Kako ubrzati rast noktiju na rukama i nogama (GARANTOVAN USPEH na prirodan način)

za rast noktiju

Da li ste ljubomorni na sve svoje prijateljice koje imaju predivne duge i jake nokte?

Verovatno je prilično neugodno kada pokušavate da puštate nokte, ali oni kao da ne rastu! Čekate i čekate, ali uzalud. Listaju se, lome se, a vi ste prinuđeni da ih sečete. I tako je vaš pokušaj da ih puštate još jednom žalosno propao. Ne predajte se! Još niste isprobali sve!

kako ubrzati rast noktiju

U ovom članku saznaćete kako ubrzati rast noktiju šta je dobro za brzi rast a šta im šteti.Postoje mnogi komercijalni preparati ali mi ćemo se pre svega koncentrisati na prirodan način.sledeći saveti i recepti sigurno pomažu…

Ali pogledajmo najpre zbog čega zapravo vaši nokti ne rastu.

Verovatno se pitate šta uraditi za brzi rast noktiju i šta koristiti ali bi prvo trebalo da znate zašto vaši nokti ne rastu bezo!

Razlozi zbog kojih nokti ne rastu dovoljno brzo

Postoje brojni razlozi zbog kojih nokti mogu da prestanu da rastu. Imate li običaj da radite nešto od navedenog?

 1. Grickanje noktiju

Ako imate naviku da redovno grickate nokte, vreme je da prestanete i to smesta! Ozbiljni smo! Ova navika dovodi do višestrukih bakterijskih infekcija, koje usporavaju rast kože i noktiju. Pokušajte da stalno nanosite lak za nokte da biste svesno naterali sebe da ih više ne grickate.

 1. Nenanošenje podloge za lak

Kada mažete lak za nokte, vodite računa da ne zaboravite da nanesete podlogu za lak. Ona deluje kao zaštitni sloj između laka za nokte i gornjeg sloja nokta.

 1. Ljuštenje laka za nokte

Ovo izbegavajte po svaku cenu! Kada ljuštite lak za nokte, vrlo je verovatno da ćete oljuštiti i gornji sloj nokatne ploče. Od ovoga će vaši nokti biti slabi i krti.

 1. Prekomerna upotreba gel i akrilne nadogradnje za nokte

Ako prečesto idete kod manikira radi gel ili akrilne nadogradnje noktiju, ne dajete dovoljno vremena svojim prirodnim noktima da izrastu i ojačaju. Gel i akrilne nadogradnje noktiju su dobre s vremena na vreme, ali nemojte to da pretvarate u stalni običaj, jer one utiču na prirodni proces rasta noktiju. Ako propustite šansu da dozvolite svojim noktima da rastu iz korena, čemu možete da se nadate?!


Šta jesti za brzi rast noktiju

Ako želite ubrzati rast noktiju na prirodan način veoma je važna ishrana!

Sledi lista vitamina koji su dobri za rast noktiju.Pogledajmo detaljnije…

Vitamin H (biotin)

Biotin pomaže rast noktiju, kose i utiče na zdravlje kože. Biotin se može konzumirati ili kroz hranu ili u obliku suplemenata. U svakom slučaju, biće neophodno da unosite oko 30-40 mikrograma dnevno kako biste osigurali zdravlje noktiju. Biotin se može naći u namirnicama kao što su banane, avokado i losos.

Povezano⇒ Da li treba da koristite biotin za kosu i nokte?


Folna kiselina (vitamin B9)

folna kiselina

Vitamin B9 ili folna kiselina je neophodan za rast ćelija. To znači da može pomoći i u rastu noktiju. Folna kiselina se može dobiti iz namirnica kao što su lisnato povrće, jaja, repa i citrusno voće. Da bi se osigurao i promovisao zdrav rast noktiju na prirodan način, potrebno je konzumirati 400-500 mcg folne kiseline svakog dana.


