi usled smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca, te sniženog nivoa hemoglobina u krvi, ne čudi zašto je baš kopriva brzo i lako leči. Uzevši u obzir da do malokrvnosti prvenstveno dolazi usled nedostatka vitamina B12, te folne kiseline, a naročito gvožđa, koga ima upravo u koprivi, ona se pokazala kao odličan borac protiv ovog oboljenja.

Seme koprive i med recept

Za lečenje anemije, mogu se koristiti i kapi i čaj od koprive, ali najbolji efekat ima seme koprive koje se izmeša sa bademom, te samelje u blenderu. Potom se ova smesa izmeša sa prirodnim medom, dok se ne dobije masa nalik gušćoj kaši. Ovako pripremljeno seme koprive se čuva u staklenoj tegli, u frižideru i uzima svako jutro po jedna kafena kašičica dok ne dođe do poboljšanja opšteg stanja organizma. Naravno, obavezno se seme koprive uzima drvenom kašičicom, a ukoliko nemate može i keramičkom i plastičnom, ali ni u kom slučaju med ne treba uzimati metalnom kašičicom.

Prema drugom receptu, seme koprive za anemiju se priprema bez badema, to jest pomešate 100 gr semena koprive sa 600 gr prirodnog meda. Ovako pripremljena smesa se čuva u staklenoj tegli, naravno i preporučuje se doza od dve kafene kašičice dnevno i to jedna ujutru, a druga uveče.

Čaj od semena koprive

Ovaj čaj se priprema slično kao i čaj od listova ili korena ove biljke.Zagrejte 2 dl vode do ključanja.Kad proključa sklonite sa vatre i dodajte jednu veliku kašiku semena koprive.Ostavite da se ohladi oko 30 minuta.Ovaj čaj je dobar i za čišćenje celog organizma, krvnih sudova, jetre, za  imunitet, protiv holesterola, kod anemije a takođe je dobar diuretik i pomaže izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma.

Seme koprive za disajne probleme

Semenke koprive pozitivno utiču na zdravlje respiratornog sistema.Ako ih koristite sa medom ili kao čaj mogu pomoći kod bolesti pluća i grla. Jako su dobre za pluća pušača i kod prehlade sa kašljem jer pomažu da se izbaci sluz. Ova mešavina, može se koristiti do pet puta dnevno kako bi se ublažili respiratorni simptomi koji se mogu pojaviti sa sezonskim promenama.

Ublažava menstrualne tegobe

Seme od koprive može pomoći kod ublažavanja menstrualnih tegoba – Često se preporučuje da žene koriste seme koprive i med za vreme mesečnog menstrualnog ciklusa. Veruje se da pomaže telu da se oslobodi toksina pomažući jetri da efikasnije obradi više nivoe estrogena. Ova tolerancija estrogena može ublažiti neke od neprijatnih simptoma koji često prate redovni menstrualni ciklus.

Podiže nivo energije i smanjuje uticaj stresa

Ako pijete mnogo kafe ili energetska pića da bi održali koncentraciju i nivo energije, semenke koprive mogu biti dobra i zdravija zamena.Mešavina od semena koprive i meda ima blagi stimulativni efekat koji vam pomaže da budete budni i fokusirani tokom dana.Seme koprive deluje kao adaptogen (koji je prirodna supstanca koja pomaže telu da se telo prilagodi stresu) a med podiže nivo energije.Zato se ova mešavina često preporučuje osobama koje žive i rade u stresnim okruženjima i osećaju stalnu iscrpljenost. Veruje se da semenke koprive obnavljaju ravnotežu nadbubrežnih žlezda i na taj način smanjuju uticaj stresa.

Poboljšava funkciju bubrega

Mnogi travari veruju da seme koprive poboljšava funciju bubrega.Međutim, ako imate neko oboljenje bubrega i uzimate propisane lekove, prvo se obratite svom lekaru pre nego što započnete da konzumirate seme koprive i med.

Seme koprive i med u trudnoći

Seme koprive i med ne bi trebalo koristiti u trudnoći, isto važi i za kapi od koprive, čaj ili bilo šta što sadrži bilo koji deo koprive.Kopriva se generalno ne preporučuje u trudnoći jer u nekim slučajevima može izazvati kontrakcije.