Čaj od peršuna: Za šta je sve dobar i kako se priprema (za mršavljenje, izbacivanje tečnosti, bubrege…)

caj od persuna za mrsavljenje

U ovom članku saznajte za šta je sve dobar čaj od peršuna i kako se pravilno priprema ?

Čaj od pešuna je najpoznatiji kao prirodni lek za izbacivanje viška tečnosti iz organizma a u poslednje vreme mnogi pkušavaju da ga koriste kao čaj za mršavljenje, čak se pominje i peršun dijeta.Tradicionalno peršun se koristi kao lek za kamen u bubregu,infekcije urinarnog trakta, kamen u žuči, za menstruaciju, protiv celulita….

U nastavku saznajte sce o ovom čaju…

persun caj

Da je peršun koristan začin u kuhinji, to smo već znali. Međutim, da li ste znali da je čaj od peršuna kao lek veoma cenjen u tradicionalnoj medicini?

Zahvaljujući brojnim istraživanjima, potvrđeno je da peršun kao prirodni lek može da se koristi protiv velikog broja stanja i bolesti.

Za šta je sve dobar čaj od peršuna? Čaj od peršuna je dobar protiv:

 • upala
 • oksidativnog stresa, ili oštećenja usled dejstav slobodnih radikala
 • anemije
 • infekcija bešike
 • problema sa varenjem, uključujući sindrom iritabilnog creva
 • kamena u bubregu
 • lošeg zadaha
 • artritisa
 • nadutosti ili edema
 • gasova i nadimanja
 • refluksa kiseline (gorušice)
 • zatvora
 • slabog imuniteta
 • problema sa kožom.

Upotreba

Peršun treba dobro oprati u vodi kako biste uklonili pesak i prljavštinu i da se očisti od bilo kakvih preostalih pesticida. Odrežite korenove, debeli deo stabljike i svo lišće koje je staro ili promenilo boju. Da biste zadržali miris i aromatičan ukus netaknutim, peršun se generalno dodaje na kraju kuvanja.

Upotreba peršuna:

– Peršun se naročito koristi kao ukrasna namirnica. Mnoga jela se serviraju sa svežim, zelenim, seckanim peršunom, posutim na vrhu.

– Peršun se koristi u pripremi mnogih popularnih jela u mediteranskoj i evropskoj kuhinji još od davnina. Zajedno sa drugim biljkama i začinima, on se koristi kao sredstvo za poboljšanje ukusa u pripremi povrća, piletine, ribe i jela od mesa.

– Peršun je jedan od najčešćih sastojaka u čuvenom mediteranskom zelenom sosu “Salsa verde”, što je hladan sos napravljen od peršuna, kapara, belog luka, crnog luka, inćuna, maslinovog ulja i sirćeta.

– Seckani peršun je odličan dodatak na zelenoj salati.

– Sveže i suvo peršunovo lišće mogu da se koriste u pripremi čatni-ja, umaka, pesto sosa itd.

Priprema čaja

Kako se pravi čaj od peršuna? Da napravite čaj od peršunovog lista, samo prelijte 1 kašičicu  sušenog lista (možete koristiti i koren/seme peršuna) sa 200 ml ključale vode. Ostavite da odstoji 10-15 minuta, a zatim procedite i pijte dok je još topao, između obroka, 2-4 puta dnevno.


Čaj od peršuna za mršavljenje

Peršun je tzv. nisko-kalorijska hrana, što znači da ima samo 3 kalorije u porciji od 2 kašike. Peršun je veoma korisna biljka kao začin za jela, kada vodite računa o svojoj telesnoj težini, jer dodajući peršun nećete značajno povećati unos kalorija. Peršun je takođe namirnica bez masti i sadrži vrlo malo soli, dakle to je vrlo dijetalna hrana, koja uz to čuva i zdravlje srca.

Ako na sve ovo dodamo i to da je peršun diuretik, koji podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma i na taj način može da očisti telo – jasno je da čaj od peršuna za mršavljenje ima brojne prednosti.

Peršun dijeta

Postoji tzv. peršun dijeta koja se zasniva na tome da pijete čaj od peršuna minimum za jedan obrok dnevno. Takođe, savetuje se da koristite peršun redovno u svojoj ishrani. Međutim, čaj od peršuna privremeno olakšava gubitak telesne težine, pomažući telu da se oslobodi viška vode.

Da li čaj od peršuna stvarno topi salo ili samo izbacuje višak tečnosti?

Moramo naglasiti da korišćenje samo peršuna neće dovesti do toga da izgubite na težini.