Vitamin A

Vitamin A je vitalan za jačanje tkiva, kostiju, zuba i noktiju. Takođe je popularan antioksidant. Ovo osigurava da se tokisini kojei uzrokuju oštećenja tkiva izbacuju iz tela. Ako više volite veganske opcije, vitamin A se može naći u namirnicama kao što su grejpfrut, spanać i jabuke. Može se naći i u namirnicama životinjskog porekla poput jaja, jetre i mleka.

Vitamin C

soda limun voda

Sećate se kada vam je mama govorila da jedete pomorandže i limun da bi izbegli prehladu? To je bilo iz veoma dobrog razloga. Narandže, limun ili bilo koji drugi agrumi, bogati su vitaminom C, koji je odličan za borbu protiv bakterija. Takođe je jak antioksidant koji je važan za rast i zdravlje noktiju na rukama i nogama. Vrlo je važno konzumirati namirnice koje sadrže vitamin C ili uzimati suplemente, jer telo ne proizvodi taj vitamin. Može se naći u borovnicama, citrusima (pomorandže, mandarine i limuni), paradajz, zeleno povrće i jagode.

Videli ste koji su najbolji vitamini za nokte, važno je jesti zdrave namirnice svakog dana.

Recepti i saveti za brzi rast noktiju

Sledeći recepti i saveti su dobri i za nokte na nogama i nokte na rukama

Ricinusovo ulje za rast noktiju

ulje od ricinusa

Ricinusovo ulje ima dvostruko dejstvo: deluje direktno na sam nokat, ali i na okolnu kožu (kutikula) čije je zdravlje povezano sa zdravljem noktiju.Ricinusovo ulje je napoznatiji prirodni preparat za rast noktiju, trepavica i obrva.

Antigljivična i antibakterijska svojstva ricinusovog ulja pomoći će vam da se oslobodite nečistoća na noktu (i koži) koje usporavaju njegov prirodni razvoj. Ricinoleinska kiselina (omega 9 koja se nalazi u ricinusovom ulju) će nahraniti i hidrirati nokat i kožu. Nakon nekoliko primena, kutikula je manje osetljiva i nokat brže raste i postaje jači.

Kako se koristi ricinusovo ulje za nokte?

Jednostavno rešenje sastoji se u kupovini ili pražnjenju i bočiceod laka za nokte. Tada možete dodati svoje ricinusovo ulje i nežno ga nanositina nokat kao što biste to učinili sa običnim lakom za nokte.U ovom slučaju obilno ga nanesite i na zanoktice.

Ovo rešenje vam daje najbolju preciznost i zaista je lako ravnomerno raspodeliti ulje preko nokta i zanoktica. Neke kompanije nude rešenja koja su spremna za upotrebu, ali često su precenjena! Uštedite nešto novca i uradite to sami.

Nanesite ricinusovo ulje na nokte i pazite da ne zaboravite zanoktice.

Pustite da ulje stoji 30 minuta i isperite višak nakon toga.

Ponovite 3 do 4 puta nedeljno za najbolje rezultate.

Dobro je umasirati ricinusovo ulje na nokte i zanoktice. Ovo pospešuje cirkulaciju daje hrani dublji nivo vaše kože i nokta.

Za mnoge je samo ricinusovo ulje jako gusto ali ga možete izmešati sa pola maslinovog ulja koje je takođe odličan prirodni lek za nokte.

Povezano⇒ Kako koristiti ricinusovo ulje za trepavice i obrve


Sok od limuna

sok od limuna

Vitamin C u limunu ubrzava rast noktiju na prirodan način. Limun takođe pomaže u uklanjanju žutih mrlja sa noktiju jer deluju kao sredstvo za izbeljivanje.

Kako koristiti?

U posudi, pomešajte 1 kašiku soka od limuna i 3 kašike maslinovog ulja. Zagrejte rastvor oko 20 sekundi u mikrotalasnoj pećnici i potopite nokte u nju 10 minuta. Rastvor možete zagrejati i na ringli ali samo dok ne postane mlak, pazite da se ne pregreje jer će se vitamin C u soku od limuna uništiti.

