Ako imate nedostatak kalijuma ove namirnice bogate kalijumom će vam pomoći

nedostatak kalijuma

Hipokalemija je drugi naziv za nedostatak kalijuma i odnosi se na stanje smanjene koncetracije kalijuma u krvi. Do nedostatka kalijuma odnosno hipokalemije dolazi retko kod zdravih osoba jer se ovaj mineral nalazi u brojnim namernicama. Međutim kada i do deficita ovog minerala dođe retko se javlja kao posledica nepravilne ishrane, češći su uzrok pojedina oboljenja pre svega bubrega. Stanja poput povraćanja i dijareja takođe mogu biti uzrok nedostatka kalijuma, ali i uzimanje antibiotika i diuretika. Ako pacijent koristi diuretike, dakle lekove za izbacivanje viška tečnosti iz organizma, može doći do nedostatka kalijuma, a kao posledica toga se ponekad može javiti poremećen rad creva i dijareja ali i nepravilan rad srca što može životno ugroziti pacijenta. Nedostatak kalijuma u organizmu može biti posledica i fizičkog iscrpljivanja, kada dolazi do obilnog znojenja. U toj situaciji dolazi do premora mišića, a javljaju se i određene promene poput usporenosti, zaboravaljanja, bezvoljnosti.

Ovaj mineral vrši više uloga u ljudskom organizmu. Svakako jedna od značajnijih jeste regulacija prenosa nervnih impulsa kroz organizam, što zapravo dalje omogućava normalan rad mišića. Pored ovog dejstvo kalijuma se ogleda i kada je u pitanju kontrola krvnog pritiska, razvoj embriona, regulacija kiselobazne ravnoteže, deoba ćelija, mišićna kontrakcija. Tačno je da nedostatak kalijuma u našem organizmu može dovesti do brojnih zdravstvenih tegoba, ali isto tako višak kalijuma može biti opasan i dovesti do aritmija i ugrožavanja srčanih funkcija.

Kalijum u hrani

Današnja hrana sadrži sve više natrijum, a sve manje kalijum, stoga je potrebno promeniti svoje navike i izbaciti iz upotrebe brzu hranu koja je puna loših masti, soli i raznih aditiva. Izbalansirana ishrana koja između ostalog sadrži i kalijum je i više neogo neophodna za normalno funkcionisanje organizma. Kalijum možete pronaći u slatkom krompiru, paradajizu s tim što je sok od paradajza još bolji izvor ovog minerala, bananama. Pored navedenih, ostale namernice bogate kalijumom su i pasulj, spanać, blitva, losos, suve šljive, školjke, soja, dinja, domaći jogurt, sok od šargarepe, sok od ceđene narandže, avokado i tunjevina.