Znojenje ispod pazuha: 10 najboljih prirodnih lekova

znojenje

Znoj je nužno zlo – neophodan nam je da bismo živeli i normalno funkcionisali. Kako spoljna temperatura raste, bili mi na plaži ili u sauni, tako naše telo počinje da se rešava viška toplote da se ne bi pregrejalo. Jedan od mehanizama jeste znojenje. Problem nastaje kada znojne žlezde izgube kočnicu, pa počnu prekomerno da stvaraju znoj.
Šta je (i koliko) normalno?

Zavisi. Ako radite fizički posao napolju na 35 stepeni, normalno je da se znojite i do nekoliko litara dnevno. Međutim, ako osećate kako vam se odeća natapa znojem dok sedite za radnim stolom u klimatizovanoj prostoriji, vreme je da nešto preduzmete.
Razlozi za prekomerno znojenje

Ako mislite da imate problem sa znojenjem, proverite da li spadate u neku od ovih kategorija:

1. Hormonalne promene

Hormoni upravljaju svim procesima u našem telu, pa svaka promena može da dovede do poremećaja regulacije znojenja. Zato se prekomerno znojimo tokom puberteta, u menopauzi ili tokom trudnoće. Slično se dešava i ako patite od hipertireoidizma, odnosno pojačanog rada štitne žlezde (ali u tom slučaju znojenje će biti praćeno i drugim simptomima, kao što su nagli gubitak težine, drhtavica, umor, ubrzan rad srca, itd.)

2. Stres

Znoj koji stvaramo u stresnim situacijama nije isti kao znoj uzrokovan vrućinom ili fizičkim naporom. Znoj kao odgovor na toplotu stvaraju ekkrine žlezde koje se nalaze po čitavom telu i luče mešavinu vode i soli. Međutim, kada smo pod stresom, dominantnu ulogu preuzimaju naše apokrine žlezde koje se mahom nalaze ispod pazuha i oko prepona. Ove žlezde stvaraju znoj prepun masnoća i proteina. Za razliku od znoja ekkrinih žlezda koji je mahom bez mirisa, znoj apokrinih žlezda je idealna podloga za bakterije koje ga razgrađuju, i tako se stvara neprijatan miris.

3. Dijabetes

Znojenje može biti i znak poremećaja nivoa šećera u krvi. Uglavnom se javlja iz tri razloga:

Kao odgovor na nizak nivo šećera u krvi
Kao odgovor na prisustvo hrane (nekada je i sama pomisao na hranu dovoljna)
Tokom noći (može biti izazvano i problemima sa disanjem, infekcijom i dr).

I druga oboljenja kao što je giht, mogu dovesti do prekomernog znojenja – posavetujte se sa svojim lekarom.

4. Lekovi

Neki lekovi takođe mogu dovesti do znojenja – u njih spadaju pojedini lekovi protiv bolova, za oboljenja srca i krvnih sudova, hormonska terapija, itd. Ovde ćete pronaći lekove koji mogu izazvati znojenje kao neželjeni efekat – proverite da li se neki od lekova koje koristite nalaze na ovoj listi.

5. Hiperhidroza

Za kraj smo ostavili dijagnozu bez uzroka – tzv. idiopatsko znojenje. Drugim rečima, lekarima nije jasno zbog čega se javlja prekomerno lučenje znoja, mada se sumnja da može biti genetski izazvano. Osnovna razlika u odnosu na prethodne uzroke jeste da se idiopatsko znojenje javlja bilo kada, bilo gde, bez ikakvog razloga.

Znojenje jeste prirodno, ali može postati ozbiljan problem ako vas ometa u svakodnevnim aktivnostima. Posavetujte se sa lekarom – možda je rešenje jednostavno, na primer efikasan antiperspirant sa solima aluminijuma, a možda vam otkrije neki drugi problem kog niste ni bili svesni.