Lekovita biljka ROSOPAS (Rusa trava) lek za mnoge tegobe – čaj

rosopas slike

Rusa trava, rosopas, zmijino mleko, lastina trava, ili Chelidonium majus, pripada porodici Papaveraceae, odnosno makova. Ova travasta višegodišnja biljka je vrsta autohtona u Evropi i zapadnoj Aziji, a ekstenzivno je uvedena i u Severnu Ameriku. Svi delovi ove biljke su otrovni u umerenim dozama, međutim, uz pravilno doziranje, listovi i žuti cvetići ruse trave imaju lekovita svojstva.

Šta je rosopas ili rusa trava?

Opis biljke

rusa trava

Rusa trava je višegodišnja biljka koja pripada porodici makova (Papaveraceae). Može da naraste do 60cm u visinu, a čitava biljka sadrži veliku količinu žutog biljnog mleka, koje u kontaktu sa vazduhom postaje narandžasto.

Stablo ove zeljaste biljke je uspravno i obraslo dugim, oštrim dlačicama, dok su listovi perasto raspoređeni, imaju zaobljen oblik i nazubljeni su, a boja im je na vrhu svetlozelena i plavozelena pri dnu.

Žuti cvetovi su smešteni na vrhu biljke i skupljeni su u retke cvasti oblika kišobrana – obično od dva do šest cvetova, ali najčešće četiri. Cvetovi imaju dva čašična listića i četiri latice. Biljka cveta od maja do avgusta. Nakon cvetanja formiraju se uske i izdužene semene kapsule.

Premda istraživanja ukazuju na izvesna lekovita svojstva ruse trave, postoje i dokazi da može da bude toksična za jetru ako se čaj od ove biljke pije u većim količinama.

Zašto se koristi kao lek i koja su lekovita svojstva ?

Hemikalije koje trava rusa sadrži mogu da uspore rast ćelija raka, ali mogu da budu i štetne za zdrave ćelije. Preliminarna istraživanja ukazuju da rusa trava ili rosopas može da pojača protok žuči. Rosopas može da sadrži i hemikalije koje smanjuju otok i ublažavaju bolove. Neke hemikalije iz ove lekovite biljke ubijaju bakterije, gljivice i viruse.


Upotreba ruse trave i lekovitost

U alternativnoj medicini rusa trava se smatra biljkom koja jača imuni sistem i preporučuje se kao prirodni lek za brojna oboljenja, u koja spadaju :

 • angina
 • astma
 • ateroskleroza
 • bradavice
 • ciste
 • konstipacija
 • kašalj
 • ekcem
 • giht
 • miomi
 • povišen krvni pritisak
 • sindrom nervoznog creva
 • menstrualni problemi
 • osteoartritis
 • zubobolja

Uz to, smatra se da rusa trava ublažava bolove, pospešuje detoksikaciju, stimuliše imuni sistem i uništava ćelije raka.


Rosopas za unutrašnju upotrebu

Kada je biljka namenjena internoj upotrebi smatra se da je njena korist donekle manja, pa je travari retko koriste samostalno, već je radije mešaju sa drugim lekovitim biljem.

Danas se rosopas uglavnom koristi kao sastojak u biljnim čajevima zbog svog spazmoltičkog dejstva na žučnu kesu i stimulisanja protoka žuči, ali pošto sadržaj alkaloida i drugih sastojaka u velikoj meri varira od biljke do biljke, teško je predvideti delovanje.

Pa ipak, sprovedeno je nekoliko studija koje su pokazale da rosopas s pravom zauzima mesto u biljnoj medicini.

Jedna takva studija je jasno pokazala da ova lekovita biljka može da bude korisna za lečenje stanja sličnih grčevima u predelu trbuha, koja su povezana sa sindromom nervoznog creva.

Druga studija je otkrila da rusa trava, kada se proguta u obliku sirupa protiv kašlja ili ekstrakta (ekvivalent 15g biljke dnevno), dovodi do opšteg poboljšanja kod približno 80% pacijenata iz grupe koja pati od hroničnog bronhitisa.

Rusa trava se pokazala i kao delotvoran lek protiv velikog kašlja.

Nemačka Komisija E (naučni savetodavni odbor pri Saveznom zavodu za lekove i medicinska sredstva) dala je rusoj travi zeleno svetlo i preporuku za lečenje grčeva povezanih sa žučnim kanalima i digestivnim traktom.

Rusa trava kao lek za ciste i miome

Rusa trava ili rospas je narodni lek za ciste i mione poznat od davnina.Protiv cista i mioma možete piti čaj od ruse prema receptu ispod ili po uputstvu proizvođača na pakovanju (najbolje je da u apoteci potražite čaj poznatog proizvođača npr. čaj od ruse trave instituta “Josif Pancic” .

Pored čaja od ruse za miome i ciste koristi se još nekoliko narodnih recepata.

