Peruanska maka: prirodni afrodizijak za žene i muškarce

peruanska maka

Iako je neki narodi poštuju već hiljadama godina, jedna biljka nalik rotkvi tek je u današnje vreme dobila svojih 5 minuta. Zbog tvrdnji o njenim izuzetnim svojstvima, privukla je i pažnju naučnika i lekara. Kad su je stavili pod lupu, potvrdili su da joj tih „5 minuta“ zasluženo i pripadaju.

Raširila se ubrzo po celoj Americi i Evropi. Za žene širom Skandinavije, Holandije i Japana, već dugo je nezaobilazni dodatak zdravom i uravnoteženom jelovniku. Norvežani je mogu nabaviti samo uz lekarski recept, jer je u toj zemlji tretirana kao prirodni lek.

U međuvremenu, peruanska maka je mnogima pomogla da poboljšaju i očuvaju zdravlje. Uz naučno potkrepljene dokaze, endokrinolozi iz zemlje i sveta je uveliko preporučuju u prirodnom tretmanu hormonskih poremećaja.

Po receptu drevnih kultura Južne Amerike – bogatstvo sastojaka za dobrobit celog organizma

Peruanska maka (Lepidium meyenii) je korenasta biljka slična rotkvi. Od davnina se uzgaja na Andskim visoravnima na području Perua. U celom svetu, ovo je jedina biljka koja uspeva na oko 4000 metara nadmorske visine i pritom se koristi u ljudskoj ishrani.

maka

Koren peruanske make upotrebljavali su još drevni narodi Inka. U njihovoj kulturi je predstavljala „sveti koren“, a njeni tragovi su pronađeni u ostacima drevnih građevina. Inke su je smatrale veoma lekovitom, a delotvorna svojstva make danas dokazuju i naučna istraživanja.

Razlog je taj što peruanska maka spada u red adaptogena. Reč je o klasi biljaka čiji sastojci ne deluju samo na jedan zdravstveni problem, već pomažu celom organizmu da održi dobru ravnotežu.

Zbog toga, kao prirodni dodatak ishrani, koren make predstavlja dragoceni izvor energije i zdravlja. Preparati na bazi ove biljke najčešće se koriste kao kapsule, prah ili tečni ekstrakt. Tajna njene lekovitosti je u specifičnom sastavu: bogata je esencijalnim sastojcima i ima visoku hranljivu vrednost.

Ova supernamirnica je veoma cenjena upravo zbog kombinacije sastojaka neophodnih za pravilan rad organizma:

  • 59% ugljenih hidrata
  • 14% proteina
  • 9% vlakana
  • 2% masnoća

Pored toga, peruanska maka sadrži i druge esencijalne nutrijente, poput vitamina C, E i B kompleksa (B1, B2, B12), kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora i joda.

Iako ima nizak sadržaj masti, koren make obiluje zdravim masnim kiselinama. U njegovom sastavu su i važne aminokiseline, kao i jedinstvena biljna jedinjenja poput polifenola, flavanoida i glukozinolata. Sve ove supstance su prirodni zaštitnici organizma od štetnog delovanja slobodnih radikala, pa je peruanska maka poznata i kao biljka sa jakim antioksidativnim delovanjem.

Ono što je još čini specifičnom su i dve grupe alkaloida – makamidi i makaeni, kojih nema ni u jednoj drugoj biljci. Pokazalo se da oba jedinjenja pozitivno utiču na rad hipofize, te su posebno delotvorni u regulisanju rada hormona.

Biljka koja je opravdano ponela naziv „čarobna biljka“

Po onome što su naučnici utvrdili, svojstva peruanske make na potpuno prirodan način utiču na stabilizaciju celog metabolizma. To dejstvo se ogleda kako u jačanju imuniteta, tako i u povećanju otpornosti na bolesti.

I kod žena i kod muškaraca, upotreba korena make u ishrani ima povoljne efekte na dugotrajno povećanje energije i izdržljivosti organizma.

U prilog tome idu i svedočenja da su ga drevne Inke redovno konzumirale pre odlaska u borbu. U odnosu na druge namirnice koje su koristili u ishrani, koren make je imao mnogo veće nutritivne vrednosti. Zato su ga upotrebljavali i u medicinske svrhe, a pokazalo se i da ova biljka pobeđuje hroničan umor i stres, te da podstiče, osim fizičkih, i mentalne sposobnosti (memorija i koncentracija).

