Kokosovo ulje za kosu ( upotreba i najbolje maske)

Osobe koje pažnju posvećuju nezi i ishrani kose prirodnim preparatima, već sigurno dobro poznaju blagotvorna dejstva kokosovog ulja za lepu i zdravu kosu.

Kokosovo ulje za kosu upotreba

Pre svega je važno da se napomene zašto je dobro kokosovo ulje za kosu i koja su njegova blagotvorna dejstva, odnosno zašto je toliko koristan prirodni preparat koga preporučuju i profesionalni frizeri.

Najpre je kokosovo ulje posebno po tome što ima strukturukoja uspeva da doprinese prodoru do samog korena dlake, te se kosa hrani iz korena i dlaka je jaka, sjajna i mekana.

To znači da kokosovo ulje na kosu ne deluje samo površinski već je dubinski neguje i hrani, a nije preterano masno da bi postojao rizik da zapuši folikule dlake.

Kokosovo ulje za sedu kosu

Poznato je kao preparat koji ima prirodno dejstvo na smanjivanje sedih vlasi, pre svega jer je puno ugljenih hidrata, zdravih masnoća i minerala i vitamina.

Upravo zbog svega navedenog, kosa vraća pigmentisanost u velikom procentu, jer se ulje veoma dobro resorbuje i dovodi do ishranjivanja folikula i rasta sjajnije i tamnije dlake.

Mala molekulska masa kokosovog ulja, omogućava mu da prodire duboko u kožu glave, te da poboljšava cirkulaciju i da tako i podstiče rast zdrave i sjajne dlake, i da ne neguje kosu samo privremeno i „na površini“.

Poznato je da kokosovo ulje smanjuje procenat oštećenja kose i smanjuje rascvetale krajeve, i to upravo jer ima sposobnost da na kosi stvori zaštitni sloj koji je ne masti.

Ali taj sloj koji na kosi stvara kokosovo ulje, sprečava stvaranje elektriciteta prilikom češljanja, feniranja i slično, i na taj način čuva dlaku od preranog i preteranog rasvetavanja.

Maska za kosu od kokosovog ulja se često koristi kako bi se „nahranila kosa“, i zapravo je vrlo delotvorna za lakše raščešljavanje kose jer ima efekat „silikonskih kapi“.

Takođe je kokosovo ulje za kovrdžavu kosu veoma efikasno, posebno kao pomenuta maska, jer olakšava da se ona raščešlja lakše i da se kovrdže stilizuju i „umire“.

Ostale prednosti upotrebe kokosovog ulja za negu kose

Pored navedenih značajnih prednosti, iskustva sa upotrebom kokosovog ulja za negu kose su vrlo pozitivna.

Među najznačajnijim faktorima kada su u pitanju koristi upotrebe kokosovog ulja i iskustva jesu neka od sledećih:

1) Obnavlja oštećenu kosu, i vraća sjaj suvoj i iskrzaloj kosi;

2) Povećava sjaj kose zbog obilja vitamina i zdravih masnih kiselina koje imaju efekat da hrane kosu;

3) Sprečava štetni efekat spoljnih faktora na kosu, jer stvara svojevrsni zaštitni sloj koji deluje kao maska;

4) Pospešuje rast kose i sprečava njeno opadanje, jer je bogato vitaminiuma A, E i K, pa ima i minerale kakvo je  gvozdje;

5) Pomaže kod nege svih tipova kose jer ima sposobnost da reguliše pH vrednost, i neće dovesti do dodatnog mašćenja masnog tipa kose;

6) Deluje vrlo blagotvorno na suvu kosu, kojoj vraća sjaj i zdrav izgled u kratkom vremenskom roku, nekada čak i nakon prve upotrebe;

7) Pomaže u prevenciji i dodatnom lečenju bolesti kože kapilicijuma, a pre svega je odličan prirodni lek protiv kandide;

8) Pomaže kod pojačanog stvaranja peruti i kod oboljenja kože glave koje se naziva seboroični dermatitis;

9) Odlično pomaže kod farbane kose i kose koja je tretirana hemijskim preparatima, jer joj vraća vitamine i minerale, i sprečava dalja oštećenja vlasi.

Kako se koristi kokosovo ulje za kosu

Pre svega je dosta važno da se koristi za negu kose prirodno hladno ceđeno kokosovo ulje, te da se ono upotrebljava svakoga dana redovno.

Kada je u pitanju cena kokosovog ulja za kosu, ona je dosta pristupačna, i zbog toga nije na odmet da se ovaj preparat koristi jer ima mnoga blagotvorna dejstva.

Svakako je najjednostavniji način da se kokosovo ulje umasira na kosu, do korena dlake, te da se ostavi da deluje oko 20-30 minuta, i da se onda kosa opere blčagim šamponom i mlakom vodom.

Pored toga, postoje i preparati na bazi kokosovog ulja, ali oni nisu toliko efikasni kao samo čisto kokosovo ulje, koje nije ni skupo, pa se može lako nabaviti u prodavnicama zdrave hrane i većim marketima.

Važno je da se napomene da se kokosovo ulje nalazi u čvrstom stanju, te da ga je potrebno rastopiti pre upotrebe,m i to se postiže ili blagim zagrevanjem od 20 sekundi, ili topljenjem na temperaturi kože.

Međutim, nije pametno da se kokosovo ulje topi na šporetu ili u mikrotalasnoj rerni, već je pravilno i mnogo bolje za očuvanje materija koje su zdrave u njemu, da se topi u vrućoj vodi.

Postupak je dosta jednostavan i podrazumeva da se manja količina kokosovog ulja koje je u polučvrstom stanju, stavi u činiju, koja se potom stavi u posudu u kojoj je vrua (ne vrela) voda.

Vrlo je važno da se kokosovo ulje ne pregreje, odnosno da previsoka temperatura ne uništi njegove hranljive komponente, pre svega lauričnu kiselinu koja je najznačajniji element u kokosovom ulju.