Suve i ispucale usne (šta je uzrok i kako rešiti problem prirodnim putem)

za ispucale usne

Mnogi ispucale usne smatraju nečim uobičajenim, ali one mogu da budu znak mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Suve i ispucale usne nisu samo neprivlačne, već mogu biti i jako bolne. Ispucale usne se mogu javiti zbog dehidratacije, alergijske reakcije, pušenja, čestog oblizivanja usana, lošeg vremena, manjka vitamina i prečestog izlaganja suncu. Simptomi su pucanje, perutanje, osetljivost, crvenilo i suvoća usana.

Ovde ćemo navesti šta sve može da bude uzrok za ispucale usne i kada mogu da budu znak nečeg opasnog.

ispucala usta

 

Ispucala usta, usne koje se ljušte i pucaju mogu da budu znak brojnih stvari, uključujući dehidraciju, alergiju ili nedostatak vitamina. Naravno, obično je za pucanje usana krivo to što imamo naviku da ih ližemo (koristimo pljuvačku za hidrataciju kože usana), ali to nije uvek tako.

Šta je dobar pokazatelj da postoji neki ozbiljniji uzrok? Ako patite od hronično suvih usana, a vaše ispucale usne je nemoguće hidrirati i čak dovode do bolova, možda bi trebalo da potražite lekarsku pomoć.

Ukoliko sumnjate da su vaše suve usne posledica nečeg mnogo ozbiljnijeg od zimskog suvog vazduha i hladnoće, pogledajte ovih sedam najčešćih, ali prilično alarmantnih uzroka za ispucale usane.

Dehidracija

Suve usne, usta i oči, znakovi su dehidracije. Da biste izbegli dehidraciju, preporučljivo je da pijete 8 – 12 čaša vode svakog dana. Ako ste dijabetičar ili sportista, morate da pijete još više! Dehidracija dovodi do narušavanja prirodne ravnoteže minerala u organizmu, a na koži ostavlja pustoš.

Ispucale usne i nedostatak vitamina

Nedostatak vitamina i ispucale usne moguda budu povezani.Vitamin B2, ili riboflavin, neophodan je za funkcionisanje ćelija, metabolisanje masti i održavanje normalnog nivoa homocisteina (aminokiselina) u krvi. Ako su vam usne ispucale i otečene, to može da bude posledica nedostatka riboflavina.Kako bi bili sigurni da nedostatak ovog vitamina nije uzrok za pucanje usana u vašem slučaju jedite dosta namirnica bogatih vitaminom B2, kao što su jaja i posno meso.

Višak vitamina A

Nedostatak vitamina B2 može da bude uzrok za pucanje usana ali druge strane, suve usne mogu da budu i posledica prevelikog unosa vitamina A. Toksičnost vitamina A može da nastupi ako uzimate previše suplemenata – trebalo bi da budete veoma obazrivi pri korišćenju suplemenata vitamina A, jer bi najveći deo ovog vitamin u organizam trebalo da unosite ishranom. Ako imate višak vitamina A u sistemu, vaša koža i usne mogu da se ljušte i pucaju.

Alergijska reakcija

Ako vam usne izgledaju kao da ste upravo došli sa tretmana popunjavanja, to može da bude alergijska reakcija. Moguće je da imate alergiju na neki od preparata za usne koji koristite, kao što su ši maslac, pčelinji vosak ili ricinusovo ulje. Možda ste alergični i na neke namirnice. Pamtite šta ste jeli i šta ste koristili i prilagođavajte se dok ne pronađete pravi preparat za sebe.

Oštećenje zbog izlaganja suncu

Izlaganje suncu i vetru, naročito tokom zimskih meseci, može da dovede do bolnog pucanja usana. Ako ste napolju i izloženi suvom, zimskom vazduhu, vodite računa da na usne nanesete neki preparat za zaštitu od sunca.

Gljivična infekcija

Da li ste znali da ispucala usta mogu da budu znak gljivične infekcije? Ovo posebno važi za slučajeve kada se pukotine javljaju u uglovima usana. „Svi mi imamo gljivice na našoj koži. Ispucala usta mogu da budu znak da vaš organizam proizvodi previše gljivica. Ove gljivice mogu da bujaju u toploj, vlažnoj pljuvački i da se prenose na usne kada ih ližete. Najbolji lek je hidratacija – pijte što više vode i izbegavajte da ližete usne.

Lekovi

Ukoliko uzimate medikamente zbog hipotireoze, akni ili povišenog krvnog pritiska, moguće je da imate alergijsku reakciju na ove lekove, usled čega dolazi do isušivanja i oticanja usana. Ukoliko smatrate da je ovo uzrok ispucalih usana, javite se svom lekaru.

Ovaj problem se uglavnom lako rešava uz pomoć balzama za usne, ali je najbolje da uštedite novac i napravite sami kvalitetan balzam od prirodnih sastojaka.

Kako na prirodan način možete hidrirati ispucale usne?

Prirodni lekovi za ispucale i suve usne

Med za ispucale usne

Prirodan med je najbolji metod za lečenje ispucalih usana. Osim što deluje umirujuće, ima i antibakterijska svojstva, što znači da čisti usne i sprečava infekcije.