Zdrava i uravnotežena ishrana, uz nezaobilaznu fizičku aktivnost, su osnovni preduslov za zdravo i efikasno gubljenje suvišnih kilograma.  Na tom putu, peršun je samo jedna od namirnica koja ne može da škodi i koja je uz to i veoma zdrava. Takođe, treba napomenuti da čaj od peršuna samo izbacuje višak tečnosti, usled čega se smanjuje telesna težina – ali sam po sebi ne može da topi masne naslage.

Peršun za mršavljenje nije dobar a evo i zašto

Stručnjaci savetuju da ne koristite peršun za mršavljenje, budući da kada se koristi često i u velikim količinama, peršun može da bude opasan po zdravlje. Poznato je da nekontrolisano i često korišćenje diuretika (kao što je peršun) može ozbiljno da poremeti zdravlje. Ova zeljasta biljka sadrži visok procenat oksalne kiseline (1.70 mg na 100 g), a produženo konzumiranje hrane bogate oksalatima može rezultirati u nastanku gihta, kamena u bubregu i mineralnih hranljivih nedostataka.

Stoga se ne savetuje korišćenje peršuna kao načina za mršavljenje.

Peršun čaj za mršavljenje iskustva

Mršavljenje sa peršunom nije donelo veliki broj pozitivnih iskustava. Kao što smo već naglasili, peršun je više namenjen za izbacivanje tečnosti iz organizma, a ne za stvarno gubljenje suvišnih masnih naslaga. Peršun čaj za mršavljenje može da pomogne, ali nikako ne treba da bude jedini način za gubljenje suvišnih kilograma. Zdrava i balansirana ishrana, kao i redovno vežbanje su osnovni uslovi za postizanje i trajno održavanje odgovarajuće telesne težine.

Peršun za celulit

Peršun, Petroselinum crispum, deluje protiv celulita na različite načine. Prvo, deluje kao detoksikator i diuretik, izbacujući višak vode i toksina iz tela. Takođe štiti jetru i pomaže u smanjenju nivoa glukoze u krvi, što je poznati faktor rizika za povećanje celulita. Peršun poboljšava cirkulaciju što je veoma važno za borbu protiv celulita. Doza peršuna protiv celulita je 2 do 4 g tri puta dnevno. Može se dodati jelima ili još jednostavnije pijte peršun čaj.


Peršun čaj za izbacivanje vode iz organizma

Još od davnina, peršun se koristi kao diuretik koji pomaže u kontroli raznih bolesti kao što su:

 • kamen u bubregu,
 • infekcije urinarnog trakta
 • kamen u žučnoj kesi.

Sve ove prednosti dolaze od diuretičkih efekata peršuna. To znači da povećava izlučivanje tečnosti u urinu, što može pomoći da se rešite kamena u bubregu i infekcija urinarnog trakta.

Edem je medicinsko stanje u kojem pacijent zadržava tečnost u organizmu više nego što bi trebalo da drži pod normalnim okolnostima. Telo se uvećava zbog akumulacije tečnosti. Ukoliko patite od ovog stanja, nekoliko kašičica soka od peršuna može da obezbedi brzo olakšanje. Koren peršuna je takođe veoma značajan u suzbijanju kamena u bubregu. Dodavanje korena peršuna u ključalu vodu i svakodnevno konzumiranje ovog čaja je poznato kao efikasno sredstvo za čišćenje organizma.

Dakle, peršun čaj za izbacivanje vode iz organizma je odličan prirodni lek, a zahvaljujući upravo ovom svojstvu se koristi:

Čaj od peršuna za menstruaciju

U tradicionalnoj medicini, peršun je poznat i kao emenagog, supstanca koja stimuliše matericu i može dovesti do kontrakcija materice. Dok se peršun koristi kao aroma ili ukras za hranu, kada se konzumira u normalnim količinama nema nuspojava – međutim, čaj od peršuna, napravljen od listova ove biljke, može da izazove menstruaciju, izazivajući kontrakcije materice. Peršun u velikim količinama ima istoriju upotrebe kao prirodno sredstvo za prekid trudnoće. Nemojte piti čaj od peršuna ako sumnjate da ste trudni. Komponente u peršunu odgovorne za ove efekte uključuju dva isparljiva ulja, apiol i miristicin.

Dakle, čaj od peršuna za menstruaciju se koristi kao prirodan lek za podsticanje (indukciju, stimulisanje) menstruacije.


Čaj od peršuna u trudnoći

 Da li je peršun u trudnoći bezbedan? Potrošnja velike količine peršuna može da izazove kontrakcije materice tokom trudnoće. U bilo kojoj fazi trudnoće, to može biti veoma rizično. Velike količine peršuna nisu bezbedne ni za žene koje doje. Preporučuje se izbegavanje prekomerne potrošnje peršuna tokom trudnoće i dojenja! Dakle, peršun u trudnoći koristite samo u minimalnim količinama, kao začin, a čaj od peršuna u trudnoći zaobiđite.