Progesteron u hrani (koje namirnice treba jesti za povećanje progesterona prirodnim putem)

progesteron u hrani

Iako je zabluda da postoji prirodni progesteron u hrani neke namirnice mogu pomoći vašem organizmu da poveća njegovu proizvodnju.Takođe iako na postoji progesteron u hrani neke namirnice utiču na balans progesterona i estrogena i mogu biti od velike važnosti kada želite da postignete balans progesterona i estrogena.

Mnogi veruju da postoje namirnice bogate progesteronom ali za povećanje nivoa ovog hormona treba jesti namirnice koje utiču na njegovu proizvodnju.U nastavku saznajte šta je progeseron i zašto je važan, koja hrana utiče na povećanje progesterona i kako još možete povećati progesteron prirodnim putem.

Progesteron je ženski steroidni polni hormon, na koji se često gleda kao na „dobrog policajca“ među ženskim hormonima, jer održava i uravnotežuje delovanje estrogena.

Visok nivo estrogena i nizak nivo progesterona mogu da dovedu do grupe nepovoljnih simptoma.

Zbog navedenih razloga lako je pretpostaviti da bismo svi voleli zdrav i visok nivo progesterona, ali ostaje pitanje da li je moguće da na prirodan način podignemo nivo progesterona, bez upotrebe pilula ili suplemenata?

Većina nas nije ni svesna važnosti progesterona i njegovog uticaja na održavanje zdravlja reproduktivnih organa. Često propuštamo da u potpunosti shvatimo značaj hormonskog disbalansa za opšte zdravlje čitavog organizma i naše blagostanje.

Istina je da se hormoni stalno menjaju zbog menstrualnog ciklusa, dijeta, promena u životnoj sredini, nivoa stresa i nekih zdravstvenih problema. Svaki abnormalni uticaj na ovu krhku ravnotežu može da izazove da hormoni ispadnu iz sinhronizacije, što često za posledicu ima neprijatna neželjena dejstva.

Jedanod najčešćih problema sa hormonima je nizak nivo progesterona. Ovo može da dovede do znatnog poremećaja menstrualnog ciklusa i umanji šanse za začeće, a i da izazove negativne simptome koji mogu da vam upropaste dan.

Progesteron u hrani

Hrana koja utiče na povećanje progesterona: jaja, losos, avokado, mahunarke, nemasni jogurt, školjke, mleko, crna čokolada, semenke bundeve, susam…

Kako nizak nivo progesterona deluje na organizam?

Abnormalno nizak nivo progesterona može da dovede do stanja poznatog kao estrogenska dominacija. Ovo stanje nastaje kada osetljiva ravnoteža estrogena i progesterona nije sinhronizovana. Ovaj disbalans dovodi do toga koncentracije estrogenau organizmu preovlađuje u odnosu na nivo progesterona. Ovaj hormonski disbalans može da izazove raznorazne probleme u organizmu.

U najčešće simptome niskog nivoa progesterona i estrogenske dominacije spadaju:

 • smanjen polni nagon
 • pojačani simptomi PMS-a
 • neredovne menstruacije
 • depresija
 • promenljivo raspoloženje
 • glavobolja
 • nadimanje
 • naleti vrućine (valunzi)
 • osetljivost i bol u dojkama
 • povećanje telesne težine
 • umor
 • slaba koncentracija
 • nesanica

Ukoliko se ne leči u dužem vremenskom periodu, hormonski disbalans može da dovede do ozbiljnih oboljenja:

 • potpuni prestanak ovulacije (i menstruacije)
 • neplodnost
 • endometrioza
 • obilno krvarenje
 • fibroza
 • rak materice
 • slabiji stepen demencije
 • rak dojke
 • bolesti srca
 • šlog

Ukoliko smatrate da nešto nije u redu, trebalo bi da obavite neophodne testove i shvatite da je veoma važno da vaši hormoni budu usklađeni.

Pre nego što se bacite na bilo kakve velike promene načina života, u cilju povećanja nivoa progesterona, trebalo bi najpre da izmerite njegov nivo kod lekara ili pomoću kućnog seta za merenje.

Progesteron u hrani

Namirnice bogate materijama koje utiču na povećanje proizvodnje progesterona su: badem, brazilski orah, indijski orah, tofu, sočivo, grašak pasulj…

Zbog čega je progesteron neophodan ženama?