Med deluje i higroskopski, odnosno kada je izložen vazduhu počinje da upija vlagu, što je jako dobro za isušene i ispucale usne.

Kada koristite med za usne, koristite samo prirodan i kupujte ga od proverenih ljudi. Dovoljno je samo da namažete usne medom nekoliko puta u toku dana. Možete i napuniti stik od starog balzama medom i nositi ga sa sobom da biste ga mazali po potrebi.

Pijte mnogo vode

Suve usne su jedan od glavnih simptoma dehidratacije. Međutim, ispucale usne možete lako sprečiti tako što ćete u toku dana piti više vode, posebno u hladnijim mesecima kada je vazduh suv i kada se koža i usne mnogo lakše isušuju. Voda će vam kožu i usne održavati zdravim i elastičnim.Ako ste u mogućnosti, stavite u kancelariju i dnevnu sobu ovlaživač vazduha.

Aloja za suve isne

Svi znamo koliko je aloja dobra za kožu. Ona deluje antiinflamatorno i umiruje kožu, što ublažava bol koji se javlja zbog suvih i ispucalih usana. Isto kao i med, ona deluje higroskopski, odnosno apsorbuje vlagu i održava usne hidriranim i mekim.

Kupite neki dobar balzam za usne koji sadrži alojom ili sami iscedite gel iz lista i prstom ga nanesite na usne. Koristite ga kad god je potrebno.

Kokosovo ulje i druga prirodna ulja kao balzam za usne

Kokosovo ulje je veoma korisno za negu kože (i mnogih drugih stvari). Ono omekšava i umiruje kožu i ublažava upale, tako da je sjajno za rešavanje problema sa suvim i ispucalim usnama. Dovoljno je samo da namažete usne kokosovim uljem kad god je to potrebno. Možete nositi sa sobom teglicu kokosovog ulja kako biste ga uvek imali uz sebe.

Umesto kokosovog, možete koristiti i neko drugo ulje – maslinovo, jojobino ili bademovo. Rezultat će biti manje-više isti.

Ulje jojobe je bogato vitaminom E i vitaminima iz B grupe, kao i mnoštvom minerala. Ono je idealno za negu kože jer je po hemijskom sastavu najsličnije prirodnom loju koji luči koža, što znači da nema boljeg ulja za hidrataciju suve kože i ispucalih usana.

Ulje jojobe je obično tečno i nije praktično da ga nosite sa sobom. Zato je najbolje da napravite balzam za usne tako što ćete na pari otopiti dve kašičice ulja jojobe i pčelinjeg voska i izmešati. Sipajte mešavinu u staklenu posudu i ostavite da se ohladi. Ovo je odlična alternativa komercijalnim balzamima za usne, koji ponekad sadrže i toksične sastojke, npr. vazelin.

Kakao i shea puter

Kakao puter je sveložuta masnoća koja se dobija iz zrnevlja kakaa. On je odličan hidratans i umiruje kožu. Pošto sadrži mnogo antioksidansa, dobar je i za sprečavanje prevremene pojave znakova starenja.

Shea puter je masnoća koja se dobija iz ploda drveta karite ili shea drveta i isto se koristi za omekšavanje i hidrataciju kože.

Ove prirodne masnoće deluju kao emolijenti, što znači da omekšavaju kožu i mogu se koristiti i za lečenje ispucalih usana. I kakao i shea maslac deluju kao zaštitni sloj koji istovremeno hrani usne i zadržava vlagu u njima.

Ako želite da napravite prirodni blazam, otopite po dve kašike obe vrste putera, dve kašike kokosovog ulja i jednu kašiku pčelinjeg voska. Sve to otopite na pari na nižoj temperaturi, sve vreme mešajući. Sipajte mešavinu u staklenu posudu i sačekajte da se ohladi. Ova masa bi trebala da bude gusta, ali ne i potpuno stegnuta. Ako želite čvršći balzam, dodajte malo više pčelinjeg voska. Ako želite mekši balzam, sipajte manje pčelinjeg voska.

Dodatni saveti za sprečavanje ispucalih usana

  1. Nemojte lizati usne. Lizanje usana kada su suve lako postaje navika. Međutim, to još više isušuje usne, jer kako se pljuvačka suši, ona izvlači još više vode iz samih usana.
  2. Nemojte ljuštiti ispucale usne. To može izazvati pojavu manjih ranica na usnama, koje se mogu inficirati. Umesto toga, pokušajte da uklonite mrtav sloj mekom četkicom ili vatom potopljenom u toplu vodu, a nakon toga nanesite balzam.
  3. Pokušajte da dišete kroz nos. Čak i ako su vam usne ispucale zbog toga što vam je nos zapušen i ne možete normalno da dišete, potrudite se da što pre ozdravite jer disanje na usta isušuje usne.
  4. Koristite zaštitu od sunca za usne. Koliko god čudno zvučalo, veoma je važno da koristite zaštitu od sunca za usne, čak i zimi, kako biste sprečili oštećenje i pucanje.

Da li imate problem sa ispucalom kožom oko usana?

Ako su vam uglovi usana takođe ispucali, to je možda simptom angularnog heilitisa, osnosno upale uglova usana. U tom slučaju je najbolje da se obratite dermatologu.