Koliko često koristiti sok od limuna za nokte?

Potapajte nokte svaki dan.Ovaj recept je dobar i za rast noktiju na nogama.

Metod 2

Alternativni metod bi bio da se na noktima trlja komad limuna oko pet minuta pre nego što se ispere toplom vodom.

Koliko često ovo raditi?

Svaki dan.

Savet – nemojte koristiti limun ako imate bilo kakve posekotine ili ožiljke na prstima.


Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži hranljive materije koje obezbeđuju vlagu i hranu za nokte i kožu oko noktiju. Ovo, zauzvrat, osigurava zdrav i brz rast noktiju na rukama i nogama. Kokosovo ulje je takođe odlično za lečenje gljivičnih infekcija na noktima.

Recept

Zagrejte malo ekstra devičanskog kokosovog ulja u posudi i umasirajte ga u nokte i prste. Masirajte kružnim pokretima. Ovo će pomoći cirkulaciju krvi, što će promovisati rast noktiju.

Koliko često koristiti kokosovo ulje?

Svake večeri pre spavanja.


Sok od narandže

sok od narandze

Vitamin C u soku od pomorandže može pomoći u proizvodnji kolagena koji održava vaše nokte jakim i zdravim.

Recept

Istisnite sok od narandže u posudu. Potopite nokte u njega 10 minuta i operite ih. Ne zaboravite da ih pravilno ovlažite.

Koliko često koristiti?

Jednom dnevno.


Maslinovo ulje

Da biste bili sigurni da su vaši nokti zdravi i jaki, važno je da ih držite hranjenim i hidriranim. Maslinovo ulje sadrži vitamin E, koji poboljšava cirkulaciju krvi i olakšava rast noktiju.

Kako se koristi?

Zagrejte malo maslinovog ulja i masirajte ga u nokte i zanoktice oko pet minuta.Stavite rukavice i pustite da stoji preko noći. Alternativno, nokte možete namočiti u toplo maslinovo ulje petnaest do dvadeset minuta.

Koliko često koristiti?

Jednom dnevno.


Koliko brzo rastu nokti?

Nokti rastu prosečnom brzinom od 3,47mm mesečno, odnosno od jedne desetine milimetra dnevno. Da bismo ovo slikovito objasnili, reći ćemo vam da prosečno zrno okruglog pirinča ima dužinu od 5,5mm.

Ako vam se dogodi da vam nokat otpadne, može da traje i do šest meseci dok on ponovo u potpunostine izraste. Nokti na dominantnoj ruci brže rastu nego na drugoj ruci, a isto važi i za duže prste.

Nokti brže rastu preko dana i tokom leta.

Premda vam možda deluje da u načinu rasta vaših noktiju nema nikakve logike, postoji nekoliko osnovnih faktora koji utiču na brzinu rasta. Nastavite da čitate da biste saznali više o ovim faktorima, kao i o načinima da ubrzate rast noktiju.

Koji faktori utiču na brzinu rasta noktiju?

Postoje brojni razlozi zbog kojih vaši nokti rastu brže ili sporije od proseka.

Lokacija

Smatra se da nokti na dominantnoj ruci brže rastu, jednostavno zato što više koristite dominantnu ruku. Zahvaljujući tome veći je i rizik od traume, na primer, da zapnete noktom o neku prepreku ili da se udarite čekićem po noktu.

Ako dođe do traume, organizam prirodno šalje više krvi i hranljivih materija da bi pomogao obnavljanje. Ovaj priliv hranljivih materija može da ubrza rast nokta.

Starost

Veća brzina rasta noktiju povezana je i sa mladošću. Studija objavljena 1980. godine, pratila je brzinu rasta noktiju jednog muškarca tokom 35 godina.

Sa 23 godine, dr Vilijam Bin je primetio da nokat na njegovom levom palcu raste brzinom od 0,123mm dnevno. Vremenom, kada je napunio 67 godina, ova brzina je opala na 0,095mm dnevno.