Progesteron luče jajnici nakon ovulacije. On pomaže organizmu da se pripremi za moguću trudnoću, tako što održava sluzokožu matrice 14 dana nakon ovulacije, omogućavajući da dođe do ugnježđenja (implantacije) embriona. To progesteron čini jednim od najznačajnijih hormona za zdravo začeće.

Ovaj povišeni nivo progesterona takođe ima značajnu ulogu za održavanje redovnog i zdravog menstrualnog ciklusa. Istraživanja pokazuju da progesteron ima veliku ulogu u zaštiti žena od nastanka raka dojke i materice, jer povišen nivo estrogena u organizmu može da pospeši rast ćelija raka.

Najveći uzrok niskog nivoa progesterona je starost

Nizak nivo progesterona može da se javi iz brojnih razloga u bilo kojoj dobi. Međutim, nivoi estrogena i progesterona počinju da opadaju različitim brzinama oko 35. godine života. Estrogen opada za oko 35%, dok progesteron opada i do 75%. Ovakav disbalans može da dovede do brojnih čestih simptoma menopauze, uključujući valunge (nalete vrućine), ćudljivost i proređivanje menstrualnih ciklusa.

Naučnici tek moraju da otkriju rešenje za zaustavljanje procesa starenja. Dok do toga ne dođe, nemamo drugi izbor nego da pronađemo druge načine da se izborimo sa hormonskim disbalansom kroz koji žene prolaze sa starenjem.

Uticaj niskog nivoa progesterona ne ograničava se samo na menstrualni ciklus i može da utiče i na kvalitet života. Evo šta biste mogli da uradite da podignete nivo progesterona na prirodan način i da se vratite u kolosek.

Progesteron i hrana

Koje namirnice podižu nivo progesterona?

Postoje 4 načina da na prirodan način povećate nivo progesterona:

 • Jedite namirnice koje pospešuju proizvodnju hormona u organizmu.
 • Izbegavajte namirnice i spoljašnje supstance koje mogu da izbace iz ravnoteže vaše hormone.
 • Smanjite nivo stresa u životu.
 • Smanjite količinu telesnog sala.

U narednom delu teksta ćemo detaljno izložiti sve navedeno.

Prosto je neverovatno koliko svi mi pojedinačno imamo koristi kada poboljšamo ono što unosimo u naš organizam. Mada ne postoji prirodni progesteron u hrani što znači da nijedna namirnica ne sadrži progesteron, ishranom bogatom nekim mineralima i hranljivim materijama, možemo da pomognemo našem organizmu da proizvodi dovoljne i optimalne količine progesterona za bolje fiziološko funkcionisanje.

Nećete pronaći progesteron u hrani ali hoćete magnezijum koji utiče na povećanje progesterona.Jedite namirnice bogate magnezijumom.

Namirnice bogate magnezijumom

Prema izveštajima iz razvijenih zemalja, 25 – 30% žena živi sa nedostatkom magnezijuma. Žene starije od 19 godina trebalo bi dnevno da uzimaju najmanje 320mg magnezijuma. S tim što se ova količina sa godinama povećava. Magnezijum vašem organizmu pomaže da apsorbuje i metaboliše kalcijum i vitamin D.

Hipofiza koja slabo funkcioniše neće proizvoditi dovoljno folikulostimulišućeg hormona (FSH), luteinizirajućeg hormona (LH) i tireostimulišućeg hormona (TSH), koji obezbeđuju zdravu ovulaciju – bez ovulacije organizam će verovatno proizvoditi manje progesterona nego što je normalno.

Namirnice koje možete da probate

Crna čokolada

Za poboljšanje nivoa magnezijuma možete da jedete čokoladu! 28g čokolade sadrži 63mg magnezijuma. Pazite samo da je to zaista prava crna čokolada, a ne nešto sa bespotrebno dodatim šećerom ili drugim zaslađivačima. Crna čokolada obezbeđuje i zavidnu količinu antioksidanata koji pomažu u borbi protiv bolesti.

Orašasti plodovi

Badem, brazilski orah i indijski orah su posebno dobri izvori magnezijuma – na 28g sadrže 82mg magnezijuma. Jedite ih kao užinu ili ih dodajte u smutije ili salate zbog zdravlja. Orašasti plodovi su takođe dobar izvor vlakana.

Tofu

Ideja konzumiranja tofua možda baš i nije privlačna ako ste opredeljeni za veganski ili vegetarijanski način života. Pokušajte da se fokusirate na činjenicu da ćete dobiti 53mg magnezijuma ako pojedete 100g tofua. Pored toga, dobijate 10g proteina i zadovoljavate 10% dnevnih potreba za gvožđem, kalcijumom, selenom i manganom.