Rusa trava i med kao lek za ciste i miome

Lek za ciste i miome od ruse trave i meda se paravi jednostavno. Samo treba da izmešajte dve kašike trave ruse sa jednom kašikom meda i to uzimate tri nedelje. Svako jutro uzmite po jednu kašikuo žvaćite dok se sok od ruse u potpunosti ne iscedi.Ostatak ispljunuti. Posle dve nedelje obavezno treba da se napravi pauza od nedelju dana. Nakon toga po potrebi još jednom ponovite kako bi uklonili ciste i miome.

Rusa trava za spoljašnju upotrebu

Rusa trava, kao lek za spoljašnju upotrebu, koristi se za ubrzavanje zarastanja manjih rana, posekotina i ogrebotina i za ublažavanje problema sa kožom, kao što je ekcem.

Žuto biljno mleko ruse trave je jaka korozivna supstanca koja može da rastvori bradavice i žuljeve, zahvaljujući delovanju enzima koji razdvajaju proteine.

Rusa trava ima i antimikrobno delovanje i može da bude od koristi protiv gljivičnih infekcija kao lek za spoljašnju upotrebu.


Doziranje i davanje ruse trave

Nemačka Komisija E navodi da rusa trava može da se koristi interno u obliku sušene biljke, praha ili suvog ekstrakta.

Oni preporučuju dozu od 2,5g biljke dnevno, što je ekvivalent 12 – 30mg ukupnog sadržaja alkaloida, a kod ovakvog doziranja ne bi trebalo da se javljaju interakcije i neželjena dejstva i kontraindikacije.

Kada su u pitanju komercijalni proizvodi koji sadrže rosopas, trebalo bi strogo da se poštuju preporuke i uputstva proizvođača.


Čaj od ruse trave

Kako se priprema čaj od ruse trave

Čaj od ruse trave za interno delovanje priprema se na sledeći način:

 • ½ kašičice ruse trave na 250ml vrele vode
 • ostaviti da se natapa 10 minuta, nakon toga čaj možete da pijete

Čaj od ruse trave stimuliše i reguliše lučenje žuči, stimuliše tonus žučne kese (poboljšava žučni refluks), značajno štiti jetru, pomaže da se nivo bilirubina i holesterola normalizuje, akod bubrežne litijaze deluje kao analgetik. Pored toga, ovaj čaj deluje kao spazmolitik, antiinflamatorik, antibakterik, antivirotik, ima antitumorsku aktivnost i na kraju, ali ne od najmanje važnosti, ima dejstvo sedativa i narkotika za više nivoe nervnog sistema.

Rusa trava za spoljašnju upotrebu koristi se za brže zarastanje rana i ima antibakterijsko i antifungalno delovanje. Koristi se kao pomoćni lek kod rana, fistula, dermatitisa, psorijaze, hroničnih infekcija kože, bradavica, keratitisa (zapaljenje  rožnjače) i kožnih tumora.

Čaj od ruse trave – kontraindikacije

Čaj od ruse trave je kontraindikovan u sledećim slučajevima:

 • trudnoća i laktacija
 • produženo korišćenje visokih koncentracija ruse trave može da dovede do intoksikacije
 • alergija na rusu travu

Lekovita svojstva rosopasa

Do danas, istraživanja o uticaju rosopasa na zdravlje prilično su ograničena. Međutim, postoje neki dokazi da rosopas poznat i kao rusa trava može da ima neka lekovita svojstva. U nastavku članka ćemo navesti neka od ključnih otkrića ispitivanja.


Bori se protiv bradavica i mladeža

Rusa trava sadrži posebno biljno mleko u kome se nalaze enzimi i fitocistatin helidostatin, inhibitor cisteinskih proteaza. Sadejstvo ovih sastojaka može da objasni kako se topičkom primenom biljke uklanjaju bradavice i mladeži.

Najefikasniji lek protiv bradavica je mleko iz sveže ruse trave ali se može koristiti i mast ili još bolje rosopas tinktura za bradavice.


Rak

U laboratorijskim testovima na ljudskim ćelijama raka naučni su otkrili da rusa trava može da se bori protiv raka tako što izaziva apoptozu (vrsta programirane ćelijske smrti koja se koristi za sprečavanje širenja ćelija raka).

Ekstrakt ruse trave pokazuje potencijal kao antikancerogeni lek, sudeći po pregledu istraživanja objavljenom 2005. godine u žurnalu BMC Cancer. Za ovaj pregled naučnici su analizirali sedam kliničkih ispitivanja upotrebe ekstrakta ruse trave za lečenje raka.

Premda su autori otkrili da ekstrakt ima korisno delovanje na nekoliko vrsta raka, upozorili su i na to da su ispitivanja bila lošeg kvaliteta i naveli da su „pod hitno potrebne nezavisne rigorozne studije“ pre preporučivanja ruse trave za lečenje raka.


Ekcem

Preliminarna istraživanja ukazuju da rusa trava može da pomogne kod lečenja atopijskog dermatitisa (oblika ekcema). Na primer, 2011. godine u Žurnalu etnofarmakologije objavljena je studija u kojoj su istraživači proveravali delovanje ruse trave na grupu miševa sa atopijskim dermatitisom.