Ova promena brzine rasta mogla bi da bude posledica toga što se sa starenjem cirkulacija krvi usporava.

Hormoni

I vaši hormoni mogu da utiču na brzinu rasta noktiju. Uzmimo za primer trudnoću.

U ovom periodu žena doživljava iznenadan i dramatičan porast nivoa estrogena i progesterona. Pokazalo se da ove hormonske promene za rezultat imaju nagli rast noktiju u trudnoći, ali i opadanje brzine rasta u periodu laktacije.

Osim trudnoće, pubertet je obično najburniji period kada je nivo hormona u pitanju. Rast noktiju doseže vrhunac u periodu puberteta i počinje da se usporava kada se sa sazrevanjem uspostavi ravnoteža hormona.

Opšte zdravstveno stanje

Hronična oboljenja takođe mogu da utiču na rast noktiju, kao i na njihov oblik i opšti izgled.

Simptomi koji se ispoljavaju na noktima, najčešće se javljaju kod sledećih hroničnih oboljenja:

 • psorijaza
 • lupus
 • endokarditis
 • bolesti bubrega
 • bolesti jetre
 • bolesti štitne žlezde

Neka oboljenja mogu da utiču i na sposobnost organizma da se oporavi od čestih poremećaja noktiju, na primer, uraslog nokta na nožnom palcu.

Ukoliko patite od dijabetesa ili drugih problema sa cirkulacijom, obavezno pomno posmatrajte svoje nokte. Javite se lekaru ukoliko povredite nokat ili primetite nešto neobično.

A šta je sa noktima na nogama?

Nokti na nogama rastu mnogo sporije od onih na rukama. Oni rastu prosečnom brzinom od 1,62mm mesečno.

Ukoliko vam otpadne nožni nokat, moguće je da će biti potrebno godinu i po dana dok ponovo ne izraste u potpunosti. To je tri puta duže nego što je potrebno za izrastanje novog nokta na ruci.

Razlog tome je taj što su nokti na nogama manje izloženi traumama od noktiju na rukama. Premda tu i tamo možete da se udarite u nožni prst, privremeni jači priliv cirkulacije neće imati dugotrajno dejstvo.

Zaključak

Od godišnjeg doba do starosti, postoje brojni faktori koji utiču na brzinu rasta noktiju. Premda je većina ovih faktora van vaše kontrole, ovaj proces možete da poboljšate praktikovanjem dobre higijene noktiju.

Ukoliko smatrate da vam nokti neobično sporo rastu – ili se na njima javljaju diskoloracije ili drugi simptomi – javite se lekaru. Vaši simptomi mogu da budu povezani sa nedostatkom hranljivih materija ili nekim osnovnim oboljenjem. Lekar će vam pomoći da utvrdite zašto se ovo događa i posavetovaće vas koje korake da preduzmete.

Naši nokti svakodnevno prolaze kroz konstantan ciklus habanja od grickanja noktiju, pušenja do čestog kvašenja u vodi. Okruženje i naša svakodnevna rutina čine ih slabijim i osetljivijim, čineći ih prilično krhkim.

Šta se dešava kada ne brinemo za naše nokte? Ne samo da će vaše ruke izgledati loše, već mogu postati i veoma bolne. Vaši nokti će izgledati sasvim drugačije ako ne brinete o njima. Mogu se listati i pucati ili čak prestati da rastu. Mogu postati meki, skoro prozirni.

Da bi se to sprečilo, nemojte reći da je neophodno mnogo toga učiniti. Možete usvojiti jednostavna rešenja koja će uvelike poboljšati zdravlje noktiju:

 • Hidrirajte ruke svaki put kada budu izložene vodi
 • Nosite rukavice kada radite u vodi ili sa deterdžentima
 • Secite nokte i često ih turpijajte
 • Nanosite ricinusovo ulje na njih

Šta ste vi koristili za brzi rast noktiju? Šta pomaže, šta je najbolje? Podelite vaša iskustva sa čitaocima pomoću forme za komentare ispod.