Avokado

Ne morate da ga poslužite na kriški hleba da biste dobili 58mg magnezijuma, koliko se nalazi u jednom avokadu srednje veličine. Avokado je i odličan način da obezbedite pristojnu dozu vitamina B kompleksa, kalijuma i mononezasićenih masti korisnih za srce.

Mahunarke

U mahunarke spadaju brojne namirnice, od sočiva do graška, pa do omiljenog pasulja. Jedite ih u čorbama ili kao prilog uz glavno jelo za ručak ili večeru. Iz jedne porcije crnog pasulja kuvanog na pari možete da dobijete i do 120mg magnezijuma.

Hrana koja sadrži vitamin B6

Vitamin B6 takođe igra ulogu u regulisanju hormona vašeg tela. Jedna istraživačka studija pokazala je da povećanje količine B6 vitamina koji se uzima svaki dan na oko 200-800 mg dnevno može povećati nivo progesterona i smanjiti dovoljno estrogena da poboljša simptome PMS-a. Druga istraživanja pokazuju potencijal za povećanje plodnosti za do 120% i smanjenje stope pobačaja za oko 50%.

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) preporučuje ženama od 19 do 50 godina da uzimaju najmanje 1,3 mg dnevno ako nisu trudne. Taj minimum povećava se na 1,5 mg za žene 51 i starije.

Hrana koju možete probati

Riba (losos)

100 grama lososa vam daje 1,6 mg vitamina B6, 94% preporučene količine svaki dan. Ostale ribe sa visokim koncentracijama B6 uključuju tunje, ribu i mahi-mahi.

Jaja

Nije važno da li ih skuvate ili pržite. Možete uneti 10% vitamina B6, potrebnog svakog dana, kada  jedete dva dnevno uz bilo koji obrok.

Slatki krompir

Jedno od ovih zamenite za belu sortu i obezbedite sebi 15% potrebnog B6.

Mleko

Konzumiranje mleka je jednostavan način da podignete nivo progesterona tako što ćete davati 5 mg vitamina B6 po čaši. Možete ga dodati u čaj, kafu ili napravite smoothie ako ne želite da pijete samo mleko.

Hrana bogata cinkom

Istraživanje Svetske zdravstvene organizacije pokazalo je da skoro 75% populacije pati od nedostatka cinka.Unosite cink kao još jedan mineral koji je neophodan u pomaganju vašoj hipofizi da reguliše hormone u vašem telu. Pomaže žlezdi da pojača trenutne nivoe FSH hormona. To vam pomaže da jajnici stvaraju više progesterona i estrogena potrebnog vašem reproduktivnom sistemu.

Preporučuje se ženama starijim od 30 godina najmanje 8 mg dnevno, pri čemu se te količine povećavaju ako ste trudni ili trenutno dojite. Hrana koja sadrži cink mora da se jedete svaki dan, jer ga telo ne skladišti za kasniju upotrebu.

Školjke

Školjke a posebno ostrige su jedan od najboljih izvora cinka pomoću koga možete povećati nivo progesterona prirodnim putem. Šest ostriga srednje veličine obezbeđuje vam 32mg, što iznosi ogromnih 290% količine koja dnevno treba telu. Račići i rakovi su takođe dobri izvori.

Semenke

Jedenje šake omiljenih semenki bundeve, tikvica ili susama odličan je način da se svakodnevno poboljša unos cinka. Takođe vam pružaju dobru dozu vlakana i zdravih masti.

Integralne žitarice

Prisustvo fitata u žitaricama može delimično sprečiti apsorbciju cinka . Ali, vredi ih dodati u ishranu, jer sadrže i druge vitalne hranljive materije kao što je magnezijum koji takođe povećava nivo progesterona u organizmu.

Povrće

Pokušajte da kombinujete jaja kao izvor vitamina B6 sa pečurkama koje su hrana bogata cinkom kako biste iskoristili oba minerala. Ostalo povrće koje možete dodati ishrani uključuje grašak, krompir i zeleni pasulj.

Jogurt sa malo masti

Ovo je još jedna sjajna namirnica koju ćete uključiti u svoju ishranu.Ako za doručak pijete jogurt uzdržavate se od konzumiranja nezdravih namirnica, istovremeno uzimajući cink potreban da bi vam podigao nivo progesterona.

Navike koje utiču na progeseron

Postoje određene navike i hrana koja može doprineti izbacivanju vaših hormona iz balansa povećavajući količinu estrogena u vašem telu.

U poslednjih 20-30 godina došlo je do ogromnog porasta broja ksenoestrogena iz životne sredine koji ulaze u sistem ishrane. Pre nekoliko decenija, većina hrane koju su ljudi jeli bila je organski uzgojena i sveža. Međutim, s povećanom željom za slatkom, egzotičnom i ukusnom hranom danas proizvođači naše namirnice pune šećerom, zaslađivačima, konzervansima i veštačkim bojama.

Ksenoestrogeni, što znači „strani estrogen“, su vrsta ksenohormona koji imitira efekte estrogena u telu. Konzumiranjem hrane sa ksenoestrogenima tokom dugog vremenskog perioda možete preopteretiti svoje telo viškom estrogena, što može dovesti do toga da razvijete dominaciju estrogena na štetu progesterona.

Evo nekoliko jednostavnih koraka za izbegavanje ksenoestrogena:

Prerađena hrana

Metode koje se koriste u preradi hrane koja se nalazi u većini supermarketa mogu ostaviti štetne nusprodukte kao što su ksenoestrogeni. U ovu grupu se ubraja meso i bilo koje neekološko voće i povrće. Izbegavajte piletinu, ćuretinu ili drugo meso koje nije označeno kao “bez hormona”. Konzumiranje prerađene hrane sa štetnim hemikalijama, pesticidima ili dodatnim hormonima može poremetiti prirodnu hormonalnu ravnotežu i dovesti do nižeg nivoa progesterona u vašem telu.

Alkohol

Učestalo konzumiranje velikih količina alkohola menja način na koji vaše telo proizvodi estrogen. Prekomerno pijenje može povećati nivo proizvedenog estrogena uz istovremeno snižavanje nivoa progesterona. Studija objavljena u izdanju Alkohol i alkoholizma iz 2000. godine otkrila je da su žene koje su umereno pile imale mnogo niži nivo progesterona u odnosu na osobe koje ne piju. Previše alkohola takođe može da vas spreči da apsorbujete cink značajan za proizvodnju progesterona.

Pređite sa kafe na čaj

Pokušajte da ujutro popijete šolju biljnog čaja umesto zaslađenih kafa za poneti. Visoki nivoi kofeina u četiri šolje kafe tokom dana mogu povećati nivo estrogena i do 70%.

Plastične posude

Razmislite o količini plastike sa kojom svakodnevno dolazite u kontakt. Verovatno pijete iz plastičnih boca sa vodom i hranu stavljate u plastične posude da se zagreju u mikrotalasnoj. Svako izlaganje toploti može dovesti do toga da se hemikalije iz ovih spremnika isprazne u vašu hranu ili piće. Zato je najveći izvor izloženosti ksenoestrogenu za većinu ljudi plastika. Oslobođeni ksenoestrogeni ometaju endokrini sistem vašeg tela, što može dovesti do većeg nivoa proizvodnje estrogena i oštećenja vaših masnih ćelija.

Značaj promena

Izvođenje ovih promena može povećati nivo estrogena prirodnim putem. Stres i upravljanje težinom u velikoj meri utiču na vašu sposobnost održavanja hormonske ravnoteže.

Stres

Stres može da ometa način na koji vaše telo koristi vaše hormone. To je zaista sasvim jednostavno kada razmislite.

Kada ste pod stresom, vaše telo aktivira nadbubrežne žlezde da bi proizvela dva hormona poznata kao kortizol i adrenalin. Problem je što ovaj biološki proces koristi sirovine za proizvodnju progesterona da bi umesto toga stvorio kortizol. To znači da ako ste pod stresom vaše telo zapravo oslobađa vaš progesteron i koristi ga za proizvodnju hormona stresa.

Zato je jedan od najboljih načina da vratite hormonalnu ravnotežu smanjiti količinu stresa u vašem životu. Kako se svi suočavaju sa stresom je različito. Neki ljudi moraju da uklone izvor stresa, dok drugi mogu da smanje nivo stresa, uravnotežujući delove svog života sa aktivnostima u kojima uživaju, bilo da je planinarenje, meditacija, vežbanje. Svi su različiti, zato radite ono što radi za vas.

Kao što smo već više puta pomenuli ne postoji prirodni progesteron u hrani ali postoje namirnice koje utiču na povećanje nivoa ovog hormona.Ako želite povećati progesteron prirodnim putem navalite na ove namirnice i istovremeno uvedite promene u načinu života koje smo pomenuli.

Izvori: (1)