Rezultati su pokazali da je rusa trava značajno smanjila jačinu simptoma teškog ekcema, uključujući svrab i upalu. Međutim, nepoznato je da li rusa trava može na isti način da deluje i na ljude.


Snižavanje nivoa holesterola i zaštita krvnih sudova

Otvrdnjavanje i začepljenje krvnih sudova (ateroskleroza) vreba kao glavni uzročnik kardiovaskularnih bolesti, odgovornih za 50% svih smrtnih slučajeva. Naslage holesterola i kalcijuma, upale i oksidativna oštećenja postepeno začepljuju krvne sudove i lišavaju vitalne organe dotoka krvi.

Različite analize kliničkih ispitivanja i ispitivanja na životinjama, potvrđuju da berberin, jedan od alkaloida koji se nalaze u rusoj travi, može da:

 • zaštiti krvne sudove od upale i oksidativnih oštećenja
 • snizi nivo LDL holesterola i lipida u krvi
 • poveća nivo HDL holesterola, koji ima zaštitnu ulogu
 • pojača metabolizam masnog tkiva i glukoze

Koptisin, još jedan alkaloid ruse trave, kod miševa snižava nivo LDL holesterola, lipida u krvi i glavnih markera upale (IL-6, IL-1β i TNF-α). Rezultat ispitivanja je bio značajno smanjenje plaka u arterijama.

Ispitivanje na hrčcima dalo je slične rezultate: koptisin je snizio masnoću u krvi (za 15%) i LDL holesterol (za 62%), dok je povećao nivo dobrog holesterola (HDL) za 42%.

Snažna antiinflamatorna i antioksidantna dejstva ruse trave i njenih jedinjenja mogu da doprinesu korisnom delovanju i zaštite krvne sudove od oštećenja.

U ovim ispitivanjima su korišćeni prečišćeni alkaloidi, a ne biljni ekstrakt. Veće kliničko ispitivanje trebalo bi da istraži delovanje ruse trave i otvori joj put da postane suplement za snižavanje masnoće u krvi.


Antioksidantno delovanje

Istraživači Univerziteta Komenskog u Bratislavi zaključili su ekstrakt ruse trave sadrži alkaloid izohinolin i flavonoidne komponente, koji mogu da imaju važnu ulogu u prevenciji raka zbog svoje antioksidantne aktivnosti.


Sposobnost povećanja proizvodnje žuči

Povećana proizvodnja žuči pomaže da proces varenja funkcioniše efikasnije, posebno zbog toga što razlaže masti i doprinosi uklanjanju toksina.


Pomaže kod iritacije creva

Helidoninska kiselina je još jedan sastojak ruse trave. Pokazalo se da ova biljka ima zaštitnu ulogu protiv nekih oblika ulceroznog kolitisa. Rusa trava može da bude alternativni način lečenja zapaljenskih bolesti creva.


Deluje antimikrobno

Studija Stomatološke škole na kineskom Medicinskom univerzitetu ukazuje da rusa trava ima značajnu ulogu u borbi protiv štetnih mikroorganizama, kao što je streptokok.


Deluje kao analgetik

Studije pokazuju da 200mg/kg ruse trave imaju analgetičko delovanje.


Trudnoća i dojenje

Nema dovoljno pouzdanih informacija o bezbednosti korišćenja ruse trave (rosopas) u trudnoći i tokom dojenja. Radi sigurnosti izbegavajte ovu biljku.


Neželjena dejstva i iskustva

Rusa trava je izuzetno otrovna biljka i prema njoj bi se trebalo tako i ophoditi.

Ako biljni sok dođe u direktni kontakt sa kožom, može da izazove jak osip, pa se preporučuje nošenje rukavica prilikom branja ruse trave.

Postoje zabeleženi slučajevi da je nakon konzumiranja sveže biljke dolazilo do ozbiljnih upala i pojave plikova u ustima, osećaja peckanja i žarenja u grlu, bolova u želucu, povraćanja, krvarenja čira, dijareje, gubitka svesti, kome, pa čak i smrti.

Rusa trava je kontraindikovana za decu, trudnice i dojilje.

Ne preporučuje se uzimanje same ruse trave duže od dve nedelje, dok uzimanje u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem može da traje i duže.

Pored upotrebe biljnog soka kao leka protiv bradavica, rusa trava nije pogodna za samolečenje.

Bilo koje interno uzimanje ruse trave mora da se obavi pod nadzorom lekara ili licenciranog travara.

Direktna primena ruse trave na očima radi lečenja različitih problema sa očima, kao što je to praktikovano u prošlosti, najstrože se ne preporučuje.

Postoje brojna negativna iskustva sa ovom biljkom jer je nestručno korišćena i dozirana.

Upotreba ruse trave za zdravlje

Zbog nedostatka kliničkih ispitivanja dobrog kvaliteta i ozbiljnih bezbednosnih posledica, rusa trava trenutno ne može da se preporuči za lečenje ili prevenciju bilo kog zdravstvenog problema (uključujući i rak).