Ispostavilo se da njena svojstva ublažavaju i stanja anksioznosti, nervoze i depresije. Budući da pomaže u regulaciji endokrinog sistema, njeno delovanje se prvenstveno vezuje za stimulisanje hipofize i hipotalamusa. Na taj način utiče na rad svih žlezda sa unutrašnjim lučenjem zaduženih za optimalnu proizvodnju hormona u telu.

Uspostavljajući time hormonalni balans celog organizma, ovaj dragoceni dodatak ishrani redukuje simptome hormonske neravnoteže. Zbog toga se preporučuje ženama koje imaju problema sa neredovnim ciklusima, otežanim začećem, kao i izraženim simptomima PMS-a i menopauze. Iako se smatra da ne izaziva štetne efekte, izvestan oprez se savetuje trudnicama i ženama sa problemima u radu štitne žlezde. U tom slučaju, poželjno je pre upotrebe posavetovati se sa lekarom.

Idealni sastojak za jačaanje libida kod muškaraca i žena

Peruanska maka je dokazala svoj pozitivan učinak i na zdravlje muškaraca. Pored psihofizičke izdržljivosti, efekti se kod pripadnika jačeg pola odražavaju i na povećanje nivoa testosterona. Kao prirodni suplement, koren make se preporučuje za bolju pokretljivost spermatozoida, što ga čini idealnim saveznikom u prevenciji i tretmanu impotencije, odnosno steriliteta.

Proučavajući dejstvo fitohemikalija na hipotalamus i hipofizu, istraživači su primetili i da ova jedinjenja utiču na povećanje libida kod oba pola. Taj efekat je, međutim, poznat još od davnina, pa je ova „čarobna“ biljka postala poznata i kao moćan prirodni afrodizijak.

Kod muškaraca se ovo dejstvo veoma brzo uočava – bolja erekcija i veće samopouzdanje dovode i do poboljšanja seksualnih performansi. Uz regulaciju i povećanje proizvodnje testosterona, redovno konzumiranje peruanske make doprinosi boljem kvalitetu ejakulata.

Sve ove rezultate potkrepila su i medicinska istraživanja. Međutim, legenda o afrodizijačkom dejstvu peruanske make takođe seže do perioda drevnih ratnika Inka. Pored psihofizičke snage koju im je davala u ratnim pohodima, isti učinak je imala i na njihovu seksualnu želju.

U drevnim vremenima i nakon završetka ratnih pohoda, konzumiranje peruanske make bilo im je zabranjeno upravo zbog jakih seksualnih impulsa. Danas se zna da je to efekat koji esencijalni nutrijenti imaju na pravilnu proizvodnju testosterona.

Međutim, povoljan učinak na libido pokazao se i kod žena. Pored optimalne proizvodnje hormona koji regulišu menstrualni ciklus, na ženski libido utiču i faktori kao što su sveukupna vitalnost ili izloženost stresu.

Naime, seksualna želja kod žena je u veoma uskoj vezi sa lučenjem hormona tokom ciklusa. Ukoliko je hormonski status narušen (bilo usled genetskih faktora, načina ishrane ili posledica velikog stresa), to se neminovno odražava i na smanjeni libido.

Zbog toga je peruanska maka dragocen dodatak u ishrani žena. Njeni korisni nutrijenti utiču na poboljšanje opšteg zdravlja i time uspostavljaju balans u lučenju hormona, regulišu mesečni ciklus i ublažavaju negativne posledice stresa.

Zahvaljujući svemu tome, peruanska maka, pored ostalih blagotvornih efekata na zdravlje žene, poseduje i svojstva afrodizijaka koji na prirodan način podstiču zdravu seksualnu želju.

To je svakako jedan od razloga i za njenu planetarnu popularnost. Lekovita svojstva peruanske make danas je nemoguće osporiti, pa je i stručnjaci preporučuju kao dopunu zdravom režimu ishrane. Prednost joj se daje prvenstveno jer je reč o namirnici prirodnog porekla, koja upravo zbog toga doprinosi održavanju optimalnog zdravlja celog